Εκτύπωση

Αθήνα 29/06/2010
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1106

ΘΕΜΑ: Απλοποίηση στη διαδικασία έκδοσης φορολογικών στοιχείων στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. - Τροποποίηση - αντικατάσταση των διατάξεων της Α.Υ.Ο. 1041614/4.4.1995/Πολ. 1100 (ΦΕΚ Β' 305).


 

Οι διατάξεις τηςΑ.Υ.Ο. 1041614/4.4.1995/Πολ. 1100 (ΦΕΚ Β' 305), τροποποιούνταιως ακολούθως:

1. Οι διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 3 της Α.Υ.Ο. 1041614/4.4.1995/Πολ. 1100 (ΦΕΚ Β' 305), αντικαθίσταται ως ακολούθως :

« 3. β) Επί αποστολής σε οποιονδήποτε τρίτο κατ' εντολή και για λογαριασμό του παραλήπτη εισαγωγέα, εκδίδεται δελτίο αποστολής στο οποίο επίσης μπορεί να αναγράφεται το είδος και η ποσότητα της συσκευασίας καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία του συνοδευτικού στοιχείου του αλλοδαπού - αποστολέα, τηρουμένων αναλόγως των όσων αναφέρονται ανωτέρω στηνπροηγούμενη περίπτωση α' της παραγράφου αυτής και στην εγκύκλιό μας Σ. 384/30.1.87/ΠΟΛ. 31..».

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 της Α.Υ.Ο. 1041614/4.4.1995/Πολ.1100 (ΦΕΚ Β' 305), αντικαθίσταται ως ακολούθως :

« 5. Για τη διακίνηση εντός της Ελληνικής Επικράτειας αγαθών αποσταλέντωνλόγω πώλησης, από επιχείρηση εγκατεστημένη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία τελικά θα παραδοθούν κατ' εντολή και για λογαριασμό του πελάτη (αρχικού «εισαγωγέα») σε τρίτο πρόσωπο εντός της Ελλάδας, συνοδευτικά στοιχεία αποτελούν διαζευκτικά:

α) Το δελτίο αποστολής του αρχικού εισαγωγέα προς τον τελικό παραλήπτη, το οποίο εκδίδεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. και καλύπτειτη διακίνηση από το σημείο εισόδου στη χώρα μας μέχρι το σημείο παράδοσης.
β) Το δελτίο αποστολής της μεταφορικής ή διαμεταφορικής επιχείρησης, το οποίο εκδίδεται, κατ' εντολή και για λογαριασμό του αρχικού «εισαγωγέα», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιό μας Σ. 384/17/ΠΟΛ. 31/30.1.87.

Στο δελτίο αποστολής των παραπάνω περιπτώσεων α' και β' αντί της αναλυτικής περιγραφής του είδους και της ποσότητας των αγαθών, μπορεί να αναγράφεται το είδος και η ποσότητα της συσκευασίας, εφόσον από τα συνοδευτικά παραστατικά του αλλοδαπού - αποστολέα, προκύπτει η ανάλυση του είδους και της ποσότητας. Με βάση τα δελτία αυτά, εκδίδεται τιμολόγιο (όχι τιμολόγιο - δελτίο αποστολής), από τον αρχικό «εισαγωγέα», στον πελάτη του (παραλήπτη - τρίτο), μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.

γ) Το συνοδευτικό παραστατικό του αλλοδαπού αποστολέα (π.χ. τιμολόγιο κ.λπ.), εφόσον προκύπτει η ανάλυση του είδους και η ποσότητα των αγαθών, καθώς και τα στοιχεία του τελικού παραλήπτη - τρίτου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, επάγγελμα και διεύθυνση).

Στην περίπτωση αυτή ο παραλήπτης - τρίτος, υποχρεούται, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να ενημερώσει τον αρχικό εισαγωγέα για την παραλαβή, προκειμένου ο τελευταίος ναεκδώσει (στην περίπτωση πώλησης), τιμολόγιο - δελτίο αποστολής, εντός της προβλεπόμενης από τονΚ.Β.Σ. προθεσμίας.
Στην περίπτωση που παραλαμβάνονται αγαθά από τρίτο για αγορά ή πώληση για λογαριασμό του «εισαγωγέα» ή άλλου τρίτου, εφόσον από το συνοδευτικό παραστατικό του αλλοδαπού - αποστολέα, δεν προκύπτει η ανάλυση του είδους και η ποσότητα των αγαθών, ο παραλήπτης - τρίτος, κατά την παραλαβή των αγαθών, εκδίδει δελτίο ποσοτικής παραλαβής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10 (παρ. 1) του Κ.Β.Σ., αντίτυπο του οποίουαποστέλλεται στον προμηθευτή (αρχικό «εισαγωγέα»), προκειμένου να εκδώσει στην περίπτωση πώλησης τιμολόγιο (όχι τιμολόγιο - δελτίο αποστολής), μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 6372