Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 18/03/2020
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2031

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της αρ.πρ. Α.1001/24.12.2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., για τη διαδικασία εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών.

 

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την αρ.πρ. Α.1001/24.12.2019 Aπόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (Φ.Ε.Κ. 102 Β΄/27.01.2020) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με την ανωτέρω απόφαση επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται η διαδικασία εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών για επικόλληση στα πακέτα συσκευασίας των προϊόντων αυτών, τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας, ευθυγραμμιζόμενη και με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ICISnet αποβλέποντας στην απλούστευση και ομοιόμορφη εφαρμογή της διαδικασίας, τόσο από τις τελωνειακές αρχές όσο και από τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Με την έναρξη ισχύος της νέας απόφασης, καταργούνται οι αριθμ. Φ.118/57/2001 (Β΄175) και αριθμ. Φ.119/58/2001 (Β΄157) Α.Υ.Ο., καθώς και οι αριθμ. ΔΕΦΚΦΓ 1181090 ΕΞ2018/3.12.2018 και Α.1137/9.4.2019 Αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι ρυθμίσεις των οποίων με ορισμένες προσθήκες, τροποποιήσεις και βελτιώσεις ενοποιούνται στην απόφαση αυτή.
Ειδικότερα και όσον αφορά στις κυριότερες αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 1, προσδιορίζεται ο σκοπός της απόφασης, που είναι ο καθορισμός της διαδικασίας εφοδιασμού των δικαιούμενων προσώπων με ένσημες ταινίες φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών, με κριτήριο κατά περίπτωση τον προορισμό των ταινιών (καπνοβιομηχανίες/επαγγελματικά εργαστήρια, μονάδες παραγωγής άλλου Κ-Μ ή Τρίτης Χώρας), οι οποίες θα επικολληθούν στα βιομηχανοποιημένα καπνά με σκοπό να διατεθούν στο εσωτερικό της χώρας.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 2, ορίζονται οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την εν λόγω διαδικασία κατά περίπτωση.

  • Επιπλέον, καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των τελωνειακών αρχών, στην περίπτωση καπνοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει περισσότερες της μίας φορολογικές αποθήκες, οι οποίες δεν ελέγχονται από την ίδια τελωνειακή αρχή.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 3, καθιερώνεται ο τύπος και το περιεχόμενο του παραστατικού χορήγησης ενσήμων ταινιών, ήτοι της Αίτησης Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών «Α.Δ.Ε.Τ.», σύμφωνα με το συνημμένο στην κοινοποιούμενη απόφαση υπόδειγμα του Παραρτήματος I, στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομερείς και επικαιροποιημένες σύμφωνα με τη λειτουργία του πληροφορικού συστήματος ICISnet οδηγίες συμπλήρωσης αυτής ανά πεδίο.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 4, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης ενσήμων ταινιών στα δικαιούμενα πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν υποχρεωτικά την Α.Δ.Ε.Τ. ηλεκτρονικά στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος των Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, ICISnet, καταργώντας τη δυνατότητα της έντυπης υποβολής της ΑΔΕΤ από τα πρόσωπα τα οποία παράγουν καπνικά προϊόντα εκτός καθεστώτος αναστολής, η οποία είχε χορηγηθεί με την αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5041345 ΕΞ 2013/28.11.2013 «Οδηγίες για τη λειτουργία του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης» εγκύκλιο διαταγή. Ακολούθως, περιγράφεται η διαδικασία διαχείρισης του εν λόγω παραστατικού στο ICISnet και χορήγησης των ενσήμων ταινιών από τον αρμόδιο διαχειριστή του τελωνείου στα δικαιούμενα πρόσωπα με το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, υπόδειγμα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της Απόφασης.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 5, καθορίζονται οι εφεδρικές διαδικασίες σε περίπτωση που το πληροφοριακό σύστημα Τελωνείων ICISnet ή το υποσύστημα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης τίθενται εκτός λειτουργίας, οπότε για την υποβολή της Α.Δ.Ε.Τ. ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία, ενώ με την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος κατατίθεται άμεσα και ηλεκτρονικά.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 6, καθορίζονται οι παρεχόμενες από τα δικαιούμενα πρόσωπα εγγυήσεις στις περιπτώσεις αποστολής ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού σε καπνοβιομηχανία του εσωτερικού, σε άλλο Κ-Μ ή σε Τρίτη Χώρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου από ενδεχόμενη μη νόμιμη χρήση τους.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 7, καθορίζεται η διαδικασία αποστολής ενσήμων ταινιών στο εσωτερικό της χώρας, σε άλλα Κ-Μ ή εξαγωγής τους σε Τρίτες Χώρες για επικόλληση στα προϊόντα για τα οποία προορίζονται, η οποία διενεργείται με μέριμνα, ευθύνη και δαπάνη των προσώπων αυτών.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 8, καθορίζεται η διαδικασία εισαγωγής ή παραλαβής των βιομηχανοποιημένων καπνών με επικολλημένες τις ένσημες ταινίες καθώς και τα υποβαλλόμενα παραστατικά ή συνοδευτικά έγγραφα κατά περίπτωση. Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη διαδικασία παραλαβής των προϊόντων με επικολλημένες τις ταινίες από καπνοβιομηχανία σε φορολογική της αποθήκη, η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης παραγωγής, όπου υποβάλλεται η σχετική ΑΔΕΤ και παραλαμβάνονται οι ένσημες ταινίες, για λόγους ανταπόκρισης στις προκύπτουσες ανάγκες των καπνοβιομηχανιών μέσω του καθορισμού συγκεκριμένης προς τούτο διαδικασίας. Επίσης, αυξάνεται κατά ένα (1) επιπλέον μήνα, σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο, η παράταση του αναγκαίου χρονικού διαστήματος (5 μήνες) για την εισαγωγή ή παραλαβή προϊόντων στα οποία έχουν επικολληθεί οι ένσημες ταινίες, ήτοι παρέχεται συνολική παράταση δύο (2) μηνών σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, για λόγους κάλυψης εκτάκτων περιπτώσεων καθυστερήσεων κατά την επιστροφή των προϊόντων στο πλαίσιο της ισχύουσας διασφαλιστικής διαδικασίας. Η εν λόγω απαίτηση έχει ήδη υλοποιηθεί στο πληροφοριακό σύστημα ICISnet, με την εγκατάσταση έκδοσης στο παραγωγικό περιβάλλον στις 12/2/2020, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. ΔΕΠΙΔΙ ΥΠΑΕΤ Η 1020307ΕΞ/12.2.2020 έγγραφο της Δ/νσης Επιχειρησιακών Διαδικασιών. Στο ίδιο άρθρο συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία επιστροφής των ταινιών για καταστροφή, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 106 του Ν.2960/01 , ενσωματώνοντας και την ήδη ισχύουσα, βάσει της αριθμ.πρωτ. Κ.4325/1236/02.07.1985 εγκυκλίου διαταγής προθεσμία των 5 ημερών από την εισαγωγή ή παραλαβή των υπολοίπων προϊόντων για την προσκόμισή τους στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 9, καθιερώνεται η τήρηση ειδικού βιβλίου με τίτλο «Βιβλίο Καταχώρησης Αιτήσεων Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών Φορολογίας Βιομηχανοποιημένων Καπνών», στο οποίο καταγράφονται χρονολογικά και κατά αύξοντα αριθμό οι υποβληθείσες ανά δικαιούμενο πρόσωπο Α.Δ.Ε.Τ. και γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται κατά περίπτωση η πίστωση του βιβλίου. Επισημαίνεται, ότι το εν λόγω Βιβλίο τηρείται μηχανογραφικά στο υποσύστημα Ε.Φ.Κ. του ICISnet επιλέγοντας «Εκτυπώσεις/Διαχείριση Αποθηκών Ενσήμων Ταινιών/Βιβλίο Καταχώρησης Αιτήσεων Διάθεσης Ενσήμων Ταινιών» και οι χρεoπιστώσεις των εγγραφών του διενεργούνται αυτόματα με την υποβολή των σχετικών παραστατικών. Στις ρυθμίσεις της κοινοποιούμενης Απόφασης, συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα πίστωσης μίας ΑΔΕΤ με άλλη ΑΔΕΤ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ζητείται αλλαγή του προϊόντος της ίδιας φορολογικής κατηγορίας, στο οποίο προοριζόταν να επικολληθούν οι ταινίες ή αλλαγής τιμής του προϊόντος στο οποίο πρόκειται να επικολληθούν, προκειμένου για την αντιμετώπιση αναγκών της αγοράς. Επιπλέον, εισάγεται πρόβλεψη για το χειροκίνητο κλείσιμο της ΑΔΕΤ με διασφαλιστική διαδικασία υποβολής αιτήματος από το δικαιούμενο πρόσωπο στο αρμόδιο τελωνείο, σύμφωνης γνώμης του εκάστοτε τελωνείου και έγκρισης της αρμόδιας Δ/νσης Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α., για λόγους αντιμετώπισης εξαιρετικών περιπτώσεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερόμενες. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω απαίτηση έχει υλοποιηθεί μηχανογραφικά με την εγκατάσταση έκδοσης στο παραγωγικό περιβάλλον του ICISnet στις 12.02.2020, όπως προαναφέρθηκε.
    Ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή, κατόπιν έγκρισης της Δ/νσης ΕΦΚ & ΦΠΑ για το χειροκίνητο κλείσιμο μιας συγκεκριμένης ΑΔΕΤ, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «Οριστικοποιημένη», ο αρμόδιος τελωνειακός υπάλληλος, αρχικά, μέσα από το μενού «Ενέργειες» της ίδιας ΑΔΕΤ, επιλέγει τη λειτουργία «Διενέργεια Εκ των Υστέρων Ελέγχου», προκειμένου στο πεδίο «Ειδικές Μνείες» να καταχωρήσει στη θέση «Ειδικές Μνείες» τον τετραψήφιο κωδικό (1974) με το λεκτικό «Χειρόγραφη Πίστωση ΑΔΕΤ» και στη θέση «`Αλλα στοιχεία» τον αριθμό πρωτοκόλλου της έγκρισης από τη Δ/νση ΕΦΚ & ΦΠΑ. Στη συνέχεια στην εν λόγω ΑΔΕΤ από το μενού «Ενέργειες» επιλέγεται η λειτουργία «Χειρόγραφη Πίστωση» με «Τύπο παραστατικού: ΑΔΕΤ» και στα πεδία «MRN» και «Ποσότητα» καταχωρούνται αντίστοιχα το MRN της προς πίστωση ΑΔΕΤ και η ποσότητα των ενσήμων ταινιών φορολογίας που πρόκειται να πιστωθεί.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 10, καθορίζεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της φορολογικής αποθήκης σε νέα φορολογική αποθήκη εκτός της χωρικής αρμοδιότητας της τελωνειακής αρχής, η οποία χορήγησε τις ένσημες ταινίες, σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 11, συγκεντρώνονται σε ένα άρθρο όλοι οι προβλεπόμενοι κατά περίπτωση έλεγχοι ενσήμων ταινιών. Ειδικότερα, προβλέπεται, κατά την παραλαβή των προϊόντων στα οποία έχουν επικολληθεί οι ένσημες ταινίες, οι οποίες εξήχθησαν ή απεστάλησαν στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλα Κ-Μ, η διενέργεια καθολικών ή δειγματοληπτικών φυσικών ελέγχων κατόπιν συνεκτίμησης και αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου, τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο για κάθε δικαιούμενο πρόσωπο, για λόγους καλύτερου προγραμματισμού, βελτίωσης της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων από τις τελωνειακές αρχές. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο η πρόβλεψη τριμηνιαίου τακτικού ελέγχου ενσήμων ταινιών στις καπνοβιομηχανίες και τα επαγγελματικά εργαστήρια, τα οποία παράγουν βιομηχανοποιημένα καπνά υπό καθεστώς αναστολής, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. Φ.78/35/13.02.1997 εγκύκλιο διαταγή. Ακόμη, εισάγεται για πρώτη φορά υπόδειγμα στο Παράρτημα V της κοινοποιούμενης Απόφασης με τίτλο «Πρωτόκολλο Τακτικού Ελέγχου Ενσήμων Ταινιών», για τη διενέργεια του τριμηνιαίου τακτικού ελέγχου ενσήμων ταινιών στις καπνοβιομηχανίες και τα επαγγελματικά εργαστήρια, για σκοπούς τυποποίησης της διαδικασίας και ομοιόμορφης εφαρμογής της από τις τελωνειακές αρχές. Τέλος, προβλέπονται έκτακτοι δειγματοληπτικοί ή καθολικοί έλεγχοι κατά τη διακίνηση ή φορολόγηση των βιομηχανοποιημένων καπνών, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες και σαφές πλαίσιο ελέγχων ενσήμων ταινιών.

  • Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 12, καθορίζεται η υποχρέωση άμεσης καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα προϊόντα σε περίπτωση μη άφιξης των προϊόντων για τα οποία απεστάλησαν ή εξήχθησαν οι ένσημες ταινίες ή μη επιστροφής αυτούσιων των ένσημων ταινιών που παραλήφθηκαν, μέσα στην τεθείσα προθεσμία καθώς και στην περίπτωση ελλειμμάτων που προκύπτουν κατά τη διενέργεια ελέγχων ενσήμων ταινιών, με την εξαίρεση των απωλειών που οφείλονται σε ανωτέρα βία. Επισημαίνεται, ότι στο εν λόγω άρθρο ενσωματώθηκαν και οι υφιστάμενες προβλέψεις της αριθμ. Ξ.233/45/20.1.1997 διαταγής αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν σε ελλείμματα, τα οποία διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια του τριμηνιαίου τακτικού έλεγχου ενσήμων ταινιών σε καπνοβιομηχανίες και επαγγελματικά εργαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη τιμή λιανικής πώλησης των προϊόντων της ίδιας κατηγορίας της καπνοβιομηχανίας ή του επαγγελματικού εργαστηρίου που τα παράγει.

Τέλος, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 13, εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για την κάλυψη των περιπτώσεων της έναρξης αποστολής ενσήμων ταινιών φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών σε άλλα Κ-Μ ή στο εσωτερικό της χώρας ή εξαγωγής αυτών σε Τρίτες Χώρες, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας και διενεργούνται σύμφωνα με τις αριθμ. ΔΕΦΚΦΓ 1181090 ΕΞ2018/3.12.2018 και αριθμ. Α.1137/9.4.2019 Αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm