Εκτύπωση

Αθήνα 18/02/2016
Αρ. πρωτ.:
2712


ΘΕΜΑ: Λογιστικός χειρισμός καταστροφής αποθεμάτων με τα ΕΛΠ.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ

Η εταιρεία προχώρησε σε καταστροφή ακαταλλήλων αποθεμάτων και εξέδωσε πρωτόκολλο καταστροφής.
Σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ. μέχρι 31/12/2014 πιστώναμε το λογαριασμό 78.11 «Αξία καταστραφέντων ακαταλλήλων αποθεμάτων» σε χρέωση του λογαριασμού 81.02.10 "Ζημιές από καταστροφή ακαταλλήλων αποθεμάτων".
Ποιος είναι ο λογιστικός χειρισμός σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Σύμφωνα με τα ΕΛΠ, το κόστος ακατάλληλων αποθεμάτων που καταστρέφονται, εφόσον η αξία των καταστρεφόμενων αγαθών κυμαίνεται στα συνήθη επίπεδα, καταχωρείται σε αύξηση του κόστους πωληθέντων στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Όταν όμως το κόστος αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και παρεκκλίνει από τα συνήθη επίπεδα, το σχετικό ποσό μπορεί να εμφανίζεται ως ζημία απομείωσης στην κατάσταση αποτελεσμάτων, ώστε να μη στρεβλώνεται το κόστος πωληθέντων και το μικτό κέρδος.
2. Στα πλαίσια των ΕΛΠ, η οντότητα δύναται να καταχωρεί την καταστροφή των αποθεμάτων σε λογαριασμό ζημίας με πίστωση των αποθεμάτων. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ύψος της ζημίας, ακολουθείται ο ενδεδειγμένος υπό (1) χειρισμός.
3. Σε ότι αφορά την καταχώρηση σε λογαριασμούς, σημειώνεται ότι στα πλαίσια των ΕΛΠ η χρήση κωδικών επαφίεται στην κρίση της οντότητας. Εάν η επιχείρηση συνεχίζει να τηρεί το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ, δύναται να συνεχίσει να διενεργεί τις εγγραφές που διενεργούσε, διασφαλίζονται ωστόσο σε κάθε περίπτωση την ορθή εμφάνιση των επιπτώσεων του γεγονότος στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τον υπό (1) χειρισμό που έχει επιλεγεί.

 

Γονική Κατηγορία: Λογιστικά
Κατηγορία: Λογιστικό Σχέδιο
Εμφανίσεις: 4194