Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 31/12/2021
Αρ. πρωτ.: 109412


ΘΕΜΑ:
Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022.

 

Aποφασίζουμε την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022, ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ́

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση μουσικής και των οποίων περιορίζεται η λειτουργία έως τις 12:00 π.μ (00:00), με εντολή δημόσιας αρχής, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022.


Άρθρο 1
Επιχειρήσεις – Εργοδότες που δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους


1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μουσικής και των οποίων έχει περιοριστεί η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους έως τις 12 π.μ (00:00), με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, για τον μήνα Ιανουάριο 2022.

α. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μουσικής και των οποίων έχει περιοριστεί η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους έως τις 12 π.μ (00:00), με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, για τον μήνα Ιανουάριο 2022.
β. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α της παρούσας, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, από 14/1/2022 έως και 31/1/2022.
γ. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 30/12/2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της παρούσας, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021 και κατά μέγιστο ποσοστό 25% αυτών που απασχολούνταν την 30η/12/2021, για χρονικό διάστημα από 14/1/2022 έως και 31/1/2022.

Σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολούσε κατά την 30/12/2021 μέχρι και τέσσερις εργαζόμενους δύναται να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας ενός εξ αυτών.

2. Η αναστολή εργασίας ενός ή περισσότερων εργαζομένων της παρ. 1 δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 2 του Κεφαλαίου Β’.

Η ίδια επιχείρηση μπορεί, κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1, να υποβάλει περισσότερες της μιας δηλώσεις και να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας μέχρι και του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτήν.

3. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ.1 του παρόντος άρθρου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1. και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α ́ 181), κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/ 30.9.2020 (Β ́ 4261) κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας - Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου - Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας

 

1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για τον μήνα Ιανουάριο 2022, υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών όπως αυτό υπολογίζεται εντός του μήνα αναφοράς.

Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις –εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μήνα.
Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
Δεν θεωρείται ότι επέρχεται μείωση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, σε περίπτωση αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου καθώς και σε περίπτωση λήξης της διάρκειας συμβάσεως εργασίας ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
3. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων, οι οποίες λήγουν μετά την ημερομηνία έναρξης του περιορισμού λειτουργίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής της παρ.1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή.
Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
4. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου του παρόντος κεφαλαίου που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους.

Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 31η Ιανουαρίου 2022.
5. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου:

Δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α ́ 104), όπως ισχύει, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση δεν δύναντα να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι εργαζόμενοι των οποίων η αναστολή σύμβασης εργασίας έχει ανακληθεί με τη διαδικασία της προσωρινής ανάκλησης για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, κατά το χρονικό διάστημα της ανάκλησης.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ́
Αποζημίωση ειδικού σκοπού- Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού


Άρθρο 1
Αποζημίωση ειδικού σκοπού


1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες του Κεφαλαίου Α ́ της παρούσας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α ́76), κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €) που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες.
2. Η αποζημίωση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α ́ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
3. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

 

Άρθρο 2
Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

 

1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του Κεφαλαίου Α ́ της παρούσας, προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή.
2. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022 υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά τον μήνα Ιανουάριο 2022 οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
3. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αμελλητί την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
4. Για τον μήνα ισχύος της παρούσας υποχρεωτικά η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται, με την υπεύθυνη δήλωση της παρ.1 τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε ολόκληρο τον μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, είτε με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως είτε με ορθή επανάληψη της υποβληθείσας δήλωσης.

Η προαναγγελία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
Ειδικά, για συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 10η Ιανουαρίου 2022, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων - εργοδοτών δύνανται να υποβληθούν από την ημέρα ενεργοποίησης του του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και έως την 10/1/2022.

Ειδικά, για συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από την 14η Ιανουαρίου 2022 έως και την 21η Ιανουαρίου 2022, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων - εργοδοτών των παρ. 1β και 1γ του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α της παρούσας δύνανται να υποβληθούν από την ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και έως την 21/1/2022.
5. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενούς του.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ́
Γενικές Διατάξεις


Άρθρο 1
Διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού


1. Για τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου - εργαζομένου, ο οποίος υποδεικνύεται στην υποβαλλόμενη αίτησή του.

Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων - εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής και το ΑΦΜ τους.
2. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία διαβιβάζεται.

Επίσης, διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ Α.Ε., στη Διεύθυνση Ένταξης στην Εργασία και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων εργαζόμενων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
4. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται μέσω της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», και την πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698 με ονομασία «πληρωμές ΕΔ» με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με:

α) το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο - εργαζόμενο και

β) με το ποσό που αφορά το ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους, σύμφωνα με την 109/12-3-2019 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους.

Ύστερα από την έγκριση της Δ/νσης Λογαριασμών και Ταμ. Προγραμματισμού του ΓΛΚ, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χρεώνεται ο λογαριασμός με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698, προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων.

Τυχόν υπόλοιπα στον λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής μεταφέρονται με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δ/νση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γ.Λ.Κ. σε πίστωση του λογαριασμού με IBAN GR7101000230000000000200211 και λογιστικοποιούνται ως έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού.
Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ ΑΕ.
5. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με ΙΒΑΝ: GR7101000230000000000200211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.
6. Για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η ειδική εντολή πληρωμής της παρ. 4 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

7. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
9. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:

α) Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος.
β) Η συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
γ) Αντίγραφο της εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και αντίγραφο κίνησης (extrait) της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού Νο 200.

 

 

 

Άρθρο 2
Αχρεωστήτως καταβληθέντα


1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

56.10.11.03

Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταβέρνα, ψαροταβέρνα, με ζωντανή μουσική [που υπάγεται στην 1059176/625/ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (ΦΕΚ Β’ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά]

56.10.11.06

Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα

56.30.00.00

Δραστηριότητες παροχής ποτών

56.30.10.00

Υπηρεσίες παροχής ποτών

56.30.10.01

Υπηρεσίες μπαρ, που παρέχονται από χορευτικό κέντρο

56.30.10.04

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ

56.30.10.09

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ

56.30.10.10

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καφωδείο

56.30.10.11

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – μπουάτ

56.30.10.12

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – ντισκοτέκ

56.30.10.13

Υπηρεσίες που παρέχονται από μπαρ ξενοδοχείων

90.01.10.01

Υπηρεσίες διευθυντή ορχήστρας

90.01.10.02

Υπηρεσίες εκτελεστή μουσικών έργων

90.01.10.04

Υπηρεσίες καλλιτέχνη κέντρων διασκέδασης

90.01.10.07

Υπηρεσίες τραγουδιστή

90.01.10.08

Υπηρεσίες χορευτή

90.01.10.12

Υπηρεσίες μουσικής ορχήστρας

90.01.10.13

Υπηρεσίες μουσικού συγκροτήματος

90.01.10.14

Υπηρεσίες χορωδίας

90.02.19.04

Επικουρικές υπηρεσίες του θεάματος (σκηνικών, φωτισμού, ηχητικού εξοπλισμού κλπ)

90.02.19.10

Υπηρεσίες ηχητικής κάλυψης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

90.03.11.04

Υπηρεσίες ενορχηστρωτή

90.03.11.07

Υπηρεσίες μουσουργού

90.03.11.17

Υπηρεσίες χορογράφου

90.03.11.18

Υπηρεσίες χορωδού

90.04.10.09

Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών

90.04.10.11

Υπηρεσίες υπαίθριων χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

90.04.10.12

Υπηρεσίες στεγασμένων χώρων άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

93.29.19.03

Υπηρεσίες μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων, υπηρεσίες disk jockey (D.J.)

93.29.19.04

Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού)

93.29.21.01

Υπηρεσίες θεάματος ήχος και φως

 

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


Παρατίθεται λίστα κωδικών αριθμών δραστηριότητας επιχειρήσεων (είτε κύριος ΚΑΔ επιχείρησης την 30/12/2021, είτε δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021) οι οποίες δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η/12/2021, για χρονικό διάστημα από 14/1/2022 έως και 31/1/2022.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων ΚΑΔ.

 

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

56.10.19.06

Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου

77.29.11.01

Υπηρεσίες ενοικίασης στερεοφωνικών συγκροτημάτων

77.29.13.00

Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μουσικών οργάνων

90.01

Τέχνες του θεάματος. Εξαιρούνται οι Υπηρεσίες διευθυντή ορχήστρας (ΚΑΔ 90.01.10.01), Υπηρεσίες εκτελεστή μουσικών έργων (ΚΑΔ 90.01.10.02), Υπηρεσίες καλλιτέχνη κέντρων διασκέδασης (ΚΑΔ 90.01.10.04), Υπηρεσίες τραγου­διστή (ΚΑΔ 90.01.10.07), Υπηρεσίες χορευτή (ΚΑΔ 90.01.10.08), Υπηρεσίες μουσικής ορχήστρας (ΚΑΔ 90.01.10.12),

 

Υπηρεσίες μουσικού συγκροτήματος (ΚΑΔ 90.01.10.13) και Υπηρεσίες χορωδίας (ΚΑΔ 90.01.10.14) που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

90.02

Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Εξαιρούνται οι Επικουρικές υπηρεσίες του θεάματος (σκηνικών, φωτισμού, ηχητικού εξοπλισμού κ.λπ.) (ΚΑΔ 90.02.19.04) και Υπηρεσίες ηχητικής κάλυψης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ΚΑΔ 90.02.19.10) που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

90.04

Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες. Εξαιρούνται οι Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90.04.10.09), Υπηρεσίες υπαίθριων χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ΚΑΔ 90.04.10.11) και Υπηρεσίες στεγασμένων χώρων άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ΚΑΔ 90.04.10.12) που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

93.29

Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εκτός από Υπηρεσίες αποδυτηρίων και βεστιαρίων παραλιών (πλαζ) (ΚΑΔ 93.29.11.01), Υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών (ΚΑΔ 93.29.11.02), Υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής) (ΚΑΔ 93.29.11.04), Υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων παραλιών (πλαζ) (ΚΑΔ 93.29.11.05) και Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου (ΚΑΔ 93.29.19.07). Επίσης εξαιρούνται οι Υπηρεσίες πάρκου αναψυχής (ΚΑΔ 93.29.11.06) που περιλαμβάνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β και οι Υπηρεσίες μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων, υπηρεσίες disk jockey (D.J.) (ΚΑΔ 93.29.19.03), Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού ή φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04) και Υπηρεσίες θεάματος ήχος και φως (ΚΑΔ 93.29.21.01) που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


Παρατίθεται λίστα κωδικών αριθμών δραστηριότητας επιχειρήσεων (είτε κύριος ΚΑΔ επιχείρησης την 30/12/2021, είτε δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και την 29/12/2021) οι οποίες δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021 και κατά μέγιστο ποσοστό 25% αυτών που απασχολούνταν την 30/12/2021, για χρονικό διάστημα από 14/1/2022 έως και 31/1/2022.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων ΚΑΔ.

 

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

55.10

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

55.20

Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

55.30

Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

 

 

55.90.19.00

Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.

56.10

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, εκτός από Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταβέρνα, ψαροταβέρνα, με ζωντανή μουσική [που υπάγεται στην υπό στοιχεία 1059176/625/ ΠΟΛ.1087/25.6.2003 (Β΄ 932) απόφαση Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει κάθε φορά] με παροχή σερβιρίσματος (ΚΑΔ 56.10.11.03), Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης - κοσμική ταβέρνα (ΚΑΔ 56.10.11.06) που περιλαμβάνονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ και Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου (ΚΑΔ 56.10.19.06) που περιλαμβάνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

56.21

Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29

Άλλες υπηρεσίες εστίασης, εκτός από Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01)

56.30.10.02

Υπηρεσίες που παρέχονται από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο

56.30.10.03

Υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο

56.30.10.05

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια

56.30.10.06

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια

56.30.10.07

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια

56.30.10.08

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet-cafe)

56.30.10.14

Υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο

59.13.11.02

Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών

59.14

Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

61.90.10.07

Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους, που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά)

77.29.12.03

Υπηρεσίες ενοικίασης καθισμάτων για εκδηλώσεις

77.39.19.03

Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.11

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

79.12

Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών

79.90

Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

82.30

Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

85.51

Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

85.52

Πολιτιστική εκπαίδευση

86.90.13.02

Υπηρεσίες μαλάκτη (μασέρ)

91.04

Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων

92.00.11.01

Υπηρεσίες καζίνο

93.11

Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

93.12

Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

93.13

Εγκαταστάσεις γυμναστικής

93.19

Άλλες αθλητικές δραστηριότητες

93.21

Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

93.29.11.06

Υπηρεσίες πάρκου αναψυχής

94.99.16.00

Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

96.04

Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, με εξαίρεση των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01), των υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (ΚΑΔ 96.04.10.02) και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (ΚΑΔ 96.04.10.06)

 

 

 

Η ισχύς της παρούσας άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm