Open menu
28 | 03 | 2024

NOMOΣ 4608/2019

ΦΕΚ Α 66/25.04.2019

 

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή

 

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου πρώτου του ν. 3912/2011.

 

Στον ν. 3912/2011 (Α΄17), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Μετά την παράγραφο 1 του άρθρου πρώτου προστίθενται παράγραφοι 1Α και 1Β ως εξής:

«1Α. Η Εταιρεία της παραγραφου 1 μετονομάζεται σε “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία” με διακριτικό τίτλο “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”.

1Β. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται η εταιρεία με την επωνυμία “Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε.” και τον τίτλο “Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.”, νοείται εφεξής η εταιρεία “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία”.».

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου πρώτου αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η Εταιρεία διέπεται από τον παρόντα και τον ν. 4548/2018 (Α΄104) και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.».

3. Στο άρθρο πρώτο προστίθενται παράγραφοι 3, 4 και 5 ως εξής:

«3. Η «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρία» έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η εθνική αναπτυξιακή πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της Εταιρείας. Ειδικότερα, η Εταιρεία έχει ως σκοπό:

α) τη στήριξη της επιχειρηματικότητας,

β) τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση και κάλυψη δυσλειτουργιών και ανεπαρκειών της αγοράς, μέσω, ιδίως, του σχεδιασμού, της δημιουργίας και της εφαρμογής  χρηματοδοτικών μέσων για τη βέλτιστη διοχέτευση των εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων προς επιχειρήσεις,

γ) την προώθηση της καινοτομίας,

δ) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,

ε) την προώθηση ποιοτικών, στρατηγικών και καινοτόμων έργων,

στ) την προσέλκυση κεφαλαίων και την προώθηση των επενδύσεων στη Χώρα με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη,

ζ) τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων,

η) την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στον ν. 4270/2014,

θ) την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και

ι) την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως ειδικότερα ο σκοπός αυτός ορίζεται στο Καταστατικό της.

4. Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της δεν ανήκουν στο Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, οι δε διατάξεις που αναφέρονται σε αυτόν δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της, εκτός αν αυτό ρητά προβλέπεται στον παρόντα νόμο. Οι διατάξεις του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της. Επίσης, δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της οι διατάξεις του ν. 4369/2016 (Α΄ 33).

5. Για τους σκοπούς των διατάξεων του παρόντος Μέρους, ως άμεσες θυγατρικές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ανώνυμης Εταιρείας νοούνται αυτές τις οποίες ιδρύει για την επιδίωξη του καταστατικού της σκοπού ή αυτές στις οποίες συμμετέχει και οι οποίες επιδιώκουν τους ανωτέρω και παρεμφερείς με αυτούς σκοπούς.».

 

 

 

Άρθρο 2.

Τροποποίηση Καταστατικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε..

 

Στο Καταστατικό της Εταιρείας, που θεσπίστηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 3912/2011, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1.

α.Το άρθρο 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 2

Επωνυμία

 

Η επωνυμία της Εταιρείας είναι «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία» και έχει διακριτικό τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα». Στις διεθνείς συναλλαγές η Εταιρεία χρησιμοποιεί την επωνυμία «HELLENIC DEVELOPMENT BANK S. A.» ή πιστή μετάφρασή της σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα και διακριτικό τίτλο «HELLENIC DEVELOPMENT BANK.»

β. Στην αρχή της παραγράφου 2 του άρθρου 3 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η Εταιρεία ιδρύει ένα υποκατάστημα σε κάθε περιφέρεια.».

 

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Σκοπός της Εταιρείας είναι:

α. Η στήριξη, προώθηση και ενίσχυση της επιχειρημα τικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, η ενθάρρυνση και η ενεργή υποστήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Χώρα, καθώς και η διαχείριση επιχειρηματικών και χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Στους ανωτέρω σκοπούς υπάγονται ιδίως:

αα) η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων,

ββ) η διασύνδεση μεταξύ πηγών χρηματοδότησης και χρηματοδοτούμενων οντοτήτων, ιδίως μέσω της πληροφόρησης για τις πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η Εταιρεία να αποτελέσει το σημείο επαφής με τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς και λοιπούς, για σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση χρηματοδοτικών προϊόντων,

γγ) ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η εφαρμογή χρηματοδοτικών μέσων,

δδ) η υποστήριξη στρατηγικών, καινοτόμων και οικονομικά βιώσιμων έργων,

εε) η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και

στστ) η τόνωση της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους Ελληνικής οικονομίας και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

β. Η στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα I του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 651/2014, καθώς και η παροχή σε αυτές καθοδήγησης και επιχειρηματικών συμβουλών ανάπτυξης και οργάνωσης, με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητάς τους, τον οργανωτικό, τεχνολογικό και λογιστικό εκσυγχρονισμό τους, την εισαγωγή ορθολογικών δομών στην οργάνωση και λειτουργία τους, την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανάπτυξής τους.

γ. Η αντιμετώπιση των αποτυχιών της αγοράς που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

δ. Η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και, εν γένει, η δημιουργία επαρκών προϋποθέσεων βιωσιμότητας, υγιούς ανάπτυξης, καθώς και οργανωτικής, λειτουργικής και χρηματοδοτικής επάρκειας των κοινωνικών επιχειρήσεων.

ε. Η συνδρομή και προώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα της ελληνικής οικονομίας κατά τρόπο καινοτόμο, δηλαδή με εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή / και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεση παραγωγική, χρηστική ή/και εμπορική εφαρμογή, καθώς και η προώθηση της δημιουργίας οικοσυστήματος καινοτομίας, η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών επιχειρήσεων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση.

στ. Η προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων και έργων με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαστάσεις, με στρατηγικό στόχο την προώθηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας, την άμβλυνση των συνεπειών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την επίτευξη συνθηκών βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

ζ. Η έρευνα του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος της Χώρας και η εκπόνηση σχετικών μελετών και εκθέσεων για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς αποβλέποντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης της Χώρας.

η. Η αρωγή προς το Δημόσιο ως προς τη χάραξη εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Η συνδρομή αυτή περιλαμβάνει ιδίως τη διερεύνηση των κενών της χρηματοδοτικής αγοράς και τον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων κάλυψής τους, την άμεση και διαρκή συνεργασία με ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και την παροχή οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμοσύνης στον δημόσιο τομέα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

θ. Η υποστήριξη της υλοποίησης της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών και επενδυτικών έργων.

ι. Η Εταιρεία μπορεί να επιδιώκει τους ανωτέρω σκοπούς με την ίδρυση εταιρειών ή και άλλων νομικών προσώπων, καθώς και με τη συμμετοχή της σε άλλες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν τους ανωτέρω ή παρεμφερείς με αυτούς σκοπούς.».

3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 4, η φράση «μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» αντικαθίσταται από τη φράση «μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.».

4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 80 του ν. 4307/2014 (Α΄ 246), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Στο πλαίσιο των ανωτέρω και προς επίτευξη του σκοπού της, η Εταιρεία μπορεί να αναπτύσσει ιδίως τις εξής δράσεις:

α. παροχή δανείων και ομοειδών πιστώσεων προς επιχειρήσεις διαμέσου οντοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, επενδυτικών αναπτυξιακών κεφαλαίων ή ταμείων και άλλων φορέων χρηματοδότησης,

β. παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων υπέρ επιχειρήσεων παντός είδους για την κάλυψη υποχρεώσεών τους έναντι πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, επενδυτικών και αναπτυξιακών κεφαλαίων, ταμείων ή άλλων φορέων χρηματοδότησης, υποχρεώσεων που απορρέουν από πάσης μορφής χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις,

γ. σχεδιασμό, διαχείριση και υλοποίηση έργων και προγραμμάτων που εξυπηρετούν τον καταστατικό της σκοπό, καθώς και σχεδιασμό, ίδρυση και διαχείριση ταμείων, κεφαλαίων και μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο,

δ. παροχή κάθε μορφής χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση, ιδίως, προς δημιουργία δομών, διαδικασιών και λειτουργιών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά τους,

ε. συνεπένδυση, δανειοδότηση και συμμετοχή σε:

αα) χρηματοδοτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,

ββ) ασφαλιστικούς και επενδυτικούς οργανισμούς και φορείς,

γγ) ταμεία και κάθε μορφής σχήματα:

ααα) κεφαλαιοδότησης και χρηματοδότησης επιχειρήσεων,

βββ) εγγυήσεων,

γγγ) επιχειρηματικού κεφαλαίου,

δδδ) σποράς,

εεε) στήριξης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων,

στστστ) και παραχώρησης,

δδ) Συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα,

εε) επενδυτικά σχήματα,

στστ) επιχειρήσεις, με την τοποθέτηση και παροχή κεφαλαίων της Εταιρείας ή κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία.

Συνεπένδυση σε επενδυτικά προγράμματα εντός ή εκτός της Χώρας μπορεί να πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή, αμέσως ή εμμέσως, ιδίως, μέσω θυγατρικών της Εταιρείας, σε επενδυτικά σχήματα και ταμεία, μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του ν. 2992/2002 (Α΄ 54) και των εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών του ν. 2367/1995 (Α΄261), από κοινού με ιδιώτες επενδυτές ή / και φορείς ευρωπαϊκών και διεθνών επενδυτικών δομών, καθώς και σχήματα και συμβάσεις παραχώρησης ή συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,

στ. ανάπτυξη συνεργασίας με διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς για συμμετοχή φορέων Δημοσίου, συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ιδιωτών σε περιφερειακά ή ευρωπαϊκά έργα στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και του Σχεδίου για τη Βαλκανική Συνεργασία και Συνανάπτυξη, καθώς και σε προγράμματα εξωτερικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ζ. σύσταση ή/και συμμετοχή σε επιχειρήσεις υποστήριξης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και φορέων στήριξης της επιχειρηματικότητας και χρηματοδότηση υφιστάμενων ή νέων τέτοιων δομών,

η. χρηματοδότηση διαμέσου εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, επενδυτικών αναπτυξιακών κεφαλαίων ή ταμείων και άλλων φορέων χρηματοδότησης, επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, ιδίως μέσω έκδοσης και προεξόφλησης ενέγγυων πιστώσεων, πρακτορείας απαιτήσεων και έκδοσης εγγυητικών επιστολών,

θ. χρηματοδοτική υποστήριξη επιχειρήσεων, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων, για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών ή/και μελετών που συνεισφέρουν στην προαγωγή της δράσης και του εμπορικού τους αντικειμένου,

ι. χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών προς ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και απασχόλησης, καθώς και παροχή μικροπιστώσεων με ή χωρίς συνεργασία με εθνικούς, υπερεθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις,

ια. συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας, άμεσα ή έμμεσα, σε επιχειρήσεις και φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ιδίως, ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων κ.ά.,

ιβ. παροχή, άμεσα ή έμμεσα, συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως προς θέματα διάρθρωσης του κεφαλαίου τους, διοικητικής οργάνωσης και μορφών σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, ανάπτυξης επιχειρηματικού σχεδίου, κάλυψης αναγκών χρηματοδότησης, διαχείρισης δικτύου διανομής, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, λογιστικής και χρηματοοικονομικής, συγχωνεύσεων και εξαγορών, προώθησης και ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας προς οικοδόμηση οικονομιών κλίμακας, καθώς και υποστήριξης σε κάθε άλλον τομέα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης προγραμμάτων που προωθούν την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών,

ιγ. εκπόνηση μελετών και ερευνών του μακροοικονομικού και μικροοικονομικού περιβάλλοντος της Χώρας προς εντοπισμό και αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας, της αναποτελεσματικότητας και των αδυναμιών της αγοράς,

ιδ. άσκηση δραστηριοτήτων συναφών προς τις ανωτέρω, πλην της απευθείας παροχής πιστώσεων.

Για την εξυπηρέτηση των ως άνω δράσεων η Εταιρεία αναπτύσσει πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την απευθείας υποδοχή πρωτογενών αιτημάτων των τελικών δικαιούχων.».

5. Στο άρθρο 4 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η Εταιρεία ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό με μακροπρόθεσμη προοπτική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της, σύμφωνα με τους εσωτερικούς της κανονισμούς, με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας και με σκοπό την οικονομική της βιωσιμότητας, την επαύξηση της αξίας, τη βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών της στοιχείων και τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και αναπτυξιακών αποδόσεών της.».

6. Το άρθρο 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η διάρκεια της Εταιρείας είναι αορίστου χρόνου.».

7. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι μετοχές της Εταιρείας είναι ονομαστικές και δεσμευμένες.

Κάθε μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.

Το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία δεν επιτρέπεται να κατέλθει του πενήντα τοις εκατό (50%) και μιας επιπλέον μετοχής επί του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας με δικαίωμα ψήφου.».

8. Στο τέλος του άρθρου 8 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Τα έσοδα της Εταιρείας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού της.

Η τιμολογιακή πολιτική και οι χρεώσεις της Εταιρείας είναι σύμφωνες με τους κανόνες της αγοράς κατά τη συνήθη συναλλακτική πρακτική. Με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου καθορίζεται η πολιτική χορηγήσεων και γενικότερα η πιστοληπτική και τιμολογιακή πολιτική.».

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις Ανώνυμες Εταιρείες. Εκτός από αυτές τις αρμοδιότητες, η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είναι αρμόδια να εγκρίνει, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της.».

10. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 διαγράφεται η φράση «Πρόεδρος και.».

11. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 αντικαθίσταται ως εξής:

«1α. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από επτά (7) έως έντεκα (11) μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση σύμφωνα με τον ν. 4548/2018, και η θητεία τους είναι πενταετής.

Η Γενική Συνέλευση ορίζει μεταξύ αυτών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας μπορεί να είναι και Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων των άμεσων θυγατρικών της εταιρειών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Τρία (3) τουλάχιστον από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά.

Ως ανεξάρτητα μέλη νοούνται αυτά τα οποία δεν έχουν εξάρτηση με την Εταιρεία με την έννοια ότι:

αα) δεν διατηρούν επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την Εταιρεία ή με θυγατρική της ή με άλλη επιχείρηση που συνδέεται εμπορικά με την Εταιρεία, σχέση που, από τη φύση της, επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας, ιδίως, όταν η επιχείρηση αυτή είναι σημαντικός προμηθευτής ή πελάτης της Εταιρείας,

ββ) δεν κατέχουν θέση Προέδρου του Δ.Σ., εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. ή διευθυντικού στελέχους στην Εταιρεία ή σε επιχείρηση που συνδέεται με την Εταιρεία με σχέση μητρικής - θυγατρικής,

γγ) δεν διατηρούν σχέση εξαρτημένης εργασίας, έργου ή έμμισθης εντολής με την Εταιρεία ή με επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτήν με σχέση μητρικής - θυγατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 99 του ν. 4548/2018,

δδ) δεν έχουν συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού, ούτε είναι σύζυγοι εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ή διευθυντικού στελέχους της Εταιρείας ή επιχείρησης, που συνδέεται με αυτήν με σχέση μητρικής - θυγατρικής.

β. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οφείλουν να έχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα αξιοπιστίας, ακεραιότητας και πείρας, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή και συνετή διαχείριση της Εταιρείας και να διαθέτουν επαρκή χρόνο για την ενασχόληση με τις υποθέσεις της Εταιρείας. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ως συνόλου πρέπει να εξασφαλίζει ότι, τα μέλη του διαθέτουν ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών ως προς τα αντικείμενα της Εταιρείας, ιδίως, σε θέματα σχεδιασμού και άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, επενδυτικά, διοίκησης επιχειρήσεων και διαχείρισης κεφαλαίων, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ομαλή λειτουργία της Εταιρείας και η άσκηση εποπτείας επί του συνόλου των λειτουργιών της.

γ. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο Πρόεδρος επιλέγονται ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος που ανακοινώνει η Εταιρεία.

Τη διαδικασία επιλογής και κατάρτισης πίνακα επικρατέστερων υποψηφίων διεξάγει η επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων μελών με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων ειδικευμένη στην πρόσληψη στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια επιλεξιμότητας της περίπτωσης β΄.

Η τελική επιλογή και ο ορισμός του διευθύνοντα συμβούλου και του Προέδρου γίνεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

δ. Δεν μπορεί να επιλέγεται ως μέλος οργάνων της Εταιρείας ή να είναι μέλος των οργάνων αυτής πρόσωπο που έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για:

αα) τοκογλυφία, απιστία, απάτη, κλοπή, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία και δωροδοκία και

ββ) φορολογικά αδικήματα, αδικήματα της νομοθεσίας:

ααα) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,

βββ) περί εταιρειών,

γγγ) πτώχευσης και αφερεγγυότητας,

δδδ) αγοράς τίτλων ή κινητών αξιών ή μέσων πληρωμής στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς και πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η αμετάκλητη καταδίκη μέλους οργάνου της εταιρείας για τις ως άνω πράξεις έχει ως συνέπεια την έκπτωσή του από τη θέση μέλους του οργάνου.

ε. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη των επιτροπών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεσμεύονται μόνο από τον νόμο, τους εσωτερικούς κανονισμούς της Εταιρείας και τη συνείδησή τους.».

12. Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 11 αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει, κωλύεται ή παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του για οποιονδήποτε λόγο, αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού, σύμβουλος που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τον διευθύνοντα σύμβουλο, όταν απουσιάζει, κωλύεται ή παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του για οποιονδήποτε λόγο, αναπληρώνει εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων που απαιτούν τη συνδρομή της ιδιότητας του συμβούλου, στέλεχος της Εταιρείας που ορίζεται από τον ίδιο ή, αν τούτο δεν είναι εφικτό, από το Διοικητικό Συμβούλιο.

5. Αν ο διευθύνων σύμβουλος παύσει να ασκεί τα καθήκοντά του πέραν του τριμήνου, συγκαλείται γενική συνέλευση, με θέμα την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου. Με την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο παλαιός εκπίπτει από τη θέση του.»

13. Στο άρθρο 14 οι λέξεις «του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου».

14. Το άρθρο 18 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 18

 

Η Εταιρεία λύεται μόνο για τους λόγους των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν. 4548/ 2018. Τα άρθρα 165 και 166 του ν. 4548/2018 δεν εφαρμόζονται.»

15. Στο καταστατικό της Εταιρείας προστίθεται άρθρο 20 ως εξής:

«Άρθρο 20

 

1. Για την τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρείας εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες, πλην των διατάξεων του άρθρου 2, της παραγράφου 1 του άρθρου 7 και του άρθρου 18, για τις οποίες απαιτείται διάταξη νόμου.

2. Τυχόν τροποποιήσεις του άρθρου 4 του καταστατικού, περί σκοπού, δεν επιτρέπεται να έρχονται σε αντίθεση με τον οριζόμενο στην παρ. 3 του άρθρου πρώτου του ν. 3912/2011, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο και εκάστοτε ισχύει, κύριο σκοπό της Εταιρείας.».

 

 

 

 

Άρθρο 3.

Κανονισμοί της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

1. Η παρ.1 του άρθρου τέταρτου του ν. 3912/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της Εταιρείας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής καταρτίζονται οι κανονισμοί λειτουργίας, προσωπικού και αποδοχών, προμηθειών και διαχείρισης κινδύνων.».

2. Η παρ. 2 του άρθρου τέταρτου του ν. 3912/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«2.

Α. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας καθορίζονται:

α. Άρτιο και αποτελεσματικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνει σαφή οργανωτική διάρθρωση με ευκρινή, διαφανή και συνεπή κατανομή των αρμοδιοτήτων, αποτελεσματικές διαδικασίες και μηχανισμούς εντοπισμού, αξιολόγησης, διαχείρισης, παρακολούθησης και αναφοράς των κινδύνων τους οποίους αναλαμβάνει ή ενδέχεται να αναλάβει η Εταιρεία, κανόνες αποφυγής και επίλυσης σύγκρουσης συμφερόντων, υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας, ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας και δημοσιότητας, σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ανάλογα με τη φύση, το εύρος και την πολυπλοκότητα των κινδύνων που ενέχουν οι ασκούμενες δραστηριότητες της Εταιρείας, περιλαμβανομένων των κατάλληλων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών.

β. Οι αρχές και η διαδικασία θέσπισης και παρακολούθησης από την Εταιρεία του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου που αφορά την Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της, η διαδικασία θέσπισης του επιχειρησιακού σχεδίου των άμεσων θυγατρικών της Εταιρείας και το ελάχιστο περιεχόμενό τους.

γ. Η οργανωτική δομή (οργανόγραμμα) της Εταιρείας, οι αρμοδιότητες των επιτροπών και λειτουργικών μονάδων της και ο τρόπος λειτουργίας τους.

δ. Οι κανόνες των επιμέρους λειτουργιών της Εταιρείας, ιδίως της διαχείρισης κινδύνων και του εσωτερικού ελέγχου, καθώς και οι θέσεις ευθύνης στις μονάδες των εν λόγω λειτουργιών με τα απαιτούμενα προσόντα για καθεμία από αυτές.

ε. Οι κατευθύνσεις και γενική περιγραφή των εργασιών λογιστικής παρακολούθησης, παροχής εγγυήσεων και πιστώσεων, καθώς και ανάληψης διαχείρισης ταμείων χαρτοφυλακίου - κεφαλαίου.

στ. Ο τρόπος ανάδειξης και εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και επιτροπών της Εταιρείας και τα προσόντα τους.

Η πολιτική αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών των επιτροπών της Εταιρείας, η οποία θα προάγει τη χρηστή, ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και τη μακροπρόθεσμη πορεία της Εταιρείας.

Οι αμοιβές, οι πρόσθετες παροχές και οι αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών δεν αποτελούν συνάρτηση των κερδών της Εταιρείας.

Δεν καταβάλλονται μεταβλητές αποδοχές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε ανώτατα διοικητικά στελέχη, εκτός αν αυτό δικαιολογείται αιτιολογημένα από το όργανο που καθορίζει ο κανονισμός λειτουργίας και μέσα στα όρια που τίθενται για αυτές.

Β. Με τον κανονισμό λειτουργίας συνιστώνται οι εξής Επιτροπές:

Επιτροπή Κινδύνων, Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού Παθητικού, Συμβουλευτική Επιτροπή, Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών και άλλες Επιτροπές, οι αρμοδιότητες των οποίων καθορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας.

Οι Επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ένα τουλάχιστον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχει σε κάθε Επιτροπή.

Οι Επιτροπές έχουν επαρκείς εξουσίες, κύρος και πόρους και αναφέρονται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή Κινδύνων, η Επιτροπή Ελέγχου και η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών είναι ανεξάρτητες από τις επιχειρησιακές λειτουργίες της Εταιρείας.

α. Η Συμβουλευτική Επιτροπή επικουρεί το έργο του διοικητικού συμβουλίου και ενεργεί συμβουλευτικά γνωμοδοτικά προκρίνοντας νέες ιδέες για το στρατηγικό σχεδιασμό και το μέλλον της Εταιρείας. Στόχος της Συμβουλευτικής Επιτροπής αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας της Εταιρείας με θεσμικούς παράγοντες, εθνικά και περιφερειακά δίκτυα, διεθνείς φορείς και με οργανισμούς, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Εταιρεία.

β. Η Επιτροπή Κινδύνων έχει ως σκοπό τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τη δέουσα αναφορά όλων των σημαντικών κινδύνων και συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη της στρατηγικής κινδύνων της Εταιρείας και σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις διαχείρισης κινδύνων ολόκληρου του φάσματος των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Εταιρεία, με ειδική αναφορά στους επιμέρους τομείς δραστηριοποίησης της Εταιρείας. Η Επιτροπή Κινδύνων αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη, δύο τουλάχιστον από τα οποία είναι ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και τα οποία ορίζονται από αυτό.

γ. Η Επιτροπή Ελέγχου έχει ως έργο την αντικειμενική και ανεξάρτητη εποπτεία των λειτουργιών της Εταιρείας και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να διασφαλίζεται η σύννομη λειτουργία της Εταιρείας και η επάρκεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της. Η Επιτροπή Ελέγχου αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη, δύο (2) τουλάχιστον από τα οποία είναι ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και τα οποία ορίζονται από τη γενική συνέλευση.

δ. Η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού Παθητικού έχει ως έργο να προτείνει στρατηγικές και πολιτικές χρηματοδότησης και ρευστότητας της Εταιρείας, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ή / και επενδύσεις που επιδρούν στο προφίλ κινδύνων αγοράς και ρευστότητας της Εταιρείας. Η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού Παθητικού αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη, ένα (1) τουλάχιστον από τα οποία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ε. Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών εντοπίζει και προτείνει, για επιλογή από τη γενική συνέλευση, υποψηφίους για τις κενές θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αξιολογεί το συνδυασμό ευρύτητας γνώσεων ανά αντικείμενο, δεξιοτήτων, και εμπειρίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη, τα οποία ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, δύο (2) τουλάχιστον από τα οποία είναι ανεξάρτητα μέλη αυτού.

στ. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας τα οποία συμμετέχουν στην Επιτροπή Κινδύνων, στην Επιτροπή Ελέγχου και στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών είναι μη εκτελεστικά.

Γ. Η Εταιρεία καταρτίζει Κανονισμό Προσωπικού και Αποδοχών, ο οποίος καθορίζει, τις θέσεις, τις ειδικότητες, τα προσόντα, τα καθήκοντα, την πολιτική αμοιβών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού, τις διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης και αξιολόγησής του, καθώς και τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις πειθαρχικές ποινές.

Δ. Η Εταιρεία καταρτίζει Κανονισμό Προμηθειών, ο οποίος ρυθμίζει τις σχετικές διαδικασίες και θέτει το πλαίσιο διενέργειάς τους, τηρουμένων των οικείων διατάξεων της ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με το άρθρο έκτο του παρόντος.

Ε. Η Εταιρεία καταρτίζει Κανονισμό Διαχείρισης Κινδύνων, ο οποίος περιλαμβάνει τις αρχές που διέπουν την αναγνώριση, πρόβλεψη, μέτρηση, παρακολούθηση, έλεγχο και αντιμετώπισή/διαχείρισή τους, καθώς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τα πρότυπα αναφορών και τη συχνότητα υποβολής των αναφορών για την παροχή ενός σταθερού και ελεγχόμενου πλαισίου.

ΣΤ. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται κατ’ αρχήν και για τις άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας, προσαρμοζόμενες κατάλληλα και ανάλογα με τον σκοπό και τις δραστηριότητές τους».

3. Η παρ. 3 του άρθρου τέταρτου του ν. 3912/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«3. Ο κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει αρχές και κανόνες και επί θεμάτων εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, παροχής εγγυήσεων και χρηματοδοτήσεων.».

 

 

 

 

 

Άρθρο 4.

Θέματα προσωπικού.

 

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου πέμπτου του ν. 3912/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4210/2013 (Α΄ 254) αντικαθίσταται ως εξής:

«Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, έργου και έμμισθης εντολής.».

2. Οι παράγραφοι 4, 5, 6, 6Α και 7 του άρθρου πέμπτου του ν. 3912/2011 αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Για τα θέματα του προσωπικού της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), των άρθρων δεύτερου και τρίτου του ν. 3845/ 2010 (Α΄65), των άρθρων 1 έως 11 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), και του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), καθώς και η Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α΄ 280), ούτε κάθε συναφής διάταξη.

5. Οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής και πρόσληψης του προσωπικού ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Προσωπικού και Αποδοχών της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της.

Οι σχετικοί κανόνες που θέτει ο Κανονισμός είναι σύμφωνοι με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αμεροληψίας.

Οι άμεσες θυγατρικές εταιρείες μπορεί να εκδίδουν δικό τους κανονισμό προσωπικού και αποδοχών ρυθμίζοντας τα ειδικότερα θέματα αυτού με βάση τις ειδικότερες ανάγκες τους.

6. Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της μπορούν να αποφασίζουν τον δανεισμό εργαζομένων μετά από σύμφωνη γνώμη τους, από την Εταιρεία στις άμεσες θυγατρικές της ή από μία άμεση θυγατρική σε άλλη άμεση θυγατρική ή στην Εταιρεία, τηρουμένων των όρων των οικείων συμβάσεων και σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού Προσωπικού και Αποδοχών.

7. Το υφιστάμενο προσωπικό της ΕΤ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. εξακολουθεί να παρέχει την εργασία του με τους υφιστάμενους όρους της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με τον Κανονισμό Προσωπικού και Αποδοχών.

8. Επιτρέπεται η απόσπαση στην Εταιρεία και στις άμεσες θυγατρικές της προσωπικού με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα της Εταιρείας από το Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ανεξάρτητες αρχές για διάστημα τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να παρατείνεται μία φορά για ίσο χρονικό διάστημα.

Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση για απόσπαση στην Εταιρεία που εγκρίνεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο, χωρίς να απαιτείται προς τούτο η γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα από τον οποίο αποσπάται ο υπάλληλος, ακολούθως δε εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού για την απόσπαση, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄ 224).

Το κόστος της μισθοδοσίας βαρύνει την Εταιρεία ή την άμεση θυγατρική της στην οποία αποσπάται ο υπάλληλος.

Το ποσοστό του προσωπικού που αποσπάται στο σύνολό του δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού προσωπικού της Εταιρείας ή της άμεσης θυγατρικής της.

Ειδικότερα θέματα του προσωπικού που αποσπάται ρυθμίζονται από τον κανονισμού προσωπικού και αποδοχών της Εταιρείας για το οποίο ισχύουν αναλογικώς οι διατάξεις του άρθρου 3 και η παράγραφος 2 του παρόντος.

Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται και για το προσωπικό που έχει ήδη αποσπαστεί στην Εταιρεία.».

 

 

 

 

 

Άρθρο 5.

Έργα προμήθειες – υπηρεσίες – υποχρεώσεις της Εταιρείας ως φορέα Γενικής Κυβέρνησης.

 

1. Το άρθρο έκτο του ν. 3912/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο έκτο

Έργα προμήθειες – υπηρεσίες – υποχρεώσεις της Εταιρείας ως φορέα Γενικής Κυβέρνησης.

 

Οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, εκτέλεσης έργων και εργασιών, παροχής υπηρεσιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων και εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, ανταλλαγών και πωλήσεων ακινήτων και κινητών πραγμάτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος σε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της, ρυθμίζονται με κανονισμούς που εκδίδονται με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της αντίστοιχα, ύστερα από πρόταση του αντίστοιχου Διοικητικού Συμβουλίου κατόπιν έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης κατ’ εξαίρεση του συνόλου των διατάξεων του ν. 4412/2016 (Α΄147).

Για τις διαδικασίες προμηθειών και υπηρεσιών μελετών, έργων, με αξία άνω των ορίων που ορίζονται στα άρθρα 5 και 6 του ν. 4412/2016, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4412/2016.

2. Στο άρθρο έβδομο του ν. 3912/2011 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της εξαιρούνται από κάθε διάταξη που εφαρμόζεται σε νομικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Στο μέτρο που η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της είναι ενταγμένες στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως οι περιπτώσεις α΄ και γ΄ της παραγραφου 1 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκαν από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10 του ν. 4337/2015 (Α΄ 129), αντίστοιχα, οι διατάξεις του ν. 4270/2014 και τα κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις ως προς την υποβολή δημοσιονομικών αναφορών, εφαρμόζονται μόνον ως προς την υποβολή στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης:

α) ετήσιου προϋπολογισμού και οποιασδήποτε προσαρμογής του κατά τη διάρκεια του έτους (προϋπολογιστικά),

β) μηνιαίας αναφοράς εκτέλεσης προϋπολογισμού και χρηματοδότησης (απολογιστικά) και

γ) μηνιαίων μισθολογικών στοιχείων (απολογιστικά).

Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την ανάληψη υποχρεώσεων έναντι τρίτων θα περιλαμβάνεται στον κανονισμό λειτουργίας της Εταιρείας.

Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της εξαιρούνται από την υποχρέωση μεταφοράς των ταμειακών τους διαθεσίμων στο Κοινό Κεφάλαιο υπό τη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) και της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2496/1997 (Α΄ 38), όπως η παράγραφος 11 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 81 του ν. 4549/2018 (Α΄ 105), και μπορεί να υπαχθούν σε αυτές μόνο με διάταξη νόμου που να αναφέρεται ρητά στην Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της.».

 

 

 

 

Άρθρο 6.

Τήρηση λογαριασμών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

1. Η Εταιρεία μπορεί να ανοίγει και τηρεί λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τόσο για τα δικά της διαθέσιμα, όσο και για τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς και παντός είδους πόρους που διαχειρίζεται, καθώς και για κεφάλαια που τίθενται στη διάθεσή της προς εκπλήρωση του σκοπού της.

2. Τα κεφάλαια που τίθενται στη διάθεση και διαχειρίζεται η Εταιρεία προς εκπλήρωση του σκοπού της, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, τηρούνται επ’ ονόματι της Εταιρείας σε χωριστούς λογαριασμούς, διακεκριμένους μεταξύ τους ανάλογα του σκοπού που εξυπηρετούν.

Οι λογαριασμοί αυτοί κινούνται από την Εταιρεία αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του σκοπού σύστασης του λογαριασμού.

3. Οι λογαριασμοί της παραγράφου 2 είναι ακατάσχετοι ως προς τους δανειστές της Εταιρείας.

Σε περίπτωση εκκαθάρισης για οποιονδήποτε λόγο της Εταιρείας, το περιεχόμενο των λογαριασμών αυτών δεν αποτελεί μέρος της προς διανομή εταιρικής περιουσίας.

 

 

 

 

 

Άρθρο 7.

Χρηματοοικονομική εποπτεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε.

 

1. Η Εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιείται και ως χρηματοδοτικό ίδρυμα ειδικού σκοπού, παρέχοντας κατ’ επάγγελμα χρηματοδότηση, χωρίς να απαιτείται για τον σκοπό αυτό η λήψη άδειας ή η τήρηση άλλης διαδικασίας πέραν από τις οριζόμενες στο παρόν άρθρο.

Οι εποπτικές διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν ως αντικείμενο αποκλειστικά την παροχή χρηματοδότησης μέσω πιστώσεων ή εγγυήσεων από την Εταιρεία με χρήση ιδίων κεφαλαίων και δεν περιλαμβάνουν τα κεφάλαια του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 6 που διαχειρίζεται η Εταιρεία ούτε την κατάρτιση χρηματοδοτικών συμβάσεων της Εταιρείας με πιστωτικά ιδρύματα, τις συναλλαγές επί ομολόγων ή επί οποιουδήποτε επενδυτικού ή χρηματοπιστωτικού μέσου προς αξιοποίηση και διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων της Εταιρείας.

2. Για την παροχή χρηματοδότησης μέσω πιστώσεων ή εγγυήσεων από την Εταιρεία με χρήση ιδίων κεφαλαίων, η Εταιρεία ανακοινώνει την πρόθεσή της στην Τράπεζα της Ελλάδος έναν (1) τουλάχιστον μήνα πριν από την έναρξη αυτής της δραστηριότητας και τίθεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκλειστικά ως προς τις δραστηριότητες αυτές.

Δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας του προηγούμενου εδαφίου για τις δραστηριότητες της παροχής χρηματοδοτήσεων με τα κεφάλαια του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 6.

3. Η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί χρηματοοικονομική εποπτεία της Εταιρείας, ως χρηματοδοτικού ιδρύματος ειδικού σκοπού σύμφωνα με την παράγραφο 1, αποκλειστικά επί θεμάτων παροχής χρηματοδότησης μέσω πιστώσεων ή εγγυήσεων από την Εταιρεία με χρήση ιδίων κεφαλαίων σύμφωνα με το παρόν.

Για τη διαμόρφωση και άσκηση της εν λόγω εποπτείας, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να τίθενται κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, σχετικoί με την παροχή χρηματοδότησης μέσω πιστώσεων ή εγγυήσεων με χρήση ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας.

Οι κανόνες αυτοί δεν μπορεί να δημιουργούν για την Εταιρεία υποχρέωση τήρησης συντελεστή φερεγγυότητας άνω του δώδεκα τοις εκατό (12%) ούτε να ρυθμίζουν θέματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων.

Για τα θέματα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να εκδίδει κατευθυντήριες συμβουλευτικές οδηγίες.

 

 

 

 

 

Άρθρο 8.

Διατάξεις για την ΤΑΝΕΟ Α.Ε..

 

1. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2843/2000 (Α΄219) προστίθεται παράγραφος 1Α ως εξής:

«1.Α. Η Εταιρεία της παραγράφου 1 μετονομάζεται σε «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Ανώνυμη Εταιρία» και έχει διακριτικό τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.».

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 28 του ν. 2843/2000 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη, που ορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.».

3. Το έκτο και όγδοο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 28 του ν. 2843/2000, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54) καταργούνται.

4. Η παρ. 7 του άρθρου 28 του ν. 2843/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 2992/ 2002 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Κύρια κριτήρια για τη συμμετοχή της εταιρείας σε επενδυτικά σχήματα είναι η αξιοπιστία των επενδυτικών προτάσεων και των διαχειριστών, καθώς και η συμβολή των χρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη της οικονομίας.».

 

 

 

 

Άρθρο 9.

Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις.

 

1. Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 3912/2011 καταργούνται.

2. Για την τροποποίηση του άρθρου 2 με τίτλο «επωνυμία», της παραγραφου 1 του άρθρου 7 με τίτλο «μετοχές» και του άρθρου 18 με τίτλο «λόγοι λύσης» του Καταστατικού της Εταιρείας, απαιτείται διάταξη νόμου.

3. Ο Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΤ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. (Β΄1444/2013), που καταρτίσθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου τέταρτου του ν. 3912/2011, εφαρμόζεται ως Κανονισμός Λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. και μπορεί να τροποποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το ίδιο ισχύει και ως προς τον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικού (Β΄2920) και τους λοιπούς κανονισμούς της Εταιρείας. Μέχρι την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΤ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγονται ελεύθερα από τη Γενική Συνέλευση και εφαρμόζεται η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του Καταστατικού της Εταιρείας, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή της με την παράραφο 11 του άρθρου 2 του παρόντος.

4. Οι διατάξεις του άρθρου έκτου του ν. 3912/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 5, δεν εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα η Εταιρεία για επενδυτικούς σκοπούς.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 4270/2014, και απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση που απορρέει από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Δεν εφαρμόζονται επίσης σε αυτές οι διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ν. 3912/2011, με εξαίρεση το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 και την παράγραφο 4.

5. Κατ’ εξαίρεση και μέχρι τη θέσπιση του Κανονισμού Προσωπικού και Αποδοχών του εδαφίου Γ΄ της παρ. 2 του άρθρου τέταρτου του ν. 3912/2011, όπως αυτό τροποποιείται με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του παρόντος Μέρους, οι αποδοχές του υφιστάμενου προσωπικού της ΕΤ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. και των θυγατρικών της και οι δαπάνες που προκύπτουν από τις μετακινήσεις αυτών εντός και εκτός επικράτειας συνεχίζουν να καταβάλονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Μέρους.

6. Οι υπάλληλοι που έχουν ήδη αποσπαστεί στην Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. και στις θυγατρικές της παραμένουν αποσπασμένοι σε αυτές για διάστημα τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος Μέρους.

7. Για τα εκκρεμή αιτήματα μετατάξεων του υφιστάμενου προσωπικού της Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Μέρους.

8. Το υφιστάμενο προσωπικό της Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. εμπίπτει στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αποσπάσεων ή μετατάξεων προσωπικού στο Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

9. Οι διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 11 του ν. 3912/ 2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 2, εφαρμόζονται, ως προς τη διάρκεια της θητείας, για τα, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Μέρους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της.

 

 

ΜΕΡΟΣ Β΄

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

 

Άρθρο 10.

Ορισμός, κριτήρια και κατηγορίες Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

1. Για την εφαρμογή του Μέρους Β΄, ως «Στρατηγικές Επενδύσεις» νοούνται, οι επενδύσεις, οι οποίες λόγω της στρατηγικής τους βαρύτητας για την εθνική ή και την τοπική οικονομία μπορούν να επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης για την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικά δίκαιης, δίχως αποκλεισμούς, ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης και σύμφωνα με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (Ε.Α.Σ.), με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, τον καθολικό σχεδιασμό, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στην προοπτική της κυκλικής οικονομίας και την υψηλή προστιθέμενη αξία, ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών.

2. Οι «Στρατηγικές Επενδύσεις» διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) «Στρατηγικές Επενδύσεις 1», οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ), και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ. Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορεί, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα του άρθρου 11, της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και διαζευκτικά ή σωρευτικά του άρθρου 13.

β) «Στρατηγικές Επενδύσεις 2», οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον εκατό (100) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ. Ειδικά, οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ.

Οι επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον πενήντα (50) ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ.

Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα του άρθρου 13 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά των άρθρων 12 και 14.

γ) «Εμβληματικές Επενδύσεις»:

αα) Οι επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται από διακεκριμένες διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις στον κλάδο τους παγκοσμίως ή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων ιδίως όσων προωθούν την πράσινη οικονομία, και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ββ) Οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον διακόσιες (200) ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των διακοσίων (200) εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα των άρθρων 11, 12, 13 και 14, διαζευκτικά ή σωρευτικά.

δ) «Στρατηγικές Επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης», οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον τριάντα (30) νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ.

Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά, του άρθρου 13.

ε) «Αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις», όπως οι επενδύσεις του ν. 3389/2005 (Α΄ 232) που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχουν υπαχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), και οι επενδύσεις του άρθρου 8 του ν. 4271/2014 (Α΄ 144) για τα «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος Projects of Common Interest (PCI)».

Οι επενδύσεις της κατηγορίας αυτής μπορούν, ύστερα από σχετικό αίτημα, να λάβουν τα κίνητρα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και, διαζευκτικά ή σωρευτικά, του άρθρου 13.

3. Για κάθε φορέα στρατηγικής επένδυσης, οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4251/2014 (A΄103) εφαρμόζονται ως προς δέκα (10) κατ’ ανώτατο αριθμό, στελέχη των επενδυτικών σχημάτων για όλες τις κατηγορίες Στρατηγικών Επενδύσεων. Για όσο διάστημα υφίσταται η εργασιακή σχέση με τον φορέα της στρατηγικής επένδυσης, όσα από τα στελέχη αυτά δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, θεωρείται ότι διατηρούν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή και υπόκεινται σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται επίσης και στον ή την σύζυγο ή το άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης, στον βαθμό που ο σύζυγος ή το άλλο μέρος δεν ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς και στα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, όπως αυτά προσδιορίζονται στην περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α΄145).

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

 

Άρθρο 11.

Κίνητρα Χωροθέτησης.

 

1. Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί, ύστερα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) του άρθρου 15, να καταρτίζει Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) επί καταρχήν ενιαίων εκτάσεων, εκτός από τα αναφερόμενα στο άρθρο 10 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) δημόσια ακίνητα.

Τα άρθρα 11, 12, 13, η παράγραφος 2 του άρθρου 13Α, τα άρθρα 14 και 14Α του ν. 3986/2011 (Α΄152), εφαρμόζονται αναλόγως.

Για τις περιπτώσεις των ΕΣΧΑΣΕ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του άρθρου 16 του ν. 3986/2011 προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Όπου στα άρθρα 12, 13 και 13Α του ν. 3986/2011 αναφέρονται ο Υπουργός Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για τις περιπτώσεις των ΕΣΧΑΣΕ, νοούνται αντίστοιχα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

2. Για τις επενδύσεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) ορίζεται σε 0.6.

3.

α) Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών για την εξυπηρέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Η απαλλοτρίωση εγκρίνεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., εφόσον έχει αξιολογηθεί αναλυτικά ως αναγκαία για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου στην οικεία έκθεση αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η απαλλοτριούμενη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό εκτάσεων μεγαλύτερο του τρία τοις εκατό (3%) της συνολικής έκτασης υλοποίησης της επένδυσης.

β) Οι απαλλοτριώσεις κηρύσσονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικών προσώπων και με δαπάνη του υπέρ ού η απαλλοτρίωση ή άλλου προσώπου που ορίζεται με την πράξη κήρυξής της. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2882/2001 (Α΄ 17). Η προσδιοριζόμενη αποζημίωση βαρύνει τον φορέα της επένδυσης.

 

 

 

 

Άρθρο 12.

Φορολογικά Κίνητρα.

 

1. Για τις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις σταθεροποίησης του φορολογικού συντελεστή της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4399/2016 (Α΄ 117).

2. Οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές μπορεί με απόφασή της Δ.Ε.Σ.Ε. να λάβουν διαζευκτικά:

α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ο οποίος αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αποθεματικό και υπολογίζεται ως εξής:

αα) Για συνολικές επιλέξιμες δαπάνες ύψους έως και τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ παρέχεται το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης, και έως το ποσό των επτά εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (7.500.000) ευρώ.

ββ) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ έως τριάντα πέντε εκατομμύρια (35.000.000) ευρώ παρέχεται το ογδόντα τοις εκατό (80%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.

γγ) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από τριάντα πέντε εκατομμύρια (35.000.000) ευρώ έως σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ παρέχεται το εξήντα τοις εκατό (60%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.

δδ) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από σαράντα εκατομμύρια (40.000.000) ευρώ έως σαράντα πέντε εκατομμύρια (45.000.000) ευρώ παρέχεται το σαράντα τοις εκατό (40%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.

εε) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από σαράντα πέντε εκατομμύρια (45.000.000) ευρώ έως πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ παρέχεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.

στστ) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών από πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ έως εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ παρέχεται το δέκα τοις εκατό (10%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.

ζζ) Για το μέρος των επιλέξιμων δαπανών που υπερβαίνουν τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ δεν παρέχεται απαλλαγή φόρου.

Το ποσό της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης προκύπτει από την άθροιση των επιμέρους δικαιούμενων ποσών ενίσχυσης που αντιστοιχούν στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής μέσα σε δεκαπέντε (15) φορολογικά έτη και όχι σε διάστημα μικρότερο των τριών (3) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης του κινήτρου.

β. Επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων που έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης με προσαύξηση των συντελεστών του πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4172/2013 κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Σε περίπτωση που ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του είκοσι τοις εκατό (20%), ο τελικός προσαυξημένος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%).

Επιπλέον, αποκλειστικά για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι αποσβέσεις των μηχανημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

3. Οι επιλέξιμες δαπάνες των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 2 του παρόντος προσδιορίζονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) υπ’ αριθμ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 (L 187) και θα εξειδικεύονται με την απόφαση της παραγραφου 1 του άρθρου 20.

4. Οι ενισχύσεις του παρόντος άρθρου χορηγούνται ως μεμονωμένες ενισχύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) υπ’ αριθμ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 και υπό την επιφύλαξη των ορίων του Κανονισμού αυτού, ή κατόπιν εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής.

 

 

 

 

Άρθρο 13.

Κίνητρο Ταχείας Αδειοδότησης.

 

1. Για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία Στρατηγικής Επένδυσης, ορίζεται προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων οι οποίες έχουν ενσωματώσει διαδικασίες και προθεσμίες του ενωσιακού δικαίου.

Η προθεσμία αυτή εκκινεί από την υποβολή από τον φορέα της επένδυσης στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (ΓΔΣΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης του σχετικού φακέλου για έκαστη απαιτούμενη άδεια, έγκριση ή γνωμοδότηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην ως άνω προθεσμία δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος προσκόμισης των ζητούμενων από τη Διοίκηση συμπληρωματικών στοιχείων.

2. Η ΓΔΣΕ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εξετάζει την τυπική πληρότητα και τη συμβατότητα των στοιχείων του φακέλου με την απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε. και μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την υποβολή μπορεί να ζητήσει μία φορά απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου. Κατόπιν διαβιβάζει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή αίτηση και τον οικείο φάκελο για την έκδοση της άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης.

3. Η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ολοκληρώνει κατά προτεραιότητα τη σχετική διοικητική διαδικασία και εκδίδει την απαραίτητη άδεια, έγκριση ή γνωμοδότηση μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1.

Η αδειοδοτούσα αρχή εξετάζει την τυπική και ουσιαστική πληρότητα του οικείου φακέλου και μπορεί εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να αιτηθεί μία φορά απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία, οπότε η προθεσμία αναστέλλεται και αρχίζει και πάλι από την κατάθεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία της παραγράφου 1 δεν παρεκτείνεται.

4. Αν στο πλαίσιο της σχετικής διοικητικής διαδικασίας της παραγράφου 3 απαιτείται η αποστολή προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων περιφερειακών ή άλλων υπηρεσιών, αυτές θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε τέτοιο χρόνο ώστε να διασφαλίζεται ότι, η τελική άδεια έγκρισης ή γνωμοδότηση εκδίδεται εντός της προθεσμίας της παραγράφου 1.

5. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας της παραγράφου 1, η αρμοδιότητα έκδοσης κάθε άλλης σχετικής άδειας μπορεί να μεταφέρεται στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, βεβαιώνει την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, και είτε αιτιολογημένα εκδίδει τη σχετική άδεια λαμβάνοντας υπόψη την αίτηση, τα στοιχεία του φακέλου και τις κείμενες διατάξεις, είτε αιτιολογημένα την απορρίπτει εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός.

6. Εφόσον η δραστηριότητα της στρατηγικής επένδυσης υπάγεται στο καθεστώς της γνωστοποίησης του άρθρου 5 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230), η γνωστοποίηση αυτή υποβάλλεται προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή μέσω του οικείου ηλεκτρονικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επένδυσης, ο φορέας υποχρεούται να τηρεί στον χώρο της εγκατάστασης φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

 

 

 

 

Άρθρο 14.

Κίνητρα ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων.

 

1. Για τις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές, μπορεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων Δ.Ε.Σ.Ε. του άρθρου 15 να παρέχονται ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης, οι οποίες συνίστανται στην παροχή χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών και προσδιορίζονται ως ποσοστό επ’ αυτών.

Οι ενισχυόμενες κατηγορίες δαπανών είναι οι εξής:

α) Ενισχύσεις για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 33 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014.

Η ενίσχυση της παρούσας κατηγορίας αθροιζόμενη με τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει ο φορέας της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

β) Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, εφόσον το έργο αφορά σε βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη ή μελέτες σκοπιμότητας.

Η χορηγούμενη ενίσχυση της κατηγορίας αυτής, αθροιζόμενη με άλλες τυχόν κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει ο φορέας της επένδυσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει για έργα που αφορούν κυρίως τη βιομηχανική έρευνα τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, για έργα που αφορούν κυρίως πειραματική ανάπτυξη τα δεκαπέντε εκατομμύρια (15.000.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και για μελέτες σκοπιμότητας και προετοιμασίας ερευνητικών δραστηριοτήτων τα επτά εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (7.500.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

2. Οι ενισχύσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος μπορούν να χορηγούνται και σωρευτικά εφόσον δεν ξεπερνούν τα οριζόμενα όρια.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ/ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 

Άρθρο 15.

Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και Συντονιστική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

1. Στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία έχει συσταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3894/2014 (Α΄204 ), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4146/2013 (Α΄90) και το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής αντικαταστάθηκε με το άρθρο 122 του ν. 4512/2018 (Α΄5), μετέχουν ως Πρόεδρος ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ως μέλη οι Υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επικρατείας, με αρμοδιότητα του Υπουργού Επικρατείας να συνδράμει τον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, την επιτάχυνση και την υλοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Υπουργοί.

2. Η Δ.Ε.Σ.Ε. αποφασίζει κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό ή μη έκαστου επενδυτικού σχεδίου ως Στρατηγικής Επένδυσης, την ένταξή του σε μία από τις κατηγορίες του άρθρου 10 και τα κίνητρα που πρόκειται να λάβει.

Σε περίπτωση συμμετοχής άλλων συναρμόδιων υπουργών σύμφωνα, με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1, κάθε Υπουργός πέραν του δικαιώματος ψήφου διατηρεί δικαίωμα εισήγησης προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Σ.Ε. για τα θέματα αρμοδιότητάς του. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου της Δ.Ε.Σ.Ε. Η γραμματειακή υποστήριξη για τη σύγκληση και τη συνεδρίαση της Δ.Ε.Σ.Ε. παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

3. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Σ.Ε. μπορεί να καλεί ενώπιον της Επιτροπής, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, άλλα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας του κλάδου ή εκπρόσωπο οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου φορέα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους επί Στρατηγικών Επενδύσεων στα τοπικά όρια αρμοδιότητάς τους.

Ομοίως, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορεί για τη συγκέντρωση επιπλέον πληροφοριών σχετικά με την υπό εξέταση επενδυτική πρόταση να καλούνται φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών προερχόμενοι από τον τόπο όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση της επένδυσης, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

4. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τη λειτουργία της Δ.Ε.Σ.Ε., εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι παράγραφοι 3, 10, 11 και 12 του άρθρου 16 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, συστήνεται η «Συντονιστική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων» (Σ.Ε.Σ.Ε.) η οποία αποτελείται από τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων. Πρόεδρος της Σ.Ε.Σ.Ε. ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι η εξέταση των στοιχείων του επενδυτικού φακέλου, η διατύπωση γνώμης προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Σ.Ε. σχετικά με τις επενδυτικές προτάσεις που πρόκειται να εισαχθούν ενώπιον της Δ.Ε.Σ.Ε., η αναπομπή στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» του άρθρου 1 του ν. 4242/2014 (Α΄ 50) επενδυτικών φακέλων που χρήζουν περαιτέρω τεκμηρίωσης, καθώς και η εποπτεία των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης των εγκεκριμένων από τη Δ.Ε.Σ.Ε. επενδύσεων.

 

 

 

 

 

Άρθρο 16.

Υποβολή και τεκμηρίωση αίτησης χαρακτηρισμού επένδυσης ως Στρατηγικής.

 

1. Κάθε ενδιαφερόμενος φορέας επένδυσης υποβάλλει προς την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» αίτηση για τον χαρακτηρισμό του επενδυτικού του σχεδίου ως Στρατηγικής Επένδυσης, την ένταξή του σε μία από τις κατηγορίες του άρθρου 10 και τα κίνητρα που επιθυμεί να λάβει.

Η αίτησή του συνοδεύεται από πλήρη φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

α) Επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) της επένδυσης που περιλαμβάνει ιδίως, την ταυτότητα του επενδυτή και των συνεργατών του, ενδεικτικό αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης και του χρονικού διαστήματος λειτουργίας της, αναφορά της προηγούμενης εμπειρίας του επενδυτή σε σχέση με το είδος και τη φύση της επένδυσης που προτείνεται, περιγραφή της συνολικής επένδυσης και των επιμέρους επενδύσεων με ειδικότερη αναφορά στην πλήρωση των κριτηρίων του άρθρου 10 του παρόντος σχετικά με τη δημιουργία νέων ετήσιων μονάδων εργασίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την περιβαλλοντική προστασία, τον καθολικό σχεδιασμό, περιγραφή του τρόπου που προτείνεται για την υλοποίηση του έργου, περιγραφή των επί μέρους δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν.

β) Αγοραπωλητήρια συμβόλαια ή παραχωρητήρια κυριότητας ή συμβολαιογραφικά έγγραφα σύστασης δικαιώματος επιφάνειας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 έως 23 του ν. 3986/2011 (Α΄152) ή μισθωτήρια συμβόλαια, κατά τα άρθρα 574 ΑΚ 618 ΑΚ, ή παραχωρητήρια χρήσης ακινήτων ελάχιστης διάρκειας τριάντα (30) ετών για όσα επενδυτικά σχέδια αιτούνται να λάβουν τα κίνητρα που προβλέπονται στο άρθρο 11 και δεκαπέντε (15) ετών για όλες τις άλλες περιπτώσεις, ή συμβολαιογραφικά προσύμφωνα αγοράς ακινήτων με την αίρεση της μη υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς του παρόντος Μέρους.

γ) Ανάλυση του προϋπολογισμού της συνολικής επένδυσης και των επί μέρους επενδύσεων, καθώς και της δομής χρηματοδότησης τόσο κατά την περίοδο κατασκευής του επενδυτικού έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, παροχή επιστολής υποστήριξης (comfort letter) ή επιστολής απόδειξης επάρκειας κεφαλαίων (proof of funds), για την περίπτωση επενδυτικών κεφαλαίων (funds) από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ε.Ε. ή από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, παράθεση των βασικών δεικτών αποδοτικότητας, αναφορά οποιασδήποτε μορφής συνδρομής που έχει ζητηθεί από το Δημόσιο, καθώς και ανάλυση ενδεχομένων άμεσων ή έμμεσων αντισταθμιστικών ωφελειών υπέρ του Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας.

δ) Περιβαλλοντικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που προβλέπονται στο σχέδιο και τεκμηρίωση της χρήσης ή χρήσεων γης, του μεγέθους και της έντασης αυτών, καθώς και των όρων και περιορισμών δόμησης. Ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της επένδυσης στην ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα (investment impact assessment), τόσο σε συνολικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην ανάλυση αυτή λαμβάνεται ιδίως υπόψη η τοπική παραγωγική δυνατότητα και ο βαθμός απασχόλησης, το μέγεθος και η παραγωγική δυνατότητα των γειτονικών περιοχών, το φυσικό κάλλος της περιοχής, ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός της πλούτος, η ανθεκτικότητα και η δυνατότητα ομαλής προσαρμογής του φυσικού, οικιστικού και οικονομικοκοινωνικού υποσυστήματος στις επιδράσεις της επένδυσης και τέλος η ύπαρξη παρεμφερών οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

ε) Ανέκκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα προς την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με:

αα) τον έλεγχο ή/και διασταύρωση των στοιχείων του φακέλου της επενδυτικής πρότασης, προκειμένου αυτή να υπαχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις,

ββ) τη δημοσίευση στοιχείων της επένδυσης, εκτός από εκείνα που καλύπτονται από επιχειρηματικό, βιομηχανικό ή άλλο απόρρητο, και της εξέλιξής της, των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τον φορέα της επένδυσης, καθώς και των σχετικών αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων της Διοίκησης στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

στ) Αποδεικτικό καταβολής του 25% του συνόλου της διαχειριστικής αμοιβής στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.». Το ύψος του συνόλου της διαχειριστικής αμοιβής, που καταβάλλεται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» για την κάλυψη του διοικητικού κόστους της διεκπεραίωσης του επενδυτικού φακέλου των «Στρατηγικών Ιδιωτικών Επενδύσεων», υπολογίζεται στο 0,1% του συνολικού κόστους της επένδυσης και δεν μπορεί να είναι κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ούτε να υπερβαίνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ.

Το υπολειπόμενο ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), καταβάλλεται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» πριν από τη συνεδρίαση της Δ.Ε.Σ.Ε., στην ημερήσια διάταξη της οποίας έχει εισαχθεί προς εξέταση η επενδυτική πρόταση.

Σε περίπτωση μη χαρακτηρισμού μιας επενδυτικής πρότασης ως στρατηγικής από τη Δ.Ε.Σ.Ε. επιστρέφεται ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου της διαχειριστικής αμοιβής.

ζ) Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του φορέα της επένδυσης, στην οποία δηλώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα, στοιχεία, δηλώσεις και δεδομένα που εμπεριέχονται στον υποβληθέντα φάκελο είναι ακριβή και αληθή.

2. Με απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε. μπορούν να εξειδικεύονται περαιτέρω τα στοιχεία που πρέπει να περιέχονται στον φάκελο της επενδυτικής πρότασης, ιδίως ως προς το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, της οικονομικής μελέτης, της μελέτης σκοπιμότητας και της μελέτης επιπτώσεων της επένδυσης και να ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

 

 

 

 

Άρθρο 17.

Προδικασία χαρακτηρισμού επένδυσης ως Στρατηγικής.

 

1. Μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου της επενδυτικής πρότασης, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» αξιολογεί και γνωμοδοτεί σχετικά με την πλήρωση των κριτηρίων του άρθρου 10, την πληρότητα του φακέλου και των απαιτούμενων στοιχείων και εγγράφων του άρθρου 16, τη σκοπιμότητα ένταξης της επένδυσης στη διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων και τις αντισταθμιστικές ωφέλειες που παρέχει ο επενδυτικός φορέας.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» αναρτά τα βασικά στοιχεία του φακέλου και μία επιτελική σύνοψη της επενδυτικής πρότασης σε κατάλληλα διαμορφωμένη πλατφόρμα στον ιστότοπό της και καλεί σε δημόσια διαβούλευση το κοινό και τους συναρμοδίους φορείς.

Η διαβούλευση διενεργείται για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Η διαδικασία της διαβούλευσης δεν είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις υλοποίησης επενδυτικών προτάσεων εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143), ενώ παραμένει υποχρεωτική για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αναλύονται και λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της τελικής γνωμοδότησης της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε..

2. Η γνωμοδότηση και τα λοιπά στοιχεία του εισηγητικού φακέλου της επενδυτικής πρότασης διαβιβάζονται στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (Γ.Γ.Σ.Ι.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία διαβιβάζει περαιτέρω τον εισηγητικό φάκελο της επενδυτικής πρότασης στη Σ.Ε.Σ.Ε. και προετοιμάζει την οικεία συνεδρίαση της Δ.Ε.Σ.Ε.

 

 

 

 

Άρθρο 18.

Διαδικασία Ωρίμανσης Επενδυτικών Έργων που υλοποιούνται σε ακίνητα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 

1. Ιδιωτικές επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σε ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή εταιρείας της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α., με εξαίρεση τα ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) και του άρθρου 208 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), υπάγονται στις διατάξεις του Μέρους Β΄ του παρόντος ύστερα από απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., η οποία λαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας της παραγράφου 3.

2. Η δημοπράτηση των ακινήτων της παραγράφου 1 πραγματοποιείται μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών σε μία φάση, χωρίς προεπιλογή και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων.

Σε ειδικές περιπτώσεις, αν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης τεχνικής πολυπλοκότητας των προς υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων ή λόγοι ειδικού ενδιαφέροντος, που αιτιολογούνται ειδικά, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση μέσω διαδικασίας Διεθνούς Κλειστού Διαγωνισμού ή Διαδικασίας Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

3. Η αναθέτουσα αρχή εφόσον το κρίνει σκόπιμο από κοινού με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», προετοιμάζει τον φάκελο δημοπράτησης της επένδυσης, που περιλαμβάνει τη διακήρυξη, το σχέδιο της σύμβασης ανάθεσης και κάθε άλλο αναγκαίο τεύχος δημοπράτησης.

Ο προτιμώμενος ανάδοχος της διαγωνιστικής διαδικασίας συμβάλλεται με την αναθέτουσα αρχή.

Η υπογραφή της οριστικής σύμβασης είναι υποχρεωτική εάν απονεμηθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας από τη Δ.Ε.Σ.Ε. στη συγκεκριμένη επένδυση ενώ, αν δεν της απονεμηθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας, η αναθέτουσα αρχή ή ο επενδυτικός φορέας μπορούν να αρνηθούν την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης.

4. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον χαρακτηρισμό της επενδυτικής πρότασης ως στρατηγικής ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 19.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται κάθε ειδικό θέμα σχετικά με:

(α) τη διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης,

(β) το περιεχόμενο της διακήρυξης, δηλαδή τις τεχνικές, λειτουργικές προδιαγραφές και απαιτήσεις του έργου, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια συμμετοχής, την απαιτούμενη εμπειρία, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υποβολής της προσφοράς, το περιεχόμενο της προσφοράς, τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής, τις διαδικασίες μεταβολής στοιχείων του διαγωνισμού μέσω τευχών μεταβολών, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανάγκες της επένδυσης,

(γ) τη μέγιστη επιτρεπτή διάρκεια προετοιμασίας του φακέλου δημοπράτησης,

(δ) την αξιολόγηση των Τεχνικών Προσφορών των διαγωνιζομένων, μέσω των Ελάχιστων Τεχνικών και Λειτουργικών Απαιτήσεων της επένδυσης, οι οποίες θα είναι αποκλειστικά ποσοτικοποιημένες και μαθηματικά εκπεφρασμένες,

(ε) τον αριθμό και το ακριβές περιεχόμενο των φακέλων/υποφακέλων των προσφορών, με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και την τεχνική και οικονομική τους προσφορά,

(στ) τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και

(ζ) τη διαδικασία προβολής ενστάσεων, αντιρρήσεων ή προσφυγών κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας.

 

 

 

 

Άρθρο 19.

Απόφαση Χαρακτηρισμού επένδυσης ως Στρατηγικής.

 

1. Η Δ.Ε.Σ.Ε. μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την περιέλευση του εισηγητικού φακέλου στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (Γ.Γ.Σ.Ι.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφασίζει με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση για τον χαρακτηρισμό ή μη της επενδυτικής πρότασης ως στρατηγικής, για την υπαγωγή της σε μία από τις κατηγορίες του άρθρου 10 με βάση το προϋπολογισθέν κόστος υλοποίησης ή τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης, καθώς και για τα χορηγούμενα κίνητρα.

Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Οι επενδυτικές προτάσεις είναι δεσμευτικές για τον επενδυτή, ο οποίος δεν μπορεί να τις μεταβάλλει ουσιωδώς, παρά μόνο με απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., μετά από γνώμη της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.».

Η περιγραφή των δεδομένων που περιλαμβάνονται στον φάκελο υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον κατά νόμο υπεύθυνο.

3. Για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής, η Δ.Ε.Σ.Ε. λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 10, και:

(α) την οικονομική βιωσιμότητα και χρηματοοικονομική επάρκεια της προτεινόμενης επένδυσης, και τη φερεγγυότητα του επενδυτή,

(β) την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο την επίτευξη χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας,

(γ) την προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού,

(δ) την ουσιώδη τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας,

(ε) τη συμβατότητα του είδους και του μεγέθους της επένδυσης σε σχέση το φυσικό, οικιστικό και κοινωνικοοικονομικό υποσύστημα,

(στ) τις περιβαλλοντικές, χωροταξικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σχεδίου ή της επένδυσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

4. Ειδικά για την οικονομική βιωσιμότητα και τη χρηματοοικονομική επάρκεια της επενδυτικής πρότασης εξετάζονται στοιχεία όπως:

α) η ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης ή υποστήριξης,

β) η οικονομική κατάσταση του φορέα επένδυσης μέσω ισολογισμών ή αποσπασμάτων ισολογισμών,

γ) το συνολικό ύψος του κύκλου εργασιών του φορέα επένδυσης ή ο κύκλος εργασιών του στον τομέα δραστηριοτήτων, που αποτελεί το αντικείμενο της επενδυτικής πρότασης για τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις κατ’ ανώτατο όριο,

δ) η δέσμευση τρίτων να υποστηρίξουν τον φορέα επένδυσης κατά την εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης ή να συμμετάσχουν στη χρηματοδότησή του (comfort letter), εφόσον γίνεται επίκληση τέτοιας δέσμευσης, καθώς και, σε περίπτωση επενδυτικών ή άλλων ταμείων (funds), η προσκόμιση επιστολών επάρκειας κεφαλαίων (proof of funds) από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα,

ε) η πιστοληπτική ικανότητα του φορέα επένδυσης μέσω βεβαίωσης διεθνούς ή εγχώριου οργανισμού αξιολόγησης, και

στ) η τεκμηρίωση της εμπειρίας του φορέα της επένδυσης από αντίστοιχα έργα.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης μπορεί να εξειδικεύονται τα κριτήρια των παραγράφων 3 και 4, να προβλέπονται συγκεκριμένοι ποιοτικοί δείκτες και η βαρύτητά τους κατά την αξιολόγηση, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

 

Άρθρο 20.

Απόφαση χορήγησης ενισχύσεων.

 

1. Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου αδειοδότησης της στρατηγικής επένδυσης εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία χορηγούνται και εξειδικεύονται οι ενισχύσεις των άρθρων 12 και 14 κατά περίπτωση.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι προϋποθέσεις, το είδος και οι όροι των χορηγούμενων ενισχύσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση των ενισχύσεων, οι κατηγορίες και τα είδη ενισχυόμενων δαπανών, καθώς και η περίοδος πραγματοποίησής τους, η ένταση και το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δαπανών, ο ανώτατος αριθμός προσλήψεων και το ανώτατο ποσό ενισχυόμενου μισθολογικού κόστους ανά εργαζόμενο, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης της επένδυσης και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, το οποίο δεν μπορεί να παρεκκλίνει ουσιωδώς από το αρχικά υποβληθέν χρονοδιάγραμμα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 και η τήρηση του οποίου ελέγχεται από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό και τεχνικό Ελεγκτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22, οι γενικές υποχρεώσεις του φορέα, ιδίως σχετικά με τον τρόπο καταγραφής και παρακολούθησης των ενισχυόμενων δαπανών στα λογιστικά βιβλία του, οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών του και η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι συμβατή με τον Κανονισμό 651/2014 Ε.Ε. και το κανονιστικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ορίζονται οι προδιαγραφές, οι προϋποθέσεις, το είδος και οι όροι των χορηγούμενων ενισχύσεων των άρθρων 12 και 14, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση των ενισχύσεων, οι κατηγορίες, τα είδη και οι κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών, καθώς και η περίοδος πραγματοποίησής τους, η ένταση και το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δαπανών, ο ανώτατος αριθμός προσλήψεων και το ανώτατο ποσό ενισχυόμενου μισθολογικού κόστους ανά εργαζόμενο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια σχετική με τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν στους επιμέρους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των επενδύσεων, στη διαδικασία διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου της υλοποίησης, στα αντίστοιχα όργανα ελέγχου, στις διαδικασίες υποβολής και έγκρισης των σχετικών εκθέσεων, στις διαδικασίες και προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων και ενστάσεων από τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων και στις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των επιλέξιμων δαπανών και χρηματορροών.

Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις τροποποίησης της απόφασης της παραγραφου 1, ύστερα από αίτηση του επενδυτή, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των στρατηγικών επενδύσεων, τις υποχρεώσεις των ενισχυόμενων φορέων, τόσο κατά το στάδιο της υλοποίησης της επένδυσης όσο και μετά την ολοκλήρωσή της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τις διαδικασίες ελέγχου, τροποποιήσεων και ολοκλήρωσης των στρατηγικών επενδύσεων.

 

 

 

 

 

 

Άρθρο 21.

Υποχρεώσεις Φορέα Επένδυσης και Διοίκησης.

 

1. Ο φορέας της επένδυσης φέρει το βάρος της πληρότητας, ακρίβειας και αλήθειας των υποβαλλόμενων στοιχείων και υποχρεούται να συνεργάζεται με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (Γ.Γ.Σ.Ι.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη Συντονιστική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Σ.Ε.Σ.Ε.) και τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (Γ.Δ.Σ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εφόσον κληθεί προς τούτο, προκειμένου να συμπληρωθούν ελλείψεις.

2. Ο φορέας της επένδυσης οφείλει εντός σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της οικείας απόφασης της Δ.Ε.Σ.Ε να υποβάλει προς τη Γ.Δ.Σ.Ε. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επενδυτικό και αδειοδοτικό φάκελο.

Ο επενδυτικός φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

α) τεχνική περιγραφή της Στρατηγικής Επένδυσης στην οποία περιγράφεται με λεπτομέρειες το σύνολο των απαιτούμενων έργων για την υλοποίηση της επένδυσης,

β) χάρτη προσανατολισμού της περιοχής, στην οποία υλοποιείται η επένδυση σε κλίμακα 1:50.000,

γ) χάρτες με τους οποίους τεκμηριώνονται όλα τα περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής, ιδίως χρήσεις γης, όροι δόμησης, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, οριοθετημένα υδατορέματα, καθορισμένες ζώνες αιγιαλού και παραλίας κ.λπ.,

δ) σχέδιο γενικής διάταξης σε κλίμακα 1:2000 ή σε άλλη κλίμακα με οριοθέτηση των σημαντικότερων έργων της επένδυσης, όπως κτίρια, υποδομές και οδική πρόσβαση κ.λπ.,

ε) τυχόν μελέτες του έργου που έχουν ολοκληρωθεί,

στ) αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης.

3. Μετά την υποβολή του επενδυτικού φακέλου συντάσσεται εντός εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του φορέα της επένδυσης και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και υλοποίησης της επένδυσης, τις αντισταθμιστικές παροχές και τις ειδικότερες υποχρεώσεις του φορέα της επένδυσης, το χρηματοδοτικό σχήμα και την αποδεδειγμένη ικανότητα χρηματοδότησης της επένδυσης μέσω παροχής νομικά δεσμευτικού εγγράφου από τον ίδιο τον επενδυτή ή τρίτο, καθώς και τις υποχρεώσεις της Διοίκησης αναφορικά με την πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους Β΄.

Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή του απαιτούμενου χρόνου για την υποβολή των επιμέρους φακέλων για την έκδοση κάθε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης, καθώς και του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση αντίστοιχα κάθε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης.

4. Ο συνολικός χρόνος για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών για την υλοποίηση μιας Στρατηγικής Επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας.

 

 

 

 

Άρθρο 22.

Εποπτεία Υλοποίησης Επένδυσης.

 

1. Η αρμοδιότητα εποπτείας της συνολικής διαδικασίας υλοποίησης κάθε εγκεκριμένης από τη Δ.Ε.Σ.Ε. επενδυτικής πρότασης ανατίθεται στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

2. Με απόφαση κάθε εμπλεκομένου και συναρμόδιου φορέα για την εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας των Στρατηγικών Επενδύσεων, ορίζεται αρμόδιος Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ανά καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, ως υπεύθυνος για το συντονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα της αρμοδιότητάς του.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ορίζεται ως επικεφαλής του παραπάνω δικτύου και συντονίζει τη λειτουργία του.

3. Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μετά την απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε. περί χαρακτηρισμού μιας επενδυτικής πρότασης ως στρατηγικής προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη αδειών προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των έργων που εντάσσονται στις «Στρατηγικές Επενδύσεις».

Οι αρμόδιες για την έκδοση των αδειών υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα κάθε αναγκαία συνδρομή προς διευκόλυνση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους.

4. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης κάθε εγκεκριμένης από τη Δ.Ε.Σ.Ε. επενδυτικής πρότασης ορίζεται από τον φορέα επένδυσης, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός και τεχνικός ελεγκτής από Ειδικό Μητρώο.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τηρεί στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων «Μητρώο Ανεξάρτητων Ελεγκτών για την Παρακολούθηση της Υλοποίησης των Στρατηγικών Επενδύσεων».

Στο Μητρώο αυτό εγγράφονται ελεγκτές ύστερα από δημόσια πρόσκληση, η οποία αναρτάται διαδικτυακά στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προβλέπεται η διαδικασία επιλογής του ανεξάρτητου Ελεγκτή, τα απαιτούμενα προσόντα και οι υποχρεώσεις αυτού, εξειδικεύεται ο τρόπος ανάθεσης των καθηκόντων του, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσής του από τη διαχειριστική αμοιβή που έχει καταβληθεί στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και ορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

 

 

 

 

 

Άρθρο 23.

Μη Τήρηση Όρων Επένδυσης / Κυρώσεις.

 

1. Αν δεν τηρηθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση χορήγησης ενισχύσεων της παραγραφου 1 του άρθρου 20 και στο Μνημόνιο Συνεργασίας της παραγράφου 3 του άρθρου 21 για λόγους που αποδίδονται στον φορέα επένδυσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων προς την Δ.Ε.Σ.Ε., η τελευταία λαμβάνει απόφαση για τα εξής:

α. αποχαρακτηρίζει οριστικά την επένδυση ως «Στρατηγική Επένδυση» και ανακαλεί τα εγκεκριμένα κίνητρα. Σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού δεν επιστρέφεται η διαχειριστική αμοιβή.

Ο οριστικός αποχαρακτηρισμός επένδυσης μπορεί να γίνει αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των παραγράφων 2, 3 και 5 του άρθρου 10 ή αν δεν έχει υποβληθεί εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης της Δ.Ε.Σ.Ε. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο φάκελος αδειοδότησης στη Γ.Δ.Σ.Ε. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παραγράφου 2 του άρθρου 21,

β. επιβάλλει στον φορέα της επένδυσης κατ’ αποκοπή πρόστιμο τουλάχιστον ίσο με το 0,05% και έως το 5% του συνολικού κόστους της επένδυσης, αν έγινε χρήση των κινήτρων του άρθρου 11.

γ.

αα. Σε περίπτωση χρήσης του κινήτρου της παραγράφου 1 του άρθρου 12, επιβάλλει την άρση της σταθεροποίησης του φορολογικού συντελεστή και κατ’ επέκταση την αναβίωση από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης της επένδυσης των φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι του φορέα επένδυσης με βάση τους κατ’ έτος ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές,

ββ. σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12, επιβάλλει την άρση της απαλλαγής φόρου εισοδήματος και κατ’ επέκταση την αναβίωση από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης της επένδυσης των φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι του φορέα επένδυσης με βάση τους κατ’ έτος ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές,

γγ. σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12, επιβάλλει την άρση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση απόσβεσης και κατ’ επέκταση την αναβίωση από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης της επένδυσης των φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι του φορέα επένδυσης με βάση τους κατ’ έτος ισχύοντες συντελεστές.

δ. Επιβάλλει τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία παραβόλων για την έκδοση των σχετικών αδειών, σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων του άρθρου 13,

ε. επιβάλλει τη μερική ή ολική ανάκληση των σχετικών ενισχύσεων και την επιστροφή τυχόν καταβληθέντων ποσών ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβιαζόμενης υποχρέωσης σε περίπτωση χρήσης των κινήτρων του άρθρου 14.

2. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας της επένδυσης, οι κυρώσεις επιβάλλονται από την Αρχή η οποία εξέδωσε την κάθε άδεια, έγκριση, γνωμοδότηση ή πιστοποιητικό ή από την Αρχή στην οποία υποβλήθηκε η γνωστοποίηση του άρθρου 5 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230).

3. Αν για την ενταχθείσα στο παρόν επένδυση έχει κριθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ότι χρηματοδοτήθηκε, ολικά ή εν μέρει, από παράνομη δραστηριότητα, ιδίως από νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατά τις διατάξεις του ν. 4557/2018 (Α΄ 139) η Δ.Ε.Σ.Ε. αποφασίζει αιτιολογημένα, ύστερα από σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον οριστικό αποχαρακτηρισμό της επένδυσης ως «Στρατηγικής Επένδυσης» και την ανάκληση των εγκεκριμένων κινήτρων ή/και την επιβολή όλων ή μερικών, από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1, κυρώσεις.

 

 

 

 

Άρθρο 24.

Αξιολόγηση επιπτώσεων των κινήτρων.

 

1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους Β΄, υπό τον συντονισμό και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, συλλέγουν, επεξεργάζονται και αναλύουν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των ενισχυόμενων επενδύσεων και συντάσσουν αναφορές σε ετήσια βάση, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τους πόρους που διατέθηκαν, τις επενδύσεις που ενισχύθηκαν, τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ανά κλάδο και περιφέρεια, τα αποτελέσματα των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που τις λαμβάνουν, την επίδρασή τους στην ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υποβάλλει κάθε δύο (2) έτη σχετική έκθεση απολογισμό για την εφαρμογή του Μέρους Β΄ στη Βουλή των Ελλήνων.

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 

Άρθρο 25.

Διαιτητική Επίλυση Διαφορών.

 

1. Κάθε διαφορά που απορρέει από ή σχετίζεται με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του φορέα επένδυσης και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και κάθε ζητήματος σχετικού με το κύρος ή την καταγγελία αυτού, μπορεί με συμφωνία των μερών να παραπέμπεται και να επιλύεται οριστικώς με διαιτησία, που διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1 του «Κανονισμού Διαφάνειας στις δυνάμει Συνθήκης Διαιτησίες Επενδυτών - Κρατών» όπως υιοθετήθηκε το 2013 (UNCITRAL Arbitration Rules with new article 1 par. 4, as adopted in 2013, Rules on Transparency in Treaty based InvestorState Arbitration) της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (UNCITRAL).

2. To διαιτητικό δικαστήριο αποτελείται από τρεις (3) διαιτητές. Ένας (1) διαιτητής ορίζεται από το ελληνικό Δημόσιο, ένας (1) διαιτητής ορίζεται από τον φορέα επένδυσης, και ο πρόεδρος του διαιτητικού δικαστηρίου ορίζεται από τους δύο (2) διαιτητές. Τόπος διεξαγωγής της διαιτησίας είναι η Αθήνα και αν το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν ορίζει διαφορετικά, ως γλώσσα της διαιτητικής διαδικασίας ορίζεται η ελληνική.

Κατά τη διάρκεια της διαιτητικής διαδικασίας, κανένα εκ των μερών της επενδυτικής σύμβασης δεν δικαιούται να αναστείλει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του εκ του Μνημονίου Συνεργασίας.

3. Η διαιτητική απόφαση φέρει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο, πλην της αγωγής ακύρωσης διαιτητικής απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 897 έως 900 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αποτελεί τίτλο εκτελεστό χωρίς να χρειάζεται να κηρυχθεί αυτό από τα τακτικά Δικαστήρια, και τα αντίδικα μέρη δεσμεύονται να συμμορφωθούν αμέσως με τους όρους της.

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 26.

Υποβολή αιτήσεων στον ν. 3894/2010.

 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη επενδύσεων στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010 είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύος του Μέρους Β΄.

 

 

 

 

 

Άρθρο 27.

Μεταβατικές Διατάξεις.

 

Επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» κατ’ εφαρμογή του ν. 3894/2010 (Α΄ 204) και η αξιολόγησή τους από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, δύνανται κατόπιν σχετικού αιτήματος του φορέα επένδυσης να αξιολογούνται, να εντάσσονται στην Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων, να αδειοδοτούνται και να υλοποιούνται κατά τις διατάξεις του Μέρους Β΄.

 

 

 

 

 

Άρθρο 28.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.

 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη επενδύσεων στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων του Μέρους Β΄ είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.

 

 

 

 

 

Άρθρο 29.

Λοιπές Διατάξεις.

 

1. Για τις επενδύσεις της υποπερίπτωσης ββ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10 επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η επέμβαση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289) και ελλείψει αυτών σε δάση, προς τον σκοπό και μόνο της επεκτάσεως ή του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/2011, υπό τον όρο ότι η επέμβαση αυτή δεν υπερβαίνει το 10% της συνολικής έκτασης της βιομηχανικής εγκατάστασης.

Στις περιπτώσεις αυτές ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α΄ 289).

Με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 4258/2014, για όσες από τις επενδύσεις της υποπερίπτωσης ββ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10 απαιτείται, εντός της έκτασης στην οποία ευρίσκονται, οριοθέτηση ή επανοριοθέτηση ή διευθέτηση υδατορεμάτων, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 4258/2014 (Α΄ 94) ή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου για την τμηματική οριοθέτηση, η προβλεπόμενη στο άρθρο 3 του ν. 4258/2014 πράξη επικύρωσης του καθορισμού των οριογραμμών και των έργων διευθέτησης του υδατορέματος, καθώς και των αναγκαίων για τη βιομηχανική δραστηριότητα έργων που σχετίζονται με την συνολική ή τμηματική οριοθέτηση ή επανοριοθέτηση ή διευθέτηση των υδατορεμάτων, εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την παρ. 3.2 του άρθρου 3 του ν. 4258/2014.

Οι λοιπές διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4258/2014 εφαρμόζονται αναλόγως.

 

 

 

 

ΜΕΡΟΣ Γ΄

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

 

Άρθρο 30.

Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 3784/2009 (Α΄ 137).

 

1. Οι παράγραφοι 7 έως 11 του άρθρου 31 του ν. 3784/ 2009 αντικαθίστανται ως εξής:

«7.

α. Εγκαθίσταται υποχρεωτικά ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών, στο οποίο συνδέεται φορολογικός ηλεκτρονικός μηχανισμός, όπου απαιτείται ως εξής:

αα. στις εγκαταστάσεις κατόχων άδειας λειτουργίας Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας της παρ. 7 του άρθρου 114 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82),

ββ. στις εγκαταστάσεις κατόχων άδειας λιανικής εμπορίας – πωλητή πετρελαίου θέρμανσης της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3054/2002 (Α΄230),

γγ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των κατόχων αδείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων των κατηγοριών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και V της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002,

δδ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των Προμηθευτικών Συνεταιρισμών ή Κοινοπραξιών της παρ. 10 του άρθρου 7 του ν. 3054/2002,

εε. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις υγρών βιοκαυσίμων των κατόχων Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων του άρθρου 5Α του ν. 3054/2002,

στστ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των Μεγάλων Τελικών Καταναλωτών της περίπτωσης α΄ της παρ. 13 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002,

ζζ. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης για την εξυπηρέτηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου, ιδιόκτητων ή συμβεβλημένων με οποιαδήποτε μορφή με τον κύριο ή κάτοχο του ιδιωτικού πρατηρίου και των λοιπών λειτουργικών αναγκών των πάσης μορφής εργοταξίων, μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων και άλλων εγκαταστάσεων προσωρινής λειτουργίας, που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 3710/2008 (Α΄ 216),

ηη. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης εντός εμπορευματικών σταθμών τύπου Α, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 79/2004 (Α΄ 62),

θθ. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) ή και εντός σταθμών φορτοεκφόρτωσης φορτηγών αυτοκινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 79/2004,

ιι. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης εντός κέντρων αποθήκευσης και διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4302/2014 (Α΄ 225) και εντός λιμενικής ζώνης και τουριστικών λιμένων (μαρίνες), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3710/2008 (Α΄ 216),

ιαια. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3887/2010 (Α΄ 174),

ιβιβ. στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων που εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς των εταιρειών ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και αυτών που υπάγονται στον ν. 2963/2001 (Α΄ 268), των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των μονάδων τεμαχισμού και συμπίεσης ογκωδών αντικειμένων και βιομάζας, που χωροθετούνται εντός των αμαξοστασίων τους,

ιγιγ. στις εγκαταστάσεις Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα του π.δ. 1224/1981 (Α΄ 303) ή του β.δ. 465/1970 (Α΄ 150),

ιδιδ. στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων που εξυπηρετούν σιδηροδρομικές γραμμές έλξης και κάθε είδους σιδηροδρομικό όχημα,

ιειε. στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,

ιστιστ. σε πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου,

ιζιζ. στις εγκαταστάσεις κατόχων Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων και όσων παράγουν ή εισάγουν με σκοπό τη διάθεση προς χρήση από τους τελικούς καταναλωτές, κατά την έννοια της παρ. 13 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002, άκυκλους υδρογονάνθρακες (μεθανόλη, αιθανόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη, ισοβουτυλική αλκοόλη, τριτοταγής βουτυλική αλκοόλη, MtBE, DIPE, ETBE, TAME), κυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (τολουόλιο, ξυλόλιο, βενζόλιο), λάδια πετρελαίου και λιπαντικά (ορυκτέλαια), που είναι δυνατό να προστεθούν στα υγρά καύσιμα, με εξαίρεση τις δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων για τις οποίες υφίσταται υποχρέωση εγκατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροώνεκροών, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 33 και την παρ. 3 του άρθρου 63 του ν. 2960/2001,

ιηιη. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων της Χώρας,

ιθιθ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις κατόχων αδειών διύλισης.

β. Ως ελεύθερες εγκαταστάσεις νοούνται οι παντός είδους εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων των κατηγοριών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και V της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002 και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης βιοκαυσίμων, για τα οποία έχει καταβληθεί το σύνολο των δασμολογικών και φορολογικών επιβαρύνσεων στις αρμόδιες προς τούτο Τελωνειακές Αρχές.

8.

α. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται το ειδικότερο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 7, οι διαδικασίες, οι τεχνικές προδιαγραφές, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης των συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών-εκροών, η πιστοποίηση των εν λόγω συστημάτων, οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εγκατάστασης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών του συστήματος εισροών εκροών, το πληροφοριακό σύστημα λήψης των δεδομένων και η πρόσβαση των υπηρεσιών στα δεδομένα του συστήματος εισροών-εκροών, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, οι σχετικές μεταβατικές διατάξεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β. ειδικά ως προς τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η κοινή υπουργική απόφαση της προηγούμενης περίπτωσης δύναται να ορίζει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών στο σύνολο των εγκαταστάσεών τους σταδιακά, ανά είδος εγκατάστασης, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί απορρήτου, δημόσιας ασφάλειας και τυχόν αυστηρότερων προϋποθέσεων της κείμενης νομοθεσίας.

9.

α. Αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών και την τυχόν σύνδεσή τους με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, είναι οι υπηρεσίες:

αα. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ββ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γγ. του Υπουργείου Οικονομικών, δδ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εε. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στστ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζζ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και, ηη. των Διευθύνσεων Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Περιβάλλοντος, των Περιφερειών της χώρας.

β. Οι Υπηρεσίες της περίπτωσης α΄ δύνανται να συγκροτούν, κατά περίπτωση, μικτά κλιμάκια ελέγχου για τον από κοινού έλεγχο, κατά λόγο αρμοδιότητας, της εφαρμογής των διατάξεων για τα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών.

Οι αρμόδιες για την διενέργεια ελέγχων υπηρεσίες, δύνανται να ενεργούν κάθε αναγκαία εξέταση ή έρευνα οποιασδήποτε εγκατάστασης των ελεγχόμενων καθώς και των μεταφορικών μέσων αυτών, να ελέγχουν και να συλλέγουν πληροφορίες και δεδομένα κινητών τερματικών, φορητών συσκευών, καθώς και των εξυπηρετητών τους που βρίσκονται μέσα ή έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ελεγχόμενων.

γ. Αρμόδιος για την έκδοση της πράξης επιβολής των προστίμων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 10 είναι ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής Αρχής, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης ή η διεύθυνση κατοικίας του παραβάτη.

Οι αρμόδιες για τη διενέργεια ελέγχων υπηρεσίες, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, συντάσσουν έκθεση ελέγχου, την οποία διαβιβάζουν στον αρμόδιο προϊστάμενο Τελωνειακής Αρχής, προκειμένου αυτός να προβεί απευθείας στην έκδοση της σχετικής πράξης επιβολής προστίμων. Πριν τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου ο παραβάτης καλείται εγγράφως να υποβάλει τις απόψεις του εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου.

δ. Αρμόδια Αρχή για την έκδοση της απόφασης προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή προσωρινής παύσης λειτουργίας αυτής, είναι η αδειοδοτούσα Αρχή. Αρμόδια Αρχή για την έκδοση της απόφασης προσωρινής σφράγισης της εγκατάστασης, είναι η αρχή που διενήργησε τον έλεγχο. Η εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της Αστυνομικής Αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.

ε. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται η διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών και την τυχόν σύνδεσή τους με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

10.

α. Για κάθε παράβαση των διατάξεων για την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών από τους υπόχρεους της παραγράφου 7, επιβάλλεται στην επιχείρηση, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, πλέον των κυρώσεων για παραβάσεις της τελωνειακής ή και της φορολογικής νομοθεσίας. Το ύψος του προστίμου προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το είδος των παραβάσεων και τη βαρύτητα αυτών.

Ειδικότερα:

αα. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών επιβάλλεται πρόστιμο από πενήντα (50.000) έως πεντακόσιες (500.000) χιλιάδες ευρώ για κάθε εγκατάσταση, ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης,

ββ. σε περίπτωση μη πλήρωσης των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, της εγκατάστασης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών του συστήματος εισροών εκροών και της ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) ευρώ έως διακόσιες εξήντα χιλιάδες (260.000) ευρώ,

γγ. σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της παραγραφου 11, επιβάλλεται πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως διακόσιες εξήντα χιλιάδες (260.000) ευρώ,

δδ. σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Ως υποτροπή ορίζεται η εντός τριών (3) ετών από την έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου εκ νέου τέλεση της ίδιας παράβασης,

εε. για την πληρωμή των προστίμων ευθύνονται αλληλεγγύως με το νομικό πρόσωπο και τα φυσικά πρόσωπα που, κατά τον χρόνο διάπραξης της παράβασης, είχαν μια από τις ιδιότητες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4174/2013, καθώς και όσοι ασκούν εν τοις πράγμασι τις ιδιότητες αυτές. Ειδικώς, για τις παραβάσεις της υποπερίπτωσης γγ΄ της περίπτωσης α΄ και της περίπτωσης β΄ της παραγραφου 11 του παρόντος, για την πληρωμή των σχετικών προστίμων, ευθύνεται αυτοτελώς και όποιος άλλος συμπράττει ή προσφέρει συνδρομή καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην τέλεση των παραβάσεων.

β. Εφόσον το διοικητικό πρόστιμο της περίπτωσης α΄ είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των πενήντα (50.000) χιλιάδων ευρώ, επιβάλλεται σωρευτικά ανάλογα με τo ύψος αυτού και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή προσωρινή παύση λειτουργίας της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα από έναν (1) μήνα έως ένα (1) έτος. Τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλονται και σε περίπτωση υποτροπής, ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου.

Η επιβολή των κυρώσεων αναστολής λειτουργίας εγκατάστασης εξειδικεύονται στην κοινή απόφαση της περίπτωσης στ΄ της παρούσας παραγράφου.

Σε περίπτωση επιβολής των ως άνω κυρώσεων, τοποθετείται σε εμφανές σημείο της εγκατάστασης από την αρχή που επέβαλε τις κυρώσεις σήμανση με την ένδειξη «Κλειστό λόγω παράβασης των διατάξεων περί συστημάτων εισροών - εκροών και φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών».

γ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης αφαιρείται οριστικά, ή όταν δεν απαιτείται άδεια, επιβάλλεται η οριστική παύση της λειτουργίας της εγκατάστασης, εφόσον:

αα. διαπιστωθεί από την αρμόδια αρχή ότι η εγκατάσταση στην οποία έχει επιβληθεί κύρωση αναστολής λειτουργίας, συνεχίζει να λειτουργεί, ή

ββ. μετά την επιβολή της κύρωσης αναστολής λειτουργίας η εγκατάσταση δεν συμμορφωθεί εντός του χρονικού διαστήματος της επιβληθείσας αναστολής, ή

γγ. τα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα της περίπτωσης α΄ υπερβαίνουν σωρευτικά το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, ή

δδ. διαπιστωθούν οι παραβάσεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 11.

Η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας δεν θίγει την επιβολή των προστίμων της περίπτωσης α΄.

Μετά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ακολουθεί η διαδικασία σφράγισης των εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων παραποίησης ή αλλοίωσης των στοιχείων του συστήματος εισροών-εκροών ή των υποσυστημάτων αυτού, απαγορεύεται η χρήση του εξοπλισμού, των υποδομών, και του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στις παραβάσεις αυτές.

Οι εν λόγω υποδομές και o εξοπλισμός αποσύρονται και καταστρέφονται με δαπάνες του εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

δ. Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του διοικητικού προστίμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%).

ε. Τα ως άνω πρόστιμα αποτελούν δημόσια έσοδα και εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. ν.δ. 356/1974, Α΄90).

στ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών εξειδικεύονται οι παραβάσεις του παρόντος, μπορεί να ορίζεται το ύψος των διοικητικών προστίμων για κάθε παράβαση, εξειδικεύονται οι περιπτώσεις επιβολής των κυρώσεων της περίπτωσης β΄, η διαδικασία και τα όργανα επιβολής αυτών, η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα επιβολής της σφράγισης και αποσφράγισης, της παύσης λειτουργίας και της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων, της καταστροφής τυχόν εξοπλισμού και υποδομών που συμμετέχει σε παραποίηση ή αλλοίωση του συστήματος, η διαδικασία είσπραξης των διοικητικών προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με όμοια απόφαση δύνανται να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και κυρώσεων, ο τρόπος, ο χρόνος και το μέσο δημοσιοποίησης, η αποστολή των στοιχείων αυτών στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου των προϊόντων ΕΦΚ, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος εδαφίου.

11.

α. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών επιβάλλεται σε όποιον:

αα. δηλώνει ψευδώς ότι η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας,

ββ. δηλώνει ψευδώς ότι το λογισμικό του συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας,

γγ. προμηθεύει ή εγκαθιστά εξοπλισμό για εφαρμογές του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών που συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά.

β. Ποινή κάθειρξης επιβάλλεται, σε όποιον χωρίς εξουσιοδότηση, τροποποιεί ή αλλοιώνει, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μέρη ή παραγόμενα στοιχεία του συστήματος, που φυλάσσονται, ή σημαίνονται από τον φορολογικό μηχανισμό ή αποστέλλονται στη βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και σε όσους εμπορεύονται, αποθηκεύουν ή εν γένει διακινούν καύσιμα μέσω αντλιών, μετρητών, δεξαμενών ή άλλως, που δεν έχουν περιληφθεί στο εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών.

γ. Οι ποινικές κυρώσεις της παρούσας παραγράφου επιβάλλονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τις ιδιότητες ή ασκούν τις εξουσίες της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4174/2013, και σε όσους ασκούν εν τοις πράγμασι τις εξουσίες αυτές, εφόσον με οποιονδήποτε τρόπο συντέλεσαν στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις, καθώς και σε όποιον άλλο συμπράττει ή προσφέρει συνδρομή καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην τέλεση των παραβάσεων αυτών.»

2. Μετά την παρ. 11 του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, προστίθενται νέες παράγραφοι 12 και 13, ως εξής:

«12. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της παραγράφου 9 του παρόντος, καθώς και τα σχετικά πληροφοριακά συστήματά τους, διασυνδέονται μεταξύ τους και με τα πληροφοριακά συστήματα Εισροών Εκροών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών καθορίζονται οι όροι και ο τρόπος της διασύνδεσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

13.

α. Για την κυκλοφορία όλων των βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υγρών καυσίμων απαιτείται ογκομέτρηση όλων των διαμερισμάτων των δεξαμενών τους.

 Η ογκομέτρηση διενεργείται από φορείς διαπιστευμένους σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025, σε κατάλληλο πεδίο διαπίστευσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο Annex B «Tank Calibration» της σύστασης OIML R 80 – 2 /2017 «Road and rail tankers with level gauging» ή από Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, με την εφαρμογή ογκομετρικής μεθόδου, είτε με χρήση πρότυπου δοχείου, κατά το Παράρτημα Ε΄ της υ.α. 30/005/648/2013 (Β΄ 2406), είτε με χρήση μετρητών ροής σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 4269 είτε με άλλη ισοδύναμη μέθοδο. Κατά την ογκομέτρηση παράγεται ογκομετρικός πίνακας, που εμφανίζει τον όγκο της δεξαμενής ως συνάρτηση του ύψους της στάθμης του καυσίμου, στους 15 οC σε βήματα του ενός (1) χιλιοστού (mm) με τις αντίστοιχες αβεβαιότητες μέτρησης.

Ο ογκομετρικός πίνακας υπογράφεται από τον υπεύθυνο του φορέα που διενήργησε την ογκομέτρηση και αποτελεί παράρτημα του δεκαετούς ισχύος Πιστοποιητικού Ογκομέτρησης που εκδίδεται από τον φορέα ογκομέτρησης και διατηρείται στο βυτιοφόρο προς επίδειξη στις ελέγχουσες αρχές.

Επίσης, παράλληλα με την ογκομέτρηση, κάθε βυτιοφόρο εξοπλίζεται με τουλάχιστον μία (1) φυσική βέργα μέτρησης στάθμης από ορείχαλκο, ή άλλο κατάλληλο υλικό για τέτοιες εφαρμογές, με χάραξη αριθμού σειράς και χάραξη υποδιαιρέσεων σε βήματα του ενός (1) χιλιοστού (mm), η οποία διατηρείται στο βυτιοφόρο προς επίδειξη στις ελέγχουσες αρχές. Η ως άνω βέργα συνοδεύεται από πιστοποιητικό διακρίβωσης διαπιστευμένου εργαστηρίου για όλο το μήκος χάραξης με τις αντίστοιχες αβεβαιότητες μέτρησης.

β. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών μπορούν να τροποποιούνται τα οριζόμενα στην ως άνω περίπτωση α΄, και να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τις προθεσμίες ογκομέτρησης των δεξαμενών των βυτιοφόρων.

γ. Η μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω επισύρει διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στον εκμεταλλευτή του βυτιοφόρου και απαγόρευση της κυκλοφορίας του βυτιοφόρου από την επόμενη μέρα της διαπίστωσης της παράβασης μέχρι τη συμμόρφωση. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριών (3) ετών, το πρόστιμο διπλασιάζεται και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας του βυτιοφόρου για ένα (1) έτος. Οι διοικητικές κυρώσεις του πρώτου εδαφίου μπορούν ννα τροποποιούνται με όμοια απόφαση της περίπτωσης β΄.»

 

 

 

 

Άρθρο 31.

Μεταβατικές διατάξεις.

 

1. Οι κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος για το σύστημα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών ή/και εκροών, δυνάμει των παραγράφων 7 έως 11 του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος.

2. Οι διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 31 του ν. 3784/ 2009, όπως προστίθεται με το άρθρο 30 του παρόντος νόμου τίθενται σε ισχύ δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων και εικοσιτέσσερις (24) μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για τη λοιπή Ελληνική Επικράτεια. Ειδικά για τα βυτιοφόρα οχήματα που διαθέτουν πιστοποιητικό ογκομέτρησης, το οποίο λήγει σε ημερομηνία μεταγενέστερη των δεκαοκτώ (18) ή των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών αντίστοιχα, οι διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 31 του ν. 3784/2009 τίθενται σε ισχύ μετά τη λήξη του πιστοποιητικού.

3. Ενδικοφανείς προσφυγές οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος εξετάζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του . 3784/2009, όπως αυτό ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

4. Εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, έλεγχοι ολοκληρώνονται κατά τη διαδικασία και από τα όργανα που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με τον παρόντα νόμο.

Ως εκκρεμείς νοούνται οι έλεγχοι, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί πράξη επιβολής προστίμου.

Επί των πράξεων επιβολής προστίμου αυτών δεν ασκείται ενδικοφανής προσφυγή.

5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3784/2009, η οποία διαπιστώνεται από ελέγχους που ολοκληρώνονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 9 και 10 του ως άνω άρθρου. Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 9 και της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 10, τα οριζόμενα σύμφωνα με το άρθρο 2 της Φ2/1871/2013 (Β΄2173) κοινής υπουργικής απόφασης εξακολουθούν να ισχύουν.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

 

Άρθρο 32.

Αντιστοίχιση υφιστάμενων αδειών τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

 

Α.1.

α) Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το π.δ. 38/1991 (A΄ 21) και των οποίων η ημερομηνία θεώρησης έχει παρέλθει, αντικαθίστανται σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 9 του π.δ. 112/2012 (A΄197).

β) Η άδεια του βοηθού τεχνίτη υδραυλικού αντικαθίσταται με βεβαίωση αναγγελίας εντός εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλοντας αίτηση, χωρίς καμία επιβάρυνση. Τεχνική επαγγελματική δραστηριότητα με κατοχή άδειας του προηγούμενου εδαφίου ασκηθείσα από την 1.1.2019 έως την αντικατάστασή της και σε κάθε περίπτωση έως την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, λογίζεται ως νομίμως εκτελεσθείσα.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και προκειμένου ο κάτοχος άδειας του βοηθού τεχνίτη υδραυλικού να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρ.1 του ν. 3982/2011.

γ) Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το π.δ. 38/ 1991 (A΄ 21) και δεν υπόκειντο σε υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με το άρθρο 6 της παραγράφου 7 αυτού, εξακολουθούν να ισχύουν. Μόλις λυθεί η σχέση εργασίας ή εφόσον επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, οι άδειες ανακτώνται και αντικαθίστανται ταυτόχρονα σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 10 και της παρ. 5 του άρθρου 9 του π.δ. 112/2012 (A΄ 197), υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ.

2. Η φράση «κατά τη δημοσίευση του παρόντος» του εδαφίου β΄ της περίπτωσης α΄ της παρ. 5 του άρθρου 9 του π.δ. 112/2012 (Α΄197) καταργείται.

Β.

1. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το β.δ. 7/6/31.7.1946 (Α΄ 228) ή το π.δ. 22/1976 (Α΄ 6) ή το π.δ. 31/1990 (Α΄ 11) αντικαθίστανται σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 10 του π.δ. 113/2012 (Α΄ 198), με την υποβολή αίτησης και παραβόλων, όπως αυτά καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 των παραγράφων 13 και 15 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143).

2. Προκειμένου ο κάτοχος των αδειών της προηγούμενης παραγράφου να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του έως τις 20.1.2021.

Τεχνική επαγγελματική δραστηριότητα με κατοχή αδειών της πρώτης παραγράφου ασκηθείσα από την 1.1.2019 έως την αντικατάστασή τους και σε κάθε περίπτωση έως την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, λογίζεται ως νομίμως εκτελεσθείσα.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και προκειμένου ο κάτοχος των αδειών της προηγούμενης παραγράφου να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 112 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265) καταργείται.

Γ.

1.

α) Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το π.δ. 362/2001 (Α΄ 245) και των οποίων η ημερομηνία θεώρησης έχει παρέλθει, αντικαθίστανται σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου 9 του π.δ. 114/2012 (Α΄ 199).

β) Η άδεια του βοηθού τεχνικού αερίων καυσίμων αντικαθίσταται με βεβαίωση αναγγελίας εντός εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος υποβάλλοντας αίτηση χωρίς καμία επιβάρυνση. Τεχνική επαγγελματική δραστηριότητα με κατοχή άδειας του προηγούμενου εδαφίου ασκηθείσα από την 1.1.2019 έως την αντικατάστασή της και σε κάθε περίπτωση έως την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, λογίζεται ως νομίμως εκτελεσθείσα.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και προκειμένου ο κάτοχος άδειας του βοηθού τεχνικού αερίων καυσίμων να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

2. Η φράση «κατά τη δημοσίευση του παρόντος» του εδαφίου β΄της περίπτωσης α΄ και δ΄ της παρ. 7 του άρθρου 9 του π.δ. 114/2012 (Α΄199) καταργείται.

Δ.

1.

α) Οι άδειες, διπλώματα ή πτυχία που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το β.δ. 16/17 Μαρτίου 1950 (Α΄ 82), το β.δ. 8.3.1935 (Α΄ 73), το β.δ. 30.1.1937 (Α΄ 37) ή το β.δ. 11.3/4.4 1955 (Α΄ 82) αντικαθίστανται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ. 115/2012 (Α΄ 200), με την υποβολή αίτησης και παραβόλων, όπως αυτά καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφοι 13 και 15 του ν. 3982/2011.

Οι εργαζόμενοι ως βοηθοί θερμαστή, καθώς και οι έχοντες εγγραφή στα μητρώα μέσων τεχνικών σχολών ειδικότητας μηχανολόγου, αποκτούν βεβαίωση αναγγελίας τεχνίτη μηχανικού εγκαταστάσεων χωρίς καμία επιβάρυνση.

β) Οι άδειες, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το β.δ. 16-17 Μαρτίου 1950 (Α΄ 82), αντικαθίστανται σύμφωνα με τις προβλέψεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 21 του π.δ. 115/2012 (Α΄ 200), με την υποβολή αίτησης και παραβόλων, όπως αυτά καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 των παραγράφων 13 και 15 του ν. 3982/2011.

2. Οι άδειες της προηγούμενης παραγράφου αντικαθίσταται εντός εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολα, όπως αυτά καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 5 των παραγράφων 13 και 15 του ν. 3982/2011.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και προκειμένου ο κάτοχος των αδειών της προηγούμενης παραγράφου να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

3. Τεχνική επαγγελματική δραστηριότητα με κατοχή αδειών της πρώτης παραγράφου ασκηθείσα από την 1.1.2019 έως την αντικατάστασή τους και σε κάθε περίπτωση έως την παρέλευση του εννιαμήνου, λογίζεται ως νομίμως εκτελεσθείσα.

4. Η φράση «κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προεδρικού διατάγματος» του εδαφίου θ΄ της παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ.115/2012 (Α΄ 200) καταργείται.

5. Η φράση «κατά την έκδοση του παρόντος» του εδαφίου λ΄ της παρ. 2 του άρθρου 13 του π.δ.115/2012 καταργείται.

6. Η φράση «κατά τη δημοσίευση του παρόντος» του εδαφίου β΄ της παρ. 3 του άρθρου 21 του π.δ.115/2012 καταργείται.

Ε.1.

α) Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το π.δ. 87/1996 (Α΄ 72) και των οποίων η ημερομηνία θεώρησης έχει παρέλθει, αντικαθίστανται σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 9 του π.δ. 1/2013 (Α΄ 3).

β) Η άδεια του τεχνίτη ψυκτικού αντικαθίσταται με βεβαίωση αναγγελίας εντός εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλοντας αίτηση, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Τεχνική επαγγελματική δραστηριότητα με κατοχή άδειας του προηγούμενου εδαφίου ασκηθείσα από την 1.1.2019 έως την αντικατάστασή της και σε κάθε περίπτωση έως την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, λογίζεται ως νομίμως εκτελεσθείσα.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και προκειμένου ο κάτοχος άδειας του τεχνίτη ψυκτικού να εξακολουθεί να ασκεί την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, οφείλει να αντικαταστήσει την άδειά του, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

γ) Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το π.δ. 87/ 1996 (Α΄ 72) και δεν υπόκειντο σε υποχρέωση θεώρησης λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν.

Μόλις λυθεί η σχέση εργασίας ή εφόσον επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, οι άδειες ανακτώνται και αντικαθίστανται ταυτόχρονα σύμφωνα με τις προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 10 και της παρ. 5 του άρθρου 9 του π.δ. 1/2013 (Α΄ 8), υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας παράβολο δέκα (10) ευρώ.

 

 

 

 

Άρθρο 33.

Τροποποιήσεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).

 

1. Το άρθρο 86 τροποποιείται ως εξής:

α. Η παράγραφος 13 αντικαθίσταται ως εξής:

«13. Στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και παροχής γενικών υπηρεσιών, όταν η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της τιμής ή του κόστους η βαθμολογία κάθε κριτηρίου αξιολόγησης κυμαίνεται από 100 έως 120 βαθμούς.

Η βαθμολογία είναι 100 βαθμοί για τις περιπτώσεις που ικανοποιούνται ακριβώς όλοι οι όροι του κριτηρίου.

Η βαθμολογία αυτή αυξάνεται έως 120 βαθμούς, όταν υπερκαλύπτονται οι όροι του κριτηρίου.

Η συνολική βαθμολογία της προσφοράς, όπως προκύπτει από τον τύπο της παραγράφου 11 κυμαίνεται από 100 έως 120 βαθμούς.

Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ορίσει στα έγγραφα της σύμβασης μεγαλύτερο περιθώριο διακύμανσης από το αναφερόμενο στο πρώτο εδάφιο από 100 έως 150 βαθμούς, προσαρμόζοντας αναλόγως τους όρους της διαδικασίας σύναψης σύμβασης.

Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μπορεί να προσδιοριστεί:

α) Ως εκείνη που παρουσιάζει τον μικρότερο λόγο της προσφερόμενης ή συγκριτικής τιμής της προσφοράς προς τη βαθμολογία των κριτηρίων αξιολόγησης που δεν αφορούν την τιμή ή το κόστος. Συγκριτική τιμή προσφοράς είναι η τιμή, στην περίπτωση που για τη διαμόρφωσή της λαμβάνονται υπόψη ένα ή περισσότερα είδη κόστους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 87, εφόσον προβλέπεται από τα έγγραφα της σύμβασης. Η αναθέτουσα αρχή, στην περίπτωση αυτή, καθορίζει με σαφήνεια στα έγγραφα της σύμβασης τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της συγκριτικής τιμής προσφοράς (π.χ. με μαθηματικό τύπο).

β) Με εφαρμογή του τύπου της παραγράφου 11 στον οποίο θα αποτυπώνεται η μέθοδος βάσει της οποίας εφαρμόζεται στάθμιση για την ποιότητα και την τιμή.»

β. Στην παράγραφο 14 πριν τη φράση «ομάδες στις οποίες αυτά κατατάσσονται» προστίθεται η λέξη «τυχόν».

2. Το άρθρο 95 τροποποιείται ως εξής:

α. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγραφου 5 προστίθεται η φράση «εκτός αν άλλως ορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης».

β. Στο τέλος της παραγράφου 6 προστίθενται τα κάτωθι εδάφια:

«Στις περιπτώσεις αυτές η τιμή αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης με βάση την εκάστοτε ισχύουσα τιμή αναφοράς, εφαρμοζόμενου του ποσοστού έκπτωσης.»

3. Στο τέλος της παραγραφου 4 του άρθρου 97 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Σε περίπτωση που λήξει ο χρόνος ισχύος των προσφορών και δεν ζητηθεί παράταση της προσφοράς, η αναθέτουσα αρχή δύναται με αιτιολογημένη απόφασή της, εφόσον η εκτέλεση της σύμβασης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ζητήσει εκ των υστέρων από τους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είτε να παρατείνουν την προσφορά τους είτε όχι.»

4. Το άρθρο 100 τροποποιείται ως εξής:

α) Στο τέλος του εδαφίου α΄ της παραγράφου 4 προστίθεται η φράση: «μαζί με αντίγραφο των πρακτικών της διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης των προσφορών του αντίστοιχου σταδίου»,

β) στην παρ. 4 του άρθρου 100 του ν. 4412/2016 προστίθεται εδάφιο τέταρτο ως εξής:

«Επίσης για τις συμβάσεις με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει του κόστους ή τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής και ανεξαρτήτως ποσού και διαδικασίας, όταν εξ αρχής έχει υποβληθεί μία προσφορά, εκδίδεται μια απόφαση, με την οποία επικυρώνονται τα αποτελέσματα:

α) όλων των σταδίων της παραγράφου 2 στην περίπτωση ανοικτής διαδικασίας και

β) του δευτέρου σταδίου, ήτοι της υποβολής προσφορών, στην περίπτωση κλειστής διαδικασίας και ανταγωνιστικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση.»

5. Το άρθρο 215 τροποποιείται ως εξής:

α. Στην παράγραφο 3 μετά τη φράση «η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής» προστίθεται η φράση «ή ειδική επιτροπή που ορίζεται για τον σκοπό αυτόν από την αναθέτουσα αρχή».

β. Στην παράγραφο 4 μετά τη φράση «η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής» προστίθεται η φράση «ή η ειδική επιτροπή».

6. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 216 μετά τη φράση «υπηρεσία η οποία ορίζεται με απόφαση της αναθέτουσας αρχής» προστίθεται η φράση «ή επιτροπή που συγκροτείται επίσης με απόφαση της αναθέτουσας αρχής».

7. Η παράγραφος 11 του άρθρου 221 τροποποιείται ως εξής:

α) Στην περίπτωση δ΄ διαγράφεται το τρίτο εδάφιο,

β) προστίθεται περίπτωση η΄ ως εξής:

«η. Σε περίπτωση αιτιολογημένης αδυναμίας για τη συμπλήρωση ή τη συγκρότηση των επιτροπών της παραγράφου 1, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ζητήσει από άλλη αναθέτουσα αρχή τη διάθεση υπαλλήλου ή υπαλλήλων της για τη συγκρότηση της Επιτροπής.»

8. Το άρθρο 344 τροποποιείται ως εξής:

α) Στο τέλος της παραγράφου 3 προστίθεται φράση ως εξής:

«και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.»,

β) στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 μετά τις λέξεις «Μεταφορών και Δικτύων,» προστίθεται η λέξη «Υγείας».

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

 

Άρθρο 34.

Τροποποιήσεις του ν. 4314/2014 (Α΄ 265).

 

1. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 13 προστίθεται περίπτωση στ΄ ως εξής:

«στ. Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη μπορεί να ορίζεται ο Οργανισμός Απασχολήσεως Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ως Ενδιάμεσος Φορέας Κρατικών Ενισχύσεων, που αναλαμβάνει τη διαχείριση μέρους του οικείου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) ή συγκεκριμένα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής του εν λόγω ΕΠ για την υλοποίηση των δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων «Προώθηση στην Απασχόληση (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες ΝΕΕ και Νέες Θέσεις Εργασίας ΝΘΕ) για πληθυσμούς Ρομά» που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ της παραγράφου 5 του παρόντος.»

2. Στο άρθρο 37 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4.

α) Αποσπασμένοι και μετακινηθέντες σε Ειδικές Υπηρεσίες του παρόντος νόμου και στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. υπάλληλοι, οι οποίοι μετατάσσονται, παραμένουν, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, αποσπασμένοι ή μετακινημένοι στην υπηρεσία τους, από την ημερομηνία της μετάταξής τους και μέχρι την ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης απόσπασης ή μετακίνησής τους. Κατά τη διάρκεια της απόσπασης για τους υπαλλήλους αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Θ΄ του παρόντος νόμου.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν επιθυμεί τη διατήρηση της απόσπασης ή μετακίνησής του στην Ειδική Υπηρεσία του παρόντος νόμου ή την ΚΥ ΜΟΔ Α.Ε., υποβάλλει εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της μετάταξής του αίτηση στη ΜΟΔ Α.Ε. για την άρση της απόσπασης ή μετακίνησης. Μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την υποβολή της αίτησης ο υπάλληλος επανέρχεται στην οργανική του θέση.

Για τον σκοπό αυτόν, εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης,

β) οι υπάλληλοι που μετατάχθηκαν πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου, παραμένουν στην υπηρεσία της περίπτωσης α΄, στην οποία είχαν αποσπασθεί ή μετακινηθεί και εφαρμόζονται για αυτούς οι διατάξεις του Κεφαλαίου Θ΄ του παρόντος νόμου, εφόσον συνεχίζουν να υπηρετούν σε αυτή και υποβάλουν σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου.

Οι υπάλληλοι που δεν υποβάλλουν αίτηση εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου επανέρχονται στην οργανική τους θέση.

Για τον σκοπό αυτόν, εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης,

γ) οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είχαν υπηρετήσει σε Ειδική Υπηρεσία του παρόντος νόμου και αποχώρησαν, λόγω λήξης ή άρσης της απόσπασης ή μετακίνησής τους ή λόγω μετάταξης μπορούν να αποσπώνται ή να μετακινούνται εκ νέου στις Ειδικές Υπηρεσίες του παρόντος νόμου με τη διαδικασία του άρθρου 18 του ν. 3614/2007 (Α΄267) και με διάρκεια απόσπασης ή μετακίνησης μέχρι την 31.12.2023».

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 41 ισχύει από 2.3.2018.

4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 43 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για τη διενέργεια των επαληθεύσεων συγκροτείται ειδικό μητρώο επαληθευτών ελεγκτών, στο οποίο θα εγγράφονται φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η εγγραφή στο μητρώο θα πραγματοποιείται έπειτα από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης που θα ορίζει τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά.

Η αρμόδια μονάδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» αναλαμβάνει την τήρηση του μητρώου, την εκπαίδευση των ελεγκτών επαληθευτών, τη λειτουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος, καθώς και διοικητικά θέματα διαδικασίας ελέγχων, όπως, ενδεικτικά, επικοινωνία με φορείς, αρχειοθέτηση, διαμόρφωση ειδικών χώρων διεξαγωγής ελέγχων, δειγματοληπτικές επαναλήψεις ελέγχων και αξιολόγηση ελεγκτών.»

5. Η παράγραφος 6 του άρθρου 43 καταργείται.

6. Στο άρθρο 44 προστίθενται παράγραφοι 9 και 10 ως εξής:

«9. Οι διατάξεις των υποπαραγράφων Α2, Β1 περιπτώσεις β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ και Β2 της παραγράφου 1 του άρθρου 9 εφαρμόζονται και για την Ειδική Υπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΥΧΜΕΟΧ).

10. Οι διατάξεις των άρθρων 22 και 33 εφαρμόζονται αναλόγως και για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από τους Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).»

7. Στο άρθρο 47 προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:

«5. Για τις ανάγκες αξιολόγησης προτάσεων δράσεων κρατικών ενισχύσεων, που υποβάλλονται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, εκτός των περιπτώσεων της παραγράφου 4 μπορεί να χρησιμοποιείται το Μητρώο Αξιολογητών του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Για τον καθορισμό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης των αξιολογητών και των μελών των επιτροπών αξιολόγησης εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4354/2015 (Α΄176).

6. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή Γενικού/ Ειδικού Γραμματέα ή Περιφερειάρχη, στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία ή ο Ενδιάμεσος Φορέας, μπορεί να καθορίζεται η σύσταση, συγκρότηση και η λειτουργία Μητρώου Αξιολογητών, καθώς και Μητρώου Επαληθευτών για την πιστοποίηση / επαλήθευση πράξεων κρατικών ενισχύσεων που χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.»

8. Η παράγραφος 8 του άρθρου 58 αντικαθίσταται ως εξής:

«8.

α) Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών ρυθμίζονται, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), τα θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό, τη διαχείριση, την υλοποίηση, τη χρηματοδότηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από τις χώρες του ΕΟΧ, σύμφωνα με τους όρους και διαδικασίες που καθορίζονται στον Κανονισμό του ΕΟΧ και στις συμφωνίες συνεργασίας.

Με όμοια απόφαση προσδιορίζονται η διαδικασία δημοσιονομικής διόρθωσης και ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών, τα όργανα έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, τα κριτήρια, οι κλίμακες εφαρμογής των κατ’ αποκοπή δημοσιονομικών διορθώσεων και κάθε σχετικό θέμα για τις συγχρηματοδοτούμενες από τον ΧΜ ΕΟΧ δράσεις,

β) με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης δύναται να ανατίθενται συγκεκριμένα καθήκοντα διαχειριστή προγράμματος ή η διαχείριση συγκεκριμένων δράσεων του ΧΜ ΕΟΧ στις ειδικές υπηρεσίες του παρόντος νόμου ή του ν. 4375/2016 (Α΄51) ή σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενα από το κράτος.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι δράσεις που αναλαμβάνονται και ο προϋπολογισμός αυτών, οι αρμοδιότητες διαχείρισης ή τα καθήκοντα που ανατίθενται, οι υποχρεώσεις του φορέα, στον οποίο γίνεται η ανάθεση και του διαχειριστή προγράμματος, το αρμόδιο για την ένταξη των πράξεων όργανο και ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα».

9. Στο άρθρο 39 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Στην περίπτωση που οι εν ενεργεία υπηρετούντες προϊστάμενοι οργανικών μονάδων των Ειδικών Υπηρεσιών του παρόντος νόμου και της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ Α.Ε., επιλεγούν, στο πλαίσιο ενιαίας προκήρυξης θέσεων της παραγράφου 2, σε άλλη θέση προϊσταμένου από αυτή που κατέχουν, ο χρόνος μέχρι την επανατοποθέτησή τους στη νέα θέση λογίζεται για κάθε συνέπεια, πλην του επιδόματος θέσης ευθύνης, ως χρόνος πραγματικής και συνεχούς υπηρεσίας στην αρχική θέση που κατείχαν.»

10. Στο τέλος της παραγράφου 9 του άρθρου 27 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται από την έναρξη ισχύος της και για τα ποσά που αφορούν σε έργα παλαιότερων προγραμματικών περιόδων.».

 

 

 

 

Άρθρο 35.

Τροποποίηση καταστατικού ΜΟΔ.

 

Στην περίπτωση ζ΄ του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΟΔ ΑΕ, που κωδικοποιήθηκε σε ενιαίο κείμενο με το άρθρο 33 του ν. 3614/2007 (Α΄ 267), προστίθεται υποπερίπτωση δδ΄ ως εξής:

«δδ) στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την υποστήριξη στον σχεδιασμό, τη διαχείριση, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η απόσπαση γίνεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το ενιαίο σύστημα κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), έχει διάρκεια έως πέντε (5) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης έως πέντε (5) έτη και πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και της υπηρεσίας υποδοχής, η οποία υποβάλλεται προς το Δ.Σ. της ΜΟΔ Α.Ε. για τη σύμφωνη γνώμη του ή κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία προσδιορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των αποσπώμενων.

Αν απαιτείται άρση υφιστάμενης απόσπασης, αυτή περιλαμβάνεται στην απόφαση απόσπασης του προηγούμενου εδαφίου.

Η δαπάνη μισθοδοσίας του αποσπώμενου προσωπικού βαρύνει τη ΜΟΔ Α.Ε.»

 

 

 

 

 

Άρθρο 36.

Ζητήματα κινητικότητας.

 

1. Οι αποσπάσεις ή μετακινήσεις του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στις Ειδικές Υπηρεσίες του ν. 4314/2014 (Α΄ 265) και στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. οι οποίες λήγουν πριν τις 31.12.2023, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία αυτή.

2. Οι αποσπάσεις των υπαλλήλων της ΜΟΔ Α.Ε. που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες λήγουν πριν τις 31.12.2023, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την ημερομηνία αυτή.

 

 

 

Άρθρο 37.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

 

1. Στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δύνανται να συνομολογούν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η εξυπηρέτηση των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδου και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών καθορίζονται τα όργανα συντονισμού και διαχείρισης του Προγράμματος της παραγράφου 1 και οι αρμοδιότητές τους, τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και αξιολόγησης αυτών, ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης των έργων, οι όροι και τα δικαιολογητικά χορήγησης και ο τρόπος απόδοσης του προϊόντος των δανείων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την αποπληρωμή των δανείων από το ΠΔΕ, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

3. Η ένταξη στο πρόγραμμα της παραγράφου 1 πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, όπως αυτό ορίζεται με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος από τον φορέα, στον οποίο ανήκει το κτίριο.

Στην περίπτωση των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού η απόφαση για την υποβολή αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Στην περίπτωση δικαιούχων που δε διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια και εφόσον αναφέρεται στο αίτημα ένταξής τους, η απόφαση ένταξης δύναται να προβλέπει ότι η εποπτεία και η επίβλεψη της σχετικής δημόσιας σύμβασης διενεργούνται από την τεχνική υπηρεσία άλλης αναθέτουσας αρχής ή αναθέτοντος φορέα.

4. Για τη συνομολόγηση των δανείων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 264 του ν. 3852/2010 (Α΄87) και του π.δ. 169/ 2013 (Α΄ 272).

 

 

 

 

Άρθρο 38.

Τροποποίηση διατάξεων των άρθρων 8, 16, 29 του ν. 4399/2016 (Α΄117).

 

1. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 8 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Οι δαπάνες αυτές ενισχύονται και όταν πραγματοποιούνται επί κατασκευών που είχαν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις είτε του ν. 1337/1983 (Α΄33) είτε του ν. 4178/2013 (Α΄174) είτε του ν. 4495/2017 (Α΄167) κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος.

Η έναρξη καταβολής των ενισχύσεων του άρθρου 20 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον στο εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης περιλαμβάνονται κατασκευές που δεν έχει περαιωθεί η ως άνω διαδικασία ρύθμισής τους.»

2. Στο άρθρο 16 προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

«10. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την πραγματοποίηση ελέγχων των επενδύσεων που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου αυτού.»

3. Το στοιχείο ια΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 29 αντικαθίσταται ως εξής:

«ια. τα συνοδευτικά δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής και τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής.»

 

 

 

 

 

Άρθρο 39.

Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 85 του ν. 4399/2016.

 

1. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 85 του ν. 4399/2016, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ως προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 2601/1998 (Α΄ 81) στο πλαίσιο του Ελληνικού σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β.) ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2019.»

2. Το πρώτο εδάφιο της υποπαραγράφου ββ΄ της παρ. 13α. του άρθρου 85 του ν. 4399/2016 αντικαθίσταται, ως εξής:

«ββ) να ολοκληρωθούν, εφόσον τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του νόμου και ενώ στο εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της επένδυσης (αρχικό ή τροποποιημένο) περιλαμβάνονται κατασκευές που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις είτε του ν. 1337/1983 (Α΄33) είτε του ν. 4178/2013 (Α΄174) είτε του ν. 4495/2017 (Α΄167) και έχει περαιωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.»

3. To περιεχόμενο της παραγράφου 15 του άρθρου 85 αριθμείται σε περίπτωση α΄ και προστίθεται περίπτωση β΄, ως εξής:

«α. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του παρόντος διατηρείται σε ισχύ η 50274/19.11.2007 (Β΄ 2274) υπουργική απόφαση.

β. Η απόφαση της παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4399/2016 έχει εφαρμογή και για τις επενδύσεις του ν. 3908/2011 (Α΄ 8), καθώς και για τις επενδύσεις που έχουν ενισχυθεί με τα κίνητρα της επιχορήγησης ή και της επιδότησης τόκων ή και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των νόμων 2601/1998 (Α΄ 81) και 3299/2004 (Α΄ 261).

Με την έκδοση της απόφασης αυτής καταργείται η ισχύουσα 2106/31.1.2013 απόφαση (Β΄183).»

 

 

 

Άρθρο 40.

Ρυθμίσεις για τα επενδυτικά σχέδια των νόμων 3299/2004 (Α΄261)και 3908/2011 (Α΄8).

 

1. Η περίπτωση Β΄της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3299/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

«Β΄. Εάν ενισχυθείσα επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις υπαγωγής, είτε πριν, είτε μετά τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και εντός του οριζόμενου στην παράγραφο1Α χρονικού περιορισμού, και η παράβαση διαπιστωθεί εντός δεκαετίας από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας από όργανα που είναι κατά του νόμο αρμόδια για τον έλεγχο των κατά περίπτωση στοιχείων, επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης.»

2. Η περίπτωση Ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3299/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ε΄. Στην απόφαση υπαγωγής στις ενισχύσεις του παρόντος καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάλυψης της ίδιας συμμετοχής, καθώς και οι όροι που κρίνονται αναγκαίοι για την εξασφάλιση της υλοποίησης της επένδυσης και του δημοσίου συμφέροντος.

Αν διαπιστωθεί ότι υποβλήθηκαν στην υπηρεσία ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή ότι αποσιωπήθηκαν τέτοια στοιχεία, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του παρόντος ή στη με διαφορετικούς όρους υπαγωγή του ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσής του ή σε μη νόμιμη καταβολή της εγκριθείσας ενίσχυσης ή και σε μη ορθή παρακολούθηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων:

α) εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο, ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και επιστρέφεται η χορηγηθείσα ενίσχυση ή καταπίπτει η εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την υποπερίπτωση iii της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8,

β) εάν έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο, επιστρέφεται το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Οι ανωτέρω κυρώσεις δεν εφαρμόζονται: Αν υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μη νόμιμα παραστατικά δαπανών, των οποίων η μη νόμιμη αξία δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και η ενίσχυση που αφορά στη μη νόμιμη αξία αυτών δεν υπερβαίνει ποσοστό 10% επί της συνολικής ενίσχυσης που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο.

Τα παραστατικά αυτά, κατά το μέρος της μη νόμιμης αξίας τους, δεν πιστοποιούνται για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.

Το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώνεται με επιβολή κύρωσης ίσης με το διπλάσιο ποσό της ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη μη νόμιμη αξία των παραστατικών.

Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει περιπτώσεις πλαστών παραστατικών ή στοιχείων.

Αν κατά τον χρόνο διαπίστωσης των παραβάσεων η ενίσχυση έχει καταβληθεί, το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της μη νόμιμης αξίας των σχετικών παραστατικών ανακτάται.»

3. Οι ρυθμίσεις των παραγράφων 1 και 2, εφαρμόζονται αναλόγως και για τις ρυθμίσεις των παραγράφων 4 και 7 του άρθρου 14 του ν. 3908/2011 (Α΄8).

 

 

 

 

Άρθρο 41.

Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

1. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες, λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, στους τομείς της βιομηχανίας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), εφοδιαστικής αλυσίδας και δημιουργικής βιομηχανίας μπορούν να λάβουν την ενίσχυση της παραγραφου 2, εφόσον το μικτό μισθολογικό τους κόστος ανέρχεται τουλάχιστον σε τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ετησίως.

Οι περιοχές αυτές προσδιορίζονται επί τη βάσει κριτηρίων, που αφορούν ιδίως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), την κατά κεφαλήν Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), το μέσο ποσοστό ανεργίας, τα επίπεδα εκπαίδευσης ή το ποσοστό γήρανσης.

2. Η ενίσχυση λαμβάνει τη μορφή επιχορήγησης έως του ποσού των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Το δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης υπολογίζεται σε συνάρτηση με το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και δεν δύναται να είναι μικρότερο των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

3. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος. Το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης αποτελεί τον προϋπολογισμό του ενάριθμου έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

4. Αρμόδιο για την εποπτεία της υλοποίησης της δράσης είναι το Τμήμα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης καθορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων και το είδος της δραστηριότητάς τους, τα κριτήρια επιλογής των περιοχών, οι συγκεκριμένες περιοχές, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της επιχορήγησης, ο φορέας διαχείρισης της δράσης, η διαδικασία και ο έλεγχος για την καταβολή της ενίσχυσης, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης και λήψη της ενίσχυσης και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της διάταξης.

 

 

 

 

Άρθρο 42.

Τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α΄ 204).

 

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3894/2010, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 83 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), αντικαθίσταται ως εξής:

«Για λοιπές Στρατηγικές Επενδύσεις με μικτό καθεστώς ιδιοκτησίας -δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσειςκαι για Στρατηγικές Επενδύσεις επί ακινήτων ιδιοκτησίας Ο.Τ.Α., μπορεί να καταρτίζονται και εγκρίνονται Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) με την επιφύλαξη του άρθρου 10 του ν. 3986/2011 (Α΄152).»

 

 

 

 

Άρθρο 43.

 

Το άρθρο 14 του π.δ. 147/2017 (Α΄ 192) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Διεύθυνση οργάνωσης, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης

 

1. Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης είναι η ορθολογική διαχείριση των υλικών πόρων και διαδικασιών διοικητικής υποστήριξης για την άρτια υλικοτεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών, την υλοποίηση διαλειτουργικών διαδικασιών για τη διασύνδεση των Γενικών Γραμματειών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων.

2. Στη Διεύθυνση συστήνεται Γραφείο Κίνησης Οχημάτων. Το Γραφείο Κίνησης Οχημάτων είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της καλής κατάστασης των αυτοκινήτων του Υπουργείου και των κινήσεων που πραγματοποιούν αυτά, για μεταφορά προσώπων ή φορτίων για υπηρεσιακούς λόγους. Αναλυτικά οι αρμοδιότητές του είναι οι κάτωθι:

α) Διαχειρίζεται τον στόλο των οχημάτων του Υπουργείου, μεριμνώντας για τη στελέχωσή τους και τον εφοδιασμό με όλα τα σχετικά για την κίνηση έγγραφα,

β) παρακολουθεί και εποπτεύει την κίνηση των οχημάτων του Υπουργείου, την κατανάλωση καυσίμου και την ανάγκη περιοδικής προληπτικής συντήρησης,

γ) διερευνά τις συνθήκες ατυχημάτων και μεριμνά για την αποκατάσταση βλαβών,

δ) τηρεί αρχείο οχημάτων, κινήσεων και μεταφορικού έργου,

ε) συγκεντρώνει, τηρεί και επεξεργάζεται στοιχεία από την εκτέλεση των λειτουργιών διαχείρισης του μεταφορικού έργου και διαμορφώνει και παρακολουθεί σχετικούς δείκτες αποδοτικότητας,

στ) παρακολουθεί την κανονική εφαρμογή των προγραμμάτων διενέργειας των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών και εποπτεύει και πιστοποιεί την ποιότητα των αποτελεσμάτων των εργασιών αυτών,

ζ) μεριμνά για την απόσυρση και αντικατάσταση οχημάτων και προτείνει τις βέλτιστες για την Υπηρεσία λύσεις.

3. Ο επικεφαλής του Γραφείου Κίνησης Οχημάτων, ορίζεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης και ασκεί τα καθήκοντά του εντός του ωραρίου εργασίας και χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Το έργο του Επικεφαλής Γραφείου Κίνησης Οχημάτων είναι:

α) Η μέριμνα πλήρους στελέχωσης και διαθεσιμότητας των οδηγών και των οχημάτων που υπάγονται στο Γραφείο Κίνησης,

β) η παροχή σύμφωνης γνώμης, για τη χορήγηση κανονικών και ολιγόωρων προσωπικών αδειών των οδηγών του Γραφείου, η οποία χορηγείται αφού λάβει υπόψη τις ανάγκες του Γραφείου Κίνησης,

γ) η μέριμνα, σε συνεργασία με τους οδηγούς, της σωστής λειτουργίας, συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των οχημάτων,

δ) η καθημερινή έκδοση και υπογραφή των δελτίων κίνησης των οχημάτων,

ε) η καθημερινή τήρηση αρχείου κίνησης των οχημάτων, καθώς και ξεχωριστό αρχείο συντήρησης και επισκευών για κάθε όχημα,

στ) η παρακολούθηση, εποπτεία και πιστοποίηση των πάσης φύσεως εργασιών κάθε οχήματος, σε συνεργασία με οδηγό που θα ορίσει ο ίδιος,

ζ) η μέριμνα απόσυρσης και αντικατάστασης οχημάτων και η εισήγηση βέλτιστων λύσεων σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα του Γραφείου.

4. Η Διεύθυνση αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

α) Τμήμα Οργάνωσης, Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Τομέα Οικονομίας,

β) τμήμα Οργάνωσης, Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Τομέα Εμπορίου - Καταναλωτή και Βιομηχανίας.

5. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης είναι οι ακόλουθες και κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:

α) Τμήμα Οργάνωσης, Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Τομέα Οικονομίας.

αα. Η μέριμνα για την τήρηση του ωραρίου μέσω των καρτών προσέλευσης-αναχώρησης του προσωπικού και η παρακολούθηση των αδειών.

ββ. Η τήρηση του Γενικού Πρωτοκόλλου (φυσικού ή και ηλεκτρονικού) του Τομέα.

γγ. Η διεκπεραίωση της απλής και διαβαθμισμένης αλληλογραφίας και του λοιπού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού.

δδ. Η επικύρωση αντιγράφων, εγγράφων και η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74).

εε. Η επίδοση εγγράφων και λοιπού έντυπου υλικού εντός και εκτός του Τομέα.

στστ. Η ευθύνη για τις διαδικασίες αναπαραγωγής εγγράφων.

ζζ. Η ευθύνη για την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

ηη. Οι ενέργειες για τη χωροταξική κατανομή και στέγαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου σε συνάρτηση με το αντικείμενό τους και την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και η μέριμνα για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Υπουργείου.

θθ. Η μέριμνα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.

ιι. Η υλοποίηση, επίβλεψη και συντονισμός των διαδικασιών για τη συντήρηση, βελτίωση, φύλαξη και πυρασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, τη φροντίδα για την καθαριότητα των καταστημάτων του Υπουργείου, καθώς και τη λειτουργία των FAX και των φωτοτυπικών μηχανημάτων.

ιαια. Η παραλαβή και η βεβαίωση ενεργών λογαριασμών ΔΕΚΟ (Ύδρευση, σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) και η διαβίβασή τους στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

ιβιβ. Οι μελέτες και προτάσεις προς το Τμήμα Κατάρτισης και Εκτέλεσης Προγράμματος Προμηθειών για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και για κάθε είδους προμήθειες που αφορούν στον Τομέα, όπως επίσης και ο προγραμματισμός για τεχνικά έργα.

ιγιγ. Η διενέργεια της επίβλεψης-καταμέτρησηςπαραλαβής τεχνικών εργασιών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου.

ιδιδ. Η λειτουργία και εφαρμογή των σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης των Βιβλιοθηκών, λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση και ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.

ιειε. Η ευθύνη της μελέτης, υπόδειξης και παρακολούθησης εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και την καθιέρωση προσφορότερων μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας.

ιστιστ. Η εξυπηρέτηση-πληροφόρηση του πολίτη.

ιζιζ. Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας και λοιπών διευκολύνσεων για τα άτομα με αναπηρίες στους χώρους λειτουργίας του Υπουργείου.

β) Τμήμα Οργάνωσης, Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης Τομέα Εμπορίου Καταναλωτή και Βιομηχανίας.

αα. Η μέριμνα για την τήρηση ωραρίου μέσω των καρτών προσέλευσης-αναχώρησης του προσωπικού και η παρακολούθηση των αδειών.

ββ. Η τήρηση του Γενικού Πρωτοκόλλου (φυσικού ή και ηλεκτρονικού) του Τομέα.

γγ. Η διεκπεραίωση της απλής και διαβαθμισμένης αλληλογραφίας και του λοιπού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού του Τομέα.

δδ. Η επικύρωση αντιγράφων, εγγράφων και η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74).

εε. Η επίδοση εγγράφων και λοιπού έντυπου υλικού εντός και εκτός του Τομέα.

στστ. Η ευθύνη για τις διαδικασίες αναπαραγωγής εγγράφων.

ζζ. Η ευθύνη για την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

ηη. Οι ενέργειες για τη χωροταξική κατανομή και στέγαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου σε συνάρτηση με το αντικείμενό τους και την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και η μέριμνα για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Υπουργείου.

θθ. Η μέριμνα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και η υποστήριξη της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτή 1520.

ιι. Η υλοποίηση, επίβλεψη και συντονισμός των διαδικασιών για τη συντήρηση, βελτίωση, φύλαξη και πυρασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, τη φροντίδα για την καθαριότητα των καταστημάτων του Υπουργείου, καθώς και τη λειτουργία των FAX και των φωτοτυπικών μηχανημάτων.

ιαια. Η παραλαβή και η βεβαίωση ενεργών λογαριασμών ΔΕΚΟ (Ύδρευση, σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) και η διαβίβασή τους στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

ιβιβ. Οι μελέτες και προτάσεις προς το Τμήμα Κατάρτισης και Εκτέλεσης Προγράμματος Προμηθειών για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού του Τομέα, όπως επίσης και ο προγραμματισμός για τεχνικά έργα.

ιγιγ. Η διενέργεια της επίβλεψης-καταμέτρησης παραλαβής τεχνικών εργασιών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου.

ιδιδ. Η λειτουργία και εφαρμογή των σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης των Βιβλιοθηκών, λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση και η ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.

ιειε. Η ευθύνη της μελέτης, υπόδειξης και παρακολούθησης εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και την καθιέρωση προσφορότερων μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας.

ιστιστ. Η εξυπηρέτηση - πληροφόρηση του πολίτη.

ιζιζ. Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας και λοιπών διευκολύνσεων για τα άτομα με αναπηρίες στους χώρους λειτουργίας του Υπουργείου.».

 

 

 

Άρθρο 44.

Στέγαση Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου.

 

1. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (εφεξής «η Τράπεζα»), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2707/1999 (Α΄78), το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να συνδράμει την Τράπεζα για την απόκτηση από τη δεύτερη ιδιόκτητου ακινήτου για τη μόνιμη στέγασή της στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με την καταβολή επιχορήγησης μέχρι το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμήματος του ακινήτου και μέχρι το ποσό των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ.

Η αγορά του ακινήτου από την Τράπεζα θα γίνει σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες και κανονισμούς.

2. Η διαχείριση της επιχορήγησης ανατίθεται σε Ειδικό Ταμείο (Trust Fund), που συστήνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της Συμφωνίας για την ίδρυση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2380/1996 (Α΄ 38).

3. Για την καταβολή της επιχορήγησης καταρτίζεται, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ή το ειδικώς εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο, και της Τράπεζας, σύμβαση (“Contribution Agreement”), στην οποία ορίζεται το ακριβές ποσό της επιχορήγησης και συμφωνείται ο τρόπος καταβολής αυτής, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται για την εκταμίευση των επί μέρους ποσών, καθώς και οι συνέπειες της μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το ήμισυ της επιχορήγησης καταβάλλεται με την κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου αγοράς του ακινήτου και του εργολαβικού σε περίπτωση ανοικοδόμησης σε άκτιστο οικόπεδο και τη σχετική προσκόμιση του αποδεικτικού μεταγραφής και σε κάθε περίπτωση εντός έξι (6) μηνών από τη σχετική προσκόμιση και το υπόλοιπο με την εγκατάσταση της Τράπεζας στο ακίνητο η οποία θα βεβαιώνεται με σχετική επιστολή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και σε κάθε περίπτωση εντός έξι (6) μηνών από τη σχετική αποστολή της βεβαίωσης.

Η συνολική διαδικασία της μετεγκατάστασης της Τράπεζας δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι (6) χρόνια από την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς και εργολαβικού.

4. Στη σύμβαση της παραγράφου 3 δύναται να προβλεφθεί ότι, αρμόδιο για την επίλυση κάθε προκύπτουσας διαφοράς είναι το διαιτητικό δικαστήριο, που προβλέπεται στο άρθρο 22 της Συμφωνίας Έδρας.

Στην ίδια σύμβαση περιλαμβάνεται υποχρεωτικά δήλωση παραίτησης της Τράπεζας από την επίκληση κάθε ασυλίας, προνομίου ή εξαίρεσης σχετικά με την υπαγωγή της στο ως άνω διαιτητικό δικαστήριο και την υποχρεωτική συμμόρφωσή της με την απόφαση του δικαστηρίου αυτού.

5. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της σύμβασης ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δύναται με απόφασή του να συστήσει επιτροπή, αποτελούμενη από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ή και ιδιώτες ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη σύνθεση, τη συγκρότηση, το έργο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας αυτής.

 

 

 

 

Άρθρο 45.

 

Αποσπάσεις υπαλλήλων που κατά τις 5.4.2019 υπηρετούσαν σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, καθώς και σε νομικά πρόσωπα αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» (Α΄ 138 ), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α΄ 196), μπορούν να παρατείνονται μέχρι τη λήξη της κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των πληγεισών περιοχών. Για την παράταση των αποσπάσεων του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται απόφαση του οικείου αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου, η οποία υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

 

 

 

 

Άρθρο 46.

Επιλογή επικεφαλής Γραφείων Φύλαξης Πληροφόρησης και υπεύθυνων αρχιφυλάκων.

 

1. Η επιλογή του επικεφαλής της περίπτωσης στ΄ της παρ. 5 του άρθρου 25 του π.δ. 4/2018 (Α΄7) γίνεται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες ομάδες κριτηρίων:

α) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και τα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, με συντελεστή βαρύτητας σαράντα τοις εκατό (40%),

β) εργασιακή εμπειρία, με συντελεστή βαρύτητας είκοσι τοις εκατό (20%),

γ) αξιολόγηση, με συντελεστή βαρύτητας είκοσι τοις εκατό (20%), που διεξάγεται σύμφωνα με το άρθρο 81 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), και

δ) δομημένη συνέντευξη, με συντελεστή βαρύτητας είκοσι τις εκατό (20%), η οποία διενεργείται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελείται από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο γραφείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του ιδίου γραφείου, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος ο συντελεστής βαρύτητας διαμορφώνεται ως εξής:

α) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης σαράντα τοις εκατό (40%),

β) εργασιακή εμπειρία είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), γ) δομημένη συνέντευξη τριάντα πέντε τοις εκατό (35%).

3. Το σύνολο των μορίων κάθε ομάδας κριτηρίων ισούται με χίλια (1000).

Η τελική μοριοδότηση κάθε υποψηφίου είναι το άθροισμα των γινομένων που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του συνόλου των μορίων που έχει λάβει ο υποψήφιος για κάθε ομάδα κριτηρίων με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.

4. Επικεφαλής του Γραφείου Φύλαξης-Πληροφόρησης ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για τριετή θητεία ο υποψήφιος ο οποίος συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μοριοδότηση.

5. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προηγουμένων παραγράφων οι επικεφαλείς Γραφείων Φύλαξης - Πληροφόρησης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στην περίπτωση στ΄ της παρ. 9 του άρθρου 80 του π.δ. 4/2018.

6. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται:

α) τα κριτήρια και η κατανομή της μοριοδότησης εντός της κάθε ομάδας κριτηρίων,

β) ο αριθμός και η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων υποψηφίων στη δομημένη συνέντευξη,

γ) η διαδικασία, η μέθοδος της βαθμολόγησης και οι θεματικές ενότητες της δομημένης συνέντευξης, καθώς και οι δεξιότητες και οι ικανότητες που λαμβάνονται υπόψη για την καταλληλότητα του υποψηφίου,

δ) τα κωλύματα επιλογής,

ε) ο χρόνος, το όργανο και η διαδικασία έκδοσης και δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος,

στ) η προθεσμία, το περιεχόμενο και τα συνοδευτικά έγγραφα της αίτησης υποψηφιότητας,

ζ) η διαδικασία και ο τρόπος εξαγωγής των αποτελεσμάτων ανά στάδιο της διαδικασίας επιλογής,

η) η προθεσμία άσκησης ένστασης κατά της απόφασης επιλογής και το αρμόδιο όργανο εξέτασης των ενστάσεων, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

7.

α. Για την επιλογή των υπευθύνων αρχιφυλάκων της περίπτωσης στ΄ της παρ. 5 του άρθρου 25 του π.δ. 4/2018, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων 1 έως 6 του παρόντος άρθρου.

β. Πλην της περίπτωσης της προηγουμένης παραγράφου, ο υπεύθυνος αρχιφύλακας ορίζεται για τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν επιλογής του από κατάλογο που καταρτίζει η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου και περιλαμβάνει τους τρεις (3) υποψήφιους που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη τελική μοριοδότηση.

Για την κατάρτιση του καταλόγου, όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων 1, 2, 3 και 6 του παρόντος άρθρου και λαμβάνονται υπόψη:

α) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και τα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, με συντελεστή βαρύτητας πενήντα τοις εκατό (50%),

β) εργασιακή εμπειρία, με συντελεστή βαρύτητας είκοσι πέντε τοις εκατό (25%),

γ) αξιολόγηση, με συντελεστή βαρύτητας είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:

αα) τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα και προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, με συντελεστή βαρύτητας εξήντα τοις εκατό (60%),

ββ) εργασιακή εμπειρία, με συντελεστή βαρύτητας σαράντα τοις εκατό (40%).

Οι υποψήφιοι που υπηρετούν σε Εφορίες Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τρεις (3) θέσεις κατ’ ανώτατο όριο ανά πρόσκληση.

 

 

 

 

 

Άρθρο 47.

Τροποποιήσεις του π.δ. 4/2018 (Α΄ 7).

 

1. Στην περίπτωση δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 19 του π.δ. 4/2018 μετά το τέλος της υποπερίπτωσης γγ προστίθεται υποπερίπτωση δδ ως ακολούθως:

«δδ) Τον κεντρικό συντονισμό και την εποπτεία των Γραφείων Φύλαξης Πληροφόρησης και των υπεύθυνων αρχιφυλάκων αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή μουσείου.»

2. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ΄ της παρ.5 του άρθρου 25 του π.δ. 4/2018 μετά τις λέξεις

«13. Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,» προστίθενται οι λέξεις:

14. Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, 15. Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.»

3. Αντικαθίσταται η περίπτωση στ΄ της παρ. 9 του άρθρου 80 του π.δ. 4/2018 ως εξής:

«στ) Γραφείο Φύλαξης Πληροφόρησης. Ορίζεται επικεφαλής του Γραφείου Φύλαξης Πληροφόρησης υπάλληλος που υπηρετεί στην αντίστοιχη Εφορία Αρχαιοτήτων, ανήκει στον Κλάδο ΔΕ Φύλαξης/ Πληροφόρησης ειδικότητας Ημερησίων Φυλάκων και διαθέτει τουλάχιστον 10ετή προϋπηρεσία. Υπεύθυνος αρχιφύλακας αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή μουσείου ορίζεται υπάλληλος που υπηρετεί στην αντίστοιχη Εφορία Αρχαιοτήτων ή Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία, ανήκει στον Κλάδο ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης, ειδικότητας Ημερησίων Φυλάκων και διαθέτει τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία.».

 

 

 

 

Άρθρο 48.

Τροποποίηση της από 24.4.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών.

 

1. Μετά την περίπτωση η΄ του άρθρου 13 της κυρωθείσας με το άρθρο 1 του ν. 4338/2015 (Α΄131), από 24.4.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών (20) (στο εξής «Σύμβαση Παραχώρησης»), προστίθεται περίπτωση θ΄ ως εξής:

«(θ) το δικαίωμα να προβεί σε κάθε εργασία και σχετική ενέργεια για την κατασκευή εγκαταστάσεων, τη λειτουργία και εκμετάλλευση αυτών και την εν γένει άσκηση κάθε δραστηριότητας που επιτρέπεται στον Ιππόδρομο από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τις χρήσεις γης.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 της Σύμβασης Παραχώρησης αντικαθίσταται ως εξής:

«14.

3. Το Επικεφαλής Μέλος του Παραχωρησιούχου μπορεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, να μεταβιβάσει ή να διαθέσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά, μέσω μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικού μετασχηματισμού) το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του Παραχωρησιούχου προς τη Μητρική Εταιρεία του Επικεφαλής Μέλους του Παραχωρησιούχου ή σε άλλη, συνδεδεμένη με αυτή, εταιρεία.

Η αποκτώσα εταιρεία υποχρεούται καθ’ όλη τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης να κατέχει άμεσα τουλάχιστον τριάντα τέσσερα τοις εκατό (34%) των δικαιωμάτων ψήφου και των οικονομικών συμφερόντων του Παραχωρησιούχου.»

3. Οι παράγραφοι 1 και 2 ισχύουν από την ημερομηνία τροποποίησης σύμφωνα με αυτές, της ως άνω Σύμβασης Παραχώρησης με υπογραφή τροποποιητικής σύμβασης, η οποία συνάπτεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

 

 

 

Άρθρο 49.

Τροποποίηση του Παραρτήματος VI της από 24.4.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών.

 

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Παραρτήματος VI «Σύμβαση Μίσθωσης Μαρκόπουλου [ρήτρα 4.2(iii)]» (στο εξής «Σύμβαση Μίσθωσης») της κυρωθείσας με το άρθρο 1 του ν. 4338/2015 (Α΄131) από 24.4.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι (20) ετών, το κείμενο του οποίου (Παράρτημα VI) προστέθηκε στο άρθρο 1 του ν. 4338/2015 με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4342/ 2015 (Α΄143), η φράση «,το οποίο συμφωνείται ότι είναι δίκαιο και εύλογο» διαγράφεται και μετά από το εδάφιο αυτό προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

«Το Βασικό Μίσθωμα θα δύναται να επαναξιολογηθεί και επανακαθοριστεί σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Κατόπιν σχετικού γραπτού αιτήματος, το οποίο ο Μισθωτής απευθύνει προς τον Εκμισθωτή οποτεδήποτε μετά την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Μίσθωσης, τα Μέρη θα επιλέγουν και θα αναθέτουν από κοινού σε έναν ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, την επαναξιολόγηση και τον επανακαθορισμό του βασικού μισθώματος.

Η αμοιβή του εκτιμητή καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον Μισθωτή.

Η ανάθεση στον πιστοποιημένο εκτιμητή θα γίνει εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος του Μισθωτή.

Σε περίπτωση διαφωνίας των Μερών αναφορικά με το πρόσωπο του ανεξάρτητου πιστοποιημένου εκτιμητή, κάθε Μέρος θα ορίσει τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή της επιλογής του και θα βαρύνεται, αντίστοιχα, με τη δαπάνη της αμοιβής του.

Ο από κοινού ορισθείς πιστοποιημένος εκτιμητής με έκθεσή του, η οποία θα παραδοθεί στα Μέρη εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ανάθεση σε αυτόν, θα καθορίσει, οριστικά και αμετάκλητα, το Βασικό Μίσθωμα που θα ισχύει από την έναρξη του 6ου έτους της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου (ήτοι, από την 8η Ιανουάριου 2021) υπό τη μορφή ποσοστού το οποίο κάθε φορά θα εφαρμόζεται επί των Μικτών Εσόδων του Παραχωρησιούχου από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα.

Σε περίπτωση ορισμού δύο (2) πιστοποιημένων εκτιμητών, ενός από έκαστο των Μερών, κατά τα ανωτέρω, και σύνταξης δύο αντίστοιχων εκθέσεων, το καθοριζόμενο Βασικό Μίσθωμα θα ισούται με τον μέσο όρο των πορισμάτων των εκθέσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Σε κάθε περίπτωση, η ως άνω διαδικασία επανακαθορισμού του Βασικού Μισθώματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την παράδοση του πορίσματος του/των ως άνω εκτιμητή/εκτιμητών στα Μέρη, το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2019.

Για τον καθορισμό του Βασικού Μισθώματος, ο πιστοποιημένος εκτιμητής θα λάβει υπόψη του

(α) την τρέχουσα εμπορική αξία του Ακινήτου,

(β) το μίσθωμα που καταβάλλεται για τη μίσθωση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακινήτων του είδους, της έκτασης και της έντασης εκμετάλλευσης όπως αυτών του Ακινήτου και

(γ) τα Μικτά Έσοδα από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα (GGR) του Παραχωρησιούχου των τελευταίων τριών (3) ετών, συνεκτιμώντας τη Συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 της Σύμβασης Παραχώρησης.»

2. Τα εδάφια δεύτερο, τρίτο και τέταρτο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της Σύμβασης Μίσθωσης αντικαθίστανται ως εξής:

 «Σε περίπτωση που ο Μισθωτής αναπτύξει εντός του ακινήτου πρόσθετη δραστηριότητα (σε κάθε περίπτωση εντός των επιτρεπόμενων ορίων της δραστηριότητας), θα οφείλεται πρόσθετο μίσθωμα προς τον Εκμισθωτή υπό τη μορφή ποσοστού το οποίο κάθε φορά θα εφαρμόζεται επί των μικτών εσόδων του Παραχωρησιούχου από την πρόσθετη αυτή δραστηριότητα (εφεξής «Πρόσθετο Μίσθωμα»).

Ο καθορισμός του Πρόσθετου αυτού Μισθώματος, υπό τη μορφή ποσοστού, θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή/ές, ο οποίος/οι οποίοι θα ορίζεται/θα ορίζονται και θα αμείβεται/αμείβονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τον επανακαθορισμό του Βασικού Μισθώματος.

Ο Μισθωτής θα υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως τον Εκμισθωτή προ τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών σχετικά με την πρόθεσή του και το πλάνο ανάπτυξης πρόσθετης δραστηριότητας.»

3. To έβδομο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της Σύμβασης Μίσθωσης, που ορίζει ότι, «Περαιτέρω συμφωνείται ότι, το Μίσθωμα θα παραμείνει ανεπηρέαστο κατά τη διάρκεια της Συμβατικής Διάρκειας Μίσθωσης του Ακινήτου, ανεξάρτητα από την τυχόν πρόωρη λήξη της Συμβατικής Διάρκειας Μίσθωσης του Εξοπλισμού.», καταργείται.

4. Στο άρθρο 4 της Σύμβασης Μίσθωσης προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4.4.

(α) Μέχρι τη λήξη του έκτου (6ου) έτους της συμβατικής διάρκειας μίσθωσης του ακινήτου (ήτοι, μέχρι την 7η Ιανουάριου 2022), ο Μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να συμψηφίζει τις οριζόμενες στον Όρο 7.1 Δαπάνες Συντήρησης και τις οριζόμενες στον Όρο 7.3 Δαπάνες Βελτιώσεων (αμφότερες οι ανωτέρω κατηγορίες δαπανών από κοινού καλούμενες «Δαπάνες»), στις οποίες ήθελε υποβληθεί μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος όρου καθ’ οποιονδήποτε έτος της Συμβατικής Διάρκειας Μίσθωσης του Ακινήτου με έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του Βασικού Μισθώματος, κατά τα εκάστοτε ισχύοντα.

Ο Μισθωτής ενημερώνει εγγράφως τον Εκμισθωτή προ τουλάχιστον είκοσι (20) ημερών για την πρόθεσή του να προβεί σε συμψηφισμό και παρέχει σε αυτόν όλα τα φορολογικά παραστατικά και τις αποδείξεις πληρωμής που αποδεικνύουν τις προς συμψηφισμό δαπάνες.

(β) Ο Όρος 4.4.(α), αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία τροποποίησης της παρούσας Σύμβασης, δια της προσθήκης του εν λόγω Όρου σε αυτήν, με τροποποιητική σύμβαση.»

5. Το άρθρο 7 της Σύμβασης Μίσθωσης αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 7

Δαπάνες συντήρησης και βελτίωσης του ακινήτου

 

7.1. Με την επιφύλαξη του Όρου 4.4., ο Μισθωτής αναλαμβάνει να συντηρεί καταλλήλως ανά πάσα στιγμή το Ακίνητο και τον Εξοπλισμό για τη χρήση για την οποία προορίζονται, καθώς και να καλύπτει κατά τη διάρκεια της Σύμβασης Μίσθωσης, το κόστος και τα έξοδα (αναγκαίες και επωφελείς δαπάνες), για τη συντήρηση του Ακινήτου και του Εξοπλισμού (εφεξής «Δαπάνες Συντήρησης»).

Στις εν λόγω Δαπάνες Συντήρησης, περιλαμβάνονται, πέραν των συνήθων, και οι κάτωθι κατηγορίες δαπανών, στις οποίες ο Μισθωτής υποβάλλεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της αδιάλειπτης χρήσης του Ακινήτου και του Εξοπλισμού, καθώς και λόγω της διαβίωσης, αγωνιστικής προετοιμασίας και δραστηριότητας του ιππικού πληθυσμού εντός των εγκαταστάσεων του Ακινήτου, ενδεικτικά περιλαμβανομένων των δαπανών υγειονομικής επεξεργασίας και αποκομιδής αποβλήτων, δαπανών λειτουργίας κτηνιατρικής κλινικής για την περίθαλψη και θεραπεία δρομώνων ίππων, συντήρησης βιολογικών εγκαταστάσεων, προστασίας και φύλαξης του Ακινήτου και του Εξοπλισμού, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος χώρου του Ακινήτου και των αρχαιολογικών χώρων που κείνται εντός του Ακινήτου, συντήρησης του στίβου ιπποδρομιών και των εγκαταστάσεων και το ήμισυ των δαπανών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και ασφάλισης πυρός, στέγης και γενικής αστικής ευθύνης.

7.2. Με την επιφύλαξη του Όρου 4.4, ο Μισθωτής υποχρεούται να επισκευάζει εγκαίρως και με δικά του έξοδα κάθε βλάβη στην υποδομή του Ακινήτου και του Εξοπλισμού, ανεξάρτητα από το αν οφείλεται ή όχι σε φυσιολογική φθορά λόγω συνήθους χρήσης.

Ειδικά σε σχέση με το Ακίνητο, εάν η ζημία αυτή προκλήθηκε από γεγονότα ανωτέρας βίας, τότε το κόστος επισκευής θα βαρύνει τον Εκμισθωτή, εάν και στο μέτρο που δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική αποζημίωση που εισπράττεται σύμφωνα με τον Όρο 9. Στην περίπτωση αυτή, ο Μισθωτής θα αναλάβει να πληρώσει το επιπλέον κόστος αποκατάστασης της υποδομής του Ακινήτου ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την ζημία. Το επιπλέον αυτό κόστος ο Μισθωτής θα δικαιούται να συμψηφίσει με τυχόν οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα οποτεδήποτε καθ’ όλη τη Συμβατική Διάρκεια Μίσθωσης του Ακινήτου.

Ο Μισθωτής ενημερώνει εγγράφως τον Εκμισθωτή προ τουλάχιστον είκοσι (20) ημερών για την πρόθεσή του να προβεί σε συμψηφισμό και παρέχει σε αυτόν όλες τις σχετικές αποδείξεις και τιμολόγια πληρωμής.

Οι συμψηφιστέες δαπάνες σε ουδεμία περίπτωση θα υπερβαίνουν το συνολικό ποσό μισθωμάτων ενός (1) έτους. Εάν το συμψηφιστέο ποσό είναι μεγαλύτερο από τα μισθώματα ενός (1) έτους, τότε ο Μισθωτής θα δικαιούται να το συμψηφίσει με μισθώματα συνολικής διάρκειας πέντε (5) ετών.

7.3. Καθ’ όλη τη Συμβατική Διάρκεια της Μίσθωσης του Ακινήτου, ο Μισθωτής θα δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να προβεί σε επενδύσεις (Capital Expenditure) για βελτιώσεις του Ακινήτου, με τροποποιήσεις ή προσθήκες σε αυτό, τις οποίες ο Μισθωτής θεωρεί απαραίτητες για την καλή άσκηση της Δραστηριότητας σε αυτό, καθώς και για την αναβάθμιση της αξίας του Ακινήτου αυτή καθ’ εαυτή και για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Τα εν λόγω έξοδα και δαπάνες θα βαρύνουν αποκλειστικά τον Μισθωτή (εφεξής «Δαπάνες Βελτιώσεων»), με την επιφύλαξη του Όρου 4.4..

Ο Μισθωτής θα πρέπει να ενημερώσει προηγουμένως εγγράφως τον Εκμισθωτή για τις σκοπούμενες τροποποιήσεις και προσθήκες.

Σε περίπτωση ουσιωδών, δομικών τροποποιήσεων ή προσθηκών, ο Μισθωτής θα υποχρεούται να παρέχει στον Εκμισθωτή λεπτομερή σχέδια και μελέτες (μέχρι του επιπέδου της μελέτης εφαρμογής) και να λάβει πρώτα την προηγούμενη έγγραφη συναίνεσή του, την οποία ο Εκμισθωτής δεν θα μπορεί να αρνηθεί αδικαιολόγητα, εφόσον ο Μισθωτής του έχει υποβάλει πλήρη φάκελο μελετών και σχεδίων, συνταχθέντων σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που παρέλθουν άπρακτες είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή του φακέλου μελετών και σχεδίων στον Εκμισθωτή, η εν λόγω συναίνεση θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί από τον Εκμισθωτή.

Εάν, προκειμένου να εκτελεστούν τροποποιήσεις ή προσθήκες, απαιτείται προηγούμενη πολεοδομική έγκριση, θα προσκομίζεται στον Εκμισθωτή και αυτή μόλις χορηγηθεί από την Αρμόδια Αρχή.

Ο Εκμισθωτής θα έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει, με δαπάνες του και κατά τρόπο ικανοποιητικό για τον ίδιο, ανεξάρτητο έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών και της αποτίμησης των σχετικών εργασιών, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσής τους.

Αν ο Εκμισθωτής έχει αντιρρήσεις ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές και την αποτίμηση των εκτελούμενων εργασιών, τις οποίες προβάλλει στον Μισθωτή το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την γνωστοποίηση σε αυτόν των σκοπούμενων τροποποιήσεων ή προσθηκών στο Ακίνητο, ο Μισθωτής δεν θα προβαίνει σε συμψηφισμό των δαπανών βελτιώσεων του παρόντος Όρου, σύμφωνα με τον Όρο 4.4., έως την επίλυση της διαφοράς, κατά τα οριζόμενα στον Όρο 18.2..

7.4. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον απαιτούνται άδειες για τις εργασίες στο Ακίνητο, ο Εκμισθωτής θα συνεργάζεται καλόπιστα με τον Μισθωτή, ιδιαιτέρως αποστέλλοντας στον Μισθωτή κάθε σχετική πληροφορία και υποβάλλοντας όλες τις απαραίτητες αιτήσεις ή άλλα έγγραφα που ενδέχεται να απαιτείται να υποβληθούν στις Αρμόδιες Αρχές από τον ιδιοκτήτη του Ακινήτου.

Συμφωνείται ρητά ότι, εάν για οποιονδήποτε λόγο ο Μισθωτής δεν καταφέρει να αποκτήσει τις απαιτούμενες άδειες για τις εργασίες στο Ακίνητο, ο Εκμισθωτής δεν θα φέρει κανένα είδος ευθύνης και ο Μισθωτής θα παραμένει υπεύθυνος για όλες τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της Σύμβασης Μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για καταβολή του Μισθώματος.»

6. Το άρθρο 8 της Σύμβασης Μίσθωσης καταργείται.

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 της Σύμβασης Μίσθωσης αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Σε κάθε περίπτωση υπομισθώσεως, οι εκάστοτε όροι της υπομισθώσεως θα κοινοποιούνται εγγράφως από τον Μισθωτή στον Εκμισθωτή και ο Μισθωτής θα αποδίδει στον Εκμισθωτή ποσοστό κατά μέγιστο δέκα τοις εκατό (10%) του εκάστοτε συμφωνούμενου υπομισθώματος μεταξύ Μισθωτή και υπομισθωτή(-ών), εκτός αν πρόκειται για υπομίσθωση μεταξύ του Μισθωτή και συνδεδεμένης με αυτόν οντότητας του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251), όπως ισχύει.»

8. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αρχίζουν να ισχύουν από την ημερομηνία τροποποίησης του Παραρτήματος VI (Σύμβαση Μίσθωσης) της Σύμβασης Παραχώρησης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 7, με την υπογραφή σχετικής τροποποιητικής σύμβασης, η οποία συνάπτεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

 

 

 

 

Άρθρο 50.

Επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο ακίνητο του Νέου Ιπποδρόμου Αθηνών.

 

α. Στον Νέο Ιππόδρομο Αθηνών στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπως το ακίνητο αυτό εμφαίνεται στα τοπογραφικά σχέδια Μαΐου 2004 που επισυνάπτονται (ως Μέρη Β΄ και Γ΄) στο Παράρτημα I του Παραρτήματος VI «Σύμβαση Μίσθωσης Μαρκόπουλου [ρήτρα 4.2(iii)]» της κυρωθείσας με το άρθρο 1 του ν. 4338/2015 από 24.4.2015 Σύμβασης Παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι (20) ετών, το κείμενο του οποίου (Παράρτημα VI) προστέθηκε στο άρθρο 1 του ν. 4338/2015 με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4342/2015, επιτρέπονται, πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος της 19.4/1.5.2002 «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής υποδοχής του Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας (Ν. Αττικής)» (Δ΄ 347) χρήσεων, και οι λοιπές, πλην της χρήσης «44.Καζίνο», χρήσεις τουρισμούαναψυχής του άρθρου 5 του π.δ. 59/2018 (Α΄114), όπως εκάστοτε ισχύει.

β. Ειδικά στη Ζώνη 4.1 του ως άνω ακινήτου, όπως αυτή εμφαίνεται στο ως άνω τοπογραφικό σχέδιο Μαΐου 2004 Μέρος Β΄ του Παραρτήματος I της ως άνω Σύμβασης Μίσθωσης, επιτρέπονται και οι ειδικές χρήσεις «(4) Αθλητικές εγκαταστάσεις» και «(43) Πίστες αγώνων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων» του άρθρου 13 του π.δ. 59/2018, όπως εκάστοτε ισχύει.

γ. Οι ως άνω επιτρεπόμενες χρήσεις εξειδικεύονται με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ), που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4447/2016 (Α΄ 241) ή με αντίστοιχα εργαλεία πολεοδομικής οργάνωσης κατά την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.»

 

 

 

Άρθρο 51.

 

Στο άρθρο 55 του ν. 4447/2016, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 του ν. 4541/2018, η ημερομηνία «30.6.2019» αντικαθίσταται με την ημερομηνία «31.12.2020».

 

 

 

 

Άρθρο 52.

Έναρξη Ισχύος.

 

Η ισχύς των διατάξεων του Μέρους Α΄ και Μέρους Γ΄ αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις τους.

Η ισχύς των διατάξεων του Μέρους Β΄ αρχίζει έναν (1) μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm