Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα, 14/09/2021
Αρ. Πρωτ.: 56087

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε ναυτικούς - μέλη πληρώματος πλοίων.

 

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής


Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για τους ναυτικούς:

α) Μέλη πληρώματος επιβατηγών ή επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν θαλάσσιες ενδομετα-φορές επιβατών και εμπορευμάτων,
β) μέλη πληρώματος και λοιπό προσωπικό επιβατηγών/κρουαζιερόπλοιων που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών από και προς ελληνικό λιμένα,
γ) μέλη πληρώματος φορτηγών πλοίων και δεξαμενοπλοίων που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές,
δ) μέλη πληρώματος θαλάσσιων ταξί και λαντζών που δραστηριοποιούνται και εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας,
ε) μέλη πληρώματος ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων που δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και
στ) επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων και φορτηγών/ οχηματαγωγών που εκτελούν τακτικούς διεθνείς πλόες από και προς ελληνικό λιμένα.

 

 

 

 

Άρθρο 2


Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 -Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου

1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τους ναυτικούς του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση εργασίας πλοίο και πραγματοποιείται με ευθύνη και δαπάνη του ναυτικού.
2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α΄ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών προ Τετάρτης και εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών προ Παρασκευής εκάστης εβδομάδας με ευθύνη και δαπάνη του υπόχρεου ναυτικού.
3. Ναυτικοί, οι οποίοι ναυτολογούνται για πρώτη φορά στο πλοίο είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται το αργότερο είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν προσέλθουν για πρώτη φορά στο πλοίο, σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, με επιβάρυνση του ναυτικού.
4. Τα στοιχεία των υπόχρεων ναυτικών και του προσωπικού των περ. (α) και (γ) έως (ε) του άρθρου 1 καθώς και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων, με μέριμνα του πλοιάρχου και του ιατρού του πλοίου, εφόσον υφίσταται, τηρούνται επί του πλοίου, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που ζητηθούν από τις αρμόδιες Λιμενικές ή/και υγειονομικές αρχές.
5. Τα στοιχεία των υπόχρεων ναυτικών και του προσωπικού της περ. (β) του άρθρου 1, υποβάλλονται με μέριμνα του πλοιάρχου και του ιατρού του πλοίου, εφόσον υφίσταται, στην Λιμενική Αρχή που πρόκειται να καταπλεύσει το πλοίο έξι (6) ώρες προ του κατάπλου σε ελληνικό λιμένα, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου ή του ιατρού του πλοίου για την εκπλήρωση των ως άνω περιγραφόμενων υποχρεώσεων.
6. Οι ναυτικοί και το προσωπικό της περ. (στ) του άρθρου 1, προ του κατάπλου σε ελληνικό λιμένα, υποχρεούνται σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης περί της διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα σε ιδιωτική δομή της Ελλάδος ή της αλλοδαπής.

Τα στοιχεία των υπόχρεων στη διαδικασία του πρώτου εδαφίου ναυτικών, καθώς και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων, με μέριμνα του πλοιάρχου, τηρούνται επί του πλοίου, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που ζητηθούν από τις αρμόδιες Λιμενικές ή/και υγειονομικές αρχές.
7. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 οι ναυτικοί και το λοιπό προσωπικό του άρθρου 1 που:

(α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

(β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης και εμβολιασμού ή

(γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε περίπτωση μη επίδειξης στα αρμόδια όργανα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, τα πρόσωπα του άρθρου 1 υποχρεούνται στη διενέργεια και επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης που εκδίδεται από τη δομή διενέργειας του ελέγχου, ο οποίος συνίσταται σε εργαστηριακό έλεγχο είτε με τη μέθοδο PCR σε ιδιωτική δομή με ευθύνη και δαπάνη του ναυτικού είτε με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτική δομή με ευθύνη και δαπάνη του ναυτικού.

Εναλλακτικά, είναι δυνατή η επίδειξη «Βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», που δίδεται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα gov.gr, ή Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου - κατόχου του όσον αφορά το αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας.

8. Οι ναυτικοί, μέλη πληρώματος και λοιπό προσωπικό επιβατηγών / κρουαζιερόπλοιων, που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών από και προς ελληνικό λιμένα, της παραγράφου 7, υποβάλλονται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) κάθε επιστασίας, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ Παρασκευής έκαστης εβδομάδας με ευθύνη και δαπάνη του πλοιοκτήτη/εφοπλιστή/διαχειριστή, σε διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτική δομή της Ελλάδος ή της αλλοδαπής, με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

 

 

 

Άρθρο 3
Δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου


1. Στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από την ιδιωτική δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθεί ο/η ναυτικός σε κατ΄ οίκον περιορισμό και να απολυθεί με το αιτιολογικό «λόγω ασθενείας» και ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και οι οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Ως δικαιολογητικό, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, δύναται να χρησιμοποιηθεί και η «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», που εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr, ή το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας.
2. Στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Tests του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), όπου γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων των ναυτικών, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο στον πλοιοκτήτη/εφοπλιστή/διαχειριστή του συγκεκριμένου πλοίου, καθώς και στις Λιμενικές Αρχές της χώρας.

Ο πλοιοκτήτης/εφοπλιστής/διαχειριστής δικαιούται να λαμβάνει γνώση των δηλώσεων των εργαζομένων σύμφωνα με την περ. θ της παρ. 2 του άρθρου 9 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.).

 

 

 

 

Άρθρο 4
Συνέπειες της μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου από τα υπόχρεα πρόσωπα


1. Ο πλοιοκτήτης/εφοπλιστής/διαχειριστής δεν επιτρέπεται να απασχολήσει ναυτικό στο πλοίο, εφόσον αυτός/ή είτε

α) δεν έχει προβεί σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (rapid test ή PCR test), είτε

β) έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ακολουθώντας τη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος.

2. Σε περίπτωση που ναυτικός προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης, ο πλοιοκτήτης/εφοπλιστής/διαχειριστής υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του/ης για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης ναυτικού. Στην περίπτωση αυτή η σύμβαση ναυτολόγησης δύναται να λυθεί με υπαιτιότητα του υπόχρεου ναυτικού.
3. Σε κάθε περίπτωση ο πλοιοκτήτης/εφοπλιστής/διαχειριστής και ο πλοίαρχος του πλοίου υποχρεούνται:

α) να ενημερώνουν τους ναυτικούς, με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκπλήρωσής τους, και

β) να διατηρούν τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests) που διενεργούνται από τους ναυτικούς του πλοίου τους και να τις θέτουν στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων ελέγχου, όταν ζητηθούν.

4. Οι Λιμενικές Αρχές είναι αρμόδιες για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων ως εξής:

α) Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των πλοιοκτητών/εφοπλιστών/ διαχειριστών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά ναυτικό που εργάζεται και δεν έχει προβεί σε διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των πλοιοκτητών/εφοπλιστών/ διαχειριστών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 2, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά ναυτικό που εργάζεται, ενώ έχει θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των πλοιοκτητών/εφοπλιστών/ διαχειριστών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
δ) σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του πλοιάρχου που απορρέει από την περ. α) της παρ. 3, επιβάλλεται στον πλοίαρχο πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
ε) σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης που απορρέει από την παρ. 2 του άρθρου 2, επιβάλλεται στον υπόχρεο ναυτικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ,
στ) σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης που απορρέει από την παρ. 3 του άρθρου 2, επιβάλλεται στην εταιρεία πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
ζ) σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης που απορρέει από τις παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 2, επιβάλλεται στον πλοίαρχο πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ.

5. Τα ως άνω πρόστιμα επιβάλλονται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της οικείας Λιμενικής Αρχής και σύμφωνα με την περιγραφόμενη στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55732/13.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 4214) διαδικασία, χωρίς να θίγονται τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, και εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων υπ΄ αρ. 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

 

 

 

 

 

Άρθρο 5
Καταργούμενες διατάξεις


Καταργούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.47197/26.7.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτι­κού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε ναυτικούς - μέλη πληρώματος σε επιβατηγά/κρουαζιερόπλοια πλοία που εκτελούν πλόες από και προς ελληνικό λιμένα» (Β΄ 3355) και η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.45222/18.07.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε ναυτικούς - μέλη πληρώματος πλοίων» (Β΄ 3130), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48481/30.7.2021 (Β΄ 3488) κοινή υπουργική απόφαση.

 

 

 

 

 

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος


Η παρούσα απόφαση ισχύει από την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 12:00.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm