Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο φορολογικός νόμος, που έβγαλε πάλι έξω στους δρόμους τους αγρότες, περιελάμβανε κι εξακολουθεί να εμπεριέχει μέχρι σήμερα ασάφειες, ανεφάρμοστες ή πονηρές διατάξεις. Φανερώνει άγνοια, αδιαφορία ή και ηθελημένη εκδίωξη των αγροτών από το επάγγελμά τους, ώστε να υπερισχύσουν ξένα funds που έχουν εισχωρήσει σε άλλες βαλκανικές χώρες.

 

Εκ των περίπου 900.000 αγροτών, 100.000 τηρούν ήδη βιβλία εσόδων-εξόδων, ενώ αποδείξεις εκδίδουν και παραγωγοί που έχουν άδεια πώλησης στις λαϊκές αγορές. Ο ισχύων φορολογικός νόμος και κυρίως ο τρόπος που πάει να εφαρμοστεί ενώνει συγκυριακά τους αγρότες, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση αντί ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής προσθέτει βάρη. Ιδού οι τέσσερις βασικές γραμμές, παρ' όλο που υπάρχουν και αγρότες που λειτουργούν μεμονωμένα, ως ανεξάρτητοι:

1Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, με τους Θεσσαλούς αγροτοσυνδικαλιστές Β. Μπούτα, Ρ. Μαρούδα αλλά κι άλλους Βορειοελλαδίτες παραγωγούς, κυρίως δενδροκαλλιεργητές από Πέλλα, Κιλκίς κ.α. Ζητούν 20.000 αφορολόγητο κατά άτομο, 40.000 ευρώ κατά οικογένεια + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ο κύριος όγκος των αγροτών είναι στο μπλόκο της Νίκαιας, αλλά δυνάμεις διατηρούν στην Ορεστιάδα, τη Ζίτσα, τα Μεγάλα Χωράφια Χανίων, την Ηπειρο, που εν μέρει λειτουργεί κι αυτόνομα. Εκτός από την ΠΑΣΥ, που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, συντάσσονται μαζί της κι άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

2«Πρωτοβουλία», με τους Βορειοελλαδίτες παραγωγούς κυρίως της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και τους Κρήτες παραγωγούς. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για δενδροκαλλιεργητές που παράγουν κυρίως ροδάκινο, αχλάδι κ.ά. Το κύριο αίτημά τους είναι στα 20.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο και κλιμακωτή φορολόγηση, ενώ οι Κρητικοί θέτουν ένα επιπλέον ζήτημα, που αφορά στα θερμοκήπια για 40.000 ευρώ, διότι θεωρείται ιδιαίτερα δαπανηρή καλλιέργεια. Το κύριο μπλόκο είναι στην Κουλούρα της Ημαθίας, αλλά έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κρήτη, σε ορισμένα μπλόκα της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

3«Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο». Εκφράζει παραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, διατηρεί δυνάμεις και στη Στερεά Ελλάδα. Υπέρ των βιβλίων εσόδων-εξόδων, υπό όρους χωρίς γκρίζες ζώνες, ασάφειες και περίεργες διατάξεις. Μιλά για «δίκαιη φορολόγηση», να φύγει ο φόρος επιτηδεύματος απ' όλους, απλοποίηση διαδικασιών για μικρομεσαίους αγρότες, θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου-ρεύματος, ρευστότητα σε αγροτικά δάνεια με εγγύηση την επιδότηση κ.ά. Στο τραπέζι βάζει και τοπικά θέματα (ευλογιά, αλλαγή διέλευσης ΤΑΡ) κ.ά.

4Ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου. Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας κατά βάση είναι κοινά και οι κτηνοτρόφοι μέσω των συλλόγων τους, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας μ' επικεφαλής τον Τάκη Πεβερέτο που έχει πανελλαδική επιρροή και συγκεντρώνουν την κύρια δύναμή τους στο Αργος. Υπάρχει και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων με τον Δημήτρη Καμπούρη, η οποία επηρεάζει τα δρώμενα κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, είναι στους δρόμους.

 

Συγγραφείς: Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Εμφανίσεις: 3398