Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 07/02/2022
Αρ. πρωτ.:

Α. 1015

ΘΕΜΑ: Εξειδίκευση των παραβάσεων των υπόχρεων εγγραφής στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4758/2020 (Α΄ 242) και της αριθ. Α.1061/12-3-2021 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, των Υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δεξαμενών των πλωτών μέσων, καθώς και λοιπών πληροφοριών που αφορούν τα πλωτά μέσα στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Β΄ 1171) - καθορισμός του ποσού των διοικητικών προστίμων, της διαδικασίας και των αρμόδιων αρχών επιβολής τους.

 

Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής


Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι:

- η κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση των παραβάσεων, σχετικά με την υποχρέωση απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων, ο καθορισμός του ποσού των διοικητικών προστίμων για κάθε παράβαση, εντός των ορίων που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4758/2020,

- ο καθορισμός των αρμόδιων αρχών και της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών προστίμων και της είσπραξης αυτών καθώς και η πρόβλεψη δικαστικής προστασίας των υπόχρεων καταβολής.

 

 

 

 

Άρθρο 2
Ορισμοί


Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης νοούνται ως:

- Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (εφεξής Μητρώο Δεξαμενών):

Η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην οποία καταχωρίζονται στοιχεία για τις δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων των πλωτών μέσων, καθώς και λοιπά στοιχεία σχετικά με τα πλωτά μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4758/2020.

H ηλεκτρονική εφαρμογή είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) και υλοποιείται με βάση τους κανόνες για την παροχή ψηφιακών Δημοσίων Υπηρεσιών.

- Υπόχρεοι καταχώρισης:

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβλέπονται στο άρθρο 3 της υπό στοιχεία Α.1061/12-3-2021 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πλήρη και ορθή καταχώριση των στοιχείων των δεξαμενών των πλωτών μέσων, των μετρητών, καθώς και κάθε άλλου προβλεπόμενου από την ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) στοιχείου των πλωτών μέσων στο Μητρώο Δεξαμενών.

 

 

 

 

Άρθρο 3
Κατηγοριοποίηση παραβάσεων - κυρώσεων

 

Για κάθε παράβαση της υποχρέωσης καταχώρισης στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4758/2020 και την υπό στοιχεία Α1061/12-3-2021 ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση, επιβάλλεται πρόστιμο, ανά κατηγορία παράβασης, ως ακολούθως:

1. Σε περίπτωση ανακριβούς καταχώρισης δεδομένων στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται, κατά περίπτωση, διοικητικό πρόστιμο, ως κατωτέρω, και με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο, ανά υπόχρεο, το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ:

α) τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ, ανά στοιχείο ανακριβούς καταχώρισης, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η ανακριβής καταχώριση αφορά στα γενικά στοιχεία των δεξαμενών ή τα στοιχεία ογκομέτρησής τους,

β) τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500) ευρώ, ανά στοιχείο ανακριβούς καταχώρισης, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η ανακριβής καταχώριση αφορά στα λοιπά στοιχεία καταχώρισης υποχρέωσής του,

γ) τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500) ευρώ, ανά στοιχείο ανακριβούς καταχώρισης, σε βάρος του ναυλωτή

δ) τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, ανά στοιχείο ανακριβούς καταχώρισης, σε βάρος των λοιπών υπόχρεων.

2. Σε περίπτωση εξ ολοκλήρου παράλειψης απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, σε βάρος του πλοιοκτήτη ή όποιου άλλου υπόχρεου καταχώρισης ευθύνεται για την παράλειψη απογραφής.
3. Σε περίπτωση μη καταχώρισης ορισμένων στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, κατά περίπτωση, ως κατωτέρω, και με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο, ανά υπόχρεο, το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ:

α) τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, ανά παραλειπόμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η μη καταχώριση αφορά στα γενικά στοιχεία των δεξαμενών ή τα στοιχεία ογκομέτρησής τους

β) δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ, ανά παραλειπόμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η μη καταχώριση αφορά στα λοιπά στοιχεία

γ) χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ανά παραλειπόμενο στοιχείο, σε βάρος του ναυλωτή δ) χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ανά παραλειπόμενο στοιχείο, σε βάρος των λοιπών υπόχρεων καταχώρισης.

4. Σε περίπτωση μη υποβολής των προβλεπόμενων υποστηρικτικών δικαιολογητικών της απογραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, ανά δικαιολογητικό, σε βάρος του πλοιοκτήτη.
5. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε βάρος του πλοιοκτήτη ή όποιου άλλου υπόχρεου καταχώρισης ευθύνεται για την εκπρόθεσμη ολοκλήρωση της καταχώρισης.
6. Σε περίπτωση μη ενημέρωσης της μεταβολής ορισμένων στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, κατά περίπτωση, ως κατωτέρω με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο, ανά υπόχρεο, το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ:

α) δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ, ανά μη επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η μη ενημέρωση της μεταβολής αφορά στα γενικά στοιχεία των δεξαμενών ή τα στοιχεία ογκομέτρησής τους ή τα στοιχεία ταυτότητας του νέου νόμιμου εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
β) δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, ανά μη επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η μη ενημέρωση της μεταβολής αφορά στα λοιπά στοιχεία καταχώρισης υποχρέωσής του.
γ) δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, ανά μη επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του ναυλωτή.
δ) χίλια (1.000) ευρώ, ανά μη επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος των λοιπών υπόχρεων καταχώρισης.

7. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ενημέρωσης μεταβολής ορισμένων στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, κατά περίπτωση ως κατωτέρω, και με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο, ανά υπόχρεο, το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ:

α) χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ανά εκπρόθεσμα επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η εκπρόθεσμη ενημέρωση της μεταβολής αφορά στα γενικά στοιχεία των δεξαμενών ή τα στοιχεία ογκομέτρησής τους ή τα στοιχεία ταυτότητας του νέου νόμιμου εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
β) χίλια (1.000) ευρώ, ανά εκπρόθεσμα επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του πλοιοκτήτη, εφόσον η εκπρόθεσμη ενημέρωσης της μεταβολής αφορά στις λοιπές πληροφορίες της καταχώρισης υποχρέωσης του.
γ) χίλια (1.000) ευρώ, ανά εκπρόθεσμα επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος του ναυλωτή.
δ) πεντακόσια (500) ευρώ, ανά εκπρόθεσμα επικαιροποιούμενο στοιχείο, σε βάρος των λοιπών υπόχρεων καταχώρισης.

8.

α) Σε περίπτωση μη υποβολής των προβλεπόμενων υποστηρικτικών δικαιολογητικών μεταβολής των στοιχείων της απογραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, ανά δικαιολογητικό, σε βάρος του πλοιοκτήτη με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.
β) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των προβλεπόμενων υποστηρικτικών δικαιολογητικών μεταβολής των στοιχείων της απογραφής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, ανά δικαιολογητικό, σε βάρος του πλοιοκτήτη με μέγιστο συνολικό διοικητικό πρόστιμο το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

9.

α) Σε περίπτωση μη ενημέρωσης μεταβολής των στοιχείων κυριότητας του πλωτού μέσου κατόπιν μεταβίβασής του, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, σε βάρος του νέου πλοιοκτήτη.
β) Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ενημέρωσης μεταβολής των στοιχείων κυριότητας του πλωτού μέσου κατόπιν μεταβίβασής του, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε βάρος του νέου πλοιοκτήτη.

 

 

 

Άρθρο 4
Αρμόδιες Αρχές ελέγχου - Διαδικασία επιβολής και είσπραξης διοικητικών προστίμων


1. Αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο των καταχωρισθέντων στοιχείων στο Μητρώο Δεξαμενών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία Α.1061/12-3-2021 ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης και την επιβολή των προστίμων της παρούσας είναι οι Τελωνειακές Αρχές που εκδίδουν τις άδειες λειτουργίας των πλωτών μέσων.
2. Για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων της παρούσας απόφασης, οι Τελωνειακές Αρχές της παρ. 1 εκδίδουν καταλογιστική πράξη σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 152 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
3. Τα πρόστιμα της παρούσας αποτελούν δημόσια έσοδα και εισπράττονται από τις Τελωνειακές Αρχές, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ ν.δ. 356/1974, Α’ 90).
4. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που προβλέπονται στην παρούσα επιβάλλονται παράλληλα με λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται για παραβάσεις

α) της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας και

β) του άρθρου 45 του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973, Α’ 261).

 

 

 

 

Άρθρο 5
Δικαστική προστασία


Τα πρόσωπα, κατά των οποίων εκδόθηκε η καταλογιστική πράξη επιβολής του διοικητικού προστίμου, έχουν δικαίωμα άσκησης προσφυγής, ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Η εμπρόθεσμη άσκηση της προσφυγής αναστέλλει την καταβολή ποσοστού 50% του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%.

 

 

 

 

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος

 

1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μητρώου Δεξαμενών, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 8 της υπό στοιχεία Α.1061/12-3-2021 κοινής απόφασης.

 

H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm