Εκτύπωση

Ενδοκοινοτικές παραδόσεις από αγρότη-παραγωγό του ειδικού καθεστώτος

α) Ενδοκοινοτικές παραδόσεις από αγρότη-παραγωγό του ειδικού καθεστώτος
Με τα δύο νέα εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως προστέθηκαν με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 12 του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010, καθώς και τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του ίδιου άρθρου, όπως ισχύουν μετά την αντικατάσταση τους με την παράγραφο 13 του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010, προβλέπεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πωλούν αγροτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος - μέλος θεωρείται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα και για το λόγο αυτό υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (ΠΟΛ 1100/2010).

Για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών παραδόσεων, ο υπόχρεος εγγράφεται στο vies και για την παράδοση εκδίδονται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του ΚΒΣ φορολογικά στοιχεία (Δελτίο Αποστολής, Τιμολόγιο Πώλησης). Η πράξη απαλλάσσεται του ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ΦΠΑ.
Οι αγρότες αυτοί δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εφαρμογή ενός κατ΄ αποκοπή συντελεστή 5%, επί της αξίας πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους, όπως αυτή προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία. Ο τρόπος επιστροφής ενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία της ΠΟΛ 1013/2011.

Παράλληλα, οι εν λόγω αγρότες παραμένουν στο ειδικό καθεστώς για τη δραστηριότητα της αγροτικής παραγωγής τους, για την οποία δικαιούνται να λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ εφαρμόζοντας τον κατ΄ αποκοπή συντελεστή 11%, επί της αξίας των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.

Η παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση στην εμπορική δραστηριότητα γίνεται με την έκδοση ειδικού στοιχείου, στο οποίο περιλαμβάνεται το είδος, η ποσότητα, η ποιότητα, καθώς και η κανονική αξία των προϊόντων αυτών, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ.

β) Υποχρεώσεις αλλοδαπού πελάτη
Όπως προαναφέρθηκε, ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος καθίσταται υπόχρεος έκδοσης των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ΚΒΣ, για τις διενεργούμενες από αυτόν ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

Γονική Κατηγορία: Λογιστικά
Κατηγορία: Φορο - Λογιστικές Λύσεις
Εμφανίσεις: 6913