Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 23/07/2013
Αρ. πρωτ.: 5028366/2013

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για τον έλεγχο φορτίων κατεψυγμένων φραουλών και μικρών φρούτων κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

ΣΧΕΤ. Το με Α.Π. 2678/68648/5-6-2013 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ

Σας διαβιβάζουμε για ενημέρωση και εφαρμογή το ανωτέρω σχετικό της Δ/νσης Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πραγματοποίηση από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) δειγματοληπτικών φυσικών ελέγχων σε εισαγόμενα φορτία κατεψυγμένων φραουλών και μικρών φρούτων της δασμολογικής κλάσης 08.11, λόγω αυξημένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στα εν λόγω είδη.
Τα Τελωνεία της χώρας, όταν γίνονται αποδέκτες διασαφήσεων για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ειδών που υπάγονται στην ανωτέρω δασμολογική κλάση, πρέπει να ειδοποιούν άμεσα τις ως άνω κατά τόπους αρμόδιες αρχές ελέγχου, προκειμένου αυτές να αποφαίνονται για το εάν θα πραγματοποιήσουν φυσικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας και της εργαστηριακής ανάλυσης.
Τα εν λόγω εμπορεύματα θα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία μόνο εφόσον οι ως άνω αρμόδιες αρχές ελέγχου, ενημερώσουν εγγράφως το Τελωνείο ότι δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν φυσικούς-εργαστηριακούς ελέγχους ή εφόσον μετά την πραγματοποίηση των ελέγχων αυτών παράσχουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων τελωνειακών ελέγχων επί των φορτίων που θα επιλεγούν για δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση, αυτά τίθενται και παραμένουν υπό την επίσημη κράτηση των εν λόγω αρχών ελέγχου μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι από τους ανωτέρω ελέγχους εξαιρούνται τα φορτία κατεψυγμένης φράουλας καταγωγής Κίνας, τα οποία κατ"" εφαρμογή του Κανονισμού 669/2009 πρέπει να φέρουν το Κοινό Έγγραφο Εισόδου.
Η 33η Δ/νση προς την οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τις ενέργειές της κατά λόγο αρμοδιότητας.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 4253