Εκτύπωση

Αθήνα 22/11/2017
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1184
 

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εφαρμογής της υποβολής και ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα ( CbC Reporting ) σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4170/2013 (Α΄163) και 4490/2017 (Α΄150).

Καθορισμός αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και εξειδίκευση των διαδικασιών υποβολής και ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα (ΕαΧ) σχετικά με Ομίλους ΠΕ, υποβολής Γνωστοποιήσεων, διενέργειας διαβουλεύσεων και κάθε άλλου συναφούς θέματος σχετικά με την εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών των ΕαΧ

 

Άρθρο 1
Αρμόδια κατ΄ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή των πληροφοριών στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα


1. Δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4170/2013 , ως «Τμήμα Διασύνδεσης» ορίζεται το Τμήμα ΣΤ΄ Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών και Υποδοχής Στοιχείων της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ, το οποίο και ενεργεί ως αρμόδια κατ΄ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή πληροφοριών πλαίσω της αυτόματης ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σκοπούς της εφαρμογής των διατάξεων του ως άνω νόμου.
2. Δυνάμει της περιπτ. ια΄ της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του Μέρους Δεύτερου του Ν. 4490/2017, ως «Τμήμα Διασύνδεσης» κατά την παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4170/2013, ορίζεται το Τμήμα ΣΤ΄ Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών και Υποδοχής Στοιχείων της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ, το οποίο και ενεργεί ως αρμόδια κατ΄ ανάθεση αρχή για την υποδοχή και την αποστολή πληροφοριών στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα, για τους σκοπούς της εφαρμογής της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών για την ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα (ΠΣΑΑ). - Το Άρθρο 1 αντικαταστάθηκε όπως παρακάτω με την Α. 1341/2019. Με την ίδια απόφαση προστέθηκε και Άρθρο 1α.

 

 

 

Άρθρο 1
Υποχρέωση υποβολής στοιχείων στην αρμόδια αρχή


1. Όπου στις διατάξεις της παρούσας απόφασης γίνεται αναφορά στην «Αρμόδια Αρχή», στην «Κεντρική Υπηρεσία Διασύνδεσης» και στα «Τμήματα Διασύνδεσης», νοείται η αρμόδια αρχή, η κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης ή τα τμήματα διασύνδεσης των άρθρων 4 και 5 του Ν. 4170/2013 , της περιπτ. ια΄ της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του Μέρους Δεύτερου του Ν. 4490/2017, καθώς και του εδαφίου α΄ της περιπτ. ε΄ του άρθρου δεύτερου του Μέρους Δεύτερου του Ν. 4534/2018, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1Α, όπως αυτό προστίθεται με την παρούσα.
2. Όπου στις διατάξεις της παρούσας απόφασης γίνεται αναφορά στην ΠΣΑΑ νοείται η Πολυμερής Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα, που έχει κυρωθεί με το άρθρο πρώτο του Μέρους Πρώτου του Ν. 4490/2017.
3. Όπου στις διατάξεις της παρούσας απόφασης γίνεται αναφορά στη Διμερή ΣΑΑ νοείται η Συμφωνία μεταξύ της Αρμόδιας Αρχής της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αρμόδιας Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα, που έχει κυρωθεί με το άρθρο πρώτο του Μέρους Πρώτου του Ν. 4534/2018.
4. Όπου στις διατάξεις του Ν. 4170/2013 (όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Μέρος Πρώτο του Ν. 4484/2017), του Ν. 4490/2017 και του Ν. 4534/2018, καθώς και στις διατάξεις της παρούσας απόφασης, γίνεται αναφορά στην υποχρέωση υποβολής ή λήψης στοιχείων στις ή από τις ελληνικές φορολογικές αρχές ή την αρμόδια αρχή νοούνται οι ειδικότερα οριζόμενες στο άρθρο ΙΑ της παρούσας απόφασης Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

 

 

 

Άρθρο 1Α
Αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του πλαισίου της αυτόματης ανταλλαγής των ΕαΧ

 

1. Δυνάμει των διατάξεων που μνημονεύονται στο άρθρο 1 της παρούσας, το Τμήμα Γ΄ Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΔΟΣ) της ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ενεργεί ως αρμόδια αρχή κατ΄ ανάθεση για την παρακολούθηση της εφαρ­μογής του πλαισίου των ΕαΧ, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

Ειδικά για την εφαρμογή των Τμημάτων 4, 5, 6 και 8 της ΠΣΑΑ και της Διμερούς ΣΑΑ, η ως άνω Υπηρεσία ενεργεί μόνο ως λαμβάνουσα και αποστέλλουσα αρχή για τις προβλεπόμενες σε αυτά γνωστοποιήσεις σχετικά με:

(α) την υποβολή λανθασμένων ή ελλιπών πληροφοριών,
(β) τη μη συμμόρφωση από μια Αναφέρουσα Οντότητα προς την υποχρέωση της για υποβολή της ΕαΧ,
(γ) οποιαδήποτε παραβίαση της εμπιστευτικότητας ή μη τήρηση των διασφαλίσεων και οποιαδήποτε συνεπακόλουθη επιβολή κυρώσεων και διορθωτικών μέτρων,
(δ) την υποβολή αιτήματος διαβούλευσης με μια ή περισσότερες Αρμόδιες Αρχές άλλων δικαιοδοσιών, πριν καταλήξει αρμοδίως στο συμπέρασμα για ύπαρξη συστημικής αδυναμίας από πλευράς της άλλης Αρμόδιας Αρχής,
(ε) τη διενέργεια όλων των προπαρασκευαστικών ή συνεπακόλουθων διοικητικών ενεργειών για την εφαρμογή του Τμήματος 6 της ΠΣΑΑ και ιδίως την ενημέρωση της Γραμματείας Συντονιστικού Οργάνου, καθώς και του Τμήματος 6 της Διμερούς ΣΑΑ,
(στ) την προσωρινή αναστολή της ανταλλαγής πληροφοριών κατόπιν σχετικής διαπίστωσης ότι υπάρχει ή έχει υπάρξει σημαντική μη συμμόρφωση από την άλλη Αρμόδια Αρχή κατά την έννοια του Τμήματος 8 της ΠΣΑΑ ή της Διμερούς ΣΑΑ και
(ζ) την καταγγελία της ΠΣΑΑ ή της Διμερούς ΣΑΑ, βάσει των διαδικασιών της παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 4389/2016.

2. Η Διεύθυνση Ελέγχων (ΔΕΛ) ή/και η ΔΟΣ καθορίζει/ ουν επιπρόσθετους κανόνες εγκυρότητας των ΕΑΧ που υποβάλλονται από τις Αναφέρουσες Οντότητες στην Ελλάδα, κατά λόγο αρμοδιότητας και σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις επί του θέματος.
3. Δυνάμει των διατάξεων που μνημονεύονται στο άρθρο 1 της παρούσας, ως «Τμήμα Διασύνδεσης» ορίζεται το Τμήμα Ε΄ Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών με άλλες Δικαιοδοσίες της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Δεδομένων (Δ.ΥΠΗ.ΔΕΔ.) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, το οποίο ενεργεί ως αρμόδια αρχή κατ΄ ανάθεση για την υποδοχή και την αποστολή πληροφοριών στο πλαίσιο της εφαρμογής της αυτόματης ανταλλαγής των ΕαΧ.
Η Δ.ΥΠΗ.ΔΕΔ. διενεργεί κατόπιν υπόδειξης της ΔΕΛ ή/και της ΔΟΣ, κατά λόγο αρμοδιότητας, ηλεκτρονική διασταύρωση των πληροφοριών από τις υποβληθείσες Γνωστοποιήσεις και ΕαΧ, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις στην υποβολή των ΕαΧ.

Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης διαβιβάζονται αρμοδίως από τη Δ.ΥΠΗ.ΔΕΔ. ως εξής: α) προς το Τμήμα Δ΄ της ΔΕΛ τα αποτελέσματα εκείνα που είναι σχετικά με τις μη υποβληθείσες ΕαΧ από τις Αναφέρουσες Οντότητες Ομίλων ΠΕ, οι οποίες είναι υπόχρεες για την υποβολή ΕαΧ προς τις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές και β) προς το Τμήμα Γ΄ της ΔΔΟΣ τα αποτελέσματα εκείνα που είναι σχετικά με τις μη ληφθείσες ΕαΧ από τις Αναφέρουσες Οντότητες Ομίλων ΠΕ, οι οποίες είναι υπόχρεες για την υποβολή ΕαΧ προς τις αρμόδιες φορολογικές αρχές άλλων Δικαιοδοσιών.
4. Δυνάμει των διατάξεων που μνημονεύονται στο άρθρο 1 της παρούσας, ως «Τμήμα Διασύνδεσης» ορίζεται το Τμήμα Δ΄ της Διεύθυνσης Ελέγχων (ΔΕΛ) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, σχετικά με τη διενέργεια διαβουλεύσεων σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του Τμήματος 6 του άρθρου πρώτου του Μέρους Πρώτου του Ν. 4490/2017.
Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου ε΄ της παρ. 2 του Τμήματος 5 του άρθρου πρώτου του Μέρους Πρώτου του Ν. 4490/2017, ακατάλληλες διορθώσεις που τυχόν έχουν γίνει από τις τοπικές φορολογικές αρχές, ακυρώνονται, μερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της φορολογικής αρχής, σύμφωνα με την ορισθείσα κατά το άρθρο 63 του 4174/2013 διαδικασία.».

 

 

 

Άρθρο 2
Χρόνος και τρόπος υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα και των Γνωστοποιήσεων


1. Η Τελική Μητρική Οντότητα ενός Ομίλου Πολυεθνικής Επιχείρησης (Ομίλου ΠΕ) ή οποιαδήποτε άλλη Αναφέρουσα Οντότητα, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4170/2013 και Ν. 4490/2017, υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα, για κάθε Φορολογικό Έτος, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στην αρμόδια κατ΄ ανάθεση αρχή του άρθρου 1 της παρούσας, εντός δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για τις περιπτώσεις των Ομίλων ΠΕ, των οποίων το Φορολογικό Έτος ξεκινά την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2016, ως προθεσμία υποβολής ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2017. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας εκ μέρους της φορολογικής αρχής για την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα από τους υπόχρεους, η προθεσμία υποβολής για αυτούς παρατείνεται για επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την φορολογική αρχή και επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση της υποχρέωσης. Επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις των Ομίλων ΠΕ με φορολογικό έτος μικρότερο των 12 μηνών, το κατώφλι των 750.000.000 ευρώ εφαρμόζεται αναλογικά. Στην περίπτωση Ομίλου ΠΕ, του οποίου η Τελική Μητρική Οντότητα βρίσκεται σε δικαιοδοσία η οποία έχει ως κατώφλι το ισοδύναμο των 750.000.000 ευρώ σε όρους τοπικού νομίσματος, όπως αυτό ίσχυε τον Ιανουάριο 2015 και εφόσον εξαιρείται της υποχρέωσης υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα βάσει του ανωτέρω κατωφλίου στη δικαιοδοσία αυτή, δεν προκύπτει υποχρέωση υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα από Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου που βρίσκεται σε άλλη δικαιοδοσία, μόνο εκ του λόγου της διακύμανσης στη νομισματική ισοτιμία.
2. Η υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής Υποβολής των Εκθέσεων, που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Προϋπόθεση για την υποβολή της Έκθεσης είναι η ηλεκτρονική έκδοση κωδικών εισόδου από το φυσικό πρόσωπο που ορίζεται ως Υπεύθυνος Εγγραφής της Αναφέρουσας Οντότητας. Η έκδοση των κωδικών εισόδου από τους Υπεύθυνους Εγγραφής ολοκληρώνεται μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2017 με την αποστολή σχετικού τυποποιημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένη επιστολή του Ομίλου ΠΕ. Τεχνικές οδηγίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής και υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε..
3. Οι Συνιστώσες Οντότητες των Ομίλων ΠΕ υποβάλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις Γνωστοποιήσεις των διατάξεων των παρ. 3 και 4 του Τμήματος ΙΙ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κεφαλαίου Η΄ του Μέρους Πρώτου του Ν. 4170/2013 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου τέταρτου του Μέρους Δεύτερου του Ν. 4490/2017, το αργότερο έως την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την τελευταία ημέρα υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα. Κατ΄ εξαίρεση, η ως άνω παράταση (ήτοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017) χορηγείται και για την υποβολή των Γνωστοποιήσεων, όσον αφορά στο Φορολογικό Έτος 2017.
Η υποβολή των ως άνω Γνωστοποιήσεων γίνεται προς το Τμήμα Δ΄ της Διεύθυνσης Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέσω αποστολής ειδικής φόρμας, που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
4. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα και των Γνωστοποιήσεων, η αναγραφή της επωνυμίας των Ομίλων ΠΕ αποτυπώνεται στο λατινικό αλφάβητο, εφαρμόζοντας τα διεθνή πρότυπα μεταγραφής και μεταγραμματισμού, "transliteration rules", (π.χ. ISO 843). Στα πεδία όπου υπάρχει ελεύθερο κείμενο (π.χ. Πίνακας 3 του Τμήματος ΙΙΙ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 4170/2013), το κείμενο υποβάλλεται και στην αγγλική γλώσσα.
5. Ο όρος «Συνδεδεμένα Μέρη» της τρίτης στήλης του Πίνακα 1 της Έκθεσης ανά Χώρα ερμηνεύεται ως ο όρος «Συνιστώσες Οντότητες» του Πίνακα 2 της Έκθεσης ανά Χώρα. - Το Άρθρο 2 αντικαταστάθηκε όπως παρακάτω με την Α. 1341/2019.

 

 

Άρθρο 2
Χρόνος και τρόπος υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα και των Γνωστοποιήσεων


1. Η Τελική Μητρική Οντότητα ενός Ομίλου Πολυεθνικής Επιχείρησης (Ομίλου ΠΕ) ή οποιαδήποτε άλλη Αναφέρουσα Οντότητα, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4170/2013 και Ν. 4490/2017, υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα, για κάθε Φορολογικό Έτος, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στην αρμόδια κατ΄ ανάθεση αρχή του άρθρου 1 της παρούσας, εντός δώδεκα (12) μηνών από την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για τις περιπτώσεις των Ομίλων ΠΕ, των οποίων το Φορολογικό Έτος ξεκινά την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2016, ως προθεσμία υποβολής ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2017.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας εκ μέρους της φορολογικής αρχής για την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα από τους υπόχρεους, η προθεσμία υποβολής για αυτούς παρατείνεται για επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την φορολογική αρχή και επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση της υποχρέωσης.
Επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις των Ομίλων ΠΕ με φορολογικό έτος μικρότερο των 12 μηνών, το κατώφλι των 750.000.000 ευρώ εφαρμόζεται αναλογικά.

Στην περίπτωση Ομίλου ΠΕ, του οποίου η Τελική Μητρική Οντότητα βρίσκεται σε δικαιοδοσία η οποία έχει ως κατώφλι το ισοδύναμο των 750.000.000 ευρώ σε όρους τοπικού νομίσματος, όπως αυτό ίσχυε τον Ιανουάριο 2015 και εφόσον εξαιρείται της υποχρέωσης υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα βάσει του ανωτέρω κατωφλίου στη δικαιοδοσία αυτή, δεν προκύπτει υποχρέωση υποβολής Έκθεσης ανά Χώρα από Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου που βρίσκεται σε άλλη δικαιοδοσία, μόνο εκ του λόγου της διακύμανσης στη νομισματική ισοτιμία.
2. Η υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής Υποβολής των Εκθέσεων, που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Προϋπόθεση για την υποβολή της Έκθεσης είναι η ηλεκτρονική έκδοση κωδικών εισόδου από το φυσικό πρόσωπο που ορίζεται ως Υπεύθυνος Εγγραφής της Αναφέρουσας Οντότητας. Η έκδοση των κωδικών εισόδου από τους Υπεύθυνους Εγγραφής ολοκληρώνεται μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2017 με την αποστολή σχετικού τυποποιημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένη επιστολή του Ομίλου ΠΕ. Τεχνικές οδηγίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής και υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε..
3. Οι Συνιστώσες Οντότητες των Ομίλων ΠΕ υποβάλλουν τις Γνωστοποιήσεις των διατάξεων των παρ. 3 και 4 του Τμήματος II του Παραρτήματος III του Κεφαλαίου Η΄ του Μέρους Πρώτου του Ν. 4170/2013 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου τέταρτου του Μέρους Δεύτερου του Ν. 4490/2017, το αργότερο έως την τελευταία ημέρα του Φορολογικού Έτους Υποβολής Εκθέσεων του Ομίλου ΠΕ. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την τελευταία ημέρα υποβολής των Εκθέσεων ανά Χώρα.

Κατ΄ εξαίρεση, η ως άνω παράταση (ήτοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017) χορηγείται και για την υποβολή των Γνωστοποιήσεων, όσον αφορά στο Φορολογικό Έτος 2017.
Η υποβολή των ως άνω Γνωστοποιήσεων γίνεται από την 15η Οκτωβρίου 2019 και εφεξής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, είτε από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Ομίλου ΠΕ είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με κωδικούς «taxisnet». Ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας εφαρμογής υποβάλλονται και τυχόν τροποποιητικές Γνωστοποιήσεις.
4. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των Εκθέσεων ανά Χώρα και των Γνωστοποιήσεων, η αναγραφή της επωνυμίας των Ομίλων ΠΕ αποτυπώνεται στο λατινικό αλφάβητο, εφαρμόζοντας τα διεθνή πρότυπα μεταγραφής και μεταγραμματισμού, «transliteration rules», (π.χ. ISO 843). Στα πεδία όπου υπάρχει ελεύθερο κείμενο (π.χ. Πίνακας 3 του Τμήματος III του Παραρτήματος III του Ν. 4170/2013), το κείμενο υποβάλλεται και στην αγγλική γλώσσα.
5. Ο όρος «Συνδεδεμένα Μέρη» της τρίτης στήλης του Πίνακα 1 της Έκθεσης ανά Χώρα ερμηνεύεται ως ο όρος «Συνιστώσες Οντότητες» του Πίνακα 2 της Έκθεσης ανά Χώρα.

 

 

 

 

Άρθρο 3
Ζητήματα εφαρμογής


Οι κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθορίζουν τις τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες του τρόπου συμπλήρωσης και ανταλλαγής των Εκθέσεων ανά Χώρα.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3439