Open menu
29 | 03 | 2024

 ΝΟΜΟΣ 3254/2004
Ρύθμιση θεμάτων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 και άλλες διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Αθήνα, 22 Ιουλίου 2004

 

   Ευερετήριο. Επιλέξτε μέσα από την λίστα κατευθείαν το άρθρο που σας ενδιαφέρει

 

 

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
 

¶ρθρο 1
¶δειες λειτουργίας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων


1.α. Εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τη λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, μόνιμων ή προσωρινών, αθλητικών ή μη, και εκείνων που τις υποστηρίζουν (εφεξής "Εγκαταστάσεων") απαιτείται ¶δεια Ολυμπιακής Λειτουργίας (εφεξής "άδεια"). Η άδεια αυτή εκδίδεται από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για τον Αθλητισμό, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής που προβλέπεται στην παράγραφο 3 και ισχύει μέχρι 30.11.2004.
Αντίγραφο της άδειας κοινοποιείται στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε. και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Στην άδεια ορίζονται οι ειδικότερες δραστηριότητες και λειτουργίες της Εγκατάστασης.
β. Η άδεια αφορά το σύνολο των μόνιμων και προσωρινών λειτουργιών και δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται σε κάθε Εγκατάσταση. Για τη λειτουργία διακεκριμένου τμήματος της Εγκατάστασης επιτρέπεται η έκδοση άδειας.
2. Η άδεια εκδίδεται ύστερα από αίτηση της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε. ή τρίτου με τον οποίο έχει συμβληθεί η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε., που υποβάλλεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
3. Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τον Αθλητισμό, συνιστώνται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι πέντε Επιτροπές (εφεξής "Επιτροπές") και ορίζονται οι εγκαταστάσεις ή οι κατηγορίες εγκαταστάσεων για τις οποίες γνωμοδοτούν σύμφωνα με την παράγραφο 1.

Κάθε Επιτροπή αποτελείται από:

α. Τον Γενικό Διευθυντή Υποστήριξης Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εποπτείας Κατασκευής και Συντήρησης Αθλητικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και αναπληρωτή του τελευταίου από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών της ίδιας Γενικής Γραμματείας.

β. Έναν μόνιμο υπάλληλο του Υπουργείου Aνάπτυξης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
γ. Έναν μόνιμο υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
δ. Έναν μόνιμο υπάλληλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ε. Δύο μόνιμους υπαλλήλους διπλωματούχους Μηχανικούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για τον Αθλητισμό.
στ. Έναν αξιωματικό της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας αυτής.
ζ. Έναν αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Αρχηγό.
η. Έναν εκπρόσωπο της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής.

Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι Επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιο για τον Αθλητισμό.
4. Οι Επιτροπές ελέγχουν, αν οι Εγκαταστάσεις είναι σύμφωνες με την εγκεκριμένη μελέτη λειτουργικού σχεδιασμού τους. Η μελέτη αυτή εκπονείται σύμφωνα και με τις προδιαγραφές και τις ειδικές απαιτήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Η ειδική μελέτη του λειτουργικού σχεδιασμού των Εγκαταστάσεων εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με την αίτηση αυτή, εκτός από την εδική μελέτη του λειτουργικού σχεδιασμού των Εγκαταστάσεων, συνυποβάλλονται και οι μελέτες πυρασφάλειας της κάθε εγκατάστασης (ως προς το μόνιμο τμήμα της εγκατάστασης), τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας (ως προς το προσωρινό τμήμα), καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα πυρασφάλειας που έχουν προβλεφθεί για την ασφαλή λειτουργία κάθε εγκατάστασης. Οι Επιτροπές ελέγχουν, επίσης, τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης και εκκένωσης της Εγκατάστασης και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, την ύπαρξη και λειτουργία του απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, σίτισης και φιλοξενίας, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι αναγκαίο για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της Εγκατάστασης.
Οι Επιτροπές μπορεί να ζητούν στοιχεία, διευκρινίσεις και πληροφορίες από άλλους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Στις Επιτροπές μπορεί να καλούνται για παροχή διευκρινίσεων και πληροφοριών, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου τους, και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών ή φορέων, όταν συζητούνται θέματα αρμοδιότητάς τους.
5. Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τον Αθλητισμό, ορίζονται τα δικαιολογητικά που, εκτός από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 4, συνυποβάλλονται με την αίτηση για την έκδοση άδειας, η διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
6. Τ α πρακτικά των Επιτροπών, τα αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών τους και των σχετικών αποφάσεων του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τον Αθλητισμό, τηρούνται σε ειδικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
7. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τον Αθλητισμό, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης του Προέδρου, των μελών και των γραμματέων των Επιτροπών. Η αποζημίωση βαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
8. Γενικές ή ειδικές διατάξεις που προβλέπουν την έκδοση αδειών ίδρυσης, λειτουργίας, καταλληλότητας και εγκατάστασης, καθώς και την έκδοση αδειών διεξαγωγής αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων, δεν έχουν εφαρμογή επί των Εγκαταστάσεων που υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού.
 

 

Αρχή

 

 

¶ρθρο 2
Ρυθμίσεις για την υπαίθρια διαφήμιση στους χώρους Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών δραστηριοτήτων


1. Από 20 Ιουλίου 2004 και έως και 5 Σεπτεμβρίου 2004, απαγορεύεται η τοποθέτηση, ανάρτηση, προβολή φωτεινών ή μη διαφημίσεων, όπως ορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000, που τροποποιήθηκε με το άρθρο 83 παράγραφος 4 του Ν. 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α):

α) στους χώρους τέλεσης Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων, όπως αυτοί καθορίζονται με το άρθρο 2 του Ν. 2730/1999 (ΦΕΚ 130 Α),
β) κατά μήκος των οδικών αξόνων, στους οποίους θα διεξαχθούν Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα,
γ) στους χώρους όπου τελούνται Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εκδηλώσεις,
δ) στους χώρους λοιπών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών δραστηριοτήτων και λοιπούς χώρους προπονήσεων,
ε) κατά μήκος του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού οδικού δικτύου και
στ) σε όλη την έκταση του Ολυμπιακού Χωριού.

2. Η απαγόρευση ισχύει και για τη ζώνη που περιβάλλει τους πιο πάνω χώρους και οδικούς άξονες μέχρι βάθους ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή διακοσίων μέτρων σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο. Το βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου υπολογίζεται πέρα από τα αλσύλλια και τις πλατείες που υπάρχουν στα όρια των χώρων και οδικών αξόνων.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού ορίζονται ειδικότερα οι οδικοί άξονες, στους οποίους θα διεξαχθούν Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα και οι λοιποί χώροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Οι χώροι αυτοί μπορεί να προσδιορίζονται και με τον καθορισμό δακτυλίου από οδούς που τους περιβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή οι οδοί αυτοί αποτελούν μέρος του Ολυμπιακού οδικού δικτύου.
4. Οι διαφημίσεις που τοποθετούνται ή βρίσκονται ή προβάλλονται στους χώρους και στις οδούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή στην 9918/5.3.2003 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού (ΦΕΚ 298 Δ'/1.4.2003), κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού, χαρακτηρίζονται αυθαίρετες και αφαιρούνται κατ' εφαρμογή της διαδικασίας που ορίζεται στις παραγράφους 2 και 4 έως 6 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τους νόμους 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α) και 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α).

Όπου στις παραγράφους 2 και 4 έως 6 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000, αναφέρεται η "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.", νοείται αντιστοίχως η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.".
5. Για την επίλυση των διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου αυτού εφαρμόζεται η παράγραφος 12 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000, όπως αυτή προστέθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 83 του Ν. 3057/2002 (ΦΕΚ 239 Α). Όπου στην παράγραφο 12 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000 αναφέρεται η "Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε." νοείται αντιστοίχως η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.".
6. Στους χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου 2004 έως και 5 Σεπτεμβρίου 2004, απαγορεύεται η διενέργεια διαφημιστικών πράξεων με βαμμένα οχήματα, διαφημίσεις σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, μετρό και ταξί, καθώς και εναέριες διαφημίσεις, έστω και έξω από τους χώρους αυτούς, εφόσον είναι ορατές από αυτούς. Με άδεια του οικείου Ο.Τ.Α., η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", μπορεί στους χώρους των περιπτώσεων β', γ' και ε' της παραγράφου 1 να επιτραπεί η διενέργεια διαφημιστικών πράξεων που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο, καθώς και η διενέργεια διαφημιστικών πράξεων με δώρα, φυλλάδια, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα και δωρεάν προϊόντα.
7. Στους κυρίους, τους δικαιούχους, όσους παραχωρούν τη χρήση χώρων και σε όσους εκμισθώνουν, μισθώνουν ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης ή τοποθετούν διαφημίσεις ή διενεργούν διαφημιστικές πράξεις ως διαφημιστές ή διαφημιζόμενοι, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού, επιβάλλεται πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ για κάθε διαφημιστική αφίσα, παράσταση ή πράξη. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων. Όταν υπαίτια της παράβασης είναι διαφημιστική εταιρεία κατά της οποίας έχουν ήδη επιβληθεί, τουλάχιστον δύο φορές, πρόστιμα κατά τα προηγούμενα εδάφια, μπορεί να της αφαιρείται η άδεια άσκησης δραστηριότητας μέσα στη διοικητική περιφέρεια του δήμου ή της κοινότητας, όπου τελέστηκε η παράβαση, μέχρι πέντε έτη.
Σε περίπτωση νέας παράβασης η άδεια αφαιρείται οριστικά.
8. Όποιος τοποθετεί ή προβάλλει διαφήμιση ή διενεργεί διαφημιστική πράξη ή εκμισθώνει χώρο ή παραχωρεί τη χρήση χώρου ή μισθώνει χώρο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμεταλλεύεται χώρο από τους αναφερόμενους στην παράγραφο 4 ή διαφημίζεται κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού ή με οποιονδήποτε τρόπο διευκολύνει την τέλεση των πράξεων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες ευρώ έως εκατό χιλιάδες ευρώ. Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Οι Πρόεδροι Δ.Σ. και οι εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι Α.Ε., οι διαχειριστές Ε.Π.Ε., καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση νομικών προσώπων άλλης μορφής, που τοποθετούν ή προβάλλουν υπαίθριες διαφημίσεις ή διενεργούν άλλες διαφημιστικές πράξεις ή εκμισθώνουν χώρο ή παραχωρούν τη χρήση χώρου ή μισθώνουν χώρο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμεταλλεύονται χώρο ή αναθέτουν διαφημιστικές πράξεις κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού, τιμωρούνται ως αυτουργοί, ανεξάρτητα από την ποινική ευθύνη άλλου φυσικού προσώπου.

Τα εγκλήματα αυτά θεωρούνται αυτόφωρα και δικάζονται από το κατά τόπον αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατά τη διαδικασία των άρθρων 418 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα μέσα τέλεσης των εγκλημάτων αυτών κατάσχονται και δημεύονται ανεξάρτητα από την καταδίκη του κατηγορουμένου. Στην ποινική δίκη νομιμοποιούνται ενεργητικώς σε κάθε περίπτωση να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε." και ο οικείος Ο.Τ.Α..
9. Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της προετοιμασίας των XXVIII Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, η άμεση απομάκρυνση:

α) των διαφημίσεων που τοποθετούνται ή βρίσκονται ή προβάλλονται στις οδούς και τους χώρους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή των κατ' εξουσιοδότηση αυτής εκδιδόμενων Κ.Υ.Α. ή της Κ.Υ.Α. (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού) υπ' αριθμόν 9918/5.3.2003 (ΦΕΚ 298 Δ Ί1.4.2003) κατά παράβαση των απαγορευτικών διατάξεων του παρόντος,

β) των διαφημιστικών πλαισίων, στοιχείων, κατασκευών που τοποθετούνται ή βρίσκονται στους χώρους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων Κ.Υ.Α. ή της Κ.Υ.Α. (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού) υπ' αριθμόν 9918/5.3.2003 (ΦΕΚ 298 Δ'/ 1.4.2003) κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2946/2001 ή των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων Κ.Υ.Α. ή αποφάσεων καθορισμού χώρων υπαίθριας διαφήμισης, και η άμεση, επίσης, αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση από τον καθ' ου η αίτηση ή τον αιτούντα με δαπάνες του καθ' ου, δύναται να ζητείται, ανεξάρτητα από κάθε άλλη προβλεπόμενη τακτική διοικητική ή πολιτική διαδικασία, και από τον εισαγγελέα, εφαρμοζόμενης εν προκειμένω της διατάξεως του άρθρου 22 του α.ν.1539/1938, με τις ακόλουθες παρεκκλίσεις:

α) Προϋπόθεση της αρμοδιότητας του εισαγγελέα είναι στην περίπτωση αυτή αποκλειστικά η ύπαρξη δικαιώματος του Δημοσίου, του Δήμου ή της Κοινότητας ή της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." για την άσκηση διακατοχής από εμπράγματο δικαίωμα ή νομή ή άλλο δικαίωμα (ενοχικό κλπ.) επί των χώρων που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ή στις κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενες Κ.Υ.Α. ή στην Κ.Υ.Α. (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού) υπ' αριθμόν 9918/5.3.2003 (ΦΕΚ 298 Δ'/1.4.2003) και η, κατά παράβαση των απαγορεύσεων της παραγράφου 1 του παρόντος, τοποθέτηση ή διατήρηση διαφημίσεων ή η, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2946/2001 και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων Κ. Υ.Α. ή αποφάσεων καθορισμού χώρων υπαίθριας διαφήμισης, τοποθέτηση ή διατήρηση διαφημιστικών πλαισίων, στοιχείων ή κατασκευών επί ή εντός των χώρων αυτών.
β) Η προθεσμία της έφεσης ενώπιον του εισαγγελέα εφετών είναι πέντε ημερών από την κοινοποίηση της διάταξης. Μέσα στην προθεσμία αυτή, η έφεση κοινοποιείται, επί ποινή απαραδέκτου, με επιμέλεια του εκκαλούντος στην "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.". Η προθεσμία και η άσκηση της έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του εισαγγελέα πρωτοδικών.
γ) Η απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών και εφετών επί της αίτησης και της έφεσης αντιστοίχως εκδίδεται υποχρεωτικώς μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση της αίτησης ή της έφεσης και εκτελείται με βάση αντίγραφο ή απόσπασμα αυτής, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίδοση αντιγράφου της.
δ) Την απομάκρυνση των διαφημίσεων ή διαφημιστικών πλαισίων, στοιχείων ή κατασκευών και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση για όλους τους παραπάνω χώρους μπορεί να ζητήσει, εκτός από το Δημόσιο, το Δήμο ή την Κοινότητα, και η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.". Με την απόφαση μπορεί να διατάσσεται και η απομάκρυνση των διαφημίσεων ή και των διαφημιστικών πλαισίων, στοιχείων ή κατασκευών και η άμεση αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση από τον καθ' ου η αίτηση ή από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." με δαπάνες του καθ' ου. Για τη δαπάνη αφαίρεσης, εξάλειψης ή απομάκρυνσης από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 6του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000.

ε) Αντίγραφο της απόφασης που εκδίδεται από τον εισαγγελέα αποστέλλεται μαζί με τα στοιχεία του φακέλου στον αρμόδιο για την άσκηση ποινικής αγωγής εισαγγελέα για την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης.

10. Από 20 Ιουλίου 2004 έως και 5 Σεπτεμβρίου 2004:

α) οι διαφημίσεις που τοποθετούνται ή βρίσκονται ή προβάλλονται, κατά παράβαση των απαγορευτικών διατάξεων του παρόντος, στις οδούς και γενικά σε χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4, επί των οποίων υπάρχει δικαίωμα διακατοχής του Δημοσίου, του Δήμου ή της Κοινότητας ή της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." και

β) τα διαφημιστικά πλαίσια, στοιχεία ή κατασκευές που τοποθετούνται ή βρίσκονται στις οδούς και γενικά στους παραπάνω χώρους, επί των οποίων υπάρχει δικαίωμα διακατοχής του Δημοσίου, του Δήμου ή της Κοινότητας ή της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004Α.Ε.", κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2946/2001 ή των κοινών υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του ή των αποφάσεων καθορισμού χώρων υπαίθριας διαφήμισης, θεωρούνται ρύποι και μπορεί να απομακρύνονται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 9 του Ν. 2946/2001 , ή από τις εταιρείες, στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της καθαριότητας των παραπάνω χώρων. Για τις δαπάνες απομάκρυνσης εφαρμόζεται η παράγραφος 5 του άρθρου 9 του Ν. 2946/2001.

11. Οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 7 έως 9 εφαρμόζονται και για τα πανό και τις επιγραφές που τοποθετούνται κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ν.2946/2001 και των κοινών υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του και βρίσκονται στους παραπάνω χώρους από 15 Ιουλίου 2004 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2004.
12.

α) Η ,<Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.>' μπορεί, κατ' εξαίρεση όσων ορίζονται στην παράγραφο 1, να επιλέγει μέχρι πεντακόσιες θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων σε κοινόχρηστους αποκλειστικά χώρους, που βρίσκονται στους χώρους και οδικούς άξονες της παραγράφου 4 για την τοποθέτηση ολυμπιακών ή παραολυμπιακών συμβόλων και μηνυμάτων.
Οι θέσεις αυτές επιλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν καθοριστεί για υπαίθρια διαφήμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2946/2001. Η απόφαση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." κοινοποιείται στους Δήμους ή τις Κοινότητες, στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται οι θέσεις αυτές, στον Γενικό Γραμματέα της αντίστοιχης Περιφέρειας και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που εκδίδεται χωρίς τη διαδικασία και τις διατυπώσεις του Ν. 2946/2001 και των αποφάσεων που εκδίδονται, εντός τριών ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", κατ' εξουσιοδότησή του, καθορίζονται τέτοιες θέσεις, αν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού δεν έχουν καθοριστεί. Αν δεν εκδοθεί απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, θεωρείται ότι οι θέσεις έχουν καθοριστεί σύμφωνα με την αίτηση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.".
β) Τις παραπάνω θέσεις δικαιούται να χρησιμοποιεί για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου 2004 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2004 η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.". Από τον καθορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής ως δικαιούχου χρήσης και την εκ μέρους της χρήση ή μη των ανωτέρω θέσεων δεν γεννώνται δικαιώματα τρίτων.

γ) Διαφημιστικά πλαίσια, στοιχεία ή κατασκευές που βρίσκονται στις θέσεις αυτές χρησιμοποιούνται κατ' αποκλειστικότητα από την ,<Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.". Οι κύριοι ή όσοι έλκουν από αυτούς δικαιώματα χρήσης των διαφημιστικών πλαισίων, στοιχείων ή κατασκευών υποχρεούνται να ανέχονται τη χρήση από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.>, και όσους έλκουν δικαιώματα από αυτήν και να παραλείπουν κάθε διατάραξή της.
Για τη χρήση αυτή δεν οφείλεται αντάλλαγμα.
δ) Η τοποθέτηση στις θέσεις αυτές από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.>' ή όσους έλκουν από αυτήν δικαίωμα χρήσης των θέσεων αυτών, πλαισίων - στοιχείων και κατασκευών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των προδιαγραφών της ισχύουσας νομοθεσίας και χωρίς οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία.
Για τη χρήση τους με την τοποθέτηση ολυμπιακών ή παραολυμπιακών συμβόλων και μηνυμάτων, καθώς επίσης και με την τοποθέτηση χορηγικών διαφημίσεων (για μέχρι εκατό θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων) δεν οφείλεται τέλος.
Οι διατάξεις των περιπτώσεων α'- δ' της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται αναλόγως και για έως πεντακόσιες θέσεις που θα επιλεγούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. για τις ανάγκες των προγραμμάτων τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. έχουν όλες τις αρμοδιότητες και δικαιώματα που κατά τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων ανήκουν στην ,<Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.".
ε) Από την απαγόρευση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εξαιρούνται, επίσης, όσες από τις θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων σε κοινόχρηστους αποκλειστικά χώρους, που βρίσκονται στους χώρους και οδικούς άξονες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων Κ.Υ.Α. ή της Κ.Υ.Α. (ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολιτισμού) υπ' αριθμόν 9918/5.3.2003 (ΦΕΚ 298 Δ'/1.4.2003), απομένουν
μετ' αφαίρεση των θέσεων των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου. Οι θέσεις αυτές διατίθενται αποκλειστικά προς κάλυψη των αναγκών του χορηγικού προγράμματος των XXVIII Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων ή με γραπτή συναίνεση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.".

13.

α) Η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε." έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, στους χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4, να αναρτά πανό σε κτίρια και να τοποθετεί στον περιβάλλοντα χώρο ή στα προκήπια κτιρίων και εγκαταστάσεων, ιστούς με σημαίες ή κατασκευές με πανό κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη και ύστερα από άδεια του οικείου Ο.Τ.Α.. Η άδεια αυτή χορηγείται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή της σχετικής αίτησης. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η άδεια θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί
β) Επιτρέπεται σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, σε ανεγειρόμενες ή ημιτελείς οικοδομές και περιφράξεις, που βρίσκονται στους χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4, και ως προς τα οποία συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του Ν. 1512/1985, η τοποθέτηση από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." πανό που καλύπτουν ολόκληρη την πρόσοψη ή και τις λοιπές όψεις του κτιρίου ή μέρους τουςς και ύστερα από άδεια του οικείου Ο.Τ.Α.. Η άδεια αυτή χορηγείται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή της σχετικής αίτησης.

Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η άδεια θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί.

γ) Στα πανό αυτά επιτρέπεται να εμφανίζεται η επωνυμία ή το λογότυπο του χορηγού σε επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από το πέντε τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας του πανό.
δ) Η τοποθέτηση πανό γίνεται ύστερα από ειδοποίηση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", στην οποία αναφέρονται οι λόγοι της τοποθέτησης και το είδος των εργασιών. Η ειδοποίηση επιδίδεται, στη διεύθυνση του κτιρίου, σε όλους τους ασκούντες δικαιώματα στο κτίριο (με συστημένη επιστολή με υπογραφή αποδεικτικού λήψης της προειδοποίησης ή με επίδοση από δικαστικό επιμελητή ή τοιχοκόλληση στην είσοδο του κτιρίου), επτά τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Οι ιδιοκτήτες και κάθε τρίτος που ασκεί δικαίωμα στο κτίριο υποχρεούται να διευκολύνει την πρόσβαση των αρμόδιων υπαλλήλων του Δημοσίου, της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." ή των αναδόχων ή προστηθέντων τους στους χώρους του κτιρίου, για την τοποθέτηση, και να ανέχεται τους ελέγχους και τις επεμβάσεις που απαιτούνται για το σκοπό αυτόν.
ε) Αν εκείνοι που ασκούν δικαίωμα στο κτίριο αρνηθούν να δεχθούν τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και επεμβάσεων, η διαφορά επιλύεται ύστερα από αίτηση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α. Ε." από το κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 682 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αίτηση συζητείται μέσα σε επτά ημέρες από την κατάθεσή της και ύστερα από κλήτευση των καθ' ων πριν από δύο ημέρες. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε πέντε ημέρες, δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα και εκτελείται σύμφωνα με το εδάφιο α' της παραγράφου 2 του άρθρου 700 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
στ) Η τοποθέτηση των πανό επιτρέπεται μόνο όταν το επιτρέπει η στατική κατάσταση του κτιρίου. Αν στις παραπάνω περιπτώσεις τα κτίρια χρησιμοποιούνται, τα πανό κατασκευάζονται απαραίτητα από διαπερατό από το φως και τον αέρα υλικό. Η τοποθέτηση διαρκεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2004. Η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση γίνεται με ευθύνη της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." έως 30.11.2004.

14.

α) Κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου 2004 έως και 5 Σεπτεμβρίου 2004 στους χώρους αερολιμένων και λιμένων, που εξυπηρετούν τις πόλεις της Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Βόλου, η διαφήμιση με οποιονδήποτε τρόπο επιτρέπεται μόνο για τους χορηγούς ή για όσους συναινεί η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.".
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα αναστέλλεται η εκτέλεση συμβάσεων που υπάρχουν και προβλέπουν διαφήμιση κατά παράβαση των παραπάνω.
β) Διαφημίσεις που τοποθετούνται ή βρίσκονται ή προβάλλονται κατά παράβαση της προηγούμενης περίπτωσης χαρακτηρίζονται αυθαίρετες και αφαιρούνται με εφαρμογή των οριζομένων στις παραγράφους 4,9 και 10.
γ) Οι διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 εφαρμόζονται και για κάθε παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης του εδαφίου α' της παραγράφου αυτής.

15. Κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου 2004 έως και 5 Σεπτεμβρίου 2004 στους χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 απαγορεύεται οποιοσδήποτε στολισμός ή τοποθέτηση ή ανάρτηση ή προβολή συμβόλων, μηνυμάτων, λογοτύπων, σημάτων ή άλλων παρεμφερών επικοινωνιακών παρεμβάσεων ιδιωτικών φορέων και ιδιωτών, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.". Οι διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 εφαρμόζονται και για κάθε παράβαση των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
16. Οι διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα της καθαίρεσης παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων στην περιοχή αρμοδιότητας της "Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνα Α. Ε." κατισχύουν για τους χώρους της παραγράφου 4 του παρόντος που περιλαμβάνονται στην περιοχή αυτή, των διατάξεων του παρόντος άρθρου, με εξαίρεση την παράγραφο 13 του παρόντος για το λογότυπο των χορηγών.
17.

α) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2833/ 2000, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τους νόμους 2947/2001 και 3057/2002 και ισχύει, μετά το δεύτερο εδάφιο προστίθεται:
"Σε περίπτωση που οι διαφημίσεις έχουν τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο, όπισθεν ή επί των υαλοπινάκων και οι κύριος, νομέας, κάτοχος ή μισθωτής δεν επιτρέπουν την είσοδο των συνεργείων της "Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε." εκδίδεται σχετική εισαγγελική παραγγελία για την είσοδο στο χώρο και η καθαίρεση γίνεται με τη συνδρομή της οικείας Αστυνομικής Αρχής. Στην περίπτωση αυτή τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 13 του παρόντος πρόστιμα τριπλασιάζονται και εφαρμόζονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 14 του παρόντος για περίπτωση υποτροπής."
β) Στην παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τους νόμους 2947/2001 και 3057/2002 και ισχύει, μετά το δεύτερο εδάφιο προστίθεται:
"Στην έννοια των υπαίθριων διαφημίσεων περιλαμβάνονται και τα κενά διαφημιστικά πλαίσια."
γ) Στην παράγραφο 11 του άρθρου 2του Ν. 2833/2000, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τους νόμους 2947/2001 και 3057/2002 και ισχύει, μετά το δεύτερο εδάφιο προστίθεται:
"Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται, επίσης, στους άξονες των παρακάτω οδών και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου: Συγγρού (από το ύψος των οδών Ζίννη και Αμβρ.Φραντζή) μέχρι την κατάληξή της στη Λ. Ποσειδώνος -Φαληρικό Δέλτα, Κηφισίας (εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου από το ύψος της Λ. Καποδιστρίου έως την Λ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη). Το βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου λογίζεται πέραν των πλατειών και αλσυλλίων εκατέρωθεν κάθε οδού.
¶δειες για την τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων, οι οποίες έχουν χορηγηθεί πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου, λήγουν αυτοδικαίως μετά παρέλευση πέντε (5) ημερών από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.))
δ) Στην παράγραφο 12του άρθρου 2του Ν. 2833/2000, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με τους νόμους 2947/2001 και 3057/2002 και ισχύει, προστίθεται στο τέλος αυτής εδάφιο:
Ένδικες αγωγές, αιτήσεις, προσφυγές και λοιπά ένδικα βοηθήματα, καθώς και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τις οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ διαφημιστών, διαφημιζομένων και εκμισθωτών χώρων υπαίθριας διαφήμισης ούτε κωλύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο ούτε αναστέλλουν την καθαίρεση των αυθαίρετων υπαίθριων διαφημίσεων.))

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 3
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004


1. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που εκδίδεται ύστερα από αίτηση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.") και υποβολή σχετικής τεχνικής μελέτης από τον ανάδοχο-χορηγό της, εγκρίνεται η κατασκευή, η προσωρινή λειτουργία και η εκμετάλλευση πρατηρίων υγρών καυσίμων, εγκαταστάσεων πλύσης και λίπανσης οχημάτων με ή χωρίς αίθουσες πωλήσεως ειδών αυτοκινήτου και αναψυκτηρίου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από το φορέα λειτουργίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων και εκείνων των αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων 49493/5.7.2001, (Β 894/01), 59936/24.7.2002, (Β 956/2002) και των β.δ. 465/70 (Α 1150) και π.δ. 1224/81 (Α 303), όπως αυτές έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των οχημάτων που θα σταθμεύουν στα αμαξοστάσια που θα λειτουργήσει η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α. Ε.)) στις περιοχές του Ελληνικού, Γουδιού και Δεκέλειας, καθώς και για την εξυπηρέτηση των σκαφών στην Ολυμπιακή εγκατάσταση της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται το όνομα του υπευθύνου λειτουργίας της εγκατάστασης, ο αριθμός και το είδος των αντλιών, ο αριθμός και η χωρητικότητα των δεξαμενών, ο αριθμός και το είδος των πλυντηρίων, τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος και πυρασφάλειας, οι ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της άδειας. Οι αποφάσεις συνοδεύονται από τα απαραίτητα σχέδια γενικής διάταξης κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων, καθώς και τις απαραίτητες σχετικές μελέτες από την κείμενη νομοθεσία.

2. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που εκδίδεται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και ύστερα από αίτηση και αιτιολογημένη πρόταση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε.) επιτρέπεται να καθορισθούν προσωρινές λεωφορειακές γραμμές (αφετηρία, τέρμα, ενδιάμεσες στάσεις) που θα συνδέουν το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον ¶γιο Ανδρέα, και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος") κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των θεατών, των εργαζομένων σε αυτά, των εθελοντών και των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Στην απόφαση θα περιλαμβάνεται ο φορέας εκμετάλλευσης, οι προς ίδρυση προσωρινές γραμμές (αφετηρία, τέρμα, ενδιάμεσες στάσεις, συχνότητα δρομολογίων, πίνακες δρομολογίων και αριθμός οχημάτων κλπ.), το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσης στον φορέα εκμετάλλευσης, η εξασφάλιση του συνόλου της αποζημίωσης, οι προτεινόμενοι τύποι λεωφορείων, η μίσθωση λεωφορείων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

3. Η "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.") κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων διαπραγματεύεται απευθείας με φορείς εκμετάλλευσης τακτικών επιβατικών γραμμών την προσφορότερη οικονομικώς εκμετάλλευση των γραμμών εξυπηρέτησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, υποβάλλει στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη λήψη της σχετικής απόφασης, υπογράφει σύμβαση με το φορέα εκμετάλλευσης και παρακολουθεί την εκτέλεσή της και καταβάλλει τη σχετική αποζημίωση. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία της πρότασης.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, μπορεί να θεσπισθεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ανά διαδρομή κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004, για τις μεταφορές από και προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μόνιμες ή προσωρινές αθλητικές ή μη, με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της επιβάρυνσης, οι προδιαγραφές των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων που δικαιούνται πρόσβασης στις παραπάνω εγκαταστάσεις, ο τρόπος αναγνώρισής τους, η χρονική διάρκεια ισχύος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

5. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που εκδίδεται ύστερα από μελέτη της ,<Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.)) ή του Ο.Α.Σ.Α. και ύστερα από κοινή εισήγησή τους, εγκρίνεται, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η καθιέρωση προσωρινών θέσεων στάθμευσης των ανωτέρω αυτοκινήτων (πιάτσες) στις Ζώνες Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Ζ.Ε.Σ.) οχημάτων στις περιοχές που περιβάλλουν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι θέσεις, οι όροι και η χρονική διάρκεια λειτουργίας τους, οι δικαιούχοι, οι φορείς εκμετάλλευσής τους, οι προδιαγραφές των οχημάτων που δικαιούνται πρόσβαση, τα στοιχεία αναγνώρισης, ως και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
6. Στις Ολυμπιακές λεωφορειακές γραμμές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) επιτρέπεται η επιβίβαση όσων είναι:

-Κάτοχοι εισιτηρίων των αγωνισμάτων που διεξάγονται τη συγκεκριμένη ημέρα.

-Εθελοντές.
-Εργαζόμενοι στις αγωνιστικές και μη εγκαταστάσεις.
-Μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Με τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διακινούνται δωρεάν η Ολυμπιακή Οικογένεια, οι εθελοντές και οι κάτοχοι εισιτηρίων των Αγώνων που διεξάγονται τη συγκεκριμένη ημέρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από εισήγηση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", καθορίζεται ο φορέας υλοποίησης, το ύψος της αποζημίωσης, οι δικαιούμενοι φορείς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
7. Κατά την τέλεση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και άλλων διεθνών διοργανώσεων επιτρέπεται η προσωρινή εισαγωγή στη Χώρα και η χρήση ράδιο - εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού που δεν φέρει τη σήμανση "CE" (όπως αυτή η σήμανση προβλέπεται στο Π.δ. 44/2002 (ΦΕΚ 44 Α) για την κάλυψη αναγκών των Αγώνων. Η προσωρινή αυτή εισαγωγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Στο διάστημα αυτό, ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα πρέπει να επανεξαχθεί Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις εισαγωγής, τα είδη του εξοπλισμού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δίνεται η εξουσιοδότηση στην Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων να διαπραγματευτεί απευθείας με φορείς εκμετάλλευσης αστικών συγκοινωνιών τη διάθεση λεωφορείων, με ή χωρίς το προσωπικό τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρέστερη κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και να εισηγηθεί στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τη λήψη σχετικής απόφασης.

 

Αρχή

 

 

 

 

 

 

 

¶ρθρο 4
Προστασία Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων

 

Τα δύο τελευταία εδάφια της περίπτωσης γ' της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του Ν. 2598/1998 (ΦΕΚ 66Α) αντικαθίστανται ως ακολούθως:
"Για κάθε περίπτωση προσβολής των Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων ή παράβασης των διατάξεων του Ν. 146/1914 το Δικαστήριο με την απόφασή του καταδικάζει τον εναγόμενο στην καταβολή χρηματικού ποσού για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης της ανώνυμης εταιρείας "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", καθώς και κάθε άλλου προσώπου που βλάπτεται Το ύψος του ποσού αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο των οκτώ χιλιάδων ευρώ.>,

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 5
Κυρώσεις επί παραβάσεων Ολυμπιακών ξενοδοχειακών συμφωνιών


Με απόφαση του Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) επιβάλλεται πρόστιμο ύψους μέχρι δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ, που περιέρχεται στον Ε.Ο.Τ., σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αν αθετήσουν τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." για τη φιλοξενία των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Σε περίπτωση νέας παράβασης αναστέλλεται η λειτουργία του ξενοδοχείου για χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες.
Ως προς τις κυρώσεις αυτές εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις των άρθρων 11 και 13 του Ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α).

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 6
Ρυθμίσεις θεμάτων για την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών αθλητών, των προπονητών τους και του λοιπού εξειδικευμένου συνοδευτικού τους προσωπικού


Στο άρθρο 37 του Ν. 2910/2001 προστίθεται παράγραφος 10 που έχει ως εξής:
"10. α. Επιτρέπεται η είσοδος στη Χώρα, για προετοιμασία εν όψει συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, σε αλλοδαπούς αθλητές, τους προπονητές τους και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό που τους συνοδεύει, ύστερα από έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του αντίστοιχου αθλήματος που είναι αναγνωρισμένο από τις ελληνικές αθλητικές αρχές. Η είσοδος επιτρέπεται ύστερα από εθνική θεώρηση εισόδου για το σκοπό αυτόν. Για τη χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου, τα παραπάνω πρόσωπα, προσκομίζουν στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους:

α) διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο,
β) έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του αντίστοιχου αθλήματος,
γ) πιστοποιητικό υγείας των αλλοδαπών αρχών σύμφωνα με την περίπτωση γγ' της παραγράφου 2α του άρθρου 1 του Ν. 3207/2003,
δ) πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών και
ε) αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για τη διαβίωσή τους.

β. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, που εκδίδεται κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των παραγράφων 3 έως 8 του άρθρου 8 του Ν. 2910/2001, στους αλλοδαπούς, που λαμβάνουν εθνική θεώρηση εισόδου σύμφωνα με την παράγραφο 1, χορηγείται άδεια διαμονής. Η άδεια διαμονής χορηγείται για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος και δεν υπερβαίνει το έτος. Σε περίπτωση παράτασης της έγκρισης από την ομοσπονδία του αντίστοιχου αθλήματος, η άδεια διαμονής χορηγείται για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος και δεν μπορεί να υπερβεί το έτος. Αν παραταθεί η έγκριση από την ομοσπονδία του αντίστοιχου αθλήματος, η άδεια ανανεώνεται για ίσο χρόνο με την ίδια διαδικασία.
Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής υποβάλλεται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύεται από:

α) διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο,
β) δύο φωτογραφίες,
γ) παράβολο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 71 του Ν. 2910/2001,
δ) βεβαίωση (εφόσον πρόκειται για ιδιωτικούς φορείς), ότι οι αλλοδαποί είναι ασφαλισμένοι σε κρατικό ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής ή της ημεδαπής για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, για το διάστημα διαμονής στην Ελλάδα και
ε) δήλωση στην οποία αναφέρεται η διεύθυνση του καταλύματός του.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

 

¶ρθρο 7
Ρυθμίσεις για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας


Μετά την περίπτωση στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν. 3207/2003 "Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις>' (ΦΕΚ 302 Α), προστίθεται περίπτωση ζ' ως ακολούθως:
"ζ. Τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, τα οποία, λόγω της ιθαγένειάς τους, υπόκεινται στην υποχρέωση κατοχής θεώρησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό αριθ. 539/2001 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αριθμ. L 081 της 21.3.2001 σ. 0001-0007, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2414/2001 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αριθμ. L 327της 12.12.2001 σ. 0001-0002 και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 453/2003 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθμ. L 069της 13.2.2003 σ. 0010-0011, λαμβάνουν άδεια διαπίστευσης μόνον εφόσον τους χορηγηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1295/2003 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης αριθμ. Ι 183 της 22.7.2003 σ. 0001-0005, είτε ενιαία θεώρηση βραχείας παραμονής είτε θεώρηση περιορισμένης εδαφικής ισχύος.
Αν το αίτημα για διαπίστευση απορριφθεί λόγω του ότι δε χορηγήθηκε θεώρηση εισόδου, ο αλλοδαπός μπορεί μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης να ζητήσει από την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε." επανεξέταση του αιτήματός του εκθέτοντας και τους σχετικούς προς τούτο λόγους. Η παραπάνω μη χορήγηση θεώρησης εισόδου οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος είτε δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου που αναγράφονται στο άρθρο 5 παρ. 1 σημεία α', δ' και ε' της Σύμβασης για την Εφαρμογή της Συμφωνίας του Σέvyκεν (Schengen), είτε είναι εγγεγραμμένος στους Εθνικούς Καταλόγους είτε προέκυψαν αντενδείξεις κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας Διαβούλευσης με τους εταίρους για τις εθνικότητες του Παραρτήματος 5Β της Κοινής Προξενικής Εγκυκλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 παράγραφος 2 της Σύμβασης για την Εφαρμογή της Συμφωνίας του Σέvyκεν (Schengen).
Το αίτημα διαβιβάζεται χωρίς καθυστέρηση στο Ολυμπιακό Προξενείο που υπάγεται στη Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Σέvyκεν (Schengen) του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ύστερα από νέα αξιολόγηση του αιτήματος, σταθμίζοντας το σύνολο των παραμέτρων και εξετάζοντας τη δυνατότητα χορήγησης θεώρησης περιορισμένης εδαφικής ισχύος (VΤL), διαβιβάζει την τελική του γνώμη στην "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", η οποία αποφαίνεται οριστικά, ενημερώνοντας σχετικά τον ενδιαφερόμενο.
Η διαπίστευση χορηγείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών."

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 8
Ρυθμίσεις συνεδριάσεως Ποινικών Δικαστηρίων στις Ολυμπιακές πόλεις κατά τον Αύγουστο 2004 και θέματα των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών


1. Κατά το μήνα Αύγουστο 2004 τα ποινικά δικαστήρια των Ολυμπιακών πόλεων, Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου και Βόλου, δικάζουν ποινικές υποθέσεις κατά τη διαδικασία των άρθρων 417 -427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθ' όλες τις εργάσιμες ημέρες, καθώς και το Σάββατο, με ώρα έναρξης την 9η πρωινή.
2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσλαμβάνονται πέντε (5) υπάλληλοι, Απόφοιτοι Γυμνασίου, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου τετράμηνης διάρκειας, για την άσκηση καθηκόντων βοηθού νεκροτομείου, στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς. Η πρόσληψη γίνεται ύστερα από επιλογή από Τριμελή Επιτροπή Ιατροδικαστών που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Στην απόφαση -προκήρυξη του Υπουργού Δικαιοσύνης για την πρόσληψη των ανωτέρω, ορίζονται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους
ενδιαφερόμενους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα κριτήρια επιλογής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 9
Ρυθμίσεις για θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004


1. Με απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή (Διεύθυνση Βιομηχανίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης -εδάφιο ιβ' του άρθρου 2 του Ν. 2516/1997, ΦΕΚ 159 Α), μπορεί να ανασταλεί η άδεια λειτουργίας:

α. εμπορικών καταστημάτων, όπως αυτά ορίζονται από την παρ. 1.2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν 8/1997 (ΦΕΚ 725 Β) της Πυροσβεστικής Διάταξης, χωρίς τις εξαιρέσεις της παραγράφου 1.3 της ίδιας Διάταξης,
β. αποθηκών, όπως ορίζονται από την παρ. 4 του άρθρου 11 της G/ 1996 (ΦΕΚ 150 Β) της Πυροσβεστικής Διάταξης, χωρίς τις εξαιρέσεις της παρ. 1.2 αυτής,
γ. επαγγελματικών εργαστηρίων, όπως ορίζονται στο εδάφιο β' του άρθρου 2 του Ν. 2516/1997 (ΦΕΚ 159 Α),
δ. βιομηχανιών ή βιοτεχνιών, όπως ορίζονται στο εδάφιο α' του άρθρου 2 του Ν. 2516/1997 (ΦΕΚ 159 Α).

2. Η αναστολή της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω αφορά:

α) την αποθήκευση ή εμπορία υλικών που ανήκουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ' αριθμόν 8/1997 Πυροσβεστικής Διάταξης στην κατηγορία Ζ3 (υψηλού βαθμού κινδύνου από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς),
β) την παραγωγή ή εναποθήκευση προϊόντων που υπάγονται στις κατηγορίες (Αγ) , (Ββ), (Cβ), (Cy) του παραρτήματος 1 της αριθ. 5905/Φ15/839/12.7.95 (ΦΕΚ 611 Β).

3. Χρονικό όριο εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η περίοδος 2 έως 31 Αυγούστου και αφορά σε:

Α) Ζώνες ελεγχόμενης εισόδου και κυκλοφορίας (Ζ.Ε.Ε.Κ.).
Β) Ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης (Ζ.Ε.Σ.).
Γ) Δημόσιους χώρους στους οποίους διεξάγονται αγωνίσματα δρόμου και σε ακτίνα γύρω από αυτούς ενός οικοδομικού τετραγώνου σε περιοχές μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο ή 200 μέτρων σε περιοχές χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
Δ) Μη αγωνιστικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (προπονητήρια, ξενοδοχεία και λοιποί χώροι διαμονής δημοσιογράφων, διαιτητών, κριτών κ.λπ.).

4. Η Αδειοδοτούσα Αρχή οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τον φορέα όπως αυτός ορίζεται στο εδάφιο στ' του άρθρου 2 του Ν. 2516/1997, για την αναγκαιότητα αναστολής της άδειας λειτουργίας του, πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης αναστολής της άδειας.
5. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προ βλέπονται στο άρθρο 13 του Ν. 2965/2001 (ΦΕΚ 270 Α).
6. Κατά το χρονικό διάστημα από 31.7.2004 μέχρι 31.8.2004 απαγορεύεται:

α. Η εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφορά από και προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκρηκτικών υλών και μηχανισμών του άρθρου 1 του Ν. 2168/1993 (ΦΕΚ 147Α), καθώς και πρώτων υλών για την παρασκευή τέτοιων ειδών.
β. Η αγορά, μεταφορά και κατανάλωση των ειδών της περ. α' στο εσωτερικό της Χώρας. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται εκτός του Νομού Αττικής η αγορά, μεταφορά και κατανάλωση των ειδών αυτών σε νομίμως λειτουργούντα μεταλλεία, λατομεία βιομηχανικών ορυκτών και λατομεία αδρανών υλικών που τροφοδοτούν αποκλειστικά εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης των αδειών αυτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης.
γ. Η μεταφορά και χρήση σκοπευτικών όπλων και πυρομαχικών αυτών. Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για συμμετοχή σε προπονήσεις ή αγώνες των αθλητών σκοποβολής που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
δ. Η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών αυτών, καθώς και η οπλοφορία εντός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από πρόσωπα που είναι κάτοχοι αδειών του άρθρου 10 του Ν. 2168/1993.
Κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα αναστέλλεται η ισχύς των αδειών που χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2168/1993 για τις περιπτώσεις α', β' και γ' της παρούσας παραγράφου.

7. Οι παραβάτες των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται, κατά περίπτωση, στις οικείες διατάξεις του Ν. 2168/1993.

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 10
Ρυθμίσεις Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας


1. Στο άρθρο 2 του Ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α), όπως ισχύει σήμερα, προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:
"4. Έκταση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. στο χώρο της χερσαίας ζώνης λιμένα Ελευσίνας -όπως εμφανίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1: 1 000 που επισυνάπτεται -στη θέση Καλυμπάκι εντάσσεται και χωροθετείται ως περιοχή υποδομής έργων Ολυμπιακής υποδομής για την κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων και λοιπών έργων υποστήριξης της Επισκευαστικής Βάσης (κτίρια -υπόστεγα) πλωτών και χερσαίων μέσων του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με την Εγκριτική Απόφαση υπ' αριθμ.: 8221.Τ 03/02/2004/29.4.2004 της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 του Ν. 2987/2002 (ΦΕΚ 27 Α)."
2. Α. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά Α.Ε. για το χρονικό διάστημα από 1.8.2004 μέχρι 30.9.2004 μπορεί να:

α) Απαγορεύεται η φόρτωση και εκφόρτωση φορτηγών οχημάτων σε πλοία των δρομολογιακών γραμμών της Χώρας από το κεντρικό επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά και ο καθορισμός των χώρων φορτοεκφόρτωσης σε παρακείμενους λιμένες της ευρύτερης ζώνης του λιμένα Πειραιά.
β) Απομακρύνεται από τον κεντρικό επιβατηγό λιμένα του Πειραιά πλοία μίας ή περισσότερων δρομολογιακών γραμμών σε άλλους λιμένες της ευρύτερης περιοχής Πειραιά ή του Νομού Αττικής.
γ) Τροποποιούνται οι ώρες εκτέλεσης των εγκεκριμένων δρομολογίων.
δ) Ρυθμίζονται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, θέματα που αφορούν στον ανεφοδιασμό των ακτοπλοϊκών πλοίων με υγρά καύσιμα στο λιμένα Πειραιά.
ε) Απαγορεύεται η έκδοση εισιτηρίων μηχανογραφημένων ή μη επιβατών και οχημάτων, από τα εκδοτήρια του κεντρικού λιμένα Πειραιά, με εξαίρεση την έκδοση εισιτηρίων των γραμμών Αργοσαρωνικού.
στ) Αναστέλλονται προσωρινά ορισμένες λειτουργίες του Λιμένα Πειραιά για την ασφαλή παραμονή και διακίνηση των φιλοξενουμένων.

Β. Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων α', β', γ', ε' τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Επιβάλλονται στους παραβάτες από την αρμόδια Λιμενική Αρχή και οι κυρώσεις του άρθρου 157 του Κώδικα Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου (Κ.Δ.Ν.Δ. -Ν.Δ. 187/1973 ΦΕΚ 261 Α), όπως το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 192/2001 (ΦΕΚ 156 Α).
Γ. Με αποφάσεις των προϊσταμένων των λιμενικών αρχών Πειραιά και Ραφήνας μπορεί, για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, να επιβάλλονται περιορισμοί και απαγορεύσεις στην κίνηση και παραμονή των πλοίων και κάθε είδους πλωτών μέσων και στην άσκηση δραστηριοτήτων στους ευρύτερους θαλάσσιους χώρους διεξαγωγής αθλημάτων και προπονήσεων, που δεν έχουν περιληφθεί στους Ειδικούς Κανονισμούς Λιμένων, οι οποίοι έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 156 του Κώδικα Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου (Κ.Δ.Ν.Δ. -Ν.Δ. 187/1973 ΦΕΚ 261 Α), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 10 του Ν. 1940/1991 (ΦΕΚ 40 Α).
Οι παραβάτες των αποφάσεων αυτών υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/1973, ΤΟ πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του οποίου τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 192/2001 (ΦΕΚ 156 Α).
3. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 133του Ν. 3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α) προστίθεται εδάφιο δεύτερο ως ακολούθως:

"Τ ο ανωτέρω ιπτάμενο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) όταν μετεκπαιδεύεται, κατόπιν σχετικής διαταγής, σε αεροπλάνα ή ελικόπτερα, που δεν ανήκουν σε ελληνικές ή συμμαχικές μονάδες, τίθεται σε πτητική ενέργεια και λαμβάνει το πτητικό επίδομα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το αντίστοιχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων."
Η διάταξη του εδαφίου αυτού ισχύει από 1.7.2003 έως 30.9.2004.
4. Οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 12 του άρθρου 8 του Ν. 3207/2003 (ΦΕΚ 302 Α) εφαρμόζεται αναλόγως και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
5. Για το έργο της επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (V.T.M.I.S.) με ανάπτυξη Κέντρου V.T.S. Ραφήνας, Κέντρου R.T.S. Λαυρίου και δύο σταθμών αισθητήρων στις περιοχές "Ακρ. Βρυσάκι" Λαυρίου και "Βίγλα" Εύβοιας, δεν απαιτείται, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν.3028/2002 (ΦΕΚ 153 Α), η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών ή τυχόν άλλων εγκρίσεων -παραχωρήσεων χώρων που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία, για την έκδοση πολεοδομικής άδειας και την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών του.

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 11
Αποσπάσεις προσωπικού για τις ανάγκες Ολυμπιακών Αγώνων 2004


1. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν σε υπηρεσίες αιχμής (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Ι.Δ.) για την προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η απόσπαση του πάσης φύσεως προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής από οποιαδήποτε Υπηρεσία, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με το άρθρο 14 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α) και όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οικείου Υπουργού ή ύστερα από αίτημα του οικείου οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου ή Ο. Τ.Α. α' και β' βαθμού διενεργούνται οι αποσπάσεις, οι οποίες δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του πενταμήνου και πάντως λήγουν σε κάθε περίπτωση στις 30 Νοεμβρίου 2004.
3. Οι κατά τα ανωτέρω αποσπώμενοι υπάλληλοι εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από την υπηρεσία τους και να λαμβάνουν τις πάσης φύσεως αποδοχές και τα πάσης φύσεως επιδόματα που ελάμβαναν πριν από την απόσπασή τους και ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ότι έχει διανυθεί στην υπηρεσία από την οποία αποσπώνται.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 12
Ρυθμίσεις για προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ .Α.)


1. Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έργου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π.), το οποίο υπηρετούσε με απόσπαση ή διάθεση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενο από αυτή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή άλλη Δημόσια Υπηρεσία ή άλλο Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον συγκέντρωνε κατά το χρόνο απόλυσής του, με βάση και το χρόνο απόσπασης ή διάθεσης, τις χρονικές προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 10 του Ν. 2266/1994, κατατάσσεται σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ. που υπηρετούσε το προσωπικό αυτό, ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
2. Η κατάταξη γίνεται με πράξη του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου ότι οι κατατασσόμενοι εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στις περιπτώσεις που το υπηρεσιακό συμβούλιο είχε διατυπώσει θετική γνώμη βάσει αρχικών αιτήσεων, η πράξη κατάταξης εκδίδεται άμεσα χωρίς νέα γνώμη.
3. Αν η Υπηρεσία ή το Ν.Π.Δ.Δ. από το οποίο έγινε η απόλυση έχει καταργηθεί ή συγχωνευθεί με άλλη Υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο, η κατάταξη γίνεται σε θέση της Υπηρεσίας ή του νομικού προσώπου, με το οποίο έγινε η συγχώνευση ή το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ. που καταργήθηκε.
4. Οι διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 25 ου Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α), όπως τροποποιήθηκαν μεταγενέστερα, εφαρμόζονται ανάλογα και στο προσωπικό που κατατάσσεται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των αρ.1 (περ.β), 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 11 του Ν. 266/1994.

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 13
Ρυθμίσεις για την αναγκαστική απαλλοτρίωση στην περιοχή Πάτημα Δήμογλη Δήμου Αχαρνών


1. Η λειτουργία της συσταθείσας με το άρθρο 39 του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α) Διοικητικής Επιτροπής, όπως αυτή συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. 137557/23.9.2003 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 1380 Β),τροποποιηθείσα με τις υπ' αριθμ. 170656/5.12.2003 (ΦΕΚ 1850 Β) και 182986/30.12.2003 (ΦΕΚ 1996 Β), αποφάσεις του ιδίου Υπουργού, παρατείνεται αφότου έληξε (12.2.2004) μέχρι 31.7.2004.

Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μπορεί να δοθεί, ύστερα από αίτηση της Επιτροπής, παράταση της παραπάνω προθεσμίας.
2. Η παρ. 7του άρθρου 39του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α),αντικαθίσταται ως εξής:
"7. Η Επιτροπή, μετά από έλεγχο των αιτήσεων αναγνώρισης των δικαιολογητικών που τις συνοδεύουν, των προτάσεων, των παρεμβάσεων που τυχόν έχουν ασκηθεί, συνεκτιμώντας κατά την ελεύθερη κρίση της και τις εκθέσεις των συμβούλων της, αφού διαπιστώσει ότι ο αιτούμενος την αναγνώριση στηρίζει το δικαίωμα που επικαλείται σε αδιάκοπη νόμιμη σειρά τίτλων και πιστοποιητικών που τον συνδέουν με τον αρχικό απώτερο δικαιοπάροχό του, ο οποίος αναγνωρίστηκε με τις αποφάσεις 300/1954 και 350/1956 που εκδόθηκαν από την ορισθείσα με το Ν. 2000/1952 Επιτροπή, προβαίνει σε αναγνώριση αυτού.

Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση απορρίπτεται Το αναγνωριζόμενο ποσοστό πρέπει να ανταποκρίνεται στο ποσοστό που ανήκε στον αρχικό απώτερο δικαιοπάροχο, μετά από συνυπολογισμό των απομειώσεων ή αυξήσεων αυτού εξαιτίας νόμιμων μεταβιβαστικών πράξεων που έχουν στο μεταξύ συντελεσθεί και συνυπολογισμό και των μερίδων των λοιπών καθολικών ή ειδικών διαδόχων, που έλκουν το δικαίωμά τους από τον ίδιο αρχικό δικαιοπάροχο. Η αίτηση απορρίπτεται κατά το υπερβάλλον. Η Επιτροπή απορρίπτει οπωσδήποτε την αίτηση, εάν το αιτούμενο προς αναγνώριση ποσοστό διεκδικείται από περισσότερους και είναι δυσχερής η διακρίβωση του δικαιούχου. Η Επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ύστερα από έγγραφη εισήγηση μέλους της.
Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η άποψη με την οποία τάχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρονται τα έγγραφα και στοιχεία στα οποία η Επιτροπή στήριξε την κρίση της, καθώς και οι λόγοι αποδοχής ή απόρριψης των αιτήσεων και παρεμβάσεων.
Αν υπάρχει αδυναμία του οικείου Υποθηκοφυλακείου να εκδώσει πιστοποιητικά ιδιοκτησίας βαρών, και μη διεκδίκησης του αιτούμενου προς αναγνώριση ποσοστού, οι εκθέσεις των συμβούλων που αναφέρονται στην παράγραφο 5, αναπληρώνουν το ελλείπον περιεχόμενο των κατατεθέντων πιστοποιητικών, ή τα ελλείποντα πιστοποιητικά και το αποτέλεσμα της πραγματοποιηθείσης από τους συμβούλους έρευνας στα οικεία βιβλία του Υποθηκοφυλακείου αποτελεί για την Επιτροπή ουσιώδους σημασίας αποδεικτικό υλικό."
3. Η παρ. 9 του άρθρου 39του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76Α), αντικαθίσταται ως εξής:
"9. Η Επιτροπή εκδίδει είτε ενιαία απόφαση για όλους τους αιτούντες και τους παρεμβαίνοντες, είτε περισσότερες αποφάσεις κατά ομάδες αιτούντων και παρεμβαινόντων. Ανεξαρτήτως του αριθμού των αποφάσεων της Επιτροπής τα αναγνωριζόμενα από αυτή συνολικά ποσοστά των αιτούντων και των παρεμβαινόντων, δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα 1000/1000 της συνολικής απαλλοτριωθείσας εκτάσεως των 1.240.220τ.μ.. Η απόφαση υπογραφόμενη από τον μετέχοντα στην εξέταση κάθε αιτήσεως και παρεμβάσεως Πρόεδρο της Επιτροπής ή τον αναπληρωτή του, από τα μέλη και τον Γραμματέα της, δημοσιεύεται με την κατάθεσή της στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρίζεται στα οικεία βιβλία αυτού, καθίσταται δε εκτελεστή, μετά την αποδοχή της από τους δικαιούχους. Αντίγραφο της απόφασης της Επιτροπής, καθώς και πρόσκληση προς τους δικαιούχους να υποβάλλουν δήλωση αποδοχής της, αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Αχαρνών, του Πρωτοδικείου Αθηνών και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, συντασσόμενων σχετικών προς τούτο βεβαιώσεων. Η αποδοχή της απόφασης της Επιτροπής γίνεται με ανεπιφύλακτες δηλώσεις που αναφέρονται σε αυτήν αιτούντων και παρεμβαινόντων, που κατατίθενται ενώπιον του Γραμματέα της Επιτροπής, μέσα σε είκοσι ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης του προηγούμενου εδαφίου, σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Για την κατάθεση των δηλώσεων συντάσσονται πρακτικά.
Η δήλωση αποδοχής της απόφασης μπορεί να γίνει και από πληρεξούσιους δικηγόρους των ενδιαφερομένων, ειδικά εξουσιοδοτημένους προς τούτο με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η απόφαση αποδοχής καθίσταται εκτελεστή, μόνο ως προς εκείνους τους δικαιούχους που αποδέχθηκαν ανεπιφύλακτα το περιεχόμενό της. Η αποδοχή της απόφασης επάγεται παραίτηση του δικαιούχου από κάθε άλλη αξίωσή του έναντι του υπέρ ου η απαλλοτρίωση και υπόχρεου αποζημίωσης Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας."
4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 39 του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α), αντικαθίσταται ως εξής:
"Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ορίζεται στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και τους Γραμματείς της Διοικητικής Επιτροπής, εφάπαξ αποζημίωση για την απασχόλησή τους, κατά το χρονικό διάστημα από της ενάρξεώς της, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος, παρατάσεως της λειτουργίας της, μέχρι ολοκληρώσεως του έργου της Επιτροπής, η οποία βαρύνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Η αποζημίωση καταβάλλεται είτε με την ολοκλήρωση του έργου, είτε σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής, ύστερα από απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας."
5. Η παρ. 12 του άρθρου 39 του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α), όπως το δεύτερο εδάφιό της αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του Ν. 3227/2004 (ΦΕΚ 31Α), αντικαθίσταται ως εξής:
"12. Όσοι εκ των δικαιούχων δεν κατέθεσαν εμπροθέσμως τις αιτήσεις για αναγνώριση ή δεν αναγνωρίστηκαν με την απόφαση της Επιτροπής, εν όλω ή εν μέρει, ή δεν κατέθεσαν τη δήλωση που αναφέρεται στην παράγραφο 9, διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν ανακοπή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών.
Η προθεσμία της ανακοπής ορίζεται σε είκοσι ημέρες από τη δημοσίευση της προσκλήσεως, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη διάταξη της παραγράφου 9. Αντίγραφο της ανακοπής κοινοποιείται εντός της ίδιας προθεσμίας στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στο Δήμο Αχαρνών και στον καθ' ου στρέφεται η ανακοπή. Ο ανακόπτων μπορεί να προβάλει ότι το ποσοστό που αναγνωρίσθηκε από την Επιτροπή στον καθ' ου η ανακοπή, ανήκει και στον ίδιο, εφόσον αναφέρεται στον αυτό απώτερο δικαιοπάροχο που αναγνωρίσθηκε με τις 300/1954 και 350/1956 αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής του Ν. 2000/1952. Για το παραδεκτό της ανακοπής, πρέπει ο ανακόπτων να αναγνωρίζει ρητά με αυτήν το συνιδιόκτητο χαρακτήρα της απαλλοτριωθείσας εκτάσεως και να αναφέρει τον απώτερο αναγνωρισθέντα με τις υπ' αριθ. 300/1954 και 350/1956 αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής του Ν.2000/1952, δικαιοπάροχό του. Οι ανακοπές προσδιορίζονται για συζήτηση την πρώτη δικάσιμο του μεθεπόμενου μήνα από την κατάθεση και συνεκδικάζονται. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο μηνών. Αναβολή της συζήτησης επιτρέπεται μόνο μια φορά και η νέα δικάσιμος ορίζεται εντός δεκαπέντε ημερών. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο. Η κατάθεση και συζήτηση αίτησης αναγνώρισης εκ μέρους οποιουδήποτε δικαιούχου σε διαδικασία διαφορετική από την προβλεπόμενη με το παρόν, είναι απαράδεκτη."
6. Η παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α), αντικαθίσταται ως εξής:
"13. Μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 9, η Επιτροπή συντάσσει και καταθέτει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας κτηματολογικό πίνακα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Επιτροπής στον οποίο μνημονεύονται οι δικαιούχοι που αποδέχθηκαν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 9, την απόφαση της Επιτροπής, το ποσοστό που τους αναγνωρίσθηκε, το είδος και ο αριθμός των επικειμένων που αναγνωρίσθηκαν. Με τη σύνταξη του κτηματολογικού αυτού πίνακα, ολοκληρώνεται το έργο της Επιτροπής.
Αν εκδοθούν από την Επιτροπή περισσότερες αποφάσεις, το έργο της ολοκληρώνεται με τη σύνταξη του κτηματολογικού πίνακα που αφορά όσους αναγνωρίσθηκαν με την τελευταία χρονικά απόφαση με την οποία και ολοκληρώνεται η εξέταση όλων των αιτήσεων και παρεμβάσεων που έχουν υποβληθεί Περί αυτής της ολοκληρώσεως συντάσσεται σχετικό πρακτικό της Επιτροπής, υπογραφόμενο από όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταρτίζει προσωρινό κτηματολογικό πίνακα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τα στοιχεία του πίνακα της Επιτροπής και το ποσό της αποζημίωσης που αντιστοιχεί σε κάθε αναγνωρισθέντα και ανεπιφυλάκτως αποδεχθέντα την απόφαση της Επιτροπής, χωριστά για την αξία της γης και την αξία των επικειμένων, των οποίων αφού θεωρήσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στεγαστικής Συνδρομής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) αποστέλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μαζί με την απόφαση της Επιτροπής. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταβάλει σε όσους έχουν αναγνωριστεί και αναφέρονται στον συνταχθέντα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) κτηματολογικό πίνακα, τα ποσά της αποζημίωσης που αναλογούν στον καθένα.
Μετά την έκδοση των αποφάσεων επί των ανακοπών, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) συντάσσει τελικό κτηματολογικό πίνακα στον οποίο μνημονεύονται οι δικαιούχοι που αποδέχθηκαν την απόφασή της Επιτροπής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 9, το ποσοστό που αναγνωρίσθηκε από την Επιτροπή ή αυτό που προέκυψε μετά την τυχόν αποδοχή των ανακοπών από το Μονομελές Πρωτοδικείο, καθώς και οι ανακόπτοντες των οποίων έγινε αποδεκτή η ανακοπή, το αντίστοιχο για καθένα ποσοστό που αναγνωρίσθηκε από το Δικαστήριο και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο. Ο τελικός κτηματολογικός πίνακας, θεωρημένος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στεγαστικής Συνδρομής του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), αποστέλλεται μαζί με την απόφαση του Δικαστηρίου και της Επιτροπής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταβάλλει στους δικαιούχους τα ποσά της αποζημίωσης που αναφέρονται στον συνταχθέντα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) τελικό κτηματολογικό πίνακα.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την καταβολή της αποζημίωσης στους αναγνωρισθέντες κατά τα ανωτέρω δικαιούχους, τόσο με βάση τον προσωρινό όσο και με τον τελικό κτηματολογικό πίνακα, απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση και ευθύνη, έναντι οποιουδήποτε ανακόπτοντος ή τρίτου, που εμφανίζεται ως δικαιούχος, διατηρούμενης μόνης της ευθύνης του εισπράξαντος την αποζημίωση."
7. Η αποζημίωση που καθορίστηκε με την υπ' αριθμ. 2/54627/0022/19.11.2003 (ΦΕΚ 1753 Β) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τα μέλη και τους Γραμματείς της Επιτροπής, αντιστοιχεί στην απασχόλησή τους στην Επιτροπή για το διάστημα από της ενάρξεως λειτουργίας της (12.6.2003) μέχρι και 12.2.2004.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 14
Ρυθμίσεις για την έκδοση ή αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών


Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
"Στις περιπτώσεις αυτές η προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 26, όπως η παράγραφος αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 12 του νόμου αυτού, για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την αναθεώρησή της, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εφόσον οι σχετικές αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας έχουν υποβληθεί μετά την 1.1.2002 και μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού."

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 15
Ρυθμίσεις για την εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε."


Τα άρθρα 17 και 20 έως 25 του Κεφαλαίου Γ΄ του Ν. 3016/2002 (ΦΕΚ 110 Α), όπως ισχύει, που αφορούν στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα Ολυμπιακά Έργα, τροποποιούνται ως ακολούθως:

α) Το άρθρο 17, παρ. 1, εδάφιο πρώτο, αντικαθίσταται ως εξής: "Σκοπός της εταιρείας είναι η μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 διοίκηση, διαχείριση, χρηματοδότηση της παραγωγής ή κατασκευής, καθώς και αξιοποίηση της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από την 8κτέλεση και λειτουργία Ολυμπιακών Έργων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και εκτελούνται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και τις Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων ή των Περιφερειών ."
β) Το άρθρο 17, παρ. 3, εδάφιο πρώτο, αντικαθίσταται ως εξής: "Για την επίτευξη του σκοπού της, η εταιρεία ασκεί κάθε πράξη ή δραστηριότητα που προσιδιάζει στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, εξαιρουμένων μόνον των πράξεων πώλησης ή ανταλλαγής ακινήτων πραγμάτων."
γ) Το άρθρο 17, παρ. 4, εδάφιο πρώτο, αντικαθίσταται ως εξής: "Η παραγωγή, η διοίκηση, η διαχείριση, η χρηματοδότηση της κατασκευής και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ανατίθεται για κάθε συγκεκριμένο στοιχείο ή για κάθε συγκεκριμένη ομάδα ομοειδών στοιχείων στην εταιρεία με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργού Πολιτισμού και των καθ' ύλην αρμόδιων Υπουργών ."

δ) Το άρθρο 20, παρ. 1, αντικαθίσταται ως εξής: ,<1. Η εταιρεία διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού. Ο διοριζόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49Α 'του Κανονισμού της Βουλής."
ε) Το άρθρο 20, παρ. 2, αντικαθίσταται ως εξής: "Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την πρώτη μετά τη λήξη της θητείας του τακτική Γενική Συνέλευση."
στ) Το άρθρο 20, παρ. 3, εδάφιο πρώτο, αντικαθίσταται ως εξής: ,<Η εταιρεία προσλαμβάνει Γενικό Διευθυντή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας τριών ετών, του οποίου οι αρμοδιότητες καθορίζονται απότο Διοικητικό Συμβούλιο."
ζ) Το άρθρο 20, παρ. 3, εδάφιο τρίτο, αντικαθίσταται ως εξής: "Η αμοιβή του Γενικού Διευθυντή καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, την οποία εγκρίνει η Γενική Συνέλευση."
η) Το άρθρο 20, παρ. 4, εδάφιο τρίτο, αντικαθίσταται ως εξής: ,<Για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τα παρόντα μέλη."
θ) Το άρθρο 20, παρ. 8, εδάφιο δεύτερο αντικαθίσταται ως εξής: "Για κάθε αυτοπρόσωπη παράστασή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του λαμβάνουν αποζημίωση, ττο ποσό της οποίας καθορίζεται με ειδική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου."
ι) Στο άρθρο 21, διαγράφεται η παρ. 3 και η παράγραφος 4 αναριθμείται ως παράγραφος 3.

ια) Το άρθρο 22, εδάφιο πέμπτο αντικαθίσταται ως εξής: "Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλει ετήσια έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την κατά το σκοπό της εταιρείας πρόοδο των εργασιών της, συμπεριλαμβανομένων των αναθέσεων που διενεργεί η εταιρεία και αφορούν την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Έργων, καθώς και των συμβάσεων που συνάπτει με άλλες επιχειρήσεις."

ιβ) Το άρθρο 23, παρ. 1, αντικαθίσταται ως εξής: "Οι εργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία της εταιρείας και την εκπλήρωση του σκοπού της διενεργούνται από το προσωπικό που προσλαμβάνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 και από το προσωπικό που αποσπάται, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου."
ιγ) Το άρθρο 23, παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

"Το προσωπικό προσλαμβάνεται στην εταιρεία με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με απόφαση του Δ.Σ., σύμφωνα με τις ανάγκες της και ύστερα από προκήρυξη, στην οποία καθορίζονται τα προσόντα, η διαδικασία επιλογής και η επιτροπή αξιολόγησης των αντίστοιχων θέσεων."
ιδ) Το άρθρο 23, παρ. 3, πρώτη πρόταση αντικαθίσταται ως εξής: "Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση, καταρτίζεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας."
ιε) Στο άρθρο 23, παρ. 3, η περίπτωση ν αντικαθίσταται ως εξής: "ν) Το πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού."
ιστ) Στο άρθρο 23, παρ. 3, προστίθεται περίπτωση νί, ως εξής: "νί) Το καθεστώς εσωτερικού ελέγχου της Εταιρείας."
ιζ) Το άρθρο 23, παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής: "Με βάση την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, η εταιρεία μπορεί να προσλάβει έναν ή περισσότερους εσωτερικούς νομικούς συμβούλους ή να συγκροτήσει εσωτερική νομική υπηρεσία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μπορεί επίσης με απόφασή του να αναθέτει το χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή και σε εξωτερικούς δικηγόρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδίκευση και πείρα στις υποθέσεις που τους ανατίθενται"
ιη) Το άρθρο 24 αντικαθίσταται ως εξής: (,Με κανονισμούς που καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών υπηρεσιών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών κινητών πραγμάτων, εξοπλισμού και συναφών εργασιών, αγορών ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος, πλην των πωλήσεων και ανταλλαγών ακινήτων πραγμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης."
ιθ) Στο άρθρο 25 διαγράφεται η παράγραφος 2, καθώς και η αρίθμηση της παραγράφου 1.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 16
Ρυθμίσεις θεμάτων παράνομης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων


1. Μετά το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 13 του από 24.9/20.10.1958 β.δ/τος (,περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίο κείμενο νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων", όπως το άρθρο τούτο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1080/ 1980 (ΦΕΚ 246 Α) και το άρθρο 26 παρ. 5 του Ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α) και το άρθρο 6 του Ν. 1900/1990 (ΦΕΚ 125 Α) προστίθενται τρία επιπλέον εδάφια ως εξής:
"Ειδικότερα από 1.8.2004 έως 30.9.2004 σε περίπτωση διαπίστωσης της αυθαίρετης χρήσης στους δήμους που έχουν χαρακτηριστεί εντός των χαρακτηρισθεισών Ολυμπιακών περιοχών ως Ολυμπιακοί, ανεξάρτητα από την επιβολή των παραπάνω προστίμων, είναι δυνατή η επιβολή ημερήσιου προστίμου κατάληψης των ως άνω χώρων και η άμεση αφαίρεση των κάθε είδους αντικειμένων. Η επιβολή του ημερήσιου προστίμου είναι επιτρεπτή ανεξάρτητα από τη βεβαίωση προγενέστερων προστίμων. Το ύψος του ημερήσιου επιβαλλόμενου προστίμου για το ως άνω χρονικό διάστημα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου."
2. Η παρ. 3 περίπτωση α' του άρθρου 13 του παραπάνω Β. Δ/τος, όπως το άρθρο τούτο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1080/1980, αντικαθίσταται ως εξής:

"Το κατά την παράγραφο 1 τέλος ορίζεται ετήσιο δι' αποφάσεως του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου κατά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως χρόνου χρήσεως και αναλόγως της περιοχής της πόλεως ή του χωριού εις την οποία κείται ο χρησιμοποιούμενος χώρος.
Είναι δυνατή, κατά την περίοδο από 1.8.2004 έως 5.9.2004 η παραχώρηση, μέχρι του είκοσι πέντε τοις εκατό επιπλέον της δυνατότητας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην υφιστάμενη άδειά του, πρόσθετων χώρων για προσωρινή κατάληψη με ειδικό τέλος που καθορίζεται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο."
3. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ' της παρ. 3του άρθρου 13 του άνω β. δ/τος όπως το άρθρο τούτο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/1980 αντικαθίσταται ως εξής:
(,Σε κάθε περίπτωση το αναλογούν τέλος καταβάλλεται είτε μετρητοίς είτε δια ισόποσης εγγυητικής επιστολής, της οποίας ο τύπος θα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό ταμείο προ της παράδοσης της άδειας χρήσης αναγραφομένου επ' αυτής του αριθμού του γραμματίου είσπραξης ή της εγγυητικής επιστολής.

Στην περίπτωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής η είσπραξη του αναλογούντος τέλους γίνεται σε δόσεις, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Εάν διαπιστωθεί καθυστέρηση καταβολής των κατά τα ανωτέρω δόσεων ο δήμος ή η κοινότητα προβαίνει άμεσα στις ενέργειες κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής."
4. Η παρ. 6 του άρθρου 13 του άνω Β. Δ/τος, όπως το άρθρο τούτο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1080/1980 αντικαθίσταται ως εξής:
"ο προτιθέμενος να χρησιμοποιήσει τους κοινόχρηστους χώρους ή το υπέδαφός τους, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, υποβάλλει πριν από τη χρήση σχετική αίτηση στον οικείο δήμο ή κοινότητα. Στην αίτηση αναγράφονται:

α) το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αιτούντος, το είδος και η διεύθυνση της ασκούμενης επιχείρησης και

(β) η θέση, η έκταση και το είδος του αιτούμενου προς χρήση χώρου ως και η χρονική διάρκεια για την οποία αιτείται η παραχώρηση της χρήσης αυτού.

Επιπλέον η αίτηση, εφόσον έχει υπάρξει ανάλογη προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων της άδειας χρήσης ίσης προς το διακόσια τοις εκατό του αναλογούντος τέλους, η οποία μπορεί να εκπέσει ύστερα από διαπίστωση των αρμόδιων οργάνων ελέγχου κατ' ελάχιστον δύο φορές της παραβίασης των όρων που προβλέπονται Δεν είναι αναγκαία η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής, αν το τέλος του παραχωρούμενου χώρου είναι μικρότερο των χιλίων διακοσίων ευρώ.
Το ύψος και ο τύπος της εγγυητικής καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από το διακόσια τοις εκατό του αναλογούντος τέλους.
Προκειμένης χορηγήσεως της άδειας χρήσης, η αστυνομική αρχή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την παραλαβήτου σχετικού ερωτήματος του δήμου ή της κοινότητας, γνωματεύει αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της αιτουμένης αδείας οπότε δεν χορηγείται αύτη. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία η άδεια χορηγείται και χωρίς τη γνωμάτευση της αστυνομικής αρχής."

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 17
Καταργούμενες διατάξεις


1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται αφ' ης ίσχυσαν οι διατάξεις των παραγράφων 2 έως 5 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων και Πολιτισμού) υπ' αριθμόν 9918/5.3. 2003 (ΦΕΚ 298 Δ).
2. Η παρ. 14 του άρθρου 39 του Ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α), καταργείται
3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 2 του Ν. 2833/2000 (ΦΕΚ 150 Α) καταργείται, από τη δημοσίευση του παρόντος, εκτός από το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου αυτής, τα οποία εδάφια καταργούνται από 20.7.2004.

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 18
Μισθολογικές ρυθμίσεις


1. Στην περίπτωση δ' της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Αι, μετά τη φράση "του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α),", προστίθεται φράση ως εξής:
"τα πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου ¶μεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), τους νοσηλευτές του Ε.Κ.Α.Β. και τους αποσπασμένους υπαλλήλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β.,".
2. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Ν. 3205/2003 μετά την φράση "στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως", διαγράφεται η φράση "και η προκύπτουσα σχετική δαπάνη δεν δύναται να υπερβαίνει κατά μήνα το ένα δωδέκατο (1/12) των εγγεγραμμένων πιστώσεων".
3. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από 1.1.2004.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 19


1. Η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται από την παράγραφο 5α του άρθρου 8 του Ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38 Α) δίνεται, εφόσον η αντικατάσταση γίνει το αργότερο μέχρι 31.7.2004.

2. Η περίπτωση δ' της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του Ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38 Α) αντικαθίσταται ως εξής:
"δ. Οι ρυθμίσεις των εδαφίων α', β' και γ' της παρούσας παραγράφου τίθενται σε ισχύ την 15.7.2004."
3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 21 του Ν. 3109/2003 (ΦΕΚ 38 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

"¶ρθρο 21
Όργανα ελέγχου
1. Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο τήρησης του νόμου αυτού ορίζονται τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α) και του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α), η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα για τους χώρους ευθύνης του και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα ανωτέρω όργανα μπορούν, ανεξαρτήτως των άλλων κυρώσεων, που προβλέπονται στον παρόντα ή άλλους νόμους, να αφαιρούν επιτόπου από τον οδηγό, που διέπραξε τις παραβάσεις της παρ.1 του άρθρου 15του νόμου αυτού, την ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών. Στις περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων του νόμου αυτού και των Κανονισμών Λειτουργίας τα αρμόδια όργανα διαβιβάζουν την έκθεση διαπίστωσης στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο."
4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 32 του Ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268 Α), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 4στ του άρθρου 20 του Ν. 3185/2003 (ΦΕΚ 229 Α), αντικαθίσταται ως εξής:
"3. ΤΟ όριο ηλικίας των είκοσι τριών (23) ετών του άρθρου 11, εφαρμόζεται από 1.8.2004 και για τα κυκλοφορούντα κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού λεωφορεία.
Για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ νήσων με πληθυσμό, κατά την τελευταία απογραφή μέχρι 3.000 κατοίκους, το παραπάνω όριο ηλικίας εφαρμόζεται από 1.6.2006."
5. Η προθεσμία για την εκταμίευση των ενισχύσεων που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 12 του Ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268 Α), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4γ του άρθρου 20 του Ν. 3185/2003 (ΦΕΚ 229 Α), παρατείνεται μέχρι 31.12.2004.
 

 

Αρχή

 

 

 


¶ρθρο 20


1. Στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα απασχοληθούν στη διεκπεραίωση καθηκόντων σχετικών με την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, πενήντα επτά (57) άτομα, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες και η οποία λήγει, σε κάθε περίπτωση, την 31.12.2004. Οι ανωτέρω προσλαμβάνονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α). Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης ή μετατροπή της σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρη.
2. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάτοχοι της ταυτότητας διαπίστευσης του Κέντρου Τύπου Ζαππείου, απαλλάσσονται, κατά το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, από την καταβολή εισιτηρίου κατά την είσοδό τους σε αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΥΠ.ΠΟ./ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕ/Γ2/Φ56-Φ32/74/1015/29.12. 2003.
3. Οι κάτοχοι της ταυτότητας διαπίστευσης του Κέντρου Τύπου Ζαππείου απαλλάσσονται, κατά το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, από την καταβολή εισιτηρίου κατά την επιβίβασή τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, (Ο.Α.Σ.Α., Η.Λ.Π.Α.Π., Απικό Μετρό, Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος), της ευρύτερης περιοχής Αθηνών.

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

 

¶ρθρο 21


Στο τέλος της περίπτωσης α' της παρ. 12 του άρθρου 8 του Ν. 3207/2003 (ΦΕΚ302 Α), όπως ισχύει μετά την προσθήκη εδαφίων με το άρθρο 6 του Ν. 3243/2004 (ΦΕΚ 103 Α), προστίθενται εδάφια ως εξής:
"Ειδικότερα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος αντί της χορήγησης πλήρους διατροφής δύναται να καταβάλλεται η αξία αυτής σε χρήμα. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται το ύψος του αντιτίμου της δικαιούμενης πλήρους διατροφής, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησής του και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Το κατά τα ανωτέρω καταβαλλόμενο ποσό δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και κρατήσεις υπέρ τρίτων."

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 22


1. Το άρθρο 4 του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α) "Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας" τροποποιείται ως εξής:

"α. Στην παρ. 1 περίπτωση α', υποπερίπτωση γγ' προστίθεται η φράση "ή διαβάσεων τροχιοδρόμου".
β. Στην παρ. 2 η φράση "οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (Κ-1 μέχρι Κ-40") αντικαθίσταται με τη φράση "οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (Κ-1 μέχρι Κ-41 ">, στις πινακίδες Κ-31, Κ-36 και Κ-37 προστίθεται η φράση "ή διάβασης τροχιοδρόμου" και μετά την πινακίδα Κ-40 προστίθεται πινακίδα Κ-41 με τη φράση "Κίνδυνος λόγω ισόπεδης διάβασης τροχιοδρόμου χωρίς κινητά φράγματα".

γ. Στην παρ. 3 η φράση "οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες (Ρ-1 μέχρι Ρ-75") αντικαθίσταται με τη φράση "Οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες (Ρ-1 μέχρι Ρ-77") και μετά την πινακίδα Ρ-75 προστίθενται πινακίδες Ρ-76 με τη φράση "Αποκλειστική διέλευση τροχιοδρόμου" και Ρ- 77 με τη φράση "Τ έλος αποκλειστικής διέλευσης τροχιοδρόμου".
δ. Στην παρ. 4 η φράση "Οι πληροφοριακές πινακίδες (Π -1 μέχρι Π-94"> αντικαθίσταται με τη φράση "Οι πληροφοριακές πινακίδες (Π -1 μέχρι Π-95">, μετά την πινακίδα Π -28 προστίθεται πινακίδα Π -28α με τη φράση "Στάση Τροχιοδρόμου", στην πινακίδα Π -66 προστίθεται η φράση "ή Τροχιοδρόμου ή δικύκλου ή συνδυασμού αυτών" και μετά την πινακίδα Π -94 προστίθεται πινακίδα Π-95 με τη φράση "Τροχιόδρομος επί του οδοστρώματος".
ε. Στην παρ. 5 μετά την πινακίδα Πρ-16ιδπροστίθεται πινακίδα Πρ -16ιε με τη λέξη "Τροχιόδρομος"."

2. Υποδείγματα των νέων και τροποποιούμενων σημάνσεων παρατίθενται κατωτέρω:

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 23


1. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διαχείρισης συνεπειών και απωλειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, και πυρηνικών συμβάντων, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από 1.7.2003 έως και 4. 1 0.2004, με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Εθνικής ¶μυνας και Δημόσιας Τάξης, μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή Διεθνών Οργανισμών ή Κρατών, αυτοτελώς ή στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, ιδίως, δε του Ευρωαντλαντικού Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΝΑ ΤΟ. Με την ως άνω απόφαση καθορίζονται οι όροι και η έκταση της συνδρομής, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.
2. Οι ομάδες διεθνούς συνδρομής εντάσσονται, σε κάθε περίπτωση, στο εθνικό σύστημα διαχείρισης συνεπειών και απωλειών, όπως αυτό θα εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου της παραγράφου 1 και υπάγονται στον αποκλειστικό επιχειρησιακό έλεγχο των αρμόδιων εθνικών αρχών.
3. Η συνδρομή αυτή συνίσταται στη διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού πολιτικής προστασίας, καθώς και σε παροχή υλικών πόρων και μέσων.
4. Η είσοδος στην Ελλάδα των παραπάνω προσώπων διέπεται, όπου απαιτείται, από τις διατάξεις της Συνθήκης Schengen.
5. Το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες που θα προκύψουν από την άσκηση των καθηκόντων, τα οποία θα ανατεθούν στις ανωτέρω ομάδες διεθνούς συνδρομής.
Καλύπτονται, ιδίως, μεταφορά υλικού προς και από την Ελλάδα και αποθήκευσή του, στέγη και διατροφή του προσωπικού, διερμηνεία, μετακινήσεις στην Ελληνική Επικράτεια, όπως και ιατρικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.
6. Για κάθε πράξη ή παράλειψη, κατά την άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού των ομάδων διεθνούς συνδρομής, αστική ευθύνη υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Κατ' εξαίρεση το προσωπικό ευθύνεται για την αποζημίωση, την οποία θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια.
7. Οι παραπάνω αναφερόμενοι υλικοί πόροι και μέσα, καθώς και ο προσωπικός εξοπλισμός των ομάδων διεθνούς συνδρομής, κατά την εισαγωγή τους στη Χώρα, παραδίδονται με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής με απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αναλογούν και με τον όρο της επανεξαγωγής, σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.
8. Με απόφαση του, κατά περίπτωση, αρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του άρθρου.

 

Αρχή

 

 

 

 

 

¶ρθρο 24


Η δεκάτη τρίτη Αυγούστου 2004, ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ορίζεται ημέρα αργίας για το σύνολο των Υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Χώρας.

 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 25
Ελεγκτική Επιτροπή



Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προβλέπονται από την παρ. 12 του άρθρου 2 του Ν. 2598/1998 "Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων -Αθήνα 2004 Α.Ε.", όπως ισχύει, σε περίπτωση συνταξιοδότησής τους αντικαθίστανται από την ημέρα της αποχωρήσεώς τους από την ενεργό υπηρεσία.
 

 

 

Αρχή

 

 

 

 

¶ρθρο 26
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του νόμου τούτου.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

 

 

Αρχή

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm