Open menu
28 | 04 | 2024

ΙΚΑ 31/05/2006

Γ.Ε.: Α23/592/31/5/2006

 

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις επί θεμάτων ασφάλισης που αφορούν την υπ΄αρ.160/3-1-06 Κ.Υ.Α.


Με την υπ΄ αριθμ. 160/3-1-06 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας προσδιορίσθηκαν, ως γνωστόν, μεταξύ άλλων και οι ημέρες ασφάλισης ανά έτος στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., τις οποίες πρέπει να έχουν ανά επαγγελματική κατηγορία οι υπήκοοι τρίτων χωρών για την ανανέωση άδειας διαμονής τους σύμφωνα με τον ν. 3386/05, καθώς και τα έντυπα, στα οποία απεικονίζεται η ασφάλισή τους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση 1α της Κ.Υ.Α. υπάγονται οι κάτοχοι άδειας διαμονής για εργασία με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη και για ορισμένο είδος απασχόλησης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/51, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4476/65, στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια τα πρόσωπα τα οποία μέσα στα όρια της χώρας παρέχουν εξαρτημένη εργασία έναντι αμοιβής.
Η σχέση της εξαρτημένης εργασίας δημιουργείται όταν ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του τελεί υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση του εργοδότη προς τον οποίο παρέχεται η εργασία ή τον αντιπρόσωπό του, οι οποίοι δύνανται να καθορίζουν τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο παροχής εργασίας του.
Ο βαθμός της εξάρτησης δεν ερευνάται, δεδομένου ότι, κατά την νομοθεσία του Ι.Κ.Α., για την δημιουργία της ασφαλιστικής σχέσης δεν απαιτείται στενή προσωπική εξάρτηση, αλλά αρκεί και χαλαρή τοιαύτη.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Στην περίπτωση 1β της Κ.Υ.Α. υπάγονται οι απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες και συγκεκριμένα οι τρεις ακόλουθες κατηγορίες :

α) οι οικοδόμοι

β) οι αποκλειστικές νοσοκόμες και

γ) οι εργαζόμενοι κατ΄ οίκον του εργοδότη.

Οικοδόμοι είναι οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές ή τεχνικές εν γένει εργασίες πάσης φύσεως.
Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναγνωρισθούν από το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (Α.Α.Λ.Α.), το οποίο είναι χρώματος ερυθρού (και στο οποίο αναγράφεται ότι είναι απασχολούμενοι σε Οικοδομοτεχνικά Έργα) ή από τα έντυπα που στη συνέχεια αναλύονται.
Προσδιοριστικό, επίσης, στοιχείο είναι το πακέτο κάλυψης 781, το οποίο αναγράφεται στα έντυπα που απεικονίζεται η ασφάλιση.
Αποκλειστικές νοσοκόμες είναι πρόσωπα τα οποία είναι εφοδιασμένα με άδεια εργασίας που χορηγεί το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και απασχολούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές.
Στοιχείο από το οποίο τα εν λόγω πρόσωπα μπορούν να αναγνωρισθούν είναι το χορηγούμενο από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. μπλόκ αποδείξεων που πρέπει να φέρει απαραιτήτως σχετική θεώρηση στην τελευταία σελίδα.
Εργαζόμενοι κατ΄ οίκον του εργοδότη (σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς) είναι τα πρόσωπα τα οποία παρέχουν ειδικές υπηρεσίες στον εργοδότη και τα μέλη οικογενείας του όπως π.χ. καθαρίστριες, παραδουλεύτρες, baby sitters, κηπουροί σε μονοκατοικίες, συνοδοί ηλικιωμένων, νοσηλευτές που παρέχουν απλές νοσηλευτικές υπηρεσίες κ.λ.π..
Η αναγνώριση των ως άνω προσώπων ως ανηκόντων σε αυτή την κατηγορία γίνεται α) με το πακέτο κάλυψης 170 το οποίο αναγράφεται στα έντυπα στα οποία απεικονίζεται η ασφάλιση ( και για τα οποία ακολουθεί ανάλυση) καθώς επίσης και β) με το δελτίο παροχής υπηρεσιών, το οποίο στην τελευταία του σελίδα φέρει θεώρηση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξη της ασφάλισής τους.
Στην περίπτωση 1γ της Κ.Υ.Α. υπάγονται τα πρόσωπα που απασχολούνται με παροχή υπηρεσιών ή σύμβαση έργου, αλλά ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Πρόσωπα απασχολούμενα με παροχή υπηρεσιών και υπαγόμενα υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. είναι, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 1902/90, τα πρόσωπα που απασχολούνται και αμείβονται με το κομμάτι (φασόν), όπως είναι οι μεταφραστές που αμείβονται με το κομμάτι (σελίδα κ.λ.π.), οι δακτυλογράφοι, οι ερευνητές αγοράς, οι απασχολούμενοι με στατιστικές μελέτες κ.λ.π.
Από τα πρόσωπα που απασχολούνται και αμείβονται με το κομμάτι εξαιρούνται από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. :

α) Όσοι χρησιμοποιούν βοηθητικά πρόσωπα τα οποία ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. ή σε άλλο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών
β) Όσοι συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις :

1. Δηλώνουν στην εφορία εισόδημα από Δ΄ πηγή

2. Είναι γραμμένοι στο αντίστοιχο με τον κλάδο τους επιμελητήριο
3. Διαθέτουν επαγγελματική εγκατάσταση εκτός της κατοικίας τους.

Πρόσωπα απασχολούμενα με σύμβαση έργου και υπαγόμενα στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. είναι, σύμφωνα με το άρθρο τέταρτο του ν.1305/82, τα πρόσωπα που απασχολούνται ή παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή, είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με σχέση σύμβασης έργου, εφόσον για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου Ταμείου κύριας ασφάλισης. Πρόκειται για τα πρόσωπα εκείνα των οποίων το αντικείμενο της σύμβασής τους είναι η παροχή της προσωπικής τους εργασίας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα με τις οδηγίες του εργοδότη σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.
Δηλαδή πρόκειται για πρόσωπα που παρέχουν συνήθως την εργασία τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που απαντώνται στις μισθώσεις εργασίας.
Επισημαίνουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.3144/03, καθορίζεται το Τ.Ε.Β.Ε. (Ο.Α.Ε.Ε.) ως φορέας υποχρεωτικής ασφάλισης των απασχολουμένων με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου Τομέα του άρθρου 51 του ν.1892/90, όπως ισχύει, σε επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. καθώς και σε ερευνητικούς, τεχνολογικούς φορείς του ν.1514/85 για δράσεις που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Τα έντυπα, στα οποία απεικονίζεται η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. είναι τα ακόλουθα :

α) Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (Α.Α.Λ.Α.)
Η απεικόνιση της ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. γίνεται εν γένει (για όλους τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις) στο «Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης» (Α.Α.Λ.Α.), το οποίο αναγράφει τα προσωπικά στοιχεία τους, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων του Ιδρύματος και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ (συνημμένο υπόδειγμα Νο 1).
Το Α.Α.Λ.Α. είναι έντυπο με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, στο οποίο απεικονίζεται η ηλεκτρονικά τηρούμενη ασφαλιστική ιστορία κάθε ασφαλισμένου από 1/1/2002 και εντεύθεν, όπως αυτή προκύπτει από την μηχανογραφική επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), που υποβλήθηκαν από τον εργοδότη του, αλλά και από την καταχώρηση των Εκθέσεων Ελέγχου των Πράξεων Επιβολής Εισφορών, που συντάσσουν οι μονάδες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. για αντίστοιχες περιόδους απασχόλησης.
Το Α.Α.Λ.Α. περιέχει τα στοιχεία του εργοδότη, τις αποδοχές του εργαζόμενου, τις ημέρες ασφάλισης, τον κωδικό πακέτου κάλυψης, τις εισφορές και τα λοιπά στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των Α.Π.Δ.

Το Α.Α.Λ.Α. αποστέλλεται ταχυδρομικά στην διεύθυνση της έδρας του εργοδότη, ο οποίος οφείλει να το παραδώσει αμέσως στον εργαζόμενο.
Απωλεσθέντα Α.Α.Λ.Α. επανεκδίδονται μετά από σχετική αίτηση του ασφαλισμένου στο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. της κατοικίας του.
β) Βεβαίωση εργοδότη
Σε περίπτωση κατά την οποία ασφαλισμένος έχει ανάγκη εκτάκτως τα στοιχεία απασχόλησής του και ασφάλισής του, πριν από την έκδοση του αντίστοιχου Α.Α.Λ.Α., ο εργοδότης του υποχρεούται να συντάξει και να του παραδώσει εις τριπλούν το ειδικό τυποποιημένο έντυπο «Βεβαίωση εργοδότη» (συνημμένο υπόδειγμα Νο 2), το οποίο περιέχει στοιχεία (προσωπικά, απασχόλησης και ασφάλισης) ίδια με αυτά καταχωρούνται στην Α.Π.Δ. της αντίστοιχης χρονικής περιόδου.
Προκειμένου η «Βεβαίωση εργοδότη» να έχει αποδεικτική ισχύ, θα πρέπει να φέρει σφραγίδα θεώρησης με την ένδειξη «Ακριβές αντίγραφο εκ του κατατεθέντος στην Υπηρεσία μας πρωτοτύπου», από το Τμήμα Εσόδων του Υποκ/τος Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. στο οποίο ανήκει η έδρα ή το απογεγραμμένο παράρτημα του συγκεκριμένου εργοδότη.
γ) Λογαριασμός Ασφαλισμένου
Αποτελεί μηχανογραφική εκτύπωση της ασφαλιστικής ιστορίας που τηρείται (κατά μήνα) από 1/1/2002 και εντεύθεν για κάθε ασφαλισμένο.
Για να έχει αποδεικτική ισχύ, πρέπει να φέρει σχετική σφραγίδα θεώρησης από το Υποκ/μα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που το εξέδωσε.
δ) Βεβαίωση Ασφάλισης
Σε περιπτώσεις ασφαλιστικής τακτοποίησης εργαζόμενου από τα ασφαλιστικά όργανα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., επειδή ο εργοδότης του, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τον καταχώρησε σε Α.Π.Δ., χορηγείται από το οικείο Τμήμα Εσόδων του Ιδρύματος και αφού η αντίστοιχη Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) καταστεί οριστική, το έντυπο «Βεβαίωση ασφάλισης» (συνημμένο υπόδειγμα Νο 3), το οποίο έχει πλήρη αποδεικτική δύναμη.
Μετά την μηχανογραφική επεξεργασία των εν λόγω Π.Ε.Ε. εκδίδονται τα αντίστοιχα Α.Α.Λ.Α., το περιεχόμενο των οποίων είναι ίδιο με αυτό των προαναφερόμενων «Βεβαιώσεων ασφάλισης».
ε) Δελτίο Ασφαλιστικής Ταυτότητας και Εισφορών (Δ.Α.Τ.Ε.)

Αποτελεί έντυπο χορηγούμενο από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., στο οποίο για περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2001 οι εργοδότες επικολλούσαν ένσημα για την ασφάλιση των εργαζομένων τους και από 1/1/2002 και εντεύθεν οι Υπηρεσίες του Ιδρύματος απεικονίζουν με ειδική σφραγίδα την ασφάλιση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων ( δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κ.λ.π.).

Ειδικώς για τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους η απεικόνιση της ασφάλισης από 1/1/2002 και εντεύθεν γίνεται στα εξής έντυπα :

α) «Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης» με την ένδειξη «Απασχολουμένων σε οικοδομοτεχνικά έργα» που εκδίδεται από την Μηχανογράφηση ανά τετράμηνο (Α΄, Β΄, Γ΄) στο οποίο, εκτός των ατομικών στοιχείων των ασφαλισμένων και του Αριθμού Μητρώου, εμφανίζεται ο χρόνος πραγματικής απασχόλησής τους κατά μισθολογική περίοδο (μήνας), οι ημέρες προσαύξησης (ποσοστό 20%) καθώς και οι ημέρες ασφάλισης για άδεια, προσδιορίζεται δε με την ένδειξη «ΣΥΝΟΛΑ» ο συνολικός χρόνος ασφάλισης του αποσπάσματος (συνημμένο υπόδειγμα Νο 4).
Το Α.Α.Λ.Α. αποστέλλεται ταχυδρομικά στη διεύθυνση κατοικίας τους.
β) «Λογαριασμός ασφαλισμένου» στον οποίο εμφανίζεται ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης κατά μισθολογική περίοδο (μήνας) καθώς και η προσαύξηση ημερών ασφάλισης (20%).
Για να προσδιορισθεί ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που αναφέρεται στο λογαριασμό αυτό, πρέπει στο σύνολο ημερών εργασίας και της προσαύξησης (ημέρες πραγματικής απασχόλησης + προσαύξηση 20%) να προστεθούν και οι ημέρες αδείας με την χρήση του παρακάτω πίνακα:

 

ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΗ.Α. ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΗ.Α.
1 - 6 0 46 - 58 4 98 - 110 8
7 - 19159 - 715111 - 123 9
20 - 32272 - 846124 - 13610
33 - 453 85 - 977 137 - 14911
    150 - 16212

 

γ) Χειρόγραφη «Βεβαίωση Ασφάλισης», που εκδίδεται από τα Υποκ/τα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., στην οποία επίσης προσδιορίζονται οι ημέρες πραγματικής απασχόλησης κατά μισθολογική περίοδο (μήνας), η προσαύξηση ημερών ασφάλισης και οι ημέρες ασφάλισης για άδεια (συνημμένο υπόδειγμα Νο 5).

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm