Open menu
03 | 05 | 2024

ΙΚΑ 24/03/2006

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11

 

Θέμα: Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από δέκα επτά (17) Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

 

Σας κοινοποιούμε την με αριθ. ΔΙΑΔΠ/Ε/2097/31-1-06 (ΦΕΚ108/Β΄/31-1-06) Κοινή Υπουργική Απόφαση και την με αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/3595/15-2-06 Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. που μας διαβίβασε η Γ.Γ.Κ.Α. με τα με αριθ. Φ80000/4258/239/20-2-06, Φ80000/4938/293/27-2-06 έγγραφά της και σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν.3242/04 που σκοπό έχουν την απλούστευση διαδικασιών για τον πολίτη, με την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών μεταξύ των υπηρεσιών, έχουν εκδοθεί Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (σχετ. Εγκ. 42,48,53,58,61,74/05) με τις οποίες καθορίζονται ανά Υπουργείο τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις άλλες υπηρεσίες όπου αυτά απαιτούνται για την έκδοση διοικητικής πράξης.
Με την κοινοποιούμενη Υπουργική Απόφαση καθορίζονται δικαιολογητικά 17 Ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τα οποία θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις καθύλη αρμόδιες οργανικές μονάδες των Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμού.
Όσο αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα δικαιολογητικά που ορίζονται από την Κ.Υ.Α. και θα πρέπει να αναζητούνται αυτεπάγγελτα και όχι από τους πολίτες είναι:

- Βεβαίωση μη απογραφής
- Βεβαίωση ημερομηνίας απογραφής στο Ίδρυμα

Αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση των Βεβαιώσεων αυτών είναι η Δ/νση Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής στην οποία θα πρέπει να απευθύνονται οι άλλες υπηρεσίες για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.
Ο αριθμός της συσκευής τηλεομοιοτυπίας (FAX) στην οποία θα αποστέλλουν το ειδικό για την κάθε περίπτωση έντυπο που ορίζεται στο παράρτημα της Κ.Υ.Α. καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου για πληροφορίες είναι:

FAX: 2107783037
Τηλ.: 210 7754726
Αρμόδια Υπάλληλος : Λεωνιδοπούλου Στυλιανή

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ.Υ.Α. οι αρμόδιες υπηρεσίες για την διεκπεραίωση της υπόθεσης του πολίτη για την οποία απαιτούνται οι προαναφερόμενες Βεβαιώσεις θα πρέπει να απευθύνονται στην Δ/νση Εφαρμογών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στο προαναφερόμενο FAX, εντός 24ώρου από την υποβολή της αίτησης του πολίτη. Μετά από σχετική επισήμανση της Δ/νσης Εφαρμογών και σε ότι αφορά τα στοιχεία του πολίτη που θα αναγράφονται στο σχετικό έντυπο, διευκρινίζουμε ότι, όταν πρόκειται για παντρεμένες γυναίκες να αναφέρονται και τα δύο επώνυμα (το δικό της και του συζύγου) ενώ αν πρόκειται για αλλοδαπούς θα πρέπει τα στοιχεία να είναι στα λατινικά και στα ελληνικά, επειδή είναι καταχωρημένα στο αρχείο μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η Δ/νση Εφαρμογών θα αποστέλλει εντός 48ωρών στην αιτούσα – αρμόδια υπηρεσία την σχετική Βεβαίωση με τηλεομοιοτυπία.
Όπως είναι γνωστό η Δ/νση Εφαρμογών (πρώην Δ/νση Πληροφορικής) εφαρμόζει ήδη τα τελευταία χρόνια την διαδικασία αυτή και αποστέλλει με FAX τις σχετικές Βεβαιώσεις είτε απευθείας σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) είτε στον Πολίτη μέσω Κ.Ε.Π. ή μέσω των μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Μετά την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να απευθύνεται στα Κ.Ε.Π. ή στις μονάδες μας για την χορήγηση των δύο Βεβαιώσεων αυτών, αφού θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις άλλες υπηρεσίες κατά τα προαναφερόμενα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εξακολουθούν να αναζητούν και τα ασφαλιστικά ταμεία να εκδίδουν τις σχετικές βεβαιώσεις μόνο για πολίτες οι οποίοι τα χρειάζονται για άλλους λόγους (π.χ. πρόσληψή τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λ.π.) ή για όσους δεν επιθυμούν την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.
Το ίδιο θα εφαρμόζεται και για τα δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται στην Κ.Υ.Α. και αφορούν τους άλλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Κατά συνέπεια εφόσον για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τις μονάδες μας, απαιτείται κάποιο από τα αναφερόμενα στην Κ.Υ.Α. δικαιολογητικά που εκδίδουν οι άλλοι Ασφαλιστικοί Φορείς, αυτά δεν θα τα προσκομίζουν οι πολίτες αλλά θα πρέπει οι μονάδες μας να τα αναζητούν αυτεπάγγελτα από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς εφαρμόζοντας την περιγραφόμενη σ΄ αυτή διαδικασία.
Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν με FAX στον αρμόδιο Ασφαλιστικό Οργανισμό το ειδικό έντυπο ανάλογα με την κάθε περίπτωση το οποίο υπάρχει στο παράρτημα της Κ.Υ.Α. εντός 24ώρου από την υποβολή, της αίτησης, του πολίτη και ο άλλος Ασφαλιστικός Οργανισμός θα πρέπει να αποστέλλει με FAX εντός 48ωρών την σχετική βεβαίωση, η οποία επικυρώνεται σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3230/04.( τα έγγραφα που διακινούνται με τηλεομοιοτυπία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμίδας επιτρέπεται να επικυρώνονται από τον εξουσιοδοτούμενο υπάλληλο της υπηρεσίας προς την οποία αποστέλλονται και να έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου).
Στην περίπτωση, κατά την οποία υπάρχουν περισσότερα του ενός αιτήματα για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση βεβαιώσεων από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να τα ομαδοποιούν στο ίδιο έγγραφο. Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο έγγραφο μπορεί να ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικών ταμείων περισσοτέρων πολιτών, εφόσον πρόκειται να εκδοθεί για τον καθένα από αυτούς, παρόμοια διοικητική πράξη για την έκδοση της οποίας απαιτείται η συνυποβολή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται το πρωτότυπο προωθείται η διαδικασία για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης με βάση το αντίγραφο (επικυρωμένη τηλεομοιοτυπία) μέχρι την λήψη του πρωτοτύπου οπότε εκδίδεται η τελική διοικητική πράξη.
Η εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης αρχίζει από 31 Μαρτίου 2006.
Από το άρθρο 4 αυτής ορίζεται ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να ορίσουν τους αριθμούς των συσκευών τηλεομοιοτυπίας για την υποδοχή των αιτημάτων αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακόμα στην διάθεσή μας.
Πρόκειται να κοινοποιηθούν άμεσα μέσω του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.

Αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/2097 /31-1-06 ΦΕΚ 108
Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από δέκα−επτά (17)
Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας
Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και
Κοινωνικής Προστασίας.
 



¶ρθρο 1


1. Τα ακόλουθα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποφάσεις κ.λπ.) δέκα−επτά(17) Ασφαλιστικών Ταμείων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τα οποία αναφέρονται κατά φορέα στην απόφαση αυτή και στα παραρτήματα που τη συνοδεύουν (1−18), αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τις καθ’ ύλη αρμόδιες, για την έκδοση των τελικών διοικητικών πράξεων, οργανικές μονάδες των Υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων Υπηρεσιών, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ήτοι:

IΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΕΤΑΜ (ΙΚΑ−ΕΤΑΜ)

−Βεβαίωση μη απογραφής.
−Βεβαίωση ημερομηνίας απογραφής στο Ίδρυμα.

Απαιτούμενα στοιχεία για την έκδοση των παραπάνω βεβαιώσεων. Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης και Α.Μ.
 


Παραλείπετε πίνακας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15/2/06

Αρ.Πρωτ.:3595
 

Θέμα: «Αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από δέκα-επτά (17) Ασφαλιστικούς Οργανισμούς αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας»


Σας πληροφορούμε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 3242/04 (ΦΕΚ 102/Α724-5-2004), εκδόθηκε η υπ' αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/2097/31-1-06 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 108/Β731-1-06 και ισχύει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της.
Σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι 74 βεβαιώσεις των δέκα - επτά (17) ασφαλιστικών ταμείων, ως δικαιολογητικά έκδοσης διοικητικών πράξεων, αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.
Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των ανωτέρω βεβαιώσεων έχει την έννοια ότι η αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία απευθύνει αίτημα προς τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το αντίστοιχο έντυπο και τους όρους που περιέχονται στην απόφαση, για την έκδοση και αποστολή προς αυτήν των αντιστοίχων πιστοποιητικών. Είναι σαφές, σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις των αναγραφόμενων ασφαλιστικών ταμείων δεν υποβάλλονται εφεξής ως απαιτούμενα δικαιολογητικά από τον πολίτη, συνημμένα με την αίτηση του, αλλά αναζητούνται από την υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης.
Οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες πλέον αναζητούνται αυτεπάγγελτα είναι οι εξής:

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ-ΕΤAM (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)

-Βεβαίωση μη απογραφής.
-Βεβαίωση ημερομηνίας απογραφής στο Ίδρυμα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (Ο.Γ.Α.)

-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη. -Βεβαίωση ασφάλισης ή μη. -Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
-Βεβαίωση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για φορολογική χρήση. -Βεβαίωση για το ύψος των χορηγούμενων μηνιαίων συνταξιοδοτικών παροχών.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Τ.Ε. (TAIL OTE)

-Βεβαίωση ποσού κύριας σύνταξης.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.
-Βεβαίωση καταβολής ή μη επιδομάτων.
-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη.
-Βεβαίωση διαγραφής.
-Βεβαίωση διαγραφής μέλους οικογένειας ασφαλισμένου.
-Βεβαίωση ημερομισθίων ασφ/νου για χορήγηση δάνειου από τον Ο.Ε.Κ..
-Βεβαίωση ποσού επικουρικής σύνταξης από τον ΕΛΕΑ.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη από τον ΕΛΕΑ.
-Βεβαίωση χρόνου επικουρικής ασφάλισης.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Τ.Σ.Α.Υ.)

Από την Δ/νση Συντάξεων - Πρόνοιας :

-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη (γήρατος, θανάτου, ανικανότητας).
-Βεβαίωση χορήγησης επιδομάτων ή μη και εξόδων κηδείας.
-Αντίγραφο συνταξιοδοτικής απόφασης.
-Βεβαίωση ποσού σύνταξης.

Από την Δ/νση Ασθένειας:

-Βεβαίωση υπαγωγής στην περίθαλψη του Ταμείου για τον ασφαλισμένο και προστατευόμενα μέλη του.
-Βεβαίωση διαγραφής από την περίθαλψη του Ταμείου για τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη του.

Από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών:

-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Βεβαίωση μη οφειλής για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Ετήσια βεβαίωση καταβολής εισφορών μέσω τραπεζών για τη χρησιμοποίηση της στις Δ.Ο.Υ..

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Ε.Α.Δ.Υ.)

-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη . -Βεβαίωση μηνιαίας επικουρικής σύνταξης.
-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. -Βεβαίωση διαδοχικής ασφάλισης.
-Βεβαίωση υπολοίπου οφειλής δανείου. -Βεβαίωση για φορολογική χρήση.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Α.Ξ.Υ.)

-Βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας στο ΤΑΞΥ .
-Βεβαίωση διαγραφής από το ΤΑΞΥ.
-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για την εφορία, διάρκειας ισχύος ενός έτους για την θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.
-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας ισχύος τριών μηνών για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν οφείλουν στο ΤΑΞΥ, για τις Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες κ.λ.π.
-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας ισχύος ενός μηνός για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους στο ΤΑΞΥ, για τις Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.
-Βεβαίωση οφειλής μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης τους για όλες τις ξεν/κές επιχειρήσεις που οφείλουν.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Α.Ν.Π.Υ.)

-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.
-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη. -Βεβαίωση ποσού σύνταξης.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.)

-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη.
-Χορήγηση αριθμού μητρώου του ασφαλισμένου στο Ταμείο .
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ (ΤΑ.Π.Α.Ε.Λ.)

-Βεβαίωση ασφάλισης για τον κλάδο ασθένειας και πρόνοιας.
-Βεβαίωση ασφάλισης για κύρια σύνταξη.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.
-Βεβαίωση ποσού σύνταξης.
-Βεβαίωση διαγραφής από το Ταμείο.
-Βεβαίωση προϋπηρεσίας τέως υπαλλήλου του Ταμείου.
-Δελτίο διαδοχικής ασφάλισης.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Α.Δ.Κ.Υ.)

-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης για τους εν ενεργεία υπαλλήλους των Δήμων, Κοινοτήτων, υπαλλήλων των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης για τους βοηθηματούχους του Ταμείου.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Τ.Π.Δ.Θ.)

-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
-Βεβαίωση ασφάλισης.
-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης.
-Βεβαίωση για διαφορά εξόδων νοσηλείας για φορολογική χρήση.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Τ.Π.Δ.Π.)

-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη στο κλάδο ασθένειας και πρόνοιας του Ταμείου.
-Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Τ.Ε.Α.Η.Ε.)

-Βεβαίωση ποσού σύνταξης.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ

-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη.
-Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.
-Βεβαίωση ποσού σύνταξης.
-Βεβαίωση ασφάλισης ή διακοπής ασφάλισης εξαρτωμένων μελών.
-Βεβαίωση ποσοστού ανικανότητας.
-Βεβαίωση ποσού χορηγηθέντων δανείων.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

-Βεβαίωση υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του Ταμείου βάσει της εκδοθείσας άδειας λειτουργίας
πρατηρίου υγρών καυσίμων. -Βεβαίωση συνταξιοδότησης ή μη.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Τ.Α.Π.Ε.Τ.Ε.)

-Βεβαίωση ασφάλισης ή μη στον κλάδο ασθένειας. -Βεβαίωση οικονομικής ενίσχυσης σε ασφαλισμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (επίδομα συμπαράστασης).

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ- ΠΕΙΡΑΙΑ (Τ.Σ.Π. ΗΣΑΠ)

-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης.
-Βεβαίωση ποσού σύνταξης.

Ενόψει της εφαρμογής της προαναφερθείσας απόφασης, οι υπηρεσίες, οφείλουν:

1) Να τροποποιήσουν τα σχετικά έντυπα των αιτήσεων τους, στα οποία αναγράφονται οι προαναφερθείσες βεβαιώσεις ως συνημμένο δικαιολογητικό, ώστε να αναγράφεται εμφανώς, η δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερόμενου πολίτη. Η δήλωση της σχετικής εξουσιοδότησης από τον πολίτη γίνεται με σημείωση σχετικής ένδειξης επί του εντύπου της αίτησης και δε συντάσσεται ξεχωριστή δήλωση - εξουσιοδότηση πχ:

«Εφόσον επιθυμείτε την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, από την υπηρεσία, δικαιολογητικών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3242/2004 σημειώστε στο ανάλογο τετράγωνο: 􀀹 «Βεβαίωση…..»
Οι υπηρεσίες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα χρησιμοποίησης των σύγχρονων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών, οφείλουν να προβούν στη μετατροπή του διοικητικού εγγράφου που πληροί τον διοικητικό τύπο του Παραρτήματος (1-17), σύμφωνα με όσα αναφέρονται παρακάτω, σε ηλεκτρονική μορφή.
2) Να απευθύνουν το έγγραφο για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών ταμείων, προς την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.
3) Τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόζουν τη διάταξη της παρ. δ του άρθρου 2 της ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/Ε/2097/31-1-06 για τη διακίνηση των πιστοποιητικών με τηλεομοιότυπο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο άρθρο 14 του Ν. 2672/1998 (ΦΕΚ 298/Α) 4) Οι υπηρεσίες οι οποίες παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων να εφαρμόζουν τη διάταξη της παρ. ε του άρθρου 2 της ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/Ε/2097/31-1-06 για την επικύρωση των πιστοποιητικών που λαμβάνονται μέσω τηλεμοιοτυπίας σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο άρθρο 10 του Ν.3230/2004.

Διαδικασία αναζήτησης των δικαιολογητικών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς

1) Η Υπηρεσία, η οποία, προκειμένου να κρίνει αίτημα πολίτη, οφείλει να αναζητήσει αυτεπάγγελτα τη βεβαίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, πρέπει να αποστείλει το αίτημα του πολίτη προς το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο, εντός 24 ωρών οπό την παραλαβή του αιτήματος του πολίτη.
Η αναζήτηση αυτή διενεργείται με έγγραφο, το οποίο πληροί τον διοικητικό τύπο του παραρτήματος (Ι) της σχετικής ΚΥΑ, η οποία επισυνάπτεται και στην παρούσα εγκύκλιο. Η συμπλήρωση του συνόλου των στοιχείων τα οποία απαιτούνται από το έγγραφο αυτεπάγγελτης αναζήτησης είναι υποχρεωτική.
Στην περίπτωση, κατά την οποία υπάρχουν περισσότερα τους ενός αιτήματα για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση βεβαιώσεων ασφαλιστικών ταμείων, μπορούν να ομαδοποιηθούν στο ίδιο έγγραφο. Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο έγγραφο μπορεί να ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικών ταμείων περισσοτέρων πολιτών, εφόσον πρόκειται να εκδοθεί για τον καθένα από αυτούς, παρόμοια διοικητική πράξη για την έκδοση της οποίας απαιτείται η συνυποβολή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.
2) Το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο, εντός 48 ωρών από την λήψη του συγκεκριμένου εγγράφου, οφείλει να αποστείλει με τηλεομοιοτυπία την εν λόγω βεβαίωση του ασφαλιστικού ταμείου στην Υπηρεσία η οποία το έχει αναζητήσει.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται το πρωτότυπο της βεβαίωσης του ασφαλιστικού ταμείου, βάσει ειδικών διατάξεων, προωθείται η όλη διαδικασία με βάση το αντίγραφο, μέχρι την λήψη του πρωτοτύπου, οπότε και εκδίδεται η οριστική διοικητική πράξη (άρθρο 2 παράγραφος ε της παραπάνω αναφερόμενης ΚΥΑ).
Υπενθυμίζουμε ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εξακολουθούν να αναζητούν και τα ασφαλιστικά ταμεία να εκδίδουν τις σχετικές βεβαιώσεις μόνο για πολίτες οι οποίοι τα χρειάζονται για άλλους λόγους (π.χ. πρόσληψη τους σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.) ή για όσους δεν επιθυμούν την αυτεπάγγελτη αναζήτηση τους.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούνται:

  • Τα Υπουργεία να ενημερώσουν τους φορείς που εποπτεύουν, κοινοποιώντας την παρούσα εγκύκλιο, για την εφαρμογή της παραπάνω αναφερόμενης Κοινής Απόφασης των Υφυπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α και του Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

  • Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εφαρμόσουν πιστά την εν λόγω ΚΥΑ, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των βεβαιώσεων των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων.

  • Η Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσει και να συντονίσει τους Δήμους, τις Κοινότητες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την πιστή τήρηση των ανωτέρω.

Το σύνολο του πληροφοριακού υλικού που αφορά στην παρούσα εγκύκλιο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΔ&ΗΔ www.gspa.gr στη θέση: Δημόσια Διοίκηση > Εκσυγχρονισμός > Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών.
Τέλος, σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ζητηθούν στοιχεία για το βαθμό εφαρμογής των ανωτέρω από όλες τις Υπηρεσίες ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσης, ενώ για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες, η υπηρεσία μας βρίσκεται στην διάθεση σας.

 


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Απόστολος Ανδρεουλάκος

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm