Open menu
29 | 03 | 2024

Αθήνα 06/10/2014
Αρ. πρωτ.:Δ28/34026/2522

ΘΕΜΑ:Ρύθμιση επιμέρους θεμάτων εξυγίανσης προνοιακών φορέων, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4262/2014 , δύνανται να υποβάλλουν όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις του Ν.2646/1998 και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία στο καταστατικό τους έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την οικονομική και λειτουργική υποστήριξη νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν δευτεροβάθμια φροντίδα και τα οποία, νομικά πρόσωπα, δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Άρθρο 2
Υποβολή Σχεδίου Εξυγίανσης

Το Σχέδιο Εξυγίανσης εκπονείται με ευθύνη των νομικών προσώπων του προηγουμένου άρθρου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 55 του Ν.4262/2014 και υποβάλλεται σε επτά (7) αντίτυπα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας, της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και ειδικότερα στο Τμήμα Εθελοντισμού και Πιστοποίησης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το Τμήμα Εθελοντισμού και Πιστοποίησης διαβιβάζει άμεσα από ένα αντίτυπο του Σχεδίου Εξυγίανσης στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, ένα στη Γενική Διεύθυνση Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και ένα αντίτυπο στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται προς την Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας απόψεις και συγκεκριμένους όρους που τυχόν προτείνει να τεθούν στο Σύμφωνο Εξυγίανσης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του Σχεδίου τα οποία κοινοποιεί εντός της ίδιας προθεσμίας και στο φορέα που αιτείται τη σύναψη του.
Ομοίως η Γενική Διεύθυνση Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκφράζει τις απόψεις της επί του Σχεδίου Εξυγίανσης και ειδικό­τερα για τα θέματα των εργαζομένων, την προσαρμογή των αμοιβών, την διαβούλευση κλπ. εντός 15 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του Σχεδίου τις οποίες κοινοποιεί εντός της ίδιας προθεσμίας και στο φορέα που αιτείται τη σύναψη του.
Η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται αρμοδίως προς τον Υπουργό την έγκριση του Σχεδίου και στην περίπτωση θετικής εισήγησης συντάσσει σχετικό Σύμφωνο Εξυγίανσης εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή των εισηγήσεων από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών.
Οι Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η ΕΤΑΔ ΑΕ μπορούν να ζητήσουν από το φορέα που το υποβάλλει το Σχέδιο Εξυγίανσης οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή οτιδήποτε έγγραφο που θα κριθεί αναγκαίο.
Το Σχέδιο Εξυγίανσης που εκπονεί ο φορέας που αιτείται την σύναψη Συμφώνου Εξυγίανσης, πριν την υποβολή του, τίθεται με ευθύνη του φορέα σε διαβούλευση με τους εργαζομένους. Η διαβούλευση μπορεί να γίνεται και παράλληλα με την επεξεργασία του Σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση μαζί με το Σχέδιο Εξυγίανσης και ως αναπόσπαστο μέρος του, θα κατατίθεται η τελική γνώμη των εργαζομένων.

Άρθρο 3
Έγκριση Σχεδίου Εξυγίανσης -Σύναψη Συμφώνου Εξυγίανσης

Το εγκεκριμένο Σχέδιο Εξυγίανσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Συμφώνου Εξυγίανσης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, η διάρκειά του, τυχόν τροποποιήσεις, πρόσθετοι όροι καθώς και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
Το Σύμφωνο Εξυγίανσης υπογράφεται από τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας , Οικονομικών καθώς και τον φορέα σε επτά (7) αντίγραφα (τρία παραλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη, και από ένα αποστέλλονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη Δ/νση Πρόνοιας Περιφέρειας στην οποία υπάγεται ο φορέας), εντός 10 ημερών από τη σύνταξη του από τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Εξυγίανσης, ο φορέας τίθεται υπό την εποπτεία του Παρατηρητηρίου Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης ως προς τη λειτουργία του, συνάπτει σύμβαση με την ΕΤΑΔ Α.Ε για την αξιοποίηση της περιουσίας του και τηρεί απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 55 και 56 Ν.4262/2014 καθώς και τα προβλεπόμενα στο Σύμφωνο Εξυγίανσης.
Σε κάθε Σύμφωνο Εξυγίανσης, εκτός των ειδικών υποχρεώσεων που θα αφορούν κάθε φορέα ξεχωριστά, θα αναφέρονται επίσης:

α) Η υποχρέωση του φορέα να υποβάλλει στο Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης διά του Τμήματος Εθελοντισμού και Πιστοποίησης, ετησίως και ανά τρίμηνο, αναλυτική έκθεση οικονομικών στοιχείων και έκθεση πεπραγμένων
β) όποια στοιχεία ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Υπουργείου Οικονομικών.
γ) Η αναπροσαρμογή των μηνιαίων αμοιβών του προσωπικού τους κατά τα ισχύοντα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με τα πρόσθετα δικαιώματα επιδομάτων, (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.) Σε περίπτωση λύσης του Συμφώνου Εξυγίανσης, η Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας ενημερώνει άμεσα όλους τους φορείς και τις Δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις οφειλών του φορέα σε εφαρμογή του άρθρου 55 του Ν.4262/2014.

Άρθρο 4
Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Εξυγίανσης, ο φορέας εφόσον έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές απευθύνεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ή τυχόν σε άλλο ασφαλιστικό φορέα) της έδρας του, προσκομίζοντας και το υπογραφέν Σύμφωνο Εξυγίανσης, το οποίο επέχει θέση έγκρισης ένταξης στη ρύθμιση, σύμφωνα με το Ν.4262/2014 και τα προβλεπόμενα στην παρούσα κοινή υπουργική απόφαση.
Οι ρυθμίσεις των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πραγματοποιούνται όπως προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα άρθρα 99 και 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
A. Για εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών (Π.Τ) ποσοστού 80%
Β. Υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης:

• μέχρι εβδομήντα δύο (72) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 60%,
• μέχρι ογδόντα τέσσερις (84) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 50%,
• μέχρι ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 40%,
• μέχρι εκατόν είκοσι δόσεις (120) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 30%,
• μέχρι εκατόν σαράντα τέσσερις (144) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 20% και,
• μέχρι εκατόν εξήντα (160) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (Π.Τ) 10%,
• μέχρι εκατόν ογδόντα (180) ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

Για όσο διάστημα εξυπηρετούνται οι όροι της ρύθμισης (καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων), αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης και χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς παρακράτηση, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.4262/2014.
Κατά την διάρκεια ισχύος του Συμφώνου Εξυγίανσης αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 87 του Ν.2362/1995 , όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4270/2014, οι οποίες αναλογικά εφαρμόζονται και στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ κατά τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του Ν.2556/1997 .
Σε περίπτωση, απώλειας της ρύθμισης λόγω μη καταβολής των προβλεπομένων δόσεων, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει το Τμήμα Εθελοντισμού και Πιστοποίησης της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 5
Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με το Σύμφωνο Εξυγίανσης

1. Με το Σύμφωνο Εξυγίανσης δύνανται να ρυθμίζονται οφειλές του συμβαλλόμενου φορέα προς το Δημόσιο, εφόσον γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο πριν από την υπογραφή του, ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης των οικείων τίτλων είσπραξης. Με αυτό δύναται να συμφωνείται η απαλλαγή οφειλών από μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά το άρθρο 6 του ΚΕΔΕ (Ν.Δ. 356/1974) ή το άρθρο 53 του Ν. 4174/2013 ή των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής κατά το άρθρο 57 του ίδιου νόμου ή η καταβολή των οφειλών σε έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις ή ο συνδυασμός αυτών.
2. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός διμήνου από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου Εξυγίανσης και οι υπόλοιπες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επομένους μήνες. Τυχόν οφειλή που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του Συμφώνου Εξυγίανσης, για την οποία ο οικείος τίτλος είσπραξης εκδόθηκε μετά την υπογραφή του συμφώνου, καταβάλλεται σε αριθμό δόσεων ίσο με τον προβλεπόμενο στο σύμφωνο και η πρώτη δόση είναι καταβλητέα εντός διμήνου από την έκδοση του οικείου τίτλου είσπραξης. Από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου Εξυγίανσης οι δόσεις δεν επιβαρύνονται πλέον κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ ή των άρθρων 53 και 57 του Ν. 4174/2013 , εκτός εάν καθυστερήσει η καταβολή τους, οπότε επιβάλλεται επί του καθυστερούμενου ποσού η προσαύξηση του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν. 4174/2013 για κάθε μήνα καθυστέρησης.
2α. Με το Σύμφωνο Εξυγίανσης μπορεί να συμφωνηθεί η εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δόσεων με εκχώρηση βέβαιων, εκκαθαρισμένων και ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του φορέα, έναντι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, τηρουμένων των διατάξεων περί εκχώρησης.
3. Από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου Εξυγίανσης αναστέλλεται η παραγραφή των χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και δεν συμπληρώνεται πριν από την πάροδο έτους από το χρόνο ανατροπής της ρύθμισης. Κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ και χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση. Κατ΄ εξαίρεση, δεν συμψηφίζονται ποσά που χορηγούνται στο φορέα στο πλαίσιο χρηματοδότησης κατά το άρθρο 2 του Ν. 4262/2014 . Το ποσοστό της παρακράτησης, ορίζεται σε εβδομήντα τοις εκατό (70%) και, ειδικά στην περίπτωση που αφορά σε μεταβίβαση ακινήτου, το ως άνω ποσοστό υπολογίζεται επί της πραγματικής αξίας αυτού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αντικειμενικής. Το προς συμψηφισμό ή παρακράτηση ποσό πιστώνεται σε δόσεις της ρύθμισης. Κατ΄ εξαίρεση, σε περίπτωση πλήρους συμμόρφωσης του φορέα προς τους όρους της ρύθμισης σύμφωνα με τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ περί συμψηφισμού και χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στα συνυπόχρεα με το φορέα πρόσωπα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που κατά το χρόνο χορήγησης του αποδεικτικού ενη­μερότητας υφίστανται καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης, οπότε διενεργείται παρακράτηση κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1274/2013 (Β΄ 3398).
4. Σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης από το φορέα των οφειλών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, το ποσό των επιβαρύνσεων για τις οποίες αυτός απαλλάχθηκε, διαγράφεται από τα οικεία βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης.
5. Η ρύθμιση ανατρέπεται και το υπόλοιπο χρέος καθίσταται άμεσα απαιτητό με το σύνολο των επιβαρύνσεων εκπρόθεσμης καταβολής από την αρχική νόμιμη προθεσμία καταβολής του δυνάμει του οικείου τίτλου είσπραξης μέχρι την εξόφλησή του στις εξής περιπτώσεις:

α) αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα η πρώτη δόση,
β) αν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις,
γ) αν καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών,
δ) αν, μέχρι την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στοιχείων ακινήτων (Ε9), οι εκκαθαριστικές δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και οι περιοδικές δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής, η προθεσμία υποβολής των οποίων έχει λήξει ένα μήνα τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου Εξυγίανσης,
ε) σε περίπτωση ανατροπής της ρύθμισης οφειλών του συμβαλλόμενου φορέα προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατά το άρθρο 4 της παρούσας, εφόσον στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται τέτοια ρύθμιση και
στ) σε κάθε άλλη περίπτωση για την οποία προβλέπεται από το Σύμφωνο Εξυγίανσης ανατροπή της ρύθμισης και σύμφωνα με τους όρους αυτού.

Στις περιπτώσεις α-ε της παρούσας παραγράφου η ανατροπή επέρχεται αυτοδίκαια, χωρίς να απαιτείται δήλωση ή άλλη ενέργεια του Δημοσίου.
6. Η παρακολούθηση της τήρησης των όρων της ρύθμισης, η διαπίστωση της ανατροπής αυτής και κάθε άλλου σχετικού θέματος διενεργείται από τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.
7. Από την υπογραφή του Συμφώνου Εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και για όσο διάστημα ισχύει η ρύθμιση αναστέλλονται οι, κατά του φορέα και κάθε άλλου συνυπόχρεου με αυτόν προσώπου, πάσης φύσεως, κατά τον ΚΕΔΕ ή κάθε άλλη κείμενη διάταξη, πράξεις αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου για οφειλές που εμπίπτουν στη ρύθμιση.
8. Από την υπογραφή του Συμφώνου Εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση οφειλών προς το Δη­μόσιο και για όσο διάστημα ισχύει και τηρείται η ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, η οποία αφορά τις εν λόγω οφειλές. Επίσης, για ίσο χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η παραγραφή των αδικημάτων αυτών. Σε περίπτωση συνολικής εξόφλησης των οφειλών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, παύει κάθε σχετική ποινική δίωξη.

Άρθρο 6
Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο μετά την υπογραφή Συμφώνου Εξυγίανσης

Σε περίπτωση υπογραφής Συμφώνου Εξυγίανσης, κατά τις διατάξεις της παρούσας, οι βεβαιωμένες οφειλές του φορέα προς το Δημόσιο, εφόσον δεν ρυθμίζονται με αυτό κατά το άρθρο 5 της παρούσας και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο πριν από την υπογραφή αυτού, ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης, μπορούν να ρυθμίζονται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 62Α του (Ν.Δ.356/1974 (ΚΕΔΕ). Αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο για την εξέταση του αιτήματος ρύθμισης είναι η επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 3, 4, 5 περ. α-ε, 6, 7 και 8 του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 7

Σε περίπτωση που για ζητήματα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο ή προς τους ΦΚΑ, ισχύουν ευμενέστερες διατάξεις, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αυτόματα και για τα νομικά πρόσωπα της παρούσας απόφασης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm