Εκτύπωση

Αθήνα 08/08/2019
Αρ. πρωτ.:

Α. 1290

ΘΕΜΑ: Τύπος και περιεχόμενο του αποδεικτικού καταβολής στις φορολογίες κεφαλαίου.

 

1. Ο τύπος και το περιεχόμενο του αποδεικτικού καταβολής στις φορολογίες κεφαλαίου έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα, που επισυνάπτεται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.
2. Με το αποδεικτικό καταβολής αποδεικνύεται η καταβολή του φόρου στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4223/2013 και για τις οποίες προβλέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας, άμεση καταβολή.
3. Η έκδοση του αποδεικτικού καταβολής, με το οποίο αποδεικνύεται η πλήρης εξόφληση του φόρου μεταβίβασης από τον υπόχρεο σε αυτόν, απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται κατά την κείμενη νομοθεσία η υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται.
4. Στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών το αποδεικτικό καταβολής απαιτείται, προκειμένου να αποδειχθεί η πλήρης εξόφληση του φόρου, στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο υπόχρεος, αντί για το πιστοποιητικό του άρθρου 105 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, προσκομίζει αντίγραφο της οικείας φορολογικής δήλωσης και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συνυποβαλλόμενη φορολογική δήλωση δεν έχουν μεταβληθεί.
5. Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

 


 

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2447