Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στα 15.000 ευρώ το όριο εισοδήματος για τήρηση βιβλίων από αγρότες - οι αντιδράσεις των κομμάτωνΤην υποχρεωτική τήρηση στοιχείων εσόδων-εξόδων από αγρότες με εισόδημα που ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη φορολογία των αγροτών, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ακόμη, όλοι οι αγρότες δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων και θα υποβάλουν μία ετήσια δήλωση ΦΠΑ, στο τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις

Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι σημερινές θετικές εξαγγελίες τις Κυβέρνησης για βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, υλοποιούν σε σημαντικό βαθμό τα θέματα που θέσαμε με την πρόσφατη ανακοίνωσή μας, αλλά και με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μας.

» Εάν οι αλλαγές αυτές είχαν γίνει και νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί μια μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στον αγροτικό κόσμο.

» Το μήνυμα είναι ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί πριν πάρουν αποφάσεις θα πρέπει να τις συζητούν και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και με τους αρμόδιους Κοινωνικούς φορείς.

» Ευνόητο είναι ότι θα επιμείνουμε να υπάρξουν αλλαγές και σε ανάλογα θέματα που αφορούν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (π.χ. υπερβολικά πρόστιμα, συγκεντρωτικές καταστάσεις, υπολογισμός φόρου υπεραξίας κ.α)

» Για τα θέματα αυτά είναι αναγκαίο να γίνει σύντομα η συνάντηση που έχουμε ζητήσει με τον Υπ. Οικονομικών».

Σε αντίθετο ύφος ήταν η δήλωση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος είναι συντονιστής της ΕΕΚΕ για ζητήματα αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κοινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη» είπε ο Αποστόλου και συνέχισε:

«Πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Αλήθεια, που πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί δεν ασχολήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας του χώρου;»

Συγγραφείς: Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Εμφανίσεις: 4572