Εκτύπωση

Αθήνα 25/11/2021
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2222

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την υπαγωγή σε ρύθμιση έως 48 δόσεις των οφειλών που προκύπτουν από δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθ.14 του ΚΦΔ.

 

Σχετ.:

α. Η αριθ. Α.1010/20.01.2020 (Β 187) απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών.

β. Η αριθ. Ε.2025/27.02.2020 εγκύκλιος Διοικητή ΑΑΔΕ.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της πάγιας ρύθμισης της περίπτωσης 1.α. της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α΄ του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 (Α΄107) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν.4646/2019 (Α201)

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την υπαγωγή σε ρύθμιση έως 48 δόσεις των οφειλών που προκύπτουν από δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθ. 14 του ΚΦΔ.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης του άρθρου 14 του Κ.Φ.Δ. και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.

Με την παρούσα παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις :
Πιο συγκεκριμένα:

1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης 1.α. της υποπαραγράφου Α2 της παραγράφου Α΄ του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013, μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 4646/2019, όπως ισχύουν, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία οφειλών που ρυθμίζονται σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ανέρχονται α) από δύο (2) έως εικοσιτέσσερις (24) ή β) από δύο (2) έως σαράντα οχτώ (48), εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις των άρθρων 18 και 19 του Ν.4174/2013, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 397 του Ν.4512/2018 , παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.
3. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φορολογούμενος γνωρίζει ότι ήδη ελέγχεται και υποβάλλει τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου με την ιδιότητα του ελεγχόμενου, γίνεται δεκτό ότι οι οφειλές που βεβαιώνονται κατόπιν υποβολής δήλωσης μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου, υπάγονται στην υποπερίπτωση ii) της περίπτωσης 1.α. της υποπαραγράφου Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 4646/2019 και δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε δύο (2) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.
4. Κατόπιν της ερμηνευτικής διευκρίνισης που διατυπώνεται στην παράγραφο 3 της παρούσας σχετικά με την υπαγωγή των οφειλών αυτών στο πεδίο εφαρμογής της υποπερίπτωσης (ii) της περίπτωσης 1.α. της υποπαραγράφου Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, στις επόμενες παραγράφους παρέχονται οδηγίες, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι δυνητικές περιπτώσεις φορολογουμένων με οφειλές που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία και έχουν στερηθεί, λόγω διαφορετικής εφαρμογής από τη Φορολογική Διοίκηση των οικείων διατάξεων στο παρελθόν, τη δυνατότητα υπαγωγής των εν λόγω οφειλών τους σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 δόσεις.
5. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών της παρ. 3 της παρούσας εγκυκλίου υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης καθώς και σε περιπτώσεις οφειλών της παρ.3. που έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, ανεξάρτητα από το αν τηρείται ή όχι, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή άλλη Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 .
6. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ελέγχονται τα κριτήρια υπαγωγής της υποπερίπτωσης (ii) της περίπτωσης 1.α. όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση 1.β. της υποπαραγράφου Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
7. Επιπρόσθετα για τον καθορισμό των δόσεων για φορολογουμένους με οφειλές της παρ. 3 λαμβάνονται υπόψη ανά περίπτωση τα εξής:

Α) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.
Β) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες τελούν σε πάγια ρύθμιση α΄υπαγωγής καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το πλήθος δόσεων που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης.
Γ) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες τελούν σε πάγια ρύθμιση β΄ υπαγωγής καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης α΄ υπαγωγής (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το άθροισμα του πλήθους των δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης α΄υπαγωγής και των δόσεων που είχαν καταβληθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης β΄ υπαγωγής.
Δ) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, και δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση β΄ υπαγωγής, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το πλήθος δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης α΄ υπαγωγής.
Ε) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση β΄ υπαγωγής, η οποία έχει απολεσθεί, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση α΄ υπαγωγής καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης α΄ υπαγωγής (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το άθροισμα του πλήθους των δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης α΄ υπαγωγής και των δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της ρύθμισης β΄ υπαγωγής.

ΣΤ.

i) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 43 του Ν. 4646/2019 (Α΄ 201), όπως ισχύουν, σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση απώλειας αυτής, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της β΄ υπαγωγής της περ. 1.γ. της υποπαραγράφου Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
ii) Οφειλές της παρ. 3 της παρούσας οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 43 του Ν. 4646/2019 (Α΄ 201), όπως ισχύουν, σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, δύνανται, από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5 και 6 της παρούσας, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε νέα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το πλήθος δόσεων που είχαν καταβληθεί έως την απώλεια της πρώτης ρύθμισης. Σε περίπτωση απώλειας της νέας ρύθμισης, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τα ανωτέρω, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της β΄ υπαγωγής της περ. 1.γ. της υποπαραγράφου Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013.

8. Επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρ. 7 είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις λοιπές πλην της παρ. 3 οφειλές του.

Εάν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, έχουν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δε δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, για αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υπάρχουσα πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013.

Εάν στην απολεσθείσα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις είχαν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, αυτές είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο.
9. Κατά τα λοιπά ισχύουντα οριζόμενα στις αποφάσεις Α.1010/2020 (Β΄ 187), Α.1127/2021 (Β΄ 2362) και στις εγκυκλίους Ε. 2025/2020, Ε. 2142/2021.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 926