Open menu
24 | 04 | 2024

Αθήνα 24/02/2006
Αρ. Πρωτ.:  1020820/389/Α0012

ΠΟΛ. 1033
 

ΘΕΜΑ: Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων καθώς και του δευτέρου αντιτύπου αυτής και του τρόπου υποβολής του.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Έχοντας υπόψη:.....

κ.λ.π.

Αποφασίζουμε

 

¶ρθρο 1
Ορισμός τύπου και περιεχομένου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ – 01.042)

 

1. Ορίζουμε ότι, ο τύπος και το περιεχόμενο σε υλική μορφή της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων με το σύνολο των στοιχείων που υποχρεωτικά αναγράφονται επί αυτών, ποσά μισθών, συντάξεων και λοιπών παροχών καθώς και τα ποσά φόρου εισοδήματος, τελών χαρτοσήμου και εισφοράς Ο.Γ.Α.,κατά περίπτωση, που παρακρατήθηκαν (Έντυπο Φ – 01.042), έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα.
2. Ορίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην παρούσα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ»
3. Ορίζουμε ότι το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ – 01.042) των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, έχει απαραίτητα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στο επισυναπτόμενο έντυπο και παράρτημα.
4. Η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του αρχείου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
5. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου έχουν ανάλογη εφαρμογή, όσον αφορά την υλική ή μαγνητική μορφή τους, και για βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων παρελθόντων οικονομικών ετών, κατά περίπτωση.

 

 

¶ρθρο 2
Τρόπος υποβολής του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ – 01.042 )


1. Με την υποβολή της εμπρόθεσμης οριστικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ), οικονομικού έτους 2006, για την οποία δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση, μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα αν οι Δ.Ο.Υ. υποβολής τους είναι ενταγμένες ή όχι στο σύστημα TAXIS, υποβάλλεται ενιαία και υποχρεωτικά το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών. Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.
2. Με την υποβολή της εμπρόθεσμης οριστικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών Φ.Μ.Υ. (Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ), οικονομικού έτους 2006, για την οποία προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση καθώς και των εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. του ιδίου οικονομικού έτους, ανεξάρτητα αν προκύπτει φόρος για απόδοση ή όχι αποκλειστικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., υποβάλλεται ενιαία και υποχρεωτικά με μαγνητικό μέσο, το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).Τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται άμεσα από την Δ.Ο.Υ. στο υποσύστημα Εισόδημα. Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.
3. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. την υπηρεσία των οποίων ασκεί το δημόσιο και γενικά όποιος παρακρατεί φόρο μισθωτών υπηρεσιών και δεν έχει υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., υποβάλλουν υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών. Στην περίπτωση αυτή δεν αποστέλλεται στη Γ.Γ.Π.Σ. το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.
4. Με την υποβολή της οριστικής δήλωσης φόρου απόδοσης μισθωτών υπηρεσιών από αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος (Έντυπο Ε12-Φ-01.015Α) υποβάλλεται και το β΄ αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ως εξής:

α. Σε υλική μορφή, εφόσον ο υπόχρεος για την πιο πάνω υποβολή απασχολεί ολιγότερους από 20 μισθωτούς
β. Με μαγνητικό μέσο, υποχρεωτικά, το οποίο περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών, εφόσον ο υπόχρεος για την πιο πάνω υποβολή απασχολεί περισσότερους από 20 μισθωτούς και χρησιμοποιεί μηχανογραφικά μέσα για την μισθοδοσία τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται, προαιρετικά και για τους υπόχρεους της περίπτωσης α΄ αυτής της παραγράφου αυτού του άρθρου. Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών.

5. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του παρόντος, μετά από αίτηση – εγγραφή τους στο ειδικό δίκτυο (TAXISnet) πιστοποιούνται από τη Γ.Γ.Π.Σ. και λαμβάνουν όνομα και κωδικό χρήστη. Η υποβολή της σχετικής αίτησης θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον δεκαπέντε(15) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Η πρόσβαση στο δικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr για την υποβολή της πιο πάνω δήλωσης είναι εφικτή με τη χρήση των κωδικών αυτών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους.
Οι υπόχρεοι της παραγράφου 3 του παρόντος πιστοποιούνται στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr με αντίστοιχο τρόπο, ανεξαρτήτως από το αν είναι ήδη πιστοποιημένοι στο ειδικό δίκτυο TAXISnet για άλλες υπηρεσίες.
6. Ο συνδυασμός του ονόματος και του κωδικού χρήστη ταυτοποιεί τον συγκεκριμένο υπόχρεο, αποτελεί απόρρητο προσωπικό στοιχείο και επιτρέπεται μόνο στον ίδιο να τον διαχειρίζεται και να τον μεταβάλλει, έτσι ώστε μόνο ο υπόχρεος ή πρόσωπα της επιλογής του να γνωρίζουν αυτόν και να έχουν τη δυνατότητα χρήσης του.

 

 

¶ρθρο 3
Διαδικασία υποβολής του δεύτερου αντίτυπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας


α) Η υποβολή του περιεχομένου του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (Internet).
β) Στις περιπτώσεις χειρόγραφης τήρησης μισθοδοσίας, οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η οποία διατίθεται δωρεάν, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr
Η ανωτέρω εφαρμογή δύναται να χρησιμοποιείται και από υπόχρεους με μηχανογραφική τήρηση μισθοδοσίας.
γ) Το περιεχόμενο του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών μπορεί να υποβάλλεται και μέσω των ΚΕΠ προσκομιζόμενα σ΄ αυτά σε χειρόγραφη – έντυπη ή μαγνητική μορφή (δισκέτα) ή οπτική μορφή (CD ή DVD). Στην περίπτωση της χειρόγραφης – έντυπης μορφής, ο συνολικός αριθμός εγγραφών (δικαιούχων μισθωτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις πέντε (5) καταχωρήσεις. Μετά την πληκτρολόγησή τους δημιουργείται αρχείο, το οποίο υποβάλλεται μέσω διαδικτύου (Internet), και το οποίο, αμέσως μετά την επιτυχή αποστολή του, διαγράφεται. Ο ανωτέρω περιορισμός των εγγραφών δεν αφορά τις δηλώσεις που υποβάλλονται προσκομιζόμενες σε μαγνητική ή οπτική μορφή (δισκέτα ή CD ή DVD).

 

 

¶ρθρο 4
Πεδίο εφαρμογής – Προϋποθέσεις αποδοχής

 

Τα υποβαλλόμενα δεύτερα αντίτυπα της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, γίνονται αποδεκτά εφόσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1.

α) Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή
β) Υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ. ή
γ) σε υλική μορφή στην Δ.Ο.Υ. (μόνο περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσας) κατά περίπτωση
δ) Οι δικαιούχοι μισθωτοί καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον σωστό Α.Φ.Μ. τους.

2. Τα δεύτερα αντίτυπα της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που υποβάλλονται κατά διάφορο τρόπο από τον οριζόμενο στην παρούσα απόφαση, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

 

 

¶ρθρο 5
Ημερομηνία υποβολής


1. Η προθεσμία υποβολής είναι αυτή που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του Ν. 2238/1994, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους.
2. Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. του δικτυακού τόπου www.gsis.gr της Γ.Γ.Π.Σ. με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
3. Εφόσον υπάρξουν εμπρόθεσμες τροποποιήσεις σε υποβληθείσες, με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή με μαγνητικό μέσο, οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. (αρχείο) , ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία της τελευταίας υποβολής του τροποποιημένου αρχείου. Στις περιπτώσεις αυτές, η υποβολή νέου αρχείου διαγράφει το προηγούμενο.

 

 

¶ρθρο 6
Αποδεικτικό υποβολής


Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου ως αποδεικτικό υποβολής θα εμφανίζονται και θα εκτυπώνονται:

1. Το οικονομικό έτος αναφοράς.
2. Ο αριθμός παραλαβής (αριθμός πρωτοκόλλου).
3. Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία δηλούντος.
4. Ο Α.Φ.Μ. δηλούντος.
5. Ο Αριθμός Μητρώου Ανώνυμης Εταιρείας.
6. Το αντικείμενο εργασιών.
7. Το σύνολο εγγραφών αναλυτικών αμοιβών.
8. Το σύνολο των ακαθαρίστων αμοιβών
9. Το σύνολο των καθαρών αμοιβών.
10. Το σύνολο των αναλογούντων φόρων.
11. Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.

 

 

¶ρθρο 7
Αναστολή της πιστοποίησης


1. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αναστέλλει την πιστοποίηση του υπόχρεου σε υποβολή εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας απόφασης ή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα ή παραβιάστηκαν φορολογικές διατάξεις.
2. Η σχετική απόφαση περί αναστολής της πιστοποίησης (απενεργοποίηση) κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ο οποίος, στην περίπτωση αυτή, υποβάλλει το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων με την αντίστοιχη οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ή το αποστέλλει στην Γ.Π.Π.Σ., κατά περίπτωση.

 

 

 

¶ρθρο 8
Ηλεκτρονική ταυτοποίηση


Η ηλεκτρονική μορφή του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων διαβιβάζεται κρυπτογραφημένη και ταυτοποιείται μονοσήμαντα με το όνομα και τον κωδικό χρήστη.

 

 

 

¶ρθρο 9
Έλεγχος – Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.


1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., αμέσως μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. και του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής στο υποσύστημα TAXIS –Εισόδημα
2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., για το αναλυτικό περιεχόμενο των οριστικών υποβληθεισών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. και του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, ανά υπόχρεο, και έχει πρόσβαση σε αυτές.
3. Η Γ.Γ.Π.Σ. υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. και του δευτέρου αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων
4. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 2238/1994 περί «Φορολογίας Εισοδήματος» όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν.

 

 

 

¶ρθρο 10
Ισχύς της Απόφασης


1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από το οικονομικό έτος 2006, για αποδοχές γενικά από μισθωτές υπηρεσίες που αφορούν το διάστημα από 1/1/2005 έως 31/12/2005.
2. Ειδικά για το οικονομικό έτος 2006, για υποχρέους που απασχολούν περισσότερους από είκοσι μισθωτούς (20) ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε περισσότερους από είκοσι συνταξιούχους, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. καθώς και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου (όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση) ή με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ. (όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση), παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2006.
3. Επίσης για το οικονομικό έτος 2006, σε υποχρέους που απασχολούν ολιγότερους από είκοσι μισθωτούς (20) ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε ολιγότερους από είκοσι συνταξιούχους δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή με χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου αλλά παρέχεται η ευχέρεια, εφόσον το επιθυμούν, της ηλεκτρονικής υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. καθώς και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου (όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση) ή με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ. (όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση), με παράλληλη παράταση της προθεσμίας υποβολής τους μέχρι 30 Ιουνίου 2006.
Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι της παρούσας παραγράφου επιλέγουν τον τρόπο υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. καθώς και του β΄ αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών, τον οριζόμενο με τις
Α.Υ.Ο. 1104564/2623/Α0012/ΠΟΛ. 1154/2004 και 1077209/1542/Α0012/ΠΟΛ. 1229/2002 (στην Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα συνοδευόμενα από το β΄ αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων), η προθεσμία υποβολής τους είναι αυτή που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του Ν. 2238/1994, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους.
4. Τέλος για το οικονομικό έτος 2006, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του β΄ αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών από μη υπόχρεους σε υποβολή οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2006.
5. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

Σχετικά άρθρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό. Learn more

I understand
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm