Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές φόρου

Την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και τον συμψηφισμό της επιστροφής με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ξεμπλοκάρει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Μετά την αποτυχία γνωστοποίησης των οφειλών στις εφορίες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, η ΚΥΑ προβλέπει τη δημιουργία Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, εταιρεία του υπουργείου Εργασίας υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία θα καταγραφούν ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι.
Από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ και για τις επόμενες δέκα ημέρες τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΚΕΑΟ οφείλουν να αποστείλουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ενώ ο νέος μηχανισμός θα ενημερώνεται στο εξής κάθε 15 ημέρες.
Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, από τη διαδικασία συμψηφισμού αναμένουν έως το τέλος του χρόνου να εισπράξουν περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει υπολογιστεί για την κάλυψη μέρους των ελλειμμάτων, κυρίως σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία ελέγχου, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη οφειλών στα ταμεία. Στη συνέχεια κι αφού ταυτοποιηθεί ότι ο δικαιούχος επιστροφής οφείλει, η υπόθεση θα εκκαθαρίζεται από την αρμόδια κάθε φορά ΔΟΥ και θα παρακρατείται το οφειλόμενο ποσό.
Προκειμένου να καταστεί η διαδικασία αυτή εφικτή, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρεί στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει όλα τα στοιχεία του δικαιούχου (φυσικό πρόσωπο- εταιρεία), το ποσό της οφειλής, τα ταμεία στα οποία χρωστάει, τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό, την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (εάν χρωστάει σε πολλούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης) καθώς και το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό για επιστροφή.
Το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως, στις αρμόδιες διευθύνσεις και την ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ.
Με την καταχώρηση στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ των εντολών μεταφοράς και τη διασταύρωσή τους από το ημερήσιο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αφαιρεί από τις συνολικές οφειλές τα συμψηφισθέντα ποσά.
Τα ταμεία με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για το νέο υπόλοιπο του οφειλέτη.
Όσο για τους δικαιούχους επιστροφής - οφειλέτες, αυτοί θα ενημερώνονται με τη σειρά τους, τελευταίοι, ηλεκτρονικά, μέσω του taxis.

Συγγραφείς: Real

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Εμφανίσεις: 3367