Εκτύπωση

Αθήνα 25/05/2023
Αρ. πρωτ.:

Α. 1076


ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1194/27-08-2015 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών «Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται να εξαχθούν ή να παραδοθούν σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α. πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ» (Β΄ 1968).

 

 

Άρθρο 1


Η υπό στοιχεία ΠΟΛ.1194/2015 απόφαση ΓΓΔΕ «Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται να εξαχθούν ή να παραδοθούν σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α. πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ» τροποποιείται, ως ακολούθως:

1. Στο άρθρο 1:

α) Τροποποιείται ο τίτλος του άρθρου και διαμορφώνεται, ως εξής: «Ορισμοί - Πεδίο εφαρμογής» και

β) μετά την παρ. 3 προστίθεται παρ. 4, ως εξής:

«4. Αγαθά που κατατάσσονται στα κεφάλαια 42 και 61 έως και 64 του Ενιαίου Δασμολογίου της Ε.Ε. [Καν. (ΕΟΚ) υπ΄ αρ. 2658/1987 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει] εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας».

2. Στο άρθρο 5:

α) Τροποποιείται ο τίτλος του άρθρου και διαμορφώνεται, ως εξής:

«Εξαιρέσεις από δικαίωμα απαλλαγής - Μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση φαινομένων καταστρατήγησης» και

β) μετά την παρ. 2 προστίθεται παρ. 3, ως εξής:

«3. Σε περιπτώσεις που, κατά τη θέση αγαθών σε ελεύθερη κυκλοφορία, με απόφαση των τελωνειακών αρχών απορρίπτεται η συναλλακτική αξία και προσδιορίζεται αξία εισαγόμενων αγαθών ανώτερη της δηλωθείσας επί των τελωνειακών παραστατικών, δεν επιτρέπεται η εφαρμογή της παρούσας και τα αγαθά τίθενται σε ανάλωση με την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α.».


Άρθρο 2


Η παρούσα απόφαση ισχύει εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 367