Εκτύπωση

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Αθήνα 23/09/2013
Αρ. πρωτ.:5034357

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινήσεων για την προσκόμιση των προς εξαγωγή εμπορευμάτων στο τελωνείο και για την εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής.

ΣΧΕΤ.: α) Η αριθ. Δ19Α 5012006 ΕΞ2012/12-3-2012 ΕΔΥΟ, «Οδηγίες για την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Εξαγωγών του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων - ICISnet» β) Η αριθ. Δ19Α 5033014 ΕΞ 2013/16-9-2013 ΕΔΥΟ, «Ηλεκτρονική Υποβολή των Υποστηρικτικών της Διασάφησης Εξαγωγής Εγγράφων»

Σε συνέχεια των ως άνω σχετικών, παρέχονται οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1) Η υποχρέωση που έχει ο εξαγωγέας σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις (άρθρα 4 σημείο 19, 63, Καν. (ΕΟΚ)2913/92) όταν υποβάλλει διασάφηση εξαγωγής τύπου Α ή Β να προσκομίζει το δηλωθέν προς εξαγωγή εμπόρευμα στο τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο έχει καθορισθεί ή εγκριθεί από τελωνειακές αρχές για τον σκοπό αυτό, εξακολουθεί να υφίσταται και είναι ανεξάρτητη από την ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής εγγράφων.
Στις περιπτώσεις στις οποίες τα προς εξαγωγή εμπορεύματα δεν προσκομίζονται στους χώρους του τελωνείου, αυτό είναι αντικείμενο γραπτής έγκρισης από το αρμόδιο τελωνείο. Στην περίπτωση αυτή το τελωνείο διασφαλίζει ότι αφενός έχει άμεση πρόσβαση στα εμπορεύματα για τη διενέργεια φυσικού ελέγχου εφόσον απαιτηθεί και αφετέρου ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αντικατάστασης του φορτίου μετά την αποστολή του μηνύματος ΙΕ560 με το οποίο ειδοποιείται ο εξαγωγέας για έλεγχο.
Η προϋπόθεση άφιξης των εμπορευμάτων στο τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο επιτήρησης του τελωνείου σε όλες τις περιπτώσεις τελωνισμού εκτός από τον τελωνισμό στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα (άδεια απλουστευμένης διαδικασίας στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο) αποτελεί θεμελιώδη κανόνα διασφάλισης της τελωνειακής επιτήρησης των προς εξαγωγή εμπορευμάτων(άρθρο 59, Καν.(ΕΟΚ)2913/92). Ο κανόνας αυτός τέθηκε για να διασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα μετά την αποδοχή της διασάφησης και ανεξάρτητα από το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι έλεγχος, τελούν υπό την επιτήρηση του τελωνείου, είναι στη διάθεσή του για ενδεχόμενο έλεγχο και δεν μπορούν αντικειμενικά να αλλοιωθούν ως προς τη ποσότητα και το είδος τους από αυτά που έχουν δηλωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις που δεν έχει προσκομιστεί το εμπόρευμα κατά τα ανωτέρω, υποβάλλεται διασάφηση εξαγωγής τύπου D, όπως έχει περιγραφεί και στην υπό σημείο (α) σχετική.
2) Τέλος, διευκρινίζεται ότι, ανεξάρτητα από την δυνατότητα που έχει πλέον ο εξαγωγέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης εξαγωγής έγγραφα, στην παρούσα φάση η εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής πραγματοποιείται από το περιβάλλον του τελωνείου.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 4430