ΙΚΑ /11/2005
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 84
ΘΕΜΑΤΑ: «1. Αντιμετώπιση των περιπτώσεων λογοτεχνών και καλλιτεχνών που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανάπτυξη των γραμμάτων στους οποίους έχει χορηγηθεί τιμητική σύνταξη από το Δημόσιο με τις διατάξεις του ν.δ 214/73 και του άρθρου 3 του ν.1694/87 και οι οποίοι δικαιούνται και δεύτερη σύνταξη από το Ίδρυμα.
2.Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση σύνταξης από το Δημόσιο στα ανωτέρω πρόσωπα με βάση τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν.3075/2002. Κοινοποίηση της ανωτέρω διάταξης-Οδηγίες για την εφαρμογή της.»
Σχετ: Το με αρ.πρωτ.Σ60/81/2-12-87 Γενικό Έγγραφο.
1. Με το ανωτέρω σχετικό είχε διευκρινιστεί ότι η ισόβια σύνταξη η οποία χορηγείται στους λογοτέχνες και καλλιτέχνες λόγω προσφοράς σημαντικών υπηρεσιών στη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες από το Δημόσιο Ταμείο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, σύμφωνα με το Ν.Δ. 1086/71 όπως συμπληρώθηκε με το Ν.Δ 214/73 - και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν 2435/96 - δε θεωρείται παροχή τύπου σύνταξης αφού δεν απονέμεται σε ανταπόδοση εισφορών που καταβλήθηκαν λόγω υποχρεωτικής ασφάλισης για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ.6 εδ. δ΄ του Ν.825/78 ,αφού οι ανωτέρω δε θεωρούνται διπλοσυνταξιούχοι.
Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με το Φ80000/31214/1869/22-2-05 έγγραφό του , μας γνώρισε ότι για τους λογοτέχνες και καλλιτέχνες οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο με τις ανωτέρω διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή ούτε οι διατάξεις του άρθ.47 του Ν.2084/92 και συνεπώς δεν απαιτούνται αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις σε περίπτωση χορήγησης δεύτερης σύνταξης από το Ίδρυμα.
2. Με τις διατάξεις του άρθ.1 του Ν.3075/02,τροποποιήθηκε εκ νέου το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη χορήγηση τιμητικών συντάξεων από το Δημόσιο και καταργήθηκε από 5-12-02 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.3075/02) κάθε προϊσχύουσα σχετική διάταξη, ενώ παράλληλα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για συνέχιση καταβολής των συντάξεων που είχαν χορηγηθεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρρευτικά προκειμένου να χορηγηθεί η εν λόγω σύνταξη και οι οποίες περιγράφονται στην παρ.4 του άρθ.1 του Ν.3075/02,είναι να μη λαμβάνει ο λογοτέχνης-καλλιτέχνης άλλη σύνταξη μεγαλύτερη της τιμητικής από οποιονδήποτε άλλο φορέα κυρίας ασφάλισης ή το Δημόσιο, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν πολεμική σύνταξη.
Στην περίπτωση όμως που ο δικαιούχος λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε άλλο φορέα κυρίας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μικρότερη της εν λόγω τιμητικής σύνταξης παρέχεται η δυνατότητα επιλογής της καταβολής της μίας από τις δύο συντάξεις. Προκειμένου να γίνει η σχετική επιλογή από τον ενδιαφερόμενο απαιτείται – σύμφωνα με την παρ.7 εδ.δ΄ της προαναφερόμενης διάταξης – βεβαίωση από την Υπηρεσία και συγκεκριμένα από τα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων σχετικά με το ύψος της χορηγούμενης σύνταξης.
Η αίτηση επιλογής υποβάλλεται άπαξ και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησής της.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος της τιμητικής σύνταξης επιλέξει την καταβολή αυτής της σύνταξης, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ (τμήματα πληρωμών)υποχρεούνται να διακόψουν την καταβολή της σύνταξης που χορηγείται σ΄ αυτόν, τα δε ποσά τα οποία έχουν καταβληθεί, θα αναζητούνται αναδρομικά με την έκδοση σχετικής απόφασης από την ημερομηνία καταβολής της τιμητικής σύνταξης που είναι η πρώτη του επομένου μήνα εκείνου που υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Όσον αφορά το θέμα της καταβολής τόκου, θα καταβάλλεται από το χρόνο που ο διοικούμενος θα λαμβάνει γνώση της οφειλής - με την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης – ευνόητο δε είναι ότι όταν η εξόφληση της οφειλής δε θα γίνεται εφάπαξ, το χρέος θα βεβαιώνεται στο αρμόδιο Ταμείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..