Open menu
19 | 03 | 2024

Αθήνα 07/09/2020
ΚΥΑ: 28700/1559


ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων.

 

Αποφασίζουμε τον προσδιορισμό της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των εποχικά εργαζομένων, ως ακολούθως:

 

Άρθρο 1
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης του Μηχανισμού ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3γ και 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104)


1. Για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που εντάσσονται στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104) «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», εφαρμόζονται τα εξής:
2. Για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 30.6.2020, ένταξης μισθωτών στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν ποσοστό 40% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο ένταξης των εργαζομένων στον ανωτέρω Μηχανισμό και δεν απασχολούνται και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.

Το ποσοστό 60% των εργοδοτικών εισφορών που υπολείπεται, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Οι εργοδότες καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών που εντάσσονται στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 30.6.2020 το ποσό της μείωσης (επιδότησης) της εργοδοτικής εισφοράς, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον ανωτέρω Μηχανισμό δεν απασχολούνται.

Οι λεπτομέρειες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
4. Για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον ανωτέρω Μηχανισμό δεν απασχολούνται, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020 το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον ανωτέρω Μηχανισμό δεν απασχολούνται.

Οι λεπτομέρειες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
5. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 2, 3 και 4 του παρόντος.
6. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

Άρθρο 2
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 31 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104)


1. Για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που εντάσσονται στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 31 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104) «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», εφαρμόζονται τα εξής:
2. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον πραγματοποιηθέντα μειωμένο χρόνο εργασίας των εργαζομένων, υπολογιζόμενες επί των ονομαστικών τους αποδοχών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη) που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στο Μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού τους, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Οι ανωτέρω εργοδότες καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών που αντιστοιχούν στον συμβατικό χρόνο εργασίας κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν, εντασσόμενοι στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εισφορών.

Οι λεπτομέρειες του κωδικού ειδικού τύπου αποδοχών και οδηγίες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
4. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 2 και 3 του παρόντος.
5. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, για την περίπτωση που προβλέπεται στο άρθρο 31 παρ. 5 του Ν. 4690/2020 και υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται εκεί.

 

 

 

Άρθρο 3
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104)


1. Για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 32 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104) «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», εφαρμόζονται τα εξής:
2.

α. Για όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργήσουν και για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, υπολογιζόμενες επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534) για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
β. Οι εργοδότες καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου και για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή, σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534) για κάθε μήνα αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Επίσης, καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης. Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται στο 100% των εισφορών. Οι λεπτομέρειες του κωδικού ειδικού τύπου αποδοχών και οδηγίες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
γ. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2.α. και 2.β. του παρόντος.

3.

α. Για όσες επιχειρήσεις δεν επαναλειτουργήσουν για όλη την περίοδο ή μέρος αυτής από 1.6.2020 έως 30.9.2020, οι συμβάσεις των εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρείται ότι τίθενται σε αναστολή και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Μετά την 1.10.2020 οι παραπάνω δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια καταγγελίας της σύμβασης και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποστέλλει σχετικό αρχείο στον Ο.Α.Ε.Δ. για τους δικαιούχους του εποχικού επιδόματος ανεργίας.
β. Για κάθε μία μισθολογική περίοδο από 1.6.2020 έως 30.9.2020, παράγεται αυτοτελής Α.Π.Δ. με βάση τα πληροφοριακά συστήματα και τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e - ΕΦΚΑ, του Ο.Α.Ε.Δ. και λοιπών συναρμόδιων φορέων, και χωρίς υποχρέωση καμιάς περαιτέρω σχετικής ενέργειας εκ μέρους των επιχειρήσεων - εργοδοτών για τα διαστήματα που αυτοί δεν επαναλειτουργούν.
γ. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη) υπολογιζόμενου επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534,00 ευρώ για 25 ημερομίσθια ασφάλισης και με το ίδιο πακέτο κάλυψης που είχαν ασφαλιστεί στην μισθολογική περίοδο του έτους 2019.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι, που δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά την παρούσα παράγραφο, εργαστούν, καταβάλλεται αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534,00 ευρώ με αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.
δ. Ως τελική ημερομηνία παραγωγής των οικείων Α.Π.Δ. και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται η 31.12.2020.

4. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 

 

 

Άρθρο 4
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104)


1. Για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104) «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις», εφαρμόζονται τα εξής:
2. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 4690/2020 και έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30.9.2020 με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 33 του Ν. 4690/2020 , καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1.6.2020 έως 30.9.2020.
3. Οι εργοδότες καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, τις αποδοχές των εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 4690/2020 και έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30.9.2020 με μερική απασχόληση, σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών.

Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% αυτών.

Οι λεπτομέρειες του κωδικού ειδικού τύπου αποδοχών και οδηγίες συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων των Α.Π.Δ. θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
4. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 2 και 3 του παρόντος.
5. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm