Εκτύπωση

Αθήνα 09/06/2021
Αρ. πρωτ.: 67854


ΘΕΜΑ: Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Άρθρο μόνο


1. Παρέχεται προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/27-11-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών -Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Υποδομών και Μεταφορών.
2. Η προκαταβολή παρέχεται για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας, σύμφωνα με το υπό στοιχεία 14 έγγραφο του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.
3. Η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 20% του συνόλου της εκτιμηθείσας από την αρμόδια επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημίας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 20% του ποσού της ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και για την καταβολή απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
4. Για την προκαταβολή απαιτείται η αποστολή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών συγκεντρωτικής κατάστασης πληγεισών επιχειρήσεων, καθώς και κατάστασης υπογεγραμμένης από την αρμόδια Περιφέρεια, στην οποία αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (ΙΒΑΝ), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.

Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης και την αποστολή αναλυτική κατάστασης πληγεισών επιχειρήσεων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Η αναλυτική κατάσταση περιλαμβάνει την επωνυμία και τον Α.Φ.Μ. του δικαιούχου, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει και το δικαιούμενο πληρωτέο ποσό, καθώς και το συνολικό ποσό προς πληρωμή ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.
5. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής που έχει καταβληθεί, στους δικαιούχους σύμφωνα με την παρούσα, καθορίζονται με νεότερη υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 7 και της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 4797/2021.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιχορήγησης το ποσό της προκαταβολής, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου και μέχρι την πραγματική επιστροφή του, με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1428