Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 11/08/2015
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1156

ΘΕΜΑ:Τρόπος καταβολής και απόδοσης Φ.Π.Α. στα κράτη μέλη κατανάλωσης σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β, 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000).

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Σκοπός

Με την παρούσα απόφαση ορίζουμε τον υπόχρεο καταβολής φόρου, σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47α, 47β και 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α. για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη υποκείμενους στο φόρο και καθορίζουμε τις διαδικασίες:

i. της είσπραξης φόρου προστιθέμενης αξίας (εφεξής Φ.Π.Α.) στην Ελλάδα, τόσο για λογαριασμό των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής Ε.Ε.), όσο και για λογαριασμό της
ii. της απόδοσης στα άλλα κράτη μέλη του Φ.Π.Α. που εισπράττεται στην Ελλάδα για λογαριασμό τους
iii. της απόδοσης στην Ελλάδα του Φ.Π.Α. που εισπράττεται από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για λογαριασμό της, και
iv. της επιστροφής των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους υπόχρεους.


Άρθρο 2
Υπόχρεος καταβολής

Υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι:

1. Ο μη εγκαταστημένος στην Ε.Ε. υποκείμενος στο φόρο που παρέχει τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε εγκαταστημένους στην Ε.Ε. μη υποκείμενους στο φόρο, εφόσον επιλέξει την Ελλάδα ως κράτος εγγραφής στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47β του Κώδικα Φ.Π.Α..
2. Ο εγκαταστημένος στην Ελλάδα υποκείμενος στο φόρο που παρέχει τις ανωτέρω υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος στο οποίο αυτός δεν διαθέτει εγκατάσταση και εγγράφεται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α..
3. Ο μη εγκαταστημένος στην Ελλάδα υποκείμενος στο φόρο, που έχει εγγραφεί σε ανάλογα των άρθρων 47β, 47γ ειδικά καθεστώτα άλλου κράτους μέλους και παρέχει τις ανωτέρω υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στο φόρο εγκαταστημένους στο εσωτερικό της χώρας.


Άρθρο 3

Αρμόδια αρχή Αρμόδια αρχή για τη βεβαίωση και την είσπραξη του Φ.Π.Α. στην Ελλάδα ως κράτος μέλος κατανάλωσης και ως κράτος μέλος εγγραφής, για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες από υποκείμενους στο φόρο που έχουν εγγραφεί στα ειδικά καθεστώτα, καθώς και για την απόδοση του Φ.Π.Α. στα άλλα κράτη μέλη κατανάλωσης, όπως και για την επιστροφή των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους υπόχρεους, ορίζεται το Τμήμα ΣΤ΄- Διοικητικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής Πληροφοριών στον τομέα του Φ.Π.Α. της Δ/νσης Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρο 4
Χρόνος και Τρόπος Καταβολής του Φόρου από τους εγγεγραμμένους στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β και 47γ

1. Ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου ορίζεται η 20η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το ημερολογιακό τρίμηνο για το οποίο ο εγγεγραμμένος είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης (παρ. 5 του άρθρου 1 της Α.Υ.Ο με αριθμό ΠΟΛ 1077/6-4-2015 , ΦΕΚ 688/Β΄/2015).
2. Το χρεωστικό αποτέλεσμα της δήλωσης Φ.Π.Α. που υποβάλλεται σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. με αριθμό ΠΟΛ 1077/6-4-2015, ΦΕΚ 688/Β΄/2015, καταβάλλεται εφάπαξ με την χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «Κωδικός Πληρωμής MOSS» της κατηγορίας 4 (Ε-Παράβολο) του άρθρου 2, της Α.Υ.Ο με αριθμό Δ5Α 1123655 ΕΞ2013/ 6-8-2013 (ΦΕΚ 1964/Β΄/2013) «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.).» και ο οποίος χορηγείται από την διαδικτυακή εφαρμογή κατά την υποβολή της δήλωσης. Η καταβολή διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της Α.Υ.Ο με αριθμό ΠΟΛ 1163/3-7-2013 (ΦΕΚ 1675/Β΄/2013) «Όροι και διαδικασία είσπραξης - επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου»

i. Ο μη εγκαταστημένος στην Ε.Ε. υποκείμενος στο φόρο (άρθρου 47β), καταβάλλει τον οφειλόμενο φόρο στον λογαριασμό της αρμόδιας αρχής.
Στην εντολή μεταφοράς πίστωσης του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα:
• IBAN (Τράπεζα Ελλάδος): GR3001000230000002001153712

• BIC: BNGRGRAA
• Πληροφορίες εμβάσματος (Remittance information): αναγράφεται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στη θέση πληροφοριών εμβάσματος ο «Κωδικός Πληρωμής MOSS» για τη συσχέτιση της δήλωσης με το καταβαλλόμενο ποσό.

Η παράλειψη εγγραφής του «Κωδικού Πληρωμής MOSS» την καθιστά ως μη πραγματοποιηθείσα. Τα τραπεζικά έξοδα και επιβαρύνσεις για τη μεταφορά του ποσού προς την αρμόδια αρχή επιβαρύνουν τον υποκείμενο στο φόρο.
ii. Ο εγκατεστημένος στην Ελλάδα υποκείμενος στο φόρο (άρθρου 47γ) καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό Φ.Π.Α. στους φορείς είσπραξης, όπως έχουν ορισθεί στο άρθρο 1 της Α.Υ.Ο με αριθμό Δ5Α 1123655 ΕΞ2013/ 6-8-2013 (ΦΕΚ 1964/Β΄/2013) «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μέσω των υπηρεσιών της εταιρίας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.).», με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί, όπως πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης.
Ειδικότερα, η απόδοση των εισπραττομένων ποσών με «Κωδικό Πληρωμής MOSS» γίνεται, με εντολή της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος σε χρέωση των τρεχούμενων λογαριασμών των φορέων είσπραξης και πίστωση του λογαριασμού 23200/1153712 «Ελληνικό Δημόσιο - Τράπεζα της Ελλάδας - Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών», (εφεξής Τ.Ε.Σ.Ε.Π.), της αρμόδιας αρχής.
Η ΔΙΑΣ Α.Ε. στο τέλος κάθε μήνα αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στην αρμόδια αρχή συγκεντρωτική κατάσταση με τις ημερήσιες εισπράξεις με «Κωδικό Πληρωμής MOSS», που πραγματοποιήθηκαν ανά μήνα, για έλεγχο και τακτοποίηση των λογιστικών της στοιχείων.

3. Με την πίστωση του ανωτέρω λογαριασμού, η Τράπεζα της Ελλάδος αποστέλλει απόδειξη για τις καταθέσεις αυτές στην αρμόδια αρχή, προκειμένου αυτή να προβεί στις απαραίτητες λογιστικές εγγραφές για την ενημέρωση του ημερολογίου πληρωμών, χρεώνοντας τον λογαριασμό χρηματικής διαχείρισης 002-011 «Τ.Ε.Σ.Ε.Π.» καθώς και του ημερολογίου εισπράξεων πιστώνοντας κατ΄αντιστοιχία με τα ίδια ποσά τους κατά περίπτωση λογαριασμούς χρηματικής διαχείρισης.
Με βάση τα στοιχεία, που αφορούν στις καταθέσεις αυτές, η αρμόδια αρχή εκδίδει ανά μήνα οίκοθεν διπλότυπα τύπου Α΄ είτε ατομικά είτε συγκεντρωτικά, προκειμένου να γίνει η ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ως προς την βεβαίωση και είσπραξη ανά ΚΑΕ εσόδου.

Άρθρο 5
Εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου


Α. Από εγγεγραμμένους στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ

i) Η εκπρόθεσμη καταβολή του οφειλόμενου φόρου θα διενεργηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας.
ii) Σε περίπτωση που το κράτος μέλος κατανάλωσης υπενθυμίσει με ηλεκτρονικά μέσα στον εγγεγραμμένο στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ την όποια οφειλή Φ.Π.Α., τότε ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται στο κράτος μέλος κατανάλωσης σύμφωνα με την ισχύουσα σε αυτό νομοθεσία.

Β. Από εγγεγραμμένους σε ανάλογα των άρθρων 47β, 47γ ειδικά καθεστώτα άλλων κρατών μελών
Εφόσον η αρμόδια αρχή προβεί σε επακόλουθες υπενθυμίσεις στον υποκείμενο στο φόρο άλλου κράτους μέλους για τις όποιες οφειλές Φ.Π.Α., τότε αυτές καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2(i), άρθρο 4 της παρούσας. Στις πληροφορίες εμβάσματος αντί για τον κωδικό πληρωμής MOSS αναγράφεται ο μοναδιαίος αριθμός αναφοράς της δήλωσης. Η παράλειψη αναγραφής του μοναδιαίου αριθμού αναφοράς καθιστά την πληρωμή ως μη πραγματοποιηθείσα. Επίσης, τυχόν τόκοι και πρόστιμα εκπροθέσμου καταβάλλονται από τον υποκείμενο στο φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2(ί), άρθρο 4 της παρούσας.
 

Άρθρο 6
Καταβολή φόρου με την τροποποιητική δήλωση

Σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος των άρθρων 47β, 47γ υποβάλλει την τροποποιητική δήλωση πέραν της προθεσμίας που ισχύει για την αρχική, είτε για να δηλώσει επιπλέον φόρο σε κράτος μέλος κατανάλωσης που αναφερόταν στην αρχική είτε για να δηλώσει φόρο σε νέο κράτος μέλος κατανάλωσης, τότε καταβάλλει το φόρο άμεσα. Τα ποσά προς τα κράτη μέλη κατανάλωσης αποδίδονται ξεχωριστά και τυχόν μείωση φόρου σε ένα κράτος μέλος, λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης της αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης, δεν συμψηφίζεται με τον επιπλέον ή το νέο προς καταβολή φόρο σε άλλο κράτος μέλος.

Άρθρο 7
Διαδικασία απόδοσης φόρου στα κράτη μέλη κατανάλωσης

1. Για τους εγγεγραμμένους στο άρθρο 47β, η αρμόδια αρχή λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος απόδειξη κατάθεσης, που περιέχει το ποσό, την ημερομηνία κατάθεσης και τον κωδικό πληρωμής MOSS.
2. Για τους εγγεγραμμένους στο άρθρο 47γ, η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει καθημερινά προς τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.) ηλεκτρονικό αρχείο πληρωμών Φ.Π.Α. όπου περιέχεται ο κωδικός πληρωμής MOSS.
3. Η αρμόδια αρχή επιβεβαιώνει ότι το ποσό που καταβλήθηκε ισούται με το χρεωστικό αποτέλεσμα της δήλωσης Φ.Π.Α. για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο.
4. Ύστερα από εντολές μεταφοράς της αρμόδιας αρχής προς την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ποσά κατάθεσης που αφορούν Φ.Π.Α. άλλων κρατών μελών μεταφέρονται το αργότερο εντός των δέκα (10) πρώτων ημερών από το τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα στους λογαριασμούς των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.
5. Τα τέσσερα πρώτα έτη λειτουργίας του ειδικού καθεστώτος για εγγεγραμμένους στο άρθρο 47γ, το ποσό κατάθεσης υπόκειται σε παρακράτηση ύψους 30% για τα έτη 2015-2016 και σε 15% για τα έτη 2017-2018. Το ποσό της παρακράτησης εμφανίζεται στον Κ.Α. Εσόδων 2336, με την ονομασία «Παρακράτηση από Φ.Π.Α. ειδικού καθεστώτος 47γ» και στη συνέχεια στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν τραπεζικά έξοδα και επιβαρύνσεις για την εκτέλεση των εντολών μεταφοράς προς τα κράτη κατανάλωσης θα εμφανίζονται μειωτικά του Κ.Α. Εσόδου 2336 της παρακράτησης. Σε περίπτωση που αυτά δεν καλύπτονται από το συνολικό ποσό εσόδων του Κ.Α.Ε., τότε θα καταβάλλονται με την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής που θα βαρύνουν τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού στον ειδικό φορέα 23180-(Κ.Α. Εξόδου 0874).

Άρθρο 8
Διαδικασία ελέγχου καταβολής του φόρου

1. Ποσά κατάθεσης που εισπράχθηκαν από τα κράτη μέλη και αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς την Ελλάδα από εγγεγραμμένους σε ανάλογα των άρθρων 47β, 47γ ειδικά καθεστώτα των κρατών αυτών, μεταφέρονται εντός των πρώτων δέκα ημερών μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
2. Η αρμόδια αρχή λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδείξεις κατάθεσης ανά κράτος μέλος με το συνολικό ποσό, την ημερομηνία κατάθεσης και την αιτιολογία.
3. Όσον αφορά το ποσό που καταβάλλεται από εγγεγραμμένο σε ανάλογα των άρθρων 47β, 47γ ειδικά καθεστώτα άλλων κρατών μελών, στην απόδειξη κατάθεσης περιέχονται τα αναλυτικά στοιχεία για την εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου, όπως το ποσό και η ημερομηνία κατάθεσης και ο μοναδιαίος αριθμός αναφοράς της δήλωσης.
Για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η εμφάνιση των εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό γίνεται με την έκδοση σχετικών παραστατικών είσπραξης και με ημερομηνία έκδοσης αυτήν της κατάθεσης.

Άρθρο 9
Περιπτώσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων

Α. Για εγγεγραμμένους στα άρθρα 47β,47γ
Η αρμόδια αρχή επιστρέφει ποσό που έχει εισπράξει και αντιστοιχεί σε δήλωση ΦΠΑ η οποία τροποποιείται μεταγενέστερα, εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί πριν την κατανομή του Φ.Π.Α. στα κράτη μέλη κατανάλωσης. Σε ότι αφορά τους εγγεγραμμένους στο άρθρο 47β, τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν με τη δήλωση εγγραφής ή με την τελευταία δήλωση αλλαγής των πληροφοριών ταυτοποίησης.
Β. Για εγγεγραμμένους σε ανάλογα ειδικά καθεστώτα άλλων κρατών-μελών
Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Φ.Π.Α., από εγγεγραμμένο σε ανάλογο των άρθρων 47β, 47γ ειδικό καθεστώς άλλου κράτους μέλους, με χρεωστικό αποτέλεσμα μικρότερο της αρχικής ή της τροποποιητικής λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης, έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή της διαφοράς. Το ποσό προς επιστροφή, μειωμένο με την παρακράτηση από το κράτος μέλος εγγραφής, καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώθηκε κατά την έναρξη δραστηριότητας στα ειδικά καθεστώτα ή στην τελευταία δήλωση αλλαγής των πληροφοριών ταυτοποίησης.
Τυχόν τραπεζικά έξοδα και επιβαρύνσεις για την εκτέλεση των εντολών μεταφοράς στις περιπτώσεις Α και Β θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 άρθρο 7 της παρούσας.

Άρθρο 10
Διοικητικές παραβάσεις - Ενέργειες διοίκησης

1. Για τους εγγεγραμμένους σε ανάλογα των άρθρων 47β, 47γ ειδικά καθεστώτα άλλων κρατών μελών, όταν δεν υποβληθεί δήλωση Φ.Π.Α. ή όταν η υποβληθείσα δήλωση Φ.Π.Α. είναι εκπρόθεσμη, ελλιπής ή ανακριβής ή όταν ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται εκπρόθεσμα, οι όποιοι τόκοι, πρόστιμα ή χρεώσεις υπολογίζονται από την Ελλάδα ως κράτος μέλος κατανάλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013).
2. Στην περίπτωση οφειλής φόρου, τόκων ή προστίμων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α΄/11-4-2012) άρθρα 295-319, όπως ισχύει περί αμοιβαίας συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. όπως ισχύει.

Άρθρο 11

Η απόφαση αυτή ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1-1-2015 και εφεξής.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm