Εκτύπωση

Αθήνα 18/02/2020
Αρ. πρωτ.: Δ11 οικ. 8523/236


ΘΕΜΑ: Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.

 

Καθορίζουμε τη διαδικασία για την καταβολή επιδόματος γέννησης και ειδικότερα τις αρμόδιες προς τούτο υπηρεσίες, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τη διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος και την περαιτέρω εξειδίκευσή τους, τη διαδικασία έγκρισης και απόρριψης της αίτησης, τον χρόνο και τρόπο καταβολής, τη διαδικασία ανάκλησης εγκριτικών αποφάσεων και τη διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των άρθρων 1 έως 12 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21), ως ακολούθως:

Άρθρο 1
Επίδομα γέννησης


Για κάθε παιδί που γεννιέται εν ζωή στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020 καταβάλλεται από το Δημόσιο μέσω του ΟΠΕΚΑ παροχή ύψους δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, υπό τις προϋποθέσεις του Ν. 4659/2020 και τη διαδικασία των επόμενων άρθρων.

 

 

 

Άρθρο 2
Κατηγορίες δικαιούχων


1. Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες δικαιούχων της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 4659/2020 (Α΄21). Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στο διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.
2.  Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας του παιδιού μετά την έγκριση της εκ μέρους της υποβληθείσας αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, το επίδομα, εφόσον δεν έχει ήδη καταβληθεί, χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, αν αυτός είναι δικαιούχος του επιδόματος, μετά την εκ μέρους του υποβολή ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος, μη εφαρμοζομένων εν προκειμένω των διατάξεων περί κληρονομικής διαδοχής.

Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας του παιδιού μετά την έγκριση της εκ μέρους της υποβληθείσας αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, το επίδομα, εφόσον δεν έχει ήδη καταβληθεί, χορηγείται, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής του, στον πατέρα του παιδιού ή στον ασκούντα την επιμέλειά του, αν αυτός είναι δικαιούχος του επιδόματος, μετά την εκ μέρους του υποβολή ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος, μη εφαρμοζομένων εν προκειμένω των διατάξεων περί κληρονομικής διαδοχής

Με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλεται το επίδομα και σε τρίτο πρόσωπο που είναι δικαιούχος του επιδόματος, ως ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού.

 

 

 

Άρθρο 3
Έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης


1. Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται κατόπιν αίτησης του δικαιούχου και συμφώνως προς τις προβλέψεις των άρθρων 1 έως 10 του Ν. 4659/2020 (Α΄21).
2. Η πλήρωση του εισοδηματικού κριτηρίου, όπως αυτό καθορίζεται στα άρθρα 3, 4 και 5 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21), ελέγχεται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης στοιχεία του Φορολογικού του Μητρώου.
3. Η μονιμότητα της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.
4. Ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου, της μονιμότητας και του χρόνου διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα, που τίθενται ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, λαμβάνει χώρα με τη διασταύρωση των απαιτούμενων πληροφοριών, οι οποίες αντλούνται από τα φορολογικά δεδομένα που τηρούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
5. Αν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβληθεί σε ημερομηνία που προηγείται της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του έτους της γέννησης και εφόσον η δήλωση αυτή δεν έχει ήδη υποβληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, για τη χορήγηση του επιδόματος ελέγχεται η δήλωση και η βάσει της δήλωσης αυτής εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/ Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του προηγούμενου της γέννησης του παιδιού φορολογικού έτους.

Κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του νόμου, για τις γεννήσεις, ως προς τις οποίες ελέγχεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός τους για το ανωτέρω φορολογικό έτος, δύνανται, μετά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και μέχρι την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, να υποβάλουν δήλωση φορολογίας του εισοδήματός τους για το φορολογικό έτος 2018.
6. Αν ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αντίστοιχος έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου διενεργείται ως προς τις απαιτούμενες πληροφορίες και για το σύζυγο του αιτούντος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, εκτός εάν από τα ελεγχόμενα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προκύπτει ότι έχει δηλωθεί ότι βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό του ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, ομοίως, ελέγχεται η συνδρομή του εισοδηματικού κριτηρίου και στην περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενου ανηλίκου μέλους της οικογένειας του αιτούντος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το οποίο υποβάλλει δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του.
7. Ο έλεγχος της νομιμότητας της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα διενεργείται με τη λήψη στοιχείων, τα οποία δύναται να αντληθούν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με βάσεις δεδομένων έτερων δημοσίων αρχών, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
8. Όταν το επίδομα ζητείται από τη μητέρα του παιδιού, επειδή η προϋπόθεση του χρόνου της διαμονής στη χώρα συντρέχει στο πρόσωπο του πατέρα του παιδιού, ο σχετικός έλεγχος ως προς τον τελευταίο διενεργείται ομοίως σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.
9. Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ΄ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

 

 

 

Άρθρο 4
Αρμόδιες υπηρεσίες


1. Αρμόδια για την έκδοση πράξεων έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτημάτων, ανάκλησης των πράξεων αυτών, καθώς και των πράξεων καταλογισμού ορίζονται τα όργανα της Κεντρικής Υπηρεσίας ή των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 , 32 και 45 του Ν. 4520/2018 (Α΄30).
2. Αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών καταβολής των επιδομάτων ορίζεται η εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).
3. Η Γενική Διεύθυνση Παροχών του ΟΠΕΚΑ δύναται να καθορίσει εντελώς τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα που άπτονται της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος γέννησης, συμφώνως προς τις προβλέψεις της παρούσας απόφασης και των διατάξεων του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21).

 

 

Άρθρο 5
Αίτηση


1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

β) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών είναι δυνατή η υποβολή αίτησης, μόνον εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.

2. Με την υποβολή της αίτησης στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού, δηλώνεται ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο αιτών.
3.  Η ηλεκτρονική αίτηση στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υποβάλλεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του αιτούντος στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δύναται δε να υποβληθεί και μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας. Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται απαραιτήτως ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο αιτών.

Η ηλεκτρονική αίτηση στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. υποβάλλεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του αιτούντος στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δύναται δε να υποβληθεί και μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας ή Δήμου.

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες των Κέντρων Κοινότητας και των Δήμων νοούνται οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες για την υποβολή και την διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου 4472/2017 (Α΄ 74) και της κατ΄ εξουσιοδότηση της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού εκδοθείσας νομοθεσίας.

Με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας κάθε Δήμου, η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Παροχών του ΟΠΕΚΑ, δύναται να ορίζονται έτεροι υπάλληλοι των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες της εφαρμογής Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε..

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται απαραιτήτως ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο αιτών


4. Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης που υποβάλλεται στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, τροφοδοτούν την εφαρμογή του Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας.
5. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς τα δηλούμενα από τον αιτούντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η ακρίβεια της ελεγχόμενης δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός του και η φορολογική κατοικία του.
6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.
7. Υπό την επιφύλαξη αυστηρότερων ποινών, που προβλέπονται στην κείμενη ποινική νομοθεσία, σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθών στην αίτηση χορήγησης του επιδόματος εφαρμόζεται η παράγραφος 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 (Α΄ 75).
Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

 

 

 

Άρθρο 6
Έλεγχος αιτήσεων


1. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος διενεργείται με τη διασταύρωση των απαιτούμενων πληροφοριών μέσω της διασύνδεσης της εφαρμογής Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με το Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης και με βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έτερων δημοσίων φορέων κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 4, 5 και 6 του άρθρου 3 της παρούσας και στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του Ν. 4520/2018 (Α΄ 30), χωρίς να απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών.

H άντληση των απαραίτητων δεδομένων από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς γίνεται αποκλειστικά για τις ανάγκες του ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος, τα δε στοιχεία διατηρούνται από τον ΟΠΕΚΑ για δέκα (10) έτη από την έκδοση της απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος.
2. Αν από τις διασταυρώσεις προκύπτει ότι ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, εκδίδεται πράξη εγκριτική της αίτησής του.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται με ρητή μνεία του λόγου της απόρριψης και κοινοποιείται στον αιτούντα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας.
3.  Όταν οι ανωτέρω διασταυρώσεις δεν είναι δυνατές ή δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητας.

Προς τούτο, ο αιτών ενημερώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας για το συγκεκριμένο λόγο, για τον οποίο η αίτησή του παραμένει εκκρεμής, παραπέμπεται δε σε Κέντρο Κοινότητας της επιλογής του για τη διεκπεραίωση της αίτησής του, η οποία προϋποθέτει την υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε έγχαρτη μορφή μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., είτε από τον ίδιο τον αιτούντα είτε μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Κοινότητας.

Όταν οι ανωτέρω διασταυρώσεις δεν είναι δυνατές ή δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητας ή των Δήμων.

Προς τούτο, ο αιτών ενημερώνεται από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για το συγκεκριμένο λόγο, για τον οποίο η αίτησή του παραμένει εκκρεμής, παραπέμπεται δε με ρητή υπόδειξη μέσω της ανωτέρω εφαρμογής σε Κέντρο Κοινότητας ή Δήμο της επιλογής του για τη διεκπεραίωση της αίτησής του, η οποία προϋποθέτει την υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος.

Όταν η αίτηση έχει υποβληθεί στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού, ο αιτών, μέσω μηνύματος στον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή και μέσω ηλεκτρονικής επιστολής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έχει δηλώσει με την ανωτέρω δήλωση γέννησης, καλείται να εισέλθει στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προκειμένου να ενημερωθεί για την κατά το προηγούμενο εδάφιο εξέλιξη της αίτησης του.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε έγχαρτη μορφή μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., είτε από τον ίδιο τον αιτούντα είτε μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Κοινότητας ή των Δήμων.
4.  Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κατά τα ανωτέρω ενημέρωσή του να υποβάλει στο Κέντρο Κοινότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της αίτησης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.

Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κατά τα ανωτέρω ενημέρωσή του, είτε ο ίδιος είτε μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας ή Δήμου να υποβάλει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου, μέχρι δε την υλοποίηση της ανωτέρω δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής, τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται εγγράφως.

Όταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους αιτούντες στην ανωτέρω εφαρμογή, οι αρμόδιοι για την διεκπεραίωση των αιτήσεων εξουσιοδοτημένοι χρήστες του ΟΠΕΚΑ δύνανται να παρέχουν προθεσμία ενός (1) μηνός στους αιτούντες για την ηλεκτρονική υποβολή τυχόν απαιτούμενων συμπληρωματικών δικαιολογητικών.

Αντίστοιχη προθεσμία για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών χορηγείται από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητας ή των Δήμων, όταν τα αρχικώς υποβληθέντα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί μέσω αυτών ηλεκτρονικά ή εγγράφως.

Η προθεσμία των δύο προηγούμενων εδαφίων κινείται από τη σχετική ενημέρωση του αιτούντος μέσω μηνύματος στον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή και μέσω ηλεκτρονικής επιστολής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έχει δηλώσει.

Μετά την παρέλευση των ανωτέρω προθεσμιών, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της αίτησης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει
5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας ή στην περίπτωση της παραγράφου 7 του άρθρου 5 της παρούσας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η πράξη έγκρισης ανακαλείται.

Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην απόφαση ανάκλησης που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του ΟΠΕΚΑ.
6. Σε περίπτωση υποβολής για τη γέννηση του ίδιου παιδιού περισσότερων της μίας εμπροθέσμων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος, οι οποίες εκκρεμούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 3, το αρμόδιο όργανο του ΟΠΕΚΑ αποφαίνεται επί των αιτήσεων αυτών συνεκτιμώντας το περιεχόμενό τους.
7. Αν για τη γέννηση του ίδιου παιδιού ζητηθεί εμπροθέσμως η χορήγηση του επιδόματος μετά την έκδοση απόφασης περί έγκρισης της χορήγησής του σε έτερο πρόσωπο, η τυχόν διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος κατ΄ αποδοχή της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης, συνεπάγεται την ανάκληση της αρχικώς εκδοθείσας εγκριτικής πράξης και την έκδοση απόφασης περί έγκρισης της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης.

Για τον έλεγχο των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος κατ΄ αποδοχή της κατά τα ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης τηρείται η διαδικασία της παραγράφου 3.
8. Σε περίπτωση εγκατάλειψης του παιδιού μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας που τάσσεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 από το πρόσωπο, υπέρ του οποίου εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος, ο ασκών την επιμέλεια του παιδιού δύναται να αιτηθεί τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία της γέννησης του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή η καταβολή της δεύτερης δόσης αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανωτέρω εκκρεμούς αίτησης. Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος κατ΄ αποδοχή της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης, η αρχικώς εκδοθείσα εγκριτική πράξη ανακαλείται εν μέρει και συγκεκριμένα κατά το σκέλος της που προέβλεπε την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος και εκδίδεται απόφαση περί έγκρισης της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης.

Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου τηρείται η διαδικασία της παραγράφου 3.
9. Αν προκύπτει ότι εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η έκδοση απόφασης περί της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού, μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση ή διαταγή, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας, δεν εκδίδονται οι αποφάσεις των προηγούμενων παραγράφων.

 

 

 

Άρθρο 7
Δικαιολογητικά


1. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου, ο ενδιαφερόμενος, προσκομίζει κατά περίπτωση:

α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.
β. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
γ. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.
δ. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει επιπρόσθετα ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας.
στ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής αλλοδαπός προσκομίζει επιπρόσθετα ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς.
ζ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετική Συνομοσπονδία ή σε άλλο κράτος πλην των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα άδεια διαμονής για πολίτη χώρας.
Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.
η. Σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική Δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
θ. Σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης ή διαταγής ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
ι. Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου προσκομίζεται επιπρόσθετα η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου.

ια. Αν ο σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης κατοικεί στην αλλοδαπή, προσκομίζεται έγγραφο της αρμόδιας φορολογικής ή άλλης αλλοδαπής αρχής, στο οποίο βεβαιώνεται με σαφήνεια το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά του από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των τυχόν επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, με την οποία (βεβαίωση) θα αποδεικνύεται το εισόδημα του συζύγου του δικαιούχου ή του συνδεόμενου με αυτόν δυνάμει συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου για τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου συμφώνως προς τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας

2. Τα προς υποβολή δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή που σε κάθε περίπτωση δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα, όπου δε απαιτείται να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (Apostile).
3.  Στον ΟΠΕΚΑ τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με τα υποβληθέντα από τους αιτούντες δικαιολογητικά.

Μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 6, τα υποβληθέντα σε έγχαρτη μορφή δικαιολογητικά ψηφιοποιούνται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας, όπου υποβλήθηκαν και αποστέλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ.

Η ψηφιοποίηση και η μετέπειτα καταστροφή των έντυπων εγγράφων διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3979/2011 (Α΄ 138).

Στον ΟΠΕΚΑ τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με τα υποβληθέντα από τους αιτούντες δικαιολογητικά.

Μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 6, τα υποβληθέντα σε έγχαρτη μορφή δικαιολογητικά ψηφιοποιούνται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας ή των Δήμων, όπου υποβλήθηκαν, προκειμένου για την από τους ανωτέρω υπαλλήλους ηλεκτρονική ενσωμάτωσή τους στον ηλεκτρονικό φάκελο της αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και αποστέλλονται σε ψηφιοποιημένη μορφή στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ.

Η ψηφιοποίηση και η μετέπειτα καταστροφή των έντυπων εγγράφων διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3979/2011 (Α΄ 138)

 

 

 

Άρθρο 8
Χρόνος και τρόπος καταβολής


1. Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ως εξής:

α) Ποσό χιλίων (1.000,00) ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της γέννησης, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί εντός του μήνα της γέννησης, σε κάθε δε περίπτωση την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της έγκρισης.
β) Ποσό χιλίων (1.000,00) ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά το μήνα γέννησης του παιδιού.
γ) Εφόσον η αίτηση εγκριθεί μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη γέννηση του παιδιού κατά τη διαδικασία των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 6 της παρούσας, το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του εφάπαξ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

2.  Η καταβολή πραγματοποιείται με βάση τις εγκριτικές πράξεις και σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο συγκεντρωτικών ή και αναλυτικών καταστάσεων, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ, με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., κατόπιν επιλογής από το δικαιούχο.

Στις αναλυτικές καταστάσεις καθώς και στα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία πληρωμής περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης των δικαιούχων, το πληρωτέο ποσό και η αμοιβή ΔΙΑΣ ανά τράπεζα.

Η καταβολή πραγματοποιείται με βάση σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο αναλυτικής κατάστασης, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ, με πίστωση των λογαριασμών τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., που δηλώθηκαν από τους δικαιούχους.

Στην αναλυτική κατάσταση περιλαμβάνονται κατ΄ ελάχιστο τα στοιχεία ταυτοποίησης των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ), ο αριθμός της εγκριτικής απόφασης χορήγησης του επιδόματος, το πληρωτέο ποσό, ο αριθμός ΙΒΑΝ του λογαριασμού των δικαιούχων και η ημερομηνία πίστωσης.

Σε συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής της δαπάνης θα αναγράφονται ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, το συνολικό ποσό της πληρωμής, η κατανομή των πληρωμών ανά τράπεζα (αριθμός πιστώσεων και ποσά) και η αμοιβή της τράπεζας για την υλοποίηση της πληρωμής.
3.  Οι ως άνω καταστάσεις πληρωμής, μετά την εκτύπωση και υπογραφή τους από την αρμόδια υπηρεσία πληροφορικής, υπογράφονται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχων και Διαχείρισης Πληρωμών και Μεταβολών της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, με τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο της απόφασης του αρμόδιου για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης οργάνου.
β) Τις σχετικές εγκριτικές πράξεις για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.
γ) Κατάσταση πληρωμής δαπάνης υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη, στην οποία θα αναφέρονται τουλάχιστον:

i) ο λογαριασμός οικονομικής ταξινόμησης,
ii) ο φορέας του οποίου επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός,
iii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη,
iv) τα στοιχεία του δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχ/κή διεύθυνση, Α.Φ.Μ., αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ),
v) το δικαιούμενο ποσό,
vi) τις τυχόν κρατήσεις και το φόρο,
vii) το συνολικό καθαρό πληρωτέο ποσό και
viii) την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.

Η ως άνω συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής, μετά την εκτύπωση και υπογραφή της από την αρμόδια υπηρεσία πληροφορικής, υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχων και Διαχείρισης Πληρωμών και Μεταβολών της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, με τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο της απόφασης του αρμόδιου για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης οργάνου.
β) Το αναλυτικό ηλεκτρονικό αρχείο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
γ) Κατάσταση πληρωμής δαπάνης υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη, στην οποία θα αναφέρονται τουλάχιστον:

i) ο ΚΑΕ/λογαριασμός οικονομικής ταξινόμησης,
ii) ο φορέας, ο προϋπολογισμός του οποίου επιβαρύνεται,
iii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη,
iv) το συνολικό ποσό της πληρωμής.
v) ο συνολικός αριθμός και τα στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ, αριθμός ΙΒΑΝ)


4.  Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών μεριμνά για την εκκαθάριση και ενταλματοποίηση της δαπάνης. Ταυτόχρονα εκδίδει και αποστέλλει στην αρμόδια τράπεζα την εντολή πληρωμής του συνολικού ποσού, που συμπεριλαμβάνει τις ημερομηνίες του valeur και της πίστωσης.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών μεριμνά για την ενταλματοποίηση της δαπάνης. Στη συνέχεια εκδίδει και αποστέλλει στην αρμόδια τράπεζα την εντολή πληρωμής του συνολικού ποσού
5. Για τις γεννήσεις που έλαβαν χώρα από την 01.01.2020 μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας η αίτηση υποβάλλεται στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.
Αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού υποβάλλονται από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 11 του άρθρου 21Α του Ν. 344/1976 (Α΄ 143), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 4659/2020 (Α΄21) και συμφώνως προς τις προβλέψεις της.

 

 

 

Άρθρο 9
Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά


Σε περίπτωση αχρεώστητης καταβολής του επιδόματος λόγω ανάκλησης της απόφασης χορήγησής του, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αναζητείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 του Ν. 4520/2018 (Α΄ 30).

 

 

 

Άρθρο 10
Ενδικοφανείς προσφυγές


Κατά της πράξης απόρριψης της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος ή ανάκλησης της πράξης έγκρισης, καθώς και κατά της καταλογιστικής απόφασης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4520/2018 (Α΄30).

 

 

 

Άρθρο 11
Επίδοση πράξεων και εγγράφων


  Η κοινοποίηση των πράξεων και άλλων εγγράφων προς τους ενδιαφερομένους, συντελείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 46 του Ν. 4520/2018 (Α΄30).

1. Η κοινοποίηση πράξεων και άλλων εγγράφων προς τους αιτούντες γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.
2. Η κοινοποίηση συντελείται εφόσον η πράξη ή το έγγραφο:

α) κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά στο λογαριασμό/αίτηση του αιτούντος στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., ειδοποιηθεί δε ακολούθως με ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του και με μήνυμα στο δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Στις περιπτώσεις αυτές η πράξη ή το έγγραφο θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την πρώτη ημερομηνία αποστολής είτε του μηνύματος στο δηλωθέντα αριθμό κινητού τηλεφώνου του είτε ειδοποίησης στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή στη δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος ή
γ) επιδοθεί στον αιτούντα κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση με άλλον τρόπο.

Πράξη ή έγγραφο που αποστέλλεται με συστημένη επιστολή θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δεκαπέντε (15) ημερών από την ημέρα αποστολής.

Σε περίπτωση που η επιστολή δεν παραδοθεί και δεν κοινοποιηθεί στον αιτούντα για οποιονδήποτε λόγο, ο ΟΠΕΚΑ ζητά από την ταχυδρομική υπηρεσία την επιστροφή αυτής με συνοδευτικό κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες: α) η ημερομηνία, κατά την οποία η συστημένη επιστολή προσκομίσθηκε και παρουσιάστηκε στην ως άνω διεύθυνση και β) ο λόγος για τη μη κοινοποίηση ή τη μη βεβαίωση της κοινοποίησης

 

 

 

Άρθρο 12
Καταγραφή κλήσεων και Όροι Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών Α.Α.Δ.Ε.


1. Για την εφαρμογή της παρούσας προβλέπεται η καταγραφή των κλήσεων για την διερεύνηση προβλημάτων ή αμφισβήτησης κλήσεων της διαδικτυακής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τις από 01.03.2018 Προδιαγραφές Ημερολογίου Καταγραφής Κλήσεων της Α.Α.Δ.Ε.
2. Η υλοποίηση των Διαδικτυακών Υπηρεσιών (Web-Services) της Α.Α.Δ.Ε. γίνεται σύμφωνα με τους από 08.08.2018 Όρους Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών (WebServices) Α.Α.Δ.Ε.
3. Από τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της Α.Α.Δ.Ε. και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αντλούνται τα κάτωθι στοιχεία και πληροφορίες:

α) Το εισόδημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 3 , 4 και 5 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21).
β) Τα συνεχή έτη φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21).
γ) Ένδειξη κατοίκου εξωτερικού από το Μητρώο Φορολογουμένων της Α.Α.Δ.Ε.
δ) Ένδειξη εξαρτώμενου μέλους στη φορολογική δήλωση για το έτος αναφοράς.
ε) Ένδειξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης για το έτος αναφοράς.
στ) Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του συζύγου ή του έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Φορολογουμένων της Α.Α.Δ.Ε., εφόσον είναι ενεργή η σχέση κατά την υποβολή της αίτησης.
ζ) Στοιχεία εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21).
η) Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου εξαρτώμενου τέκνου.
θ) Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης εξαρτώμενου τέκνου.
ι) Το έτος γέννησης εξαρτώμενου τέκνου.
ια) Στοιχεία Διεύθυνσης Κατοικίας από το Μητρώο Φορολογουμένων, εφόσον υπάρχει ένδειξη κατοίκου Ελλάδας.

 

 

 

Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος


Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από τις διατάξεις της, οι οποίες αναφέρονται στην υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού, η ισχύς των οποίων άρχεται από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 11 του άρθρου του 21Α του Ν. 344/1976 (Α΄ 143), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 4659/2020 (Α΄ 21).


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2514