Εκτύπωση

Αθήνα 09/01/2015
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1006


ΘΕΜΑ:
Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
 

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται διαδικασία θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από:

α. εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας,

β. εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

γ. εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.
 

 

 

Άρθρο 2
Όροι και προϋποθέσεις θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από Φ.Π.Α. και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.
 

1. Με τους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και διατυπώσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 και των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, όπως ισχύουν και της παρούσας απόφασης επιτρέπεται η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας ή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ.
Εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σύμφωνα με τον Ν. 2960/2001.
2. Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος, εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας οι εισαγωγικοί δασμοί με τους οποίους αυτά επιβαρύνονται και τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, διατυπώσεις, εγκρίσεις και διαδικασίες, όπως επίσης και τα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής που προβλέπονται από τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας.
3. Οι τελωνειακές διατυπώσεις για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση ότι:

α. ο εγκατεστημένος στη χώρα μας εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ / VIES στην Ελλάδα ή,
β. ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ / VIES στην Ελλάδα, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου.

Ο ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.

γ. ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας ορίζει έμμεσο τελωνειακό αντιπρόσωπο και αποκτά ΑΦΜ / VIES στη χώρα μας μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου.

Ο ορισμός του φορολογικού αντιπροσώπου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.

 

4. Κατ΄ εξαίρεση της ανωτέρω παραγράφου, οι τελωνειακές διατυπώσεις για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος από πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε πραγματοποιούνται με την απόκτηση ΑΦΜ / VIES στη χώρα μας χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας.
5. Τα εμπορεύματα, μετά τον έλεγχο για την τήρηση των τυχόν προβλεπόμενων απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων εισαγωγής, την είσπραξη των εισαγωγικών δασμών και την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, της άδειας παράδοσης, με ευθύνη του εν λόγω εισαγωγέα αποστέλλονται άμεσα στο άλλο Κράτος Μέλος.
6. Κατά την τήρηση των διατυπώσεων για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμπλήρωση των θέσεων της διασάφησης εισαγωγής με τους κατάλληλους κωδικούς γίνεται σύμφωνα με τα Παραρτήματα 37 και 38 των Διατάξεων Εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (καν. αριθ. 2454/93 της Επιτροπής), όπως ισχύει και σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές οδηγίες συμπλήρωσης αυτής.

Κατά την τήρηση των διατυπώσεων για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμπλήρωση των θέσεων της διασάφησης εισαγωγής με τους κατάλληλους κωδικούς γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας και τις εκάστοτε εθνικές οδηγίες συμπλήρωσης αυτής.

 

 

 


 

Άρθρο 3
Όροι και προϋποθέσεις τήρησης τελωνειακών διατυπώσεων θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου
 

Οι τελωνειακές διατυπώσεις κατά τη θέση εμπορευ­μάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε πραγματοποιούνται με την απόκτηση ΑΦΜ / VIES στη χώρα μας, χωρίς τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας ή ο τελωνειακός του αντιπρόσωπος διαθέτει σχετική έγκριση από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.

Η έγκριση χορηγείται με διοικητική πράξη του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Περιφέρειας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παραγράφων 2-5 του παρόντος άρθρου.
2. Ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας διαθέτει πιστοποιητικό ΑΕΟ που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του Κράτους Μέλος του τόπου εγκατάστασής του και θέτει εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε κατ΄ εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων για την πραγματοποίηση συνεχούς ροής εισαγωγών.
3. Στην περίπτωση τελωνειακής αντιπροσώπευσης του εγκατεστημένου σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέα, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος διαθέτει πιστοποιητικό ΑΕΟ που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές της χώρας μας και ο εκπροσωπούμενος εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας θέτει εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ΄ εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων για την πραγματοποίηση συνεχούς ροής εισαγωγών.

Σε περίπτωση τελω­νειακής αντιπροσώπευσης, η έγκριση του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Περιφέρειας εκδίδεται στο όνομα του τελωνειακού αντιπροσώπου.
4. Για τη χορήγηση της ανωτέρω έγκρισης απαιτείται υποβολή αίτησης στην Τελωνειακή Περιφέρεια που έχει υπό την εποπτεία της το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής σύμφωνα με το Παράρτημα της παρούσας. Για τη χορήγηση της ανωτέρω έγκρισης απαιτείται υποβολή αίτησης σύμφωνα με τα Υποδείγματα του Παραρτήματος της παρούσας στην Τελωνειακή Περιφέρεια στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα του τελωνειακού αντιπροσώπου του εισαγωγέα.

Η έγκριση χορηγείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης κατόπιν ελέγχου του πιστοποιητικού ΑΕΟ μέσω της βάσης δεδομένων των ΑΕΟ.
Για τις Τελωνειακές Πειριφέρειες που δεν διαθέτουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των ΑΕΟ, ο έλεγχος του πιστοποιητικού πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τελωνειακή Περιφέρεια που διαθέτει πρόσβαση στη βάση δεδομένων.
5. Η έγκριση ανακαλείται σε περίπτωση ανάκλησης του πιστοποιητικού ΑΕΟ ή σε περίπτωση όπου ο εισαγωγέας ή ο τελωνειακός του αντιπρόσωπος έχουν υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.
Οι αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες χορήγησης της έγκρισης παρακολουθούν την συμμόρφωση των συγκεκριμένων εισαγωγέων και τελωνειακών αντιπροσώπων με τις τελωνειακές απαιτήσεις και διαδικασίες, τηρούν φάκελο με τα σχετικά στοιχεία και προβαίνουν άμεσα στην ανάκληση της έγκρισης σε περίπτωση διαπίστωσης των ανωτέρω παραβάσεων ενημερώνοντας σχετικά τις τελωνειακές αρχές της χώρας.

 

 

 

 

Άρθρο 4
Όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε

 

Για την απαλλαγή του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε απαιτείται:

Α. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα.
β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος-Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES.
γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής.
δ. τιμολόγιο, βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα.
ε. τιμολόγιο πώλησης, το οποίο εκδίδει ο εισαγωγέας, προ της έκδοσης της άδειας παράδοσης των εισαγομένων εμπορευμάτων από το τελωνείο, στο οποίο θα αναγράφονται, πέραν των άλλων, ο ΑΦΜ/VIES του εισαγωγέα - πωλητή, ο ΑΦΜ/VIES του αγοραστή και ο τόπος εγκατάστασης αυτού, ο τόπος παράδοσης των εμπορευμάτων, το είδος και η ποσότητα των αποστελλομένων σε άλλο Κράτος Μέλος εμπορευμάτων.
στ. συμβόλαιο μεταφοράς ή άλλο έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος - Μέλος προορισμού.
ζ. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ΄ επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Β. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου. Δεν απαιτείται ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου υπό την προϋπόθεση ότι ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος Μέλος εισαγωγέας διαθέτει την έγκριση του άρθρου 3 της παρούσας.
β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος-Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES.
γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής.
δ. τιμολόγιο, βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις. Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα.
ε. σε περίπτωση που τα αγαθά μετά την εισαγωγή τους, αποστέλλονται σε Κράτος Μέλος διαφορετικό από το Κράτος Μέλος εγκατάστασης του εισαγωγέα, τιμολόγιο πώλησης που εκδίδεται από τον εισαγωγέα εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος. Στο εν λόγω τιμολόγιο αναγράφονται, εκτός από τον ΑΦΜ/VIES που έχει λάβει ο κοινοτικός εισαγωγέας στο Κράτος Μέλος εγκατάστασης του, τόσο ο ΑΦΜ/VIES που έλαβε ο εν λόγω εισαγωγέας στην Ελλάδα, όσο και ο ΑΦΜ/VIES του αγοραστή στο Κράτος Μέλος τελικού προορισμού των αγαθών, καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Οι εν λόγω ΑΦΜ πρέπει να είναι εν ισχύ και να επαληθεύονται κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην περίπτωση γ.
στ. συμβόλαιο μεταφοράς ή άλλο έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος - Μέλος προορισμού.
Σε περίπτωση που ο εγκατεστημένος στο άλλο Κράτος-Μέλος εισαγωγέας -εταιρεία πρόκειται να μεταφέρει τα εμπορεύματα μετά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία με ίδια μεταφορικά μέσα, απαιτείται βεβαίωση στην οποία αναγράφονται η πρόθεση της για μεταφορά των εμπορευμάτων με ίδια μέσα καθώς και τα κατωτέρω:

- στοιχεία μεταφορικού μέσου (μάρκα, τύπος, κυβισμός, αριθμός κυκλοφορίας)
- στοιχεία οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου-επισυνάπτεται φωτοτυπία του διαβατηρίου με τη φωτογραφία)
- τόπος προορισμού (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση).

ζ. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ΄επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Γ. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.

α. ο εισαγωγέας (διασαφιστής) να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου,

β. ο αγοραστής των εμπορευμάτων, προς τον οποίο αυτά αποστέλλονται, εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος - Μέλος, να είναι υποκείμενος στο ΦΠΑ και να διαθέτει ΑΦΜ / VIES,

γ. επαλήθευση της εγκυρότητας και της ισχύος των ΑΦΜ/VIES που δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής,

δ. τιμολόγιο βάσει του οποίου δηλώνεται στη διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία η δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις.

Επί του τιμολογίου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα,

ε. τιμολόγιο από το οποίο προκύπτει η ενδοκοινοτική παράδοση των αγαθών από τον υποκείμενο στο φόρο εισαγωγέα - πωλητή εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε. προς τον υποκείμενο στο φόρο αγοραστή εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος.

Στο εν λόγω τιμολόγιο αναγράφονται ο ΑΦΜ / VIES που έχει λάβει στη χώρα μας ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου, όσο και ο ΑΦΜ / VIES του αγοραστή στο Κράτος Μέλος προορισμού καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών.

Οι ΑΦΜ / VIES πρέπει να είναι εν ισχύ και να επαληθεύονται κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην περ. γ,

στ. δεν απαιτείται τιμολόγιο σε περίπτωση που τα αγαθά δεν αποτελούν αντικείμενο πώλησης μετά την εισαγωγή διότι παραλαμβάνονται στο Κράτος Μέλος προορισμού από τον ίδιο τον εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε εισαγωγέα.

Η περίπτωση αυτή δεν αναιρεί την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ/VIES από τον εισαγωγέα στο Κράτος Μέλος προορισμού και τη δήλωση αυτού επί της διασάφησης εισαγωγής,

ζ. έγγραφο μεταφοράς (φορτωτική) μέχρι το Κράτος - Μέλος προορισμού.

Σε περίπτωση που ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε εισαγωγέας πρόκειται να μεταφέρει τα εμπορεύματα μετά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία με ίδια μεταφορικά μέσα, απαιτείται βεβαίωση στην οποία αναγράφονται η πρόθεσή του για μεταφορά των εμπορευμάτων με ίδια μέσα καθώς και τα κατωτέρω:- στοιχεία μεταφορικού μέσου (μάρκα, τύπος, κυβισμός, αριθμός κυκλοφορίας),- στοιχεία οδηγού (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου - επισυνάπτεται φωτοτυπία του διαβατηρίου με τη φωτογραφία),- τόπος προορισμού (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση ).

η. ο εισαγωγέας να μην έχει διαπράξει σοβαρές ή κατ ́επανάληψη παραβάσεις της τελωνειακής ή φορολογικής νομοθεσίας.

Δ. Ως άμεση αποστολή των εμπορευμάτων σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. νοείται η μεταφορά αυτών το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παράδοσης με την υποχρέωση υποβολής της φορτωτικής ηλεκτρονικά, ως συνημμένο αρχείο στη διασάφηση εισαγωγής, στην αρμόδια τελωνειακή αρχή μέχρι την ημέρα αναχώρησης της αποστολής.

Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα δεν αποστέλλονται σε άλλο Κράτος Μέλος κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας παράδοσης αλλά αποστέλλονται αργότερα και εντός των πέντε (5) ημερών του προηγούμενου εδαφίου, γνωστοποιείται εκ των προτέρων στην αρμόδια τελωνειακή αρχή επακριβώς ο τόπος που θα βρίσκονται τα εμπορεύματα και ο λόγος παραμονής τους με συμπλήρωση σχετικού κωδικού επί της διασάφησης εισαγωγής.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα εμπορεύματα πρέπει να αποσταλούν σε άλλο Κράτος Μέλος αμέσως μετά την έκδοση της άδειας παράδοσης.

Τα υπό στοιχεία δ, ε και στ δικαιολογητικά των ανωτέρω Α΄και Β΄ παραγράφων θα δηλώνονται επί της διασάφησης εισαγωγής και θα εκδίδονται πριν από τη φόρτωση των εμπορευμάτων επί του μεταφορικού μέσου και οπωσδήποτε προ της απομάκρυνσης αυτών από τους χώρους που βρίσκονται κατά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.

Τα υπό στοιχεία δ και ε δικαιολογητικά των ανωτέρω παρ. Α, Β και Γ δηλώνονται επί της διασάφησης εισαγωγής.
Το αρμόδιο τμήμα ελέγχει, τα σχετικά δικαιολογητικά, τόσο ως προς την έκδοσή τους όσο και ως προς το περιεχόμενό τους και τα τηρεί στο αρχείο της υπηρεσίας για το χρονικό διάστημα τελωνειακής παρακολούθησης των εμπορευμάτων που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από ΦΠΑ.

 

 

 

 

Άρθρο 5
Όροι και προϋποθέσεις οριστικοποίησης της απαλλαγής του φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε.


Για την οριστικοποίηση της απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας λόγω άμεσης αποστολής των εισαγομένων εμπορευμάτων σε άλλο Κράτος Μέλος απαιτείται:

Α. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας

α. αντίγραφο του οικείου παραστατικού της μεσολαβούσας τράπεζας από το οποίο θα προκύπτει η καταβολή του αντιτίμου της αξίας του τιμολογίου πώλησης. Οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές που έπονται της θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού ιδρύματος.
β. αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων της οικείας περιόδου, στον οποίο είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή.
Αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων προσκομίζεται στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής το αργότερο εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής του στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, με αίτηση του διασαφηστή στην οποία αναγράφεται η αντιστοιχία των διασαφήσεων εισαγωγής τις οποίες αφορούν.
Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά πέντε (5) ημέρες με απόφαση του Προϊσταμένου του τελωνείου εισαγωγής εφόσον ο ενδιαφερόμενος ει­σαγωγέας αποδείξει ότι η μη προσκόμιση των δικαιολογητικών οφείλεται σε λόγους τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας.
γ. αντίγραφο της Δήλωσης INTRASTAT Αποστολής, στην οποία είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή, με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραλαβής της, εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Β.  Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. από εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο Κράτος Μέλος και εισαγωγείς εγκατεστημένους εκτός Ε.Ε.

α. αντίγραφο του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, της οικείας περιόδου, στον οποίο είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή.
Αντίγραφο του ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων προσκομίζεται στο αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής το αργότερο εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής του στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, με αίτηση του διασαφηστή στην οποία αναγράφεται η αντιστοιχία των διασαφήσεων εισαγωγής τις οποίες αφορούν.
Η ανωτέρω προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά πέντε (5) ημέρες με απόφαση του Προϊσταμένου του τελωνείου εισαγωγής εφόσον ο ενδιαφερόμενος εισαγωγέας αποδείξει ότι η μη προσκόμιση των δικαιολογητικών οφείλεται σε λόγους τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας.
β. αντίγραφο της Δήλωσης INTRASTAT αποστολής, στην οποία είναι καταχωρημένη η συγκεκριμένη συναλλαγή, με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραλαβής της,
εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος θεωρείται τακτοποιημένη εφόσον το αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής συσχετίσει και επαληθεύσει τα στοιχεία του παρόντος άρθρου με τα στοιχεία του άρθρου 4.

 

 

 

 

Άρθρο 6
Παραβάσεις - Κυρώσεις
 

1. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από έλεγχο της τελωνειακής ή φορολογικής αρχής ότι τα εμπορεύματα που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ λόγω άμεσης αποστολής σε άλλο Κράτος-Μέλος  δεν έχουν αποσταλεί άμεσα στο συγκεκριμένο Κράτος Μέλος αλλά παραμένουν ή έχουν αναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή που έτυχε απαλλαγής καθίσταται άμεσα απαιτητός και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας τελωνειακής νομοθεσίας. της Ε.Ε. δεν έχουν αποσταλεί άμεσα σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε, ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή που έτυχε απαλλαγής καθίσταται άμεσα απαιτητός και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας τελωνειακής νομοθεσίας.

Περαιτέρω εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 142 παρ. 2, 155 και επόμενα του Ν. 2960/2001, εφόσον συντρέχει περίπτωση.
Ο φορολογικός αντιπρόσωπος του εγκατεστημένου σε άλλο Κράτος - Μέλος εισαγωγέα καθίσταται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον υπεύθυνος με τον υπόχρεο στο φόρο εισαγωγέα για την καταβολή του ΦΠΑ.
2. Πέραν των ανωτέρω, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου με απόφασή του δεν επιτρέπει στο παραβάτη εισαγωγέα (διασαφιστή) τη διενέργεια μεταγενέστερων τελωνισμών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή αυτών σε άλλο Κράτος-Μέλος.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα τελωνεία της χώρας προς τα οποία κοινοποιείται η ανωτέρω απόφαση με μέριμνα του τελωνείου που την εξέδωσε.
3. Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας της περίπτωσης β της παραγράφου Α και της περίπτωσης α της παραγράφου Β του άρθρου 5 της παρούσας χωρίς να προσκομιστούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στοιχεία καθώς και σε περίπτωση αποστολής των εμπορευμάτων σε Κράτος Μέλος διαφορετικό από το δηλωθέν επί του τελωνειακού παραστατικού Κράτος Μέλος προορισμού:

α. επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ ανά τελωνειακό παραστατικό εισαγωγής, βάσει του άρθρου 147 παράγραφος 2 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα Ν. 2960/2001,
β. ενημερώνεται η αρμόδια ΕΛ.Υ.Τ. ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα εκ των υστέρων έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματοποίηση της ενδοκοινοτικής συναλλαγής και τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι εντάσσονται στον προγραμματισμό εκ των υστέρων ελέγχων της ΕΛ.Υ.Τ για τους συγκεκριμένους εισαγωγείς και
γ. ενημερώνονται οι αρμόδιες Δ/νσεις της Κ.Υ της Γεν. Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.

 

 

 

 

Άρθρο 6α

Μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων καταστρατήγησης

Το άρθρο 6α προστέθηκε όπως παρακάτω με την Α.1178/2020 και ισχύει από 19/8/2020

 

1. Η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε δεν επιτρέπεται όταν ένα από τα πρόσωπα, εισαγωγέας ή / και αποκτών, των οποίων οι ΑΦΜ / VIES δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής, είναι «εξαφανισμένος έμπορος» και βάσει διασταυρωτικού ελέγχου στο σύστημα VIES προκύπτει ότι έχει διαγραφεί.

2. Σε περίπτωση που ένα από τα πρόσωπα, εισαγωγέας ή/και αποκτών, των οποίων οι ΑΦΜ / VIES δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης εισαγωγής, φέρεται, βάσει πληροφοριών, ως «εξαφανισμένος έμπορος» και από έλεγχο στο σύστημα VIES δεν προκύπτει ενσωμάτωση της ημερομηνία διαγραφής, ή ως «εμπλεκόμενος σε δίκτυο απάτης ΦΠΑ τύπου εξαφανισμένου εμπόρου», η θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση σύστασης εγγύησης ισόποσης με το ποσό του ΦΠΑ που τυγχάνει απαλλαγής.Πέραν της σύστασης της εγγύησης, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές εισαγωγής προβαίνουν υποχρεωτικά σε διενέργεια φυσικού ελέγχου των εμπορευμάτων και υποβάλλουν αίτημα διοικητικής συνδρομής, βάσει του καν. υπ’ αρ. 904/2010 του Συμβουλίου, μέσω της Διεύθυνσης Ελέγχου της Γεν. Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Η εγγύηση καταπίπτει ή αποδεσμεύεται, κατά περίπτωση, βάσει των αποτελεσμάτων της διοικητικής συνδρομής.

2. Οι πληροφορίες που διαθέτουν οι τελωνειακές αρχές για τη λήψη των μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης φαινομένων καταστρατήγησης κατά τις ανωτέρω παραγράφους του παρόντος άρθρου προέρχονται από αποτελέσματα διοικητικής συνδρομής μεταξύ των Κρατών Μέλων ή από συστήματα / δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των Κρατών Μελών.

 

 

 

 

 

Άρθρο 7
Καταργούμενες διατάξεις
 

Με την έναρξη της παρούσας καταργούνται:

- το Μέρος Α της αριθ. Τ. 10440/1923/Α0019/24.11.1993 Α.Υ.Ο, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθ. Δ. 1163/678/Ε0017/30.08.2001 Α.Υ.Ο (ΦΕΚ Β΄ 1173) και
- η αριθ. 5014486/1716/Α0019/07.04.2009 Α.Υ.Ο, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθ. Δ17Ε 5004419 ΕΞ/24.01.2012 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 471).

 

 

 

Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος
 

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 9031