Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 9/07/2012
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1156


ΘΕΜΑ: Υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις σωματικής ευεξίας που εκμεταλλεύονται Fish Spa.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας αναφορικά με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου καθώς επίσης και για το είδος φορολογικών στοιχείων που πρέπει να εκδίδουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών σωματικής ευεξίας, γνωστές ως ''fish spa'', στις οποίες οι πελάτες τοποθετούν τα πόδια τους σε μικρά ενυδρεία όπου υπάρχουν ειδικά ψάρια και κάνουν απολέπιση ποδιών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μετά την απολέπιση η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες περιποίησης νυχιών στους πελάτες της, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. ο εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής, τηρεί βιβλίο πελατών στο οποίο καταχωρεί για κάθε μια επίσκεψη, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχει, τη χρονολογία επίσκεψής του και όταν εκδοθεί η Α.Π.Υ. τον αριθμό αυτής.
2. Με την παράγραφο 10.5.5. του άρθρου 10 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992 με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων ότι ως κέντρα αισθητικής θεωρούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούνται με τον καλλωπισμό και γενικά την περιποίηση του σώματος είτε με τη χρήση τεχνικών ή ιατρικών μέσων είτε όχι (π.χ. κέντρα αδυνατίσματος, μεταβολισμού, καλλωπισμού, παροχής συμβουλών διαίτης, αδυνατίσματος και παρακολούθησης βάρους, κέντρα εμφύτευσης μαλλιών κ.λπ.).
3. Περαιτέρω με το ν.δ. 361 27/28.11.1969 «Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του αισθητικού» μεταξύ άλλων ορίζεται ότι η δραστηριότητα του αισθητικού συνίσταται στην περιποίηση και διατήρηση σε καλαίσθητη κατάσταση και εμφάνιση του υγιούς ανθρώπινου σώματος με την εφαρμογή φυσικών και τεχνητών μέσων και μεθόδων, περιλαμβάνει δε την περιποίηση τόσο του σώματος όσο και προσώπου, με τη χρήση όταν ενδείκνυται και επιτρέπεται και ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων.
Η υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου για τα κέντρα σωματικής ευεξίας - fish spa δεν είχε εξεταστεί από την υπηρεσία μας μέχρι σήμερα και δεν είχαν δοθεί ανάλογες οδηγίες, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτηδευματίες για λόγους συντηρητικούς τηρούσαν πρόσθετο βιβλίο πελατών.
4. Με βάση τα προαναφερόμενα και προς άρση των αμφιβολιών που έχουν προκύψει όσον αφορά την υποχρέωση των εκμεταλλευτών fish spa για τήρηση πρόσθετου βιβλίου η επιχείρηση που έχει ως κύρια δραστηριότητα υπηρεσίες σωματικής ευεξίας - fish spa δεν εμπίπτει στην έννοια του κέντρου αισθητικής και επομένως δεν έχει υποχρέωση πρόσθετου βιβλίου πελατών ακόμη και στην περίπτωση που παράλληλα με αυτή ασκεί και δευτερεύουσα δραστηριότητα, αυτή της περιποίησης νυχιών.
5. Τέλος, αυτονόητο είναι ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες (fish spa) και τήρησαν βιβλίο πελατών με αποτέλεσμα να εκδώσουν στη συνέχεια αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με βάση τις διατάξεις της Πολ. 1083/02.06.2003 δεν έχουν διαπράξει παραβάσεις του Κ.Β.Σ. Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 (περ. ζ') του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν:

« διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις που δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων και στοιχείων ως ανακριβών ή δεν καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη, εκτός εάν προηγούμενα έχει γίνει αποδεδειγμένα υπόδειξη από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο ή φορολογική αρχή για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.».

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 5158